Automotive education

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
wladas
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Automotive education

Príspevok od používateľa wladas »

aacid - ale v takom nemecku je uplne ina situacia. Tam je uplne bezne ze si clovek kupi nove auto.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Lenze da sa ocakavat, ze ten termin posunu o par rokov a aj zavedu vynimky, ze dopredaj skladovych vozidiel je mozny. Takze ak sa to posunie o dalsich 5 rokov alebo kolko, tak sa teraz budeme zbytocne nad tym stresovat.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

wladas napísal: 14 feb 2023, 20:15 aacid - ale v takom nemecku je uplne ina situacia. Tam je uplne bezne ze si clovek kupi nove auto.
tiez si myslim ze v takom nemecku za 10 rokov nebude problem s infrastrukturou pre elektroauta.
ale hej, heker ma pravdu, netusime co bude za 10 rokov (tak isto ako sme netusili pred 10 rokmi) takze zbytocne to riesit. faktom je ze elektromobily su buducnost, nemyslim ze o 10 rokov ale raz to pride. urcite to nepride skor ako bude tomu prisposobena infrastruktura a na tom sa bude pracovat asi hlavne v najblizsich rokoch.

suhlasim s tym ze aj keby sa carovnym prutikom od zajtra vsetky osobne auta zmenia na elektromobily tak to nevyriesi svetovy problem emisii ale minimalne by sa dalo vo velkych mestach lepsie dychat. my to asi tak nepocitujeme ale niektore velke metropoly s tym maju dost problemy.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

aacid napísal: 14 feb 2023, 20:51ale minimalne by sa dalo vo velkych mestach lepsie dychat.
A teraz ked uz je celkom dost aut s EURO6 sa neda dychat?
Nie som nejak vyrazny odporca elektrifikacie len mi je smutno aky giganticky kapital sa nalial do vyvoja EURO6 ktore realne funguje dost efektivne (az na poruchovost) ale vsak podme to zahodit do kosa.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Pre mestsku a primestsku dopravu - ok.
Na dlhe jazdy alebo pre denne hodne vytazene vozidla bude dobre, az "zdroj" bude 100-200 kilovy a dojazd podobny spalovakom.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Čo je dojazd podobný spalovakom? Ja mám dojazd do 500km, a to dnes pre elektro nie je až taký problém.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Máš malú nádrž či veľkú spotrebu? Káru na elektromotor som si začal navrhovať ako decko pred vyše 50-timi rokmi (nerealizoval samozrejme). Nie som proti elektromobilom. Som proti nezmyselným rozhodnutiam s nedomyslenými súvislosťami pri zohladnení problematiky ako celku. Technickými, ekonomickými, časovými, politickými.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

tak lukas ma mustanga, nie?

ja suhlasim, nemozu nutit vsetkych aby si kupili elektroauta pokial nebudu doriesene vsetky problemy. nastastie to ani nejdu robit, zatial.

je strasne vela pripadov kde to zatial proste zmysel nema, preto to podla mna ani netlacia do nakladnej dopravy lebo ten dojazd a dlzka nabijania by sposobila logisticky kolaps.
ale ako som pisal 12 rokov je velmi vela casu, treba verit ze dovtedy budu technologie niekde uplne inde (ako sa pohli tie maximalne dojazdy za poslednych par rokov napriklad?)
lukas9206
Addict
Addict

Áno.

Napríklad Tesla 3 Long Range má podľa WLTP dojazd 600 km. Aj keby to bolo reálne 500-550 km, tak to pre bežného človeka nemôže byť problém. Hlavne ak vieš za 15 minút dobiť napríklad ďalších 200km.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

dobit za 15 minut vies, ale za aku cenu? ak si das do pomeru cenu tesly LR a bezneho spalovaku, ktory bude o 20k lacnejsi a pohodlnejsi a vyratas si, ze pokial budes vyuzivat supercharger tak ta vyjde "tankovanie" skoro rovnako a ten 15-20k rozdiel nikdy nezotries

sli sme na tesle 3 do Bolzana. zaroven s nami islo ducato rovnaku trasu. Cesta tam a spat na tesle vysla len o 20€ lacnejsie, pricom sme stravili na cestach o 3 hodiny viac.
lukas9206
Addict
Addict

Jasne, ale za 20 rokov sa to môže ešte zmeniť.

No myslel som to skôr tak, že pre bežného človeka čo jazdí do prace, na nákupy a sem tam do Tatier na výlet a bude kombinovať domáce nabíjanie (ak bude mať tu možnosť) s rýchlo nabíjaním, tak dojazd nebude problém.

V Nemeckú mám nabíjačky pri každom väčšom obchode, takže pri každom nákupe to viem aspoň trochu dobiť. Problém je skôr v tom, že všade sa nabíjajú hybridy, ktoré to až tak nepotrebujú :D

Z akého dôvodu ste strávili na ceste 3 hoidny viac?
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

kvoli nabijaniu. vzdy sme cakali aspon 30 minut, ak sme nechceli drahe nabijanie tak aj 45-50 minut.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Nanútená elektrodebilita sa odkladá:

https://e.dennikn.sk/minuta/3265958
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Väčší problém je euro 7
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Uvidime, co z toho nakoniec (ne)bude:

https://www.topspeed.sk/novinky/nova-em ... auta/21984
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Ten článok je z októbra 2022, odvtedy sa toho dosť zmenilo
lukas9206
Addict
Addict

Na zadnej náprave (Ford Mustang) mám rozdiel hĺbky dezénu cca. 1cm (zadná láva má 4,70 a zadná pravá 5,80). Predné majú rovnako cca. 6.5cm. Ten dezén je rovnaký po celej šírke gumy, takže nie len kraju gumy. Gumy sú nafúkane rovnomerne. Môže to byť napríklad tým, že sam tam to pošlem na križovatke bokom? A pravdepodobne to dávam šmykom viac na jednu stranu (asi ľavú), a preto je ta guma viac ojazdená? Alebo geometria?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

V pravouhlych krizovatkach je jazda vlavo po dlhsej trase, rychlejsie (aj po zakrutach).
Davno som si vsimol na Babette, ze som mal lavu stranu pneu ojazdenu viac. Kto jazdieva na hrane, mava rozdiel.
Aj na traktoroch, jazdiacich prevazne po betone/asfalte sa obe predne pneu odieraju na jednej-zhodnej strane (pravej) viac.
Ak Ti nepribrzduje jedno koleso, mohla by to byt odpoved.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Traktor ma diferencial? Predpokladam, ze u Mustangu to bude pribrzdovanie kolesa v suvislosti s diferencialom a pokial valis do zakruty, tak to moze sposobovat vacsie opotrebenie tej pneumatiky. Ak by bola zla geometria, tak ti klepe volant, auto plava, taha ho do strany, mas krivo volant alebo iny podobny priznak. Pokial mas pocit, ze auto sedi na ceste pekne a pneu nie su nerovnomerne zosuchane napriklad v nutornej ci vonkajsej strany, tak by geometria mala byt ok.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

heker - trochu si uletel z nepozornosti.
lukas9206 napisal - "Na zadnej náprave" - to by volant zrejme nechvelo.
heker - traktor ma diferencial. Inak by doebal zadne pneu sakra rychlo. Kdesi si kuk jeho polomer otáčania - raid. A v terene napriklad na strkovom podklade by vzhladom k jeho velmi malemu rajdu (minimalnemu polomeru zakruty) a stycnej ploche zadnych pneu s vozovkou robil ine divy. Jedno z kolies (podla okamzitych adheznych podmienok) by znacne tahal alebo tlacil v smyku. Aj v terene - rozebal by podklad vdaka hlbokemu vzoru novych prenu "na kvadrat".
A nie len to. Aj redukcnu prevodovku ma, uzavierky - atd.
Napísať odpoveď