Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
retkvic
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa retkvic »

Neviem ci to patri prave sem no vyskusam, vie niekto kde by som kupil kvalitne, nie stare nelupane arašidy?
Tie v obchodoch su z roka na rok horšie, ako keby 5 rokov stali na sklade, s cerstvymi co sa predavaju na zapadnych trhoch to nema nic spolocne.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Kamarat, ktory poistuje vravel, ze pri cestovnom poisteni ma 14 percent. Niekde mal 8 percent, niekde az 20 percent, ale nepamatam co a kde. A tiez tam ide o to, ze ak zrusis poistku skor ako ma poistovna nastavene, tak tvoj agent vracia peniaze, resp. sa mu krati o to dalsia odmena. A niektore veci ako poistenie zodpovednosti za skodu pri vykone zamestnania pravnickych osob, napriklad na sumu pol miliona eur, tak nemozu robit tito ludia, ale je na to i, specialne oddelenie poistovne, ktore to chysta a posuva na podpis priamo na pobocku. No ale ak si vezmes, ze za havarijne poistenie ma naprijlad 15 percent a mas poistku vo vyske 500 eur, tak to by bola odmena 75 eur a za to sa jej do roboty uz oplati prist. Lenze niektore odmeny sa vyplacaju az po roku, ide sa vyplatia cast pri podpise (zaplateni poistneho) a cast po prvom roku. Zalezi od konkretneho typu poistenia a najma poistovne.
retkvic
Addict
Addict

Preco juzanske staty Europy, vratane Slovenska maju taku drahu elektrinu/za MWh oproti severskym krajinam?
Prílohy
energie.png
heker
Redeemer
Redeemer

Si si isty tym obrazkom a cenami, ktore su tam uvedene? Pretoze tske Svedsko malo 8 jadrovych reaktorov a pred asi rokom polovicu vypli, no zrazu zistili, ze maju nedostatok elektriny. Velku vacsinu im robilo prave jadro, desatinu tvorili veterne elektrarne, potom tam mali vodne (z morskych prudov a vln), ale aj solarne. Ibaze im cena stupla z dakych 30-40 eur az 5x vyssie na cenu cez 200 eur za mWh. Cize ten obrazok mi pride stary, pripadne nie je aktualizovany. Aj Svedska vlada mala problemy s cenami a vyclenili na to miliardy, aby pomohli najma domacnostiam.

Fini tazia zonsilneho vetru a tak im pomahaju veterne elektrarne. Okrem toho budu najvacsi reaktor v Europe, ale uz som nezachytil ci ho stihli spustit v roku 2021 alebo az tento rok. Urcite sa to da vsak najst.

Juzne staty neviem, pozeram, ze su tam palky. Ale take Taliansko vela vyraba z plynu a ropy, no tieto suroviny musi dovazat a kedze sa dviha cena ropy a aj plynu, tak sa to logicky premieta aj ceny elektriny. Taktiez dovazaju z Francuzka z jadrovych elektrarni, tak tam ceny diktuju zrejme Francuzi. A Taliani odstavili uhlie, takze to zrejme sposobilo vypadok. Rozmyslam, ze ked som bol par krat v Taliansku, ze som si nikdy nevsimol dake solarne panely, ktore by budovali a vyuzivali, radsej mali na poliach vinic. Predpokladam vsak, ze v juznom Taliansku budu vyraznejsie vyuzivat solarnu a veternu energiu.

Urcite by ma vsak zaujimal blizsi popis tych statov, kde a ake problemy su, kto musi dovazat a kto vyvaza, ako ich ovplyvnuje burza a kde su dotacie od statu. Ak si niekto sadne za to a hodi sem linky, tak budem rad, je to pre mna zaujimava tema.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

heker

uplnu odpoved nepoznam, ale jedno je iste, ze krajiny ako Norsko, Svedsko, Finsko maju vdaka geografickej polohe vela lacnej elektriny z hydroelektrarni
heker
Redeemer
Redeemer

Vodne elektrarne nevyrobia ani z daleka tolko ako vyrobi jadrova elektraren. Jedno vsak je iste, ze vodna, veterna a slnecna energia je najlacnejsia na vyrobu, je ekologicka a nie je problem s odpadom ako pri jadrovej elektrarni.
gogo956
Redeemer
Redeemer

v Norsku vyrobia hydroelektrarne 90percent vsetkej elektriny a je taka lacna, ze v mestach su niektore chodniky ňou vyhrievane. Treba brat do uvahy ze su to vsetko pomerne velke krajiny s malym poctom obyvatelstva,vela riek, takze vela lacno vyrobia ale zase az tak moc toho nespotrebuju co sa rovna nizka cena.
heker
Redeemer
Redeemer

To som nevedel. Podvecer si na to sadnem, pogooglim a nalinkujem tu clanky, ktore k tomu najdem. Zvlast si pozriem Skandinaviu a zvlast juh Europy. Urcite sa najde nieco zaujimave k tomu.
retkvic
Addict
Addict

heker napísal: 29 jan 2022, 13:29 Si si isty tym obrazkom a cenami, ktore su tam uvedene?
Isty si nie som, tu grafiku mam odtialto https://euenergy.live/?gclid=Cj0KCQiA6N ... ZREALw_wcB

No uz som pocul, ze slovensko ma vysoku cenu za elektrinu, tak ma to zaujima, je mozne ze to je cena pre velkoodberatelov,

tu je napr graf ceny pre domacnosti, ktory je odlisny
https://ec.europa.eu/eurostat/statistic ... statistics

Teraz sa pozeram na tu mapku, a screen bol z predikcie cien na 29.1, teraz je tam uz 30.1 a ceny su diametralne odlsine, tak teda neviem ci to tak lieta, alebo to nie je moc doveryhodny zdroj.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

heker napísal: 29 jan 2022, 13:33 Vodne elektrarne nevyrobia ani z daleka tolko ako vyrobi jadrova elektraren. Jedno vsak je iste, ze vodna, veterna a slnecna energia je najlacnejsia na vyrobu, je ekologicka a nie je problem s odpadom ako pri jadrovej elektrarni.
uvazuj celý životný cyklus, potom slnečná ani veterná nemôže vychádzať ekologicky
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Slnečná u nás ani ekonomicy, zvlášť pri "nastavených" podmienkach výkupnej ceny...
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

starysomar - nie len slnecnej...

beardie napísal: 29 jan 2022, 15:14 uvazuj celý životný cyklus, potom slnečná ani veterná nemôže vychádzať ekologicky
S tym by som bol opatrny. Vystavba jadrovky, ktorej zivotnost je relativne kratka, je giganticka zataz na ekologiu. Neviem ci viac alebo menej pomerovo na 1MW ale markatne rozdiely tam nebudu.
beardie
Redeemer
Redeemer

Giganticka záťaž prečo? Je efektívnejšie mat všetko na 1 mieste a mat gramy odpadu (aj ked rádioaktívneho) na gigawatt energie ako doslova zasrat obrovské územia slnečnými kolektormi, pod ktorými rastie tráva a možno pár tienomilnych rastlín

Tými kolektormi, ktorých recyklácia je minimálne problematická a ktoré za svoju životnosť nemusia vyrobiť ani toľko energie, ktorá je potrebná na výrobu jednotlivých panelov, pri ich doprave na miesto určenia, stavby a následne aj ekologického zhodnotenia

Nie vždy to vychádza v pluse
wladas
Redeemer
Redeemer

Pisal som vystavba, nie vyroba.
beardie
Redeemer
Redeemer

preto pisem o celom zivotnom cykle produktu
gogo956
Redeemer
Redeemer

s recyklaciou starych panelov je problem rovnako aj s vrtulami veternych elektrarni, cital som ze aj keby sa to nemalo, tak ich casto iba niekde zakopú /tie vyslúžilé/.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

https://www.archinfo.sk/tech/110-mw-sln ... -noci.html

Termosolárne by mohli byť zaujímavejšie, než solárne články no zrejme náklady na výstavbu sú mnohonásobné.
wladas
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 29 jan 2022, 18:03 preto pisem o celom zivotnom cykle produktu
Ja som to pochopil. Cely zivotny cyklus = vystavba+produkcia+servis+likvidacia.
Cize plati co som napisal. Velky rozdiel tam nebude. Aj ked je pravda ze Mochovce = 1000 standartnych solarnych elektrarni :D
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

Ked si kupim rastlinu v obchode, tak vacsinou je v takom makkom lacnom kvetinaci. Je nutne ju hned presadit?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

mirak2 napísal: 05 feb 2022, 17:28 Ked si kupim rastlinu v obchode, tak vacsinou je v takom makkom lacnom kvetinaci. Je nutne ju hned presadit?
Asi zalezi aka raslina.
Kedze mam nejake sukulenty, tie tam vyrzia velmi dlho
Napísať odpoveď