Arogantni autobusari - kam sa stazovat?

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Arogantni autobusari - kam sa stazovat?

Príspevok od používateľa Pilifo »

viera, ak si myslíš, že zo strany tvojho synátora tam nebolo žiadne nemiestne správanie, tak nabudúce by som poradil si takéhoto šoféra nahrať na mobil a potom toto video preposlať vedeniu tej dopravnej spoločnosti, s ktorou cestoval. Myslím si, že ak by nevedel ten šofér podať vysvetlenie pre svoju reakciu, tak by to bol on, kto by poslednýkrát sedel za volantom autobusu, prinajmenšom by dostal poriadne varovanie a už by sa to neopakovalo.

Nehovorím, že 100%-ná vina je na strane šoféra, kedže nemôžeme vedieť, ako to bolo v skutočnosti, ale aj moja posledná skúsenosť, kedy som išiel medzidedinskou dopravou po 100 rokoch ma utvrdila v tom, že vo veľa prípadoch sú tí šoféri neandertálski sedláci bez štipky základnej slušnosti. Rozhovor pri kupovaní lístka vyzeral asi takto...

Ja: Dobrý deň, poprosím Vás jeden študentský lístok.
Šofér: (žiadna reakcia, sedí si v kľude mieste)
Ja: No jeden ten lístok vás prosím. Koľko to bude?
Šofér: Preukážku...
Ja: (ukazujem mu potvrdenie o návšteve školy)
Šofér: Toto mi tu neukazuj, ja chcem vidieť preukážku!
Ja: (ukazujem neplatný ISIC)
Šofér: No vidíš, 50 centov.
Ja: (podávam mu 2€-ovú mincu)
Šofér: (vydáva mi 3 20-centové mince)
Ja: Pardon, ale ja som vám dal 2€ a Vy ste mi vydali 60 centov.
Šofér: Ukáž? No dobre, tu máš 50 centovky.

Bez poďakovania som pokračoval ďalej do autobusu a v duchu som si myslel, aký ch*j to bol. Keby som mal takéto správanie znášať každý deň, tak by som posielal jednu sťažnosť za druhou. Keďže ale cestujem takýmito linkami raz za uhorský rok, nechcelo sa mi riešiť tohto šoféra. Takéto arogantné správanie je však absolútne neprípustné. U revízorov vo vlaku som sa s niečím takýmto nikdy nestretol. Zdá sa mi, ako keby sa úroveň služieb v autobusovej doprave zasekla pred 50 rokmi :roll:
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

prazdna nadrz? :D
tiez som zvedavy co spravil syn ked sofer tak vybuchol, isto mu len tak z nicoho nic nepreplo
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

hojko napísal:Ako sama pises, riesit to s prevadzkovatelom autobusovej linky. Mozno skusit aj okresny urad, resp. VUC, pretoze davaju dotacie na autobusove linky. Ja na jeho mieste, tak nevystupim, vsak nech stoji na mieste s vypnutym autobusom.
Kupou listka suhlasis s prepravnymi podmienkami dopravcu. A v nich je zahrnute aj to, ze ta moze z prepravy vykazat z presne danych dovodov.
Tiez by ma zaujimal zaciatok tohto pribehu, nejaky vaznejsi dovod tam musel byt (pocuvanie hudby z repraku na mobile?).
Ja som autobusmi (SAD Kosice) chodil 8 rokov v kuse, potom uz menej a nikdy som nic podobne nezazil.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

GothaR: To je dost diskutabilne. Ty pri nastupovani na autobus a kupe listka, kde tento cely proces prebieha par sekund, tak nemas moznost oboznamit sa s podmienkami. A kedze si si nemal ako tieto podmienky nastudovat, tak si nemyslim, ze by to obstalo. Ina situacia je niekde na letisku, kde to dostanes vopred k letenke, mas dlhy cas na studovanie. Pri vlakoch je to tiez ine, pretoze tie podmienky si mozes precitat na stanici, kym cakas na vlak, su tam niekde vylepene. Ale v pripade autobusu na zastavkach MHD to nie je a rozhodne to nevidis ked nastupujes niekde na dedine na autobus, zastavka spociva v jednej tabuli oznacenej MHD a cestovnym poriadkom. Ak su tie podmienky niekde umiestnene, tak mozno tak v autobuse za vodicom a bez toho, aby si si kupil listok a podmienky precital, tak fakticky nemas moznost sa s nimi oboznamit.
Hotwire
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hotwire »

Pilifo napísal:viera, ak si myslíš, že zo strany tvojho synátora tam nebolo žiadne nemiestne správanie, tak nabudúce by som poradil si takéhoto šoféra nahrať na mobil a potom toto video preposlať vedeniu tej dopravnej spoločnosti, s ktorou cestoval. Myslím si, že ak by nevedel ten šofér podať vysvetlenie pre svoju reakciu, tak by to bol on, kto by poslednýkrát sedel za volantom autobusu, prinajmenšom by dostal poriadne varovanie a už by sa to neopakovalo.

Nehovorím, že 100%-ná vina je na strane šoféra, kedže nemôžeme vedieť, ako to bolo v skutočnosti, ale aj moja posledná skúsenosť, kedy som išiel medzidedinskou dopravou po 100 rokoch ma utvrdila v tom, že vo veľa prípadoch sú tí šoféri neandertálski sedláci bez štipky základnej slušnosti. Rozhovor pri kupovaní lístka vyzeral asi takto...

Ja: Dobrý deň, poprosím Vás jeden študentský lístok.
Šofér: (žiadna reakcia, sedí si v kľude mieste)
Ja: No jeden ten lístok vás prosím. Koľko to bude?
Šofér: Preukážku...
Ja: (ukazujem mu potvrdenie o návšteve školy)
Šofér: Toto mi tu neukazuj, ja chcem vidieť preukážku!
Ja: (ukazujem neplatný ISIC)
Šofér: No vidíš, 50 centov.
Ja: (podávam mu 2€-ovú mincu)
Šofér: (vydáva mi 3 20-centové mince)
Ja: Pardon, ale ja som vám dal 2€ a Vy ste mi vydali 60 centov.
Šofér: Ukáž? No dobre, tu máš 50 centovky.

Bez poďakovania som pokračoval ďalej do autobusu a v duchu som si myslel, aký ch*j to bol. Keby som mal takéto správanie znášať každý deň, tak by som posielal jednu sťažnosť za druhou. Keďže ale cestujem takýmito linkami raz za uhorský rok, nechcelo sa mi riešiť tohto šoféra. Takéto arogantné správanie je však absolútne neprípustné. U revízorov vo vlaku som sa s niečím takýmto nikdy nestretol. Zdá sa mi, ako keby sa úroveň služieb v autobusovej doprave zasekla pred 50 rokmi :roll:
Ja tam akosi nevidim tu aroganciu zo strany vodica, to ze je mozno trocha hlupejsi ze nevie co to je potvrdenie o navsteve skoly (alebo ma len proste nakazane sledovat len ISIC a podobne karticky) a ze ma problem vydat z 2€ este neznamena ze to robi naschval, alebo ze je ch*j. :wink: Asi si mal aj napisat akym tonom to hovoril apod aby sme mali lepsiu predstavu.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Hotwire, samozrejmosťou bol úplne arogantný tón a správanie ako keby bol majster sveta, pritom to bol blbý dedinský šofériček. Tiež už nie som najmladší, takže ak som mu vykal ja, slušnosťou je vykať aj mne a nie sa ku mne správať, ako by sme "spolu husi pásli". Na to vykanie si až tak nepotrpím, ale v kombinácii s tou arogantnosťou sa o ňom nedalo povedať nič iné len, že je to poriadny čurák a to ja som ešte flegmoš :)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

hojko napísal:GothaR: To je dost diskutabilne. Ty pri nastupovani na autobus a kupe listka, kde tento cely proces prebieha par sekund, tak nemas moznost oboznamit sa s podmienkami. A kedze si si nemal ako tieto podmienky nastudovat, tak si nemyslim, ze by to obstalo. Ina situacia je niekde na letisku, kde to dostanes vopred k letenke, mas dlhy cas na studovanie. Pri vlakoch je to tiez ine, pretoze tie podmienky si mozes precitat na stanici, kym cakas na vlak, su tam niekde vylepene. Ale v pripade autobusu na zastavkach MHD to nie je a rozhodne to nevidis ked nastupujes niekde na dedine na autobus, zastavka spociva v jednej tabuli oznacenej MHD a cestovnym poriadkom. Ak su tie podmienky niekde umiestnene, tak mozno tak v autobuse za vodicom a bez toho, aby si si kupil listok a podmienky precital, tak fakticky nemas moznost sa s nimi oboznamit.
To je z pravneho ohladu slaba vyhovorka, ja som reagoval len na to, ked si pisal, ze "Ja na jeho mieste, tak nevystupim, vsak nech stoji na mieste s vypnutym autobusom."
V tom pripade by ti nepomohlo, ze prepravny poriadok nepoznas. Urcite by mala byt moznost precitat si prepravny poriadok pri nastupeni pred zakupenim listka, ale samozrejme to nikto nerobi. Inak mas moznost pozriet si prepravny poriadok aj vopred na internete, napriklad: http://www.eurobus.sk/zahranicna-a-dial ... ravny-mal/
Samozrejme toho vodica neobhajujem, kym nepozname presne okolnosti, ale ide o to, ze mal pravo vykazat cestujuceho z autobusu.
Konkretne Eurobus to ma takto:
Zmluva o preprave osôb je uzavretá zaplatením cestovného podľa príslušnej tarify cestujúcim. Potvrdením o uzavretí zmluvy o preprave osôb a dokladom o zaplatení cestovného je cestovný lístok.
Dopravca je oprávnený prostredníctvom vodiča autobusu alebo inej oprávnenej osoby Dopravcu odmietnuť prepravu cestujúceho a vylúčiť cestujúceho z prepravy, ak:

a) cestujúci odmietne uhradiť požadované cestovné alebo sa pri kontrole cestovných lístkov nepreukáže platným cestovným lístkom alebo platným zľavovým preukazom, správanie cestujúceho vzbudzuje obavu o bezpečnosť, život alebo zdravie vodiča alebo ostatných cestujúcich,
b) cestujúci znečisťuje alebo poškodzuje vozidlo Dopravcu,
c) cestujúci má v úmysle prepraviť batožinu alebo zviera, ktorej preprava je podľa tohto prepravného poriadku vylúčená,
d) cestujúci vo vozidle fajčí alebo konzumuje alkoholické nápoje alebo existuje podozrenie, že cestujúci je pod vplyvom alkoholu alebo návykových alebo psychotropných látok,
e) cestujúci svojim hlasovým prejavom, pískaním, reprodukovaním hudby alebo iných zvukov alebo inými prejavmi pôsobí rušivo na vodiča alebo ostatných cestujúcich,
f) cestujúci akýmkoľvek iným spôsobom ohrozuje plynulosť alebo bezpečnosť dopravy, najmä vstupovaním do priestoru vodiča, nastupovaním alebo vystupovaním z vozidla mimo určenej zastávky alebo iným nevhodným konaním,
g) cestujúci napriek upozorneniu vodiča alebo inej oprávnenej osoby nerešpektuje akékoľvek ustanovenie tohto prepraveného poriadku.
Takze sa mozes obhajovat ako chces, ked si zaplatil za listok, tak si uzavrel zmluvu s prepravcom a vodic ta moze vylucit z prepravy aj za to, ze si nahlas pustas hudbu.
Hotwire
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hotwire »

Pilifo napísal:Hotwire, samozrejmosťou bol úplne arogantný tón a správanie ako keby bol majster sveta, pritom to bol blbý dedinský šofériček. Tiež už nie som najmladší, takže ak som mu vykal ja, slušnosťou je vykať aj mne a nie sa ku mne správať, ako by sme "spolu husi pásli". Na to vykanie si až tak nepotrpím, ale v kombinácii s tou arogantnosťou sa o ňom nedalo povedať nič iné len, že je to poriadny čurák a to ja som ešte flegmoš :)
Take typy poznam, busom som nebol nikde uz roky a myslel som ze taki soferi uz davno vymizli, ocividne som sa mylil. :lol: A k tomu tykaniu, toto sa mi tiez stava pomerne casto, ze clovek co je odo mna mozno tak o jednu generaciu starsi mi proste tyka aj ked ja mu vykam, asi vyzeram mlado ako nejaky stredoskolak alebo co. :D (a to vacsinou ani len oholeny nechodim :D ).
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

GothaR: Myslim, ze to je z pravneho hladiska slaba vyhovorka??? Ja si to ani tak nemyslim, kedze si sa nemal kde oboznamit pred nastupom do autobusu s podmienkami prepravcu. To mas ako internetove obchody, tiez musia udavat obchodne podmienky pred odoslanim objednavky, tiez musis mat moznost si ich precitat, musia byt na viditelnom mieste..., rovnako tak pri podpise zmluvy na novy mobil+pausal dostavas podmienky. To, ze to nikto necita je hlupost tych ludi. Ale v pripade autobusu tie podmienky nikde nevidis. To, ze si kupil listok, tak to mozno brat tak, ze si zmluvu uzavrel, ale s pomienkami si oboznameny nebol. Napriklad na sportove podujatia pri kupe listku mas na zadnej stane podmienky, ci je to futbal alebo hokej. Tam byva uvedene, ze mas pocuvat pokyny organizatora, zakaz alkoholu, zbrani, pyrotechniky...
Napísať odpoveď