Banálne/triviálne otázky
Re: Banálne/triviálne otázky
Ešte by som povedal, že to bude aj cenou. Tlačí sa na čo najnižšiu cenu, tzn. veľa komponentov, resp. celé elektronické systémy fungujú na svoje maximá a časom to niečo nevydrží. Najčastejšie napr. kvôli teplote.
Prečo su proteinové tyčinky take drahe?!
Lebo ten proteín treba nejako získať.
tak prečo potom kúpim 500g proteínu za 8eur a 70g tyčinku za 2 eura
Lebo tam nie je tolko lacneho cukru jak v beznych tycinkach a tu hmotu musi nieco nahradit.
Je to (minimalne ciastocne) kvoli planovanemu zastaravaniu, ktore je rozsirenie, aj ked nie je uplne vsade.renault napísal:Preco sa kvalita vyrobkov zhorsuje(auta,elektronika)?
Toto by mohlo vysvetlit auta, ale nie elektroniku, ako sa zvysila zlozitost laveho tlacidla mysi? Pred rokmi vydrzalo 5 a viac rokov, teraz casto vydrzi presne 2 roky (dvojnasobna vlastna skusenost). Taktiez pri inej elektronike sa kazia casto jednoduche veci a nie zlozite.beardie napísal:pretoze sa exponencialne zvysila ich zlozitost
pred 20 rokmi si mal v aute elektricke okna, radio a klimatizaciu, teraz tam mas 20 roznych riadiacich jednotiek na radary, tempomaty, 4-zonovu klimu, senzory, kamery, atd
preto
Toto opat nevysvetluje nizsiu kvalitu aj high-end elektroniky, opat moj priklad s mysou, obycajna 5-tlacidlova mys "lacnej" znacky Genius mi vydrzala 5 rokov (nasledne bola predana s PC), stala okolo 15€, dve podobne 5-tlacidlove mysi Logitech odisli priblizne po 2 rokoch, obe stali okolo 30€.ado130 napísal:Ešte by som povedal, že to bude aj cenou. Tlačí sa na čo najnižšiu cenu
BTW uviedol som len jeden priklad, pokracovat v diskusii navrhujem v prislusnej teme, kde uz je aj dost vela zdrojov a nazorov na danu problematiku:
Planovane zastaravanie (odkaz na temu)
asi kupujes odpad, ja som napriklad za poslednych 13 rokov kupil presne 3 mysi razer, z toho tu poslednu pred ani nie 2 rokmi, priemerna vydrz je teda nad 5 rokov
inak sa mi ziadna elektronika nekazi, naposledy mi odisiel monitor HP LP2465 kupeny v roku 2008, vydrzal do 2017
fakt si neviem spomenut na nieco, co by mi nevydrzalo vyrazne nad planovanu zivotnost
inak sa mi ziadna elektronika nekazi, naposledy mi odisiel monitor HP LP2465 kupeny v roku 2008, vydrzal do 2017
fakt si neviem spomenut na nieco, co by mi nevydrzalo vyrazne nad planovanu zivotnost
Ono to je skor o efektivite. Vedia navrhnut a vyrobit vyrobok aby bola cena vyroby co najnizsia ale aby to vydrzalo aspon zaruku. Tym samozrejme netvrdim ze kazitka sa nerobia.
Pretoze tycinka prechadza dalsim spracovanim, pridavaju sa dalsie prisady, pracuje na tom viac ludi, pridava sa dalsia logisticka zataz a hlavne ma nizsiu hmotnost ako plny sacok proteinu, co tiez pridava na cene (vid. napr. 0.5l vs 2l flase Coca coly).CheZteR napísal:tak prečo potom kúpim 500g proteínu za 8eur a 70g tyčinku za 2 eura
A propos, nie je vobec tazke si proteinovu tycinku vyrobit doma za polovicnu cenu a kvalitnejsiu ako vacsina komercnych tyciniek. Akurat bude mat expiracnu dobu 2-3 dni.
A ked chces kupit kvalitnu bez ecok (trvanlivost par dni v chladnicke) tak je este drahsia.
Sorry za reklamu https://www.ryska.sk/
Sorry za reklamu https://www.ryska.sk/
Uvádzaš zrovna počítačovú myš. Ohľadom tej teploty som mal na mysli trochu iné zariadenia, ako napr. telefón, automobilový priemysel, ...Dreamer napísal:
Toto opat nevysvetluje nizsiu kvalitu aj high-end elektroniky, opat moj priklad s mysou, obycajna 5-tlacidlova mys "lacnej" znacky Genius mi vydrzala 5 rokov (nasledne bola predana s PC), stala okolo 15€, dve podobne 5-tlacidlove mysi Logitech odisli priblizne po 2 rokoch, obe stali okolo 30€.
Teplotný manažment je veľmi dôležitý a náročný a ak sa nezvládne či ignoruje, tie súčiastky to nevydržia do nekonečna.
Vazne by bolo dobre diskutovat o planovanom zastaravani v prislusnej teme, tak len strucne..
Tu nejde len o teplotu, casto je samotne rozlozenie suciastok zamerne take, aby urcita suciastka odisla skor, pri tej mysi tiez nejde o teplotu.
beardie - nemyslim ze kupujem odpad, je 30-eurova mys odpad a 15-eurova mys nie? Mne tiez vydrzal monitor viac ako 10 rokov, ale viacerym znamym odisiel po 2-3 rokoch a niekedy sa pokazi aj 1000-eurova telka, to je tiez odpad? Prave to, ze podobne veci za porovnatelne ceny vydrzia niektore 2 roky, niektore 12 rokov je dokazom, ze je to planovane, hlavne ked sa kazia rovnake modely, suciastky.
Dalej, na otazku aku pracku sa oplati kupit aby vydrzala dlhsie, mi opravar praciek odpovedal, ze je to jedno, jedna suciastka sa tam vzdy pokazi, na lacnych aj najdrahsich znackach a niektore maju taku konstrukciu, ze sa to ani neda vymenit, lebo je to tak zavarene, ze by sa musela cela rozbit.
Posledna vec ktoru spomeniem, taktiez sa da povazovat za dokaz, Francuzsko ma zakon proti planovanemu zastaravaniu, nieco podobne planovala ci schvalila aj EU a Washington, odkazy, dokumenty, videa su v spominanej teme, kde opat odporucam pokracovat.
Tu nejde len o teplotu, casto je samotne rozlozenie suciastok zamerne take, aby urcita suciastka odisla skor, pri tej mysi tiez nejde o teplotu.
beardie - nemyslim ze kupujem odpad, je 30-eurova mys odpad a 15-eurova mys nie? Mne tiez vydrzal monitor viac ako 10 rokov, ale viacerym znamym odisiel po 2-3 rokoch a niekedy sa pokazi aj 1000-eurova telka, to je tiez odpad? Prave to, ze podobne veci za porovnatelne ceny vydrzia niektore 2 roky, niektore 12 rokov je dokazom, ze je to planovane, hlavne ked sa kazia rovnake modely, suciastky.
Dalej, na otazku aku pracku sa oplati kupit aby vydrzala dlhsie, mi opravar praciek odpovedal, ze je to jedno, jedna suciastka sa tam vzdy pokazi, na lacnych aj najdrahsich znackach a niektore maju taku konstrukciu, ze sa to ani neda vymenit, lebo je to tak zavarene, ze by sa musela cela rozbit.
Posledna vec ktoru spomeniem, taktiez sa da povazovat za dokaz, Francuzsko ma zakon proti planovanemu zastaravaniu, nieco podobne planovala ci schvalila aj EU a Washington, odkazy, dokumenty, videa su v spominanej teme, kde opat odporucam pokracovat.
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
S tymto nesuhlasim, lebo:Dreamer napísal:Prave to, ze podobne veci za porovnatelne ceny vydrzia niektore 2 roky, niektore 12 rokov je dokazom, ze je to planovane, hlavne ked sa kazia rovnake modely, suciastky.
- vychadzas z malej vzorky a subjektyvneho skrelenia, na nieco relevatne by si musel porovnavat tisice kusov, ktore sa aj rovnako pouzivaju
- Ak sa rovnaky model kazi po priblizne rovnakej dobe, tak je to skor tym, ze je rovnaky model, obasjuje rovnake sucasitky, je vyrobeny rovnakymi postpmi...
K tým proteínom - podľa mňa je to také drahé z toho istého dôvodu, prečo sú strašne predražené aj všetky ostatné zdravé výrobky, eko/bio/raw veci a podobne. Z toho istého dôvodu, prečo v priemernej reštaurácii stojí v menu nejaké mäso s prílohou a oblohou nejakú cenu, a šalát s kuracími kúskami (najlacnejšie jedlo) je o euro drahšie - pretože tí, čo to jedia, si za to priplatia. Treba si uvedomiť, že srvátka je produkt, ktorý vzniká výrobou syra a ak ho nejaká syráreň začne vyrábať/sušiť, tak to vždy bolo a bude ziskové. Nemusia si nastaviť vyššiu cenu ako za bežnú tyčinku preto, že výroba je drahšia. Podľa mňa je to čisto otázka dopytu a stále relatívne nízkej konkurencie.
harrison314 - lenze ja vychadzam zo vzorky tisicov kusov, ktore viacerym opravarom presli pod rukami a nie je to len jeden model - su to aj rozne modely, rozne znacky, tie zdroje su v spominanej teme.
Co tie ostatne argumenty, preco by rozne staty zacali prijimat zakony proti nejakej konspiracii? Preco vyrobca zmeni vyrobny postup tak, aby v pracke neslo vymenit prave tu suciastku, ktora sa casto kazi, ved ho to stoji energiu, peniaze. Uvadzam len par konkretnych prikladov, lebo tu je to OT, ale v tej teme o planovanom zastaravani je toho ovela viac.
Ono to ma aj dalsi rozmer - ekologicky, kvoli suciastkam za par eur sa vyhadzuje (aj nebezpecny) odpad, casto na skladky, do prirody a okrem toho, nemame neobmedzene zdroje, takze z coho sa bude vyrabat elektronika o 100 ci 200 rokov? Ludia sa budu hrabat v odpadkoch, na skladkach a ten odpad bude mat obrovsku cenu, alebo budeme za obrovske naklady tazit na asteroidoch alebo inych planetach vo vesmire.
Co tie ostatne argumenty, preco by rozne staty zacali prijimat zakony proti nejakej konspiracii? Preco vyrobca zmeni vyrobny postup tak, aby v pracke neslo vymenit prave tu suciastku, ktora sa casto kazi, ved ho to stoji energiu, peniaze. Uvadzam len par konkretnych prikladov, lebo tu je to OT, ale v tej teme o planovanom zastaravani je toho ovela viac.
Ono to ma aj dalsi rozmer - ekologicky, kvoli suciastkam za par eur sa vyhadzuje (aj nebezpecny) odpad, casto na skladky, do prirody a okrem toho, nemame neobmedzene zdroje, takze z coho sa bude vyrabat elektronika o 100 ci 200 rokov? Ludia sa budu hrabat v odpadkoch, na skladkach a ten odpad bude mat obrovsku cenu, alebo budeme za obrovske naklady tazit na asteroidoch alebo inych planetach vo vesmire.
Preco USA stale nepresli na metricky system?
Preco sa v niektorych krajinach jazdí na lavej strane?
Ma to nejake vyhody, nevyhody?
Preco sa v niektorych krajinach jazdí na lavej strane?
Ma to nejake vyhody, nevyhody?
Pocul som viackrat taku zaujimavu teoriu ze tam kde prisiel Hitler tak sa jazdy v pravo. Ale nevylucuje sa to samozrejme.
Ak sa dva javy dejú v tom istom období, automaticky to neznamená, že je medzi nimi kauzalita. V 30.rokoch bol trend, že jednotlivé štáty uzákonili pravidlá cestnej premávky...s tým, že sa definovalo, že sa jazdí vpravo. V Československu bol taký zákon schválený tesne predtým, než sa prvá republika rozpadla. Dovtedy sa aj u nás jazdilo vľavo, resp. stredom, lebo na cesty neexistovali nejaké normy, boli väčšinou úzke a nikde nebola vyznačená stredová čiara.

A prečo neprejdeme my na imperiálne jednotky?renault napísal:Preco USA stale nepresli na metricky system?
Tiež som hľadal odpoveď na obe otázky, už je to nejakú dobu späť.
ľavá strana: myslím, že každý jazdil predtým tak, pochádza to z histórie, z dôb keď jazdili koče a kone. Ako píše ephramko, proste sa to časom zmenilo a niektoré krajiny si to nechali.
metrický systém: myslím, že im to tiež úplne nevyhovuje. Mám na mysli, že u nás je to viac logické pomocou predpôn a tak je jednoduchý prepočet. Taktiež fabriky musia vyrábať dvojaký produkt, aby mohli exportovať do Európy. Ale prečo neprejdú to neviem, možno zvyk? Prípadne opäť čas a peniaze, pretože takáto zmena by zmenila veľkú časť výroby a celkového fungovania.
Každopádne je to skôr čo si myslím a niekedy dávnejšie som čítal, než to mám podložené konkrétnym faktom.
ľavá strana: myslím, že každý jazdil predtým tak, pochádza to z histórie, z dôb keď jazdili koče a kone. Ako píše ephramko, proste sa to časom zmenilo a niektoré krajiny si to nechali.
metrický systém: myslím, že im to tiež úplne nevyhovuje. Mám na mysli, že u nás je to viac logické pomocou predpôn a tak je jednoduchý prepočet. Taktiež fabriky musia vyrábať dvojaký produkt, aby mohli exportovať do Európy. Ale prečo neprejdú to neviem, možno zvyk? Prípadne opäť čas a peniaze, pretože takáto zmena by zmenila veľkú časť výroby a celkového fungovania.
Každopádne je to skôr čo si myslím a niekedy dávnejšie som čítal, než to mám podložené konkrétnym faktom.
-
starysomar
Hardcore addict
Nutnosť zachovať ... vieš si predstaviť výmenu vozidile v celej krajine???
(sa jazdy - ale no)
(sa jazdy - ale no)