Grim napísal:To je blbosť. Môžeš porušiť zákon, pokiaľ jeho porušením odvraciaš nebezpečenstvo väčšie, ako to, ktoré vzniká tvojim porušením. Neviem ako to presne napísať, ale môžeš za jazdy zavolať na políciu beztrestne, pokiaľ ohlasuješ niekoho, kto závažným spôsobom porušuje predpisy a ohrozuje bezpečnosť.
Vola sa to krajna nudza, je na to paragraf v trestnom zakone. Napriklad ked vedla v byte hori, tak mozes vyrazit dvere, aby si pomohol ludom vnutri. Za beznych okolnosti dvere len tak beztrestne vykopnut nemozes.
Apropo, keby to nahodou aj chceli riesit (co silno pochybujem), staci povedat, ze si volal z headsetu.
Pokutu, ze volal policajtov za volantom by urcite nedostal. Neviem ako si vykuzlil takuto kravinu. Krajna nudza je mozno v trestnom zakone, cize sa moNo uplatnuje v trestnom prave, ale telefonovanie je dopravny priestupok, nie tresny cin alebo precin. Aj tak by policajti neriesili taku vec, ze ci volal za volantom pocas jazdy policiu na to, aby ich upozornil, ze niekto ide opoty na aute. Co sa tyka videa a pokuty, tak benzinovy motor z toho Peugeotu ma maximalku 235 km/h.
No páni reči sa jedia chlieb sa je, po Linzi na otočku, 20 km pred domom sa vam tak chce svedčiť. Asi som sa nezachoval úplne 100% ale po takom dni, posledné, čo sa mi chce je hodinu konfrontovať nejakého ožratého cicíka.
Navyše nebol som v aute sám.
no dobre a co ze si bol v aute sam? ak aj bol opity tak si nezasluzi osetrenie? navyse mohol mat ine problemy napr. s tlakom. tiez som videl raz taku jazdu, nacisto ako keby bol vodic opity. ked vsak prisli policajti po tom ako nabral stlp nenamerali mu nic len prekonaval slabsi infarkt
Aby to nevyzeralo ze vodu kazem a vino pijem tak na uvod - ja by som tiez (asi) nezastavil, i ked boh vie, ako by som sa zrovna v ten moment rozhodol.
No a priznam sa, tiez som zazil situaciu, kedy som na niekoho nadaval ako na ozrateho kok**a a nakoniec vysvitlo, ze mal cukrovku a prezival zachvat. Chlapik nemal koordinaciu, padal, zhadzoval veci krizom krazom... Lutoval som svojich slov a veru, ze mohol som mu aj skôr pomoct ale bol som presvedceny o tom ze je opity a nebol...
Možno by to chcelo poslať mail na [email protected] s konkrétnou otázkou. Ale nemali by s tým robiť nejaký problém. Ja keď som volal policajtov na pričmudencov (mali starý Mercedes s nejakou zahraničnou značkou), čo skákali do cesty a zastavovali autá v smere od Vajnor do Rače, tak som šoféroval. A policajt na telefóne nemal absolútne žiadnu výhradu, či šoférujem, alebo nie.
Lebo policajt na telefone nema cas ani prostriedky riesit, akym sposobom telefonujes a navyse vobec to nemusi byt policajt, ak volas na 112.
Ak by sa to aj nahodou spytal a vodic by bol taky blby, ze by povedal, ze drzi telefon pri uchu a soferuje, tak aj tak by to musel riesit pravdepodobne cez DI, cize len same starosti a praca navyse pre neho.
Ocakavana odpoved vsak je, ze pouzivam handsfree, soferuje niekto iny, zastavil som na pumpe alebo nepoviem, to nie je podstatne. Nic z toho si cez telefon nevie overit a teda priestupok ti nema ako dokazat.
Vodic vo forde si z neznamych pricin asi myslel, ze to stiha, ten oproti musel vyrazne brzdit, ja som brzdil a stiahol sa ku krajnici tiez. Vodicka vo fabii stale pridavala, asi si ani nevsimla, ze sa nieco okolo nej deje (neskor ked som ju predbiehal tak nieco pisala na mobile). Ale nastastie sa nic nestalo.
Tipujem, ze izolantka vo fobii sa vliekla ako sopel, tak ju vodic fordu chcel obehnut (vidno to aj na znacke - koniec 70ky). A vtedy, ak videla, ze ju predbieha, tak jej bud cvaklo rele v hlave a ego nepustilo, tak tomu zacala nakladat alebo, ako si Ty pisal, nemala sajnu, ze ju vobec niekto obieha. V oboch pripadoch je to hruba chyba izolantky vo fobii i ked netvrdim, ze aj vodic fordu na tom ma svoju zasluhu.
Vodic co predbiehal mal hlavne pribrzdit a zaradit sa, ked uz videl, ze sa auto priblizuje a nestiha. Takto ohrozil vsetky tri auta, ktore sa tam stretli. Aj mne sa ale zda, ze to auto zacalo zrychlovat, dovod nepoznam (bud ego, ze ma nepredbehne alebo pomaly sa rozbiehalo to auto).
Ford sa mal zaradit spat. Nad takymto konanim som sa tu uz asi aj rozculoval, proste vela vodicov je fixovanych na dokoncenie manevru a neberu do uvahy moznost, ze manever je mozne bezpecne prerusit. Bol to suboj ego vs. ego alebo ego vs. nevedomost.
Ked mna predbiehaju (aj na takychto usekoch ked sa len pomalsie rozbieham a vacsinou TDIckar vzadu je nedockavy), tak vzdy prestanem zrychlovat. Na durhej strane ak vidim, ze to druhemu nevychadza, tak ani nebrzdim, aby som mu nepridal dalsiu "premennu".
Ak je auto uz vedla ineho auta je jedine mozne (a spravne) riesenie. A to: 1. predbiehajuci prida
2. oproti iduci a predbiehany musi zacat naplno brzdit
Akakolvek ina kombinacia uz v takom okamihu nic nevyriesi (resp. vsetky ostatne kombinacie trvaju ovela dlhsie nez tato = je ovela viac rizikove).
Podla mna vodic vo Forde zacal predbiehat kym mal este dost miesta (pri rychlosti akou isla Fabia a pri vykone auta), aj ked len na zaklade videa z kamery sa to blbo hodnoti. Najvacsiu chybu podla mna spravil sofer Fabie. Jej sofer porusil zakon (branil predbiehajucemu). Vsetci traja mali v tomto pripade viac stastia nez rozumu.
//Riesenie nepredbiehat je sice idealne ale pri dnesnej premavke a rozdieloch v rychlostiach jednotlivych soferov nerealizovatelne.