Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa gogo956 »

je bežné že 10ročný chalan trávi skoro všetok svoj voľný čas hraním hier na mobile?
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Dnesna doba, zial. Normalne to ale urcite nie je a trebalo by s tym nieco robit.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

Nie je to normalne, ale bohuzial nic nezvycajne. Akurat som si bol sadnut posledny vikend na pive s ludmi, co maju deti a opisovali to iste. Decka dokonca aj ked idu von, tak si sadnu a hraju sa na mobiloch. A nevedia s tym nic moc robit.
gogo956
Redeemer
Redeemer

to by vysvetlovalo, preco ani na sidliskach nie je vidno skoro nikdy nikde ziadne deti/mladých. Akokeby tam nikto takí ani nebýval. Vsetci asi sedia doma za mobilmi/pc. :(
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

toto ale nie je problem deti, vacsina ludi dnes travi vacsinu volneho casu pozeranim do obrazovky. ci uz tv, pocitac alebo telefon.
nemozeme sa spravat nejak a ocakavat od deti ze sa budu spravat inak.

zial je to prirodzene, mozog chce dopamin a nic ti ho neda tak rychlo ako instantna zabava. a neda s tym realne asi nic robit. ja mozem zobrat dieta na vylet, na detske ihrisko, na chatu kde je hromada inych deti ci do zabavneho parku a to dieta sa bude zabavat a bude stastne ale ked pride domov aj tak bude prosikat ci sa moze zahrat na obrazovke. a ked mu das na vyber vyberie si zase tu obrazovku.

samozrejme mu ju mozes zakazat, nedavat vobec pristup k obrazovke, cim ale bude starsie tym bude viac vytrcat z davu. nebude sa mat o com rozpravat so spoluziakmi, pretoze vsetci sa rozpravaju o hrach a rozpravkach. a ked sa nakoniec k nejakej tej obrazovke dostane (pojde prespat k spoluziakovi, na narodeninovu oslavu alebo proste uz niekto prinesie telefon do skoly) tak ho to bude iba viac lakat a bude tym hypnotizovany...

my im cas pred obrazovkou limitujeme. len par hodin do tyzdna. a snazime sa im vysvetlit ze tak ako so vsetkym aj u obrazoviek, pokial je to raz za cas je to ok, pokial je to stale tak uz to dobre nie je.
pri prvom to bolo celkom lahke, ten aj teraz nema problem povedat ze chce robit radsej nieco ine ako obrazovku (nie moc casto) ale ten mladsi to je cista zavyslost, mam pocit ze nemysli na nic ine ako na tie hry. furt sa chce hrat a ked sa nemoze hrat tak sa o tych hrach chce aspon rozpravat.
ale ja som nebol iny ako dieta. pocitac bol moj zivot. preco sa hrat vonku s palicami v rukach na vojakov ked v tej hre to bude ovela realistickejsie. a ked ma to prestane bavit tak za par sekund mam zapnutu uplne inu hru a robim nieco totalne ine co by som nemohol v reale.

ono je to vzdy o rodicoch. pokial nechce rodic aby dieta travilo 10 hodin pred telefonom tak mu treba vymysliet nejaky iny program. pokial mu iba zakaze ten telefon tak z toho nic dobre nebude, dieta nebude mat co robit a akurat bude nahnevane na rodica (ktory pravdepodobne cumi do svojho telefonu).
Paťko
King
King

Príspevok od používateľa Paťko »

Mobil a PC nie je zlo. Určite ich to rozvíja viac ako bezcieľne túlanie sa vonku. Doba pokročila. To že v tvojom detstve neexistovali mobily neznamená, že ich budeš odopierať aj deťom.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Ale to je len forma. Dolezity je prave obsah. V com ich rozvija skakanie a strielanie napr vo fortnaite?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Dalsi problem je v tom ze v pripade mobilu deti zaostruju na neprirodzene kratku vzdialenost.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

gogo956 napísal: 08 aug 2023, 11:34 je bežné že 10ročný chalan trávi skoro všetok svoj voľný čas hraním hier na mobile?
Čína má s týmto veľký problém,obrovské množstvo detí sú závislé na mobiloch a to majú iný tiktok ako my :). V rámci toho idú robiť obmedzenia a myslím že dali kvótu 2h na deň na používanie mobilu.

Bohužiaľ pre mladú generáciu to normálne je....
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

napisem to znova, toto nie je problem deti, toto je problem vsetkych.
moji skoro 40 rocni kamarati cumia do telefonu furt. z jedneho si robievame extra srandu pretoze hra nejaku mobilnu hru a klika do nej nonstop, kedykolvek.
tiez je uplne bezne ze sme niekde v podniku a niekto sekundu nema co robit tak reflexivne vytahuje telefon a otvara instagram.

nemyslim si ze je to ludmi alebo generaciou, je to skratka tym ze kazdy z nas nosi vo vrecku krabicku s displejom a a pristupom k internetu a teda nekonecnym zdrojom obsahu, kvalitneho ci nekvalitneho, to uz je tak trochu nepodstatne.

jediny generacny rozdiel je ten ze tie nase generacie s tym nevyrastali a teda nam to pride neprirodzene. nova generacia nepozna zivot bez telefonu, bez internetu, bez streamovania a instastoriek. bojovat proti tomu nema zmysel, je to to iste ako ked prisla telka som presvedceny ze starsie generacie nadavali ze ti mladi len sedia doma za telkou a nebehaju po vonku.
gogo956
Redeemer
Redeemer

rozdiel vo veku je. Detský organizmus je citlivejsi nielen z hladiska mozneho poskodenia zaostrovania očí, ale aj z hladiska mentalneho ktorý je u nich este len vo vývoji. Je to podobne ako napr s alkoholom ci inymi psychotropnymi latkami: dospely jedinec sa dokaze s nasledkami vyrovnat vacsinou jednoducho, ale deti z toho mozu mat neskor znacne problemy.
Ked som napr minulosti, a to som bol uz davno bol dospely, hraval hry mnoho hodin v kuse, tak som jasne citil, ze to "lezie" na mozog a z hladiska mentalneho zdravia to nie je ok.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

to samozrejme ano, nepisal som o nasledkoch ale o pricinach. tie su rovnake u dospelych ako u deti.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

aacid napísal: 08 aug 2023, 16:54 nova generacia nepozna zivot bez telefonu, bez internetu, bez streamovania a instastoriek. bojovat proti tomu nema zmysel, je to to iste ako ked prisla telka som presvedceny ze starsie generacie nadavali ze ti mladi len sedia doma za telkou a nebehaju po vonku.
To mozno platilo pre dobu tesne pred nastupom mobilov, cize 90 roky, v zaciatkoch TV v nej v zasade nic nebezalo, a skoro nikto ju nemal, takze nejaky magnet to rozhodne nebol.

Dnes už bez hladenia do obrazovky nevydrzi nikto, je to instantny obsah, ktory posobi ako drga na zahnanie nudy, ja uz tiez nechapem dnesnu mladez ako sa to moze cely den prehrat v izbe za konzolou, pripadne nonstop na sietach, ci vonku, alebo doma. Ja este pamatam ako sme chodili volat na postu do takých drevených kóji s lietačkovými dvermi, to mi dnes už nikto neuveri :D
Paragon
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Paragon »

Urcite by detom viac prospelo, keby na obrazovkach hrali zlozitejsie hry (neratam nejake just-tap mobilne hry), ako by mali sledovat reels-y, alebo bezhlavo scrollovat socialne siete.
Hry su prospesne z roznych hladisk, kdezto pri socialnych sietach, resp. vytiahnem mobil, ked sa nudim a scrollujem si len znizuju attention span.
Samozrejme treba to s mierou, len pisem, ze ked uz sedia nad obrazovkou, tak nech sa aspon hraju :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

retkvic
kedysi boli vselikde po meste telefonne budky a stavalo sa ze ked bola obsadena, tak clovek musel cakat pokym ten prvy neskonci hovor :D

**
Este k tomu hraniu: pred erou mobilov sa vyhradne hralo tak ze clovek pozeral na monitor /Tv v pripade konzol/, ktory ma pomerne velku plochu a je dost vzdialeny od očí. To bolo aspon trochu ergonomicke. Ale dnes ked deti pozeraju z par centimetrov na tu malu obrazovku mobilu a mackaju tie pidi tlacitka, to je ovela horsie..
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Skôr mám strach, čo vyrastie z tých 3 ročných detí, ktorým rodičia dávajú mobily, aby mali od decka pokoj. Mi stoja vlasy dupkom, keď vidím kočík a tam bábo ťuká do mobilu. Ideme do obchodu? Na tu máš mobil a neotravuj. Ideme MHD, tu máš mobil a nevypytuj sa ma. Teraz sme v kaviarni, tu máš mobil a buď ticho, nech si oddýchnem. A potom sa čudujú, že keď decko zoberú raz za pár mesiacov na ihrisko, tak sa im tam hádže o zem a vyrevuje, že chce mobil. Po chvilke vrešťania mu dajú mobil aj na ihrisku, aby mali pokoj a decko nevrešťalo.

Zo psychologického hľadiska je dôležité sa aj nudiť a nerobiť nič.

A to nehovorím o ďalších aspektoch takejto výchovy. My sme tiež síce presedeli celé víkendy u PC, ale nemali sme ešte net, tak sme sedeli viacerí pri jednom compe alebo si ich prepojili LAN káblom. A stále to bola pre náš možnosť, nie nevyhnutnosť. Keď sme chceli, išli sme von, bajkovať, skákať gumu, hrať pogy alebo sme si vymýšlali vlastné hry. Počítač bol skôr taký iný typ zážitku, ale stále to bola spoločná zábava s kamarátmi.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Nevidím to tak zle - na našom dvore je v lete denne viacero detí na bajkoch, s loptou atd. Na neďalekom ihrisku tiež.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

baldorex napísal: 08 aug 2023, 16:35Čína má s týmto veľký problém,obrovské množstvo detí sú závislé na mobiloch a to majú iný tiktok ako my :).
Keby len Cina, u nas bola anketa a male deti tam uvadzali, ze travia na tiktoku 5, resp. 7 hodin denne, len na tiktoku, ale neviem najst zdroj.

Este nebezpecnejsie su tie vyzvy, toto som nasiel pri hladani tej ankety:

Zdrvené rodiny žalujú TikTok. Dve dievčatá zomreli po tom, čo skúšali zvrátenú výzvu na sociálnej sieti | interez.sk
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ano, staci sa ist prejst po sidlisku a detske ihriska su stale plne deti.
ja si tiez pamatam ako sme ako deti boli furt vonku cele leto. ale dnes ako rodic si neviem predstavit ze by som nechal dieta bez telefonu behat po sidlisku same. to je asi vacsina rodicov.

k tym pocitacom, treba priznat ze teraz je hranie, travenie za pocitacom/telefonom podstatne spolocenskejsie ako kedysi. ako tvarit sa ze vtedy sa robili lan party a teraz nie... teraz mozu tie deti spolu hrat hry kazdy vecer, vtedy bola lanparty nieco vynimocne mozno raz za mesiac ked si mal stastie na dobru partiu...
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

ano, deti su na telefonoch/PC, ale ako vraví aacid, treba dodať, že je to pre nich spoločenské vyžitie. Mnohí chatujú, spolžiaci/kamarti medzi sebou, alebo v rôznych skupinách, zdieľajú si videá/reels diskutujú o tom, niektorí nahrávajú kontent na IG/Tiktok/YT a vytvárajú si okolo seba komunitu rovestníkov, ktorých síce osobne nepoznajú ale sú s nimi v kontakte. V podstate sa virtuálne socializujú a dostávaju sa do povedomia širokého okolia, v niektorých prípadoch presahujúceho hranice štátu v ktorom vyrastajú.

Multiplayer hry sú aj na mobiloch, jeden môj známy hral takto nejakú PBUG hru či ako sa to volalo s kamarátami. Rovnako ako v mojich mladých časoch sa hralo CSko po internetových kaviarňach alebo doma cez rôzne servre. Poznám rovnako z môjho okolia ľudí, ktorí sa vdaka multiplayer CS či GTA dokázali rýchlejšie učiť anglicky, pretože ich hrali na medzinarodných serveroch atď.

Rovnako aj dnes stretávam partie detí a mladých násťročných vonku, hrať basket na ihrisku, hokejbal, futbal, pustia si k tomu hudbu cez telefon z JBL a žijú. Normálne kolobežky, skate, bicykle, korčule. Samozrejme, že stretneš aj "mallrats", čiže tých ktorí vysedávajú po nákupných centrách s mobilmi v ruke ale to je o prefernciách danej skupiny detí.

Všetko má svoje dobré aj zlé stránky, zdravé nastavenie prístupu na telefon/tablet/PC/konzolu deťom len pomôže, či už pri vzdelaní, socializácii, zaháňaní nudy. NIe je dobré im dať nekontrolevateľný prístup ale zároveň ani im to zakazovať, resp. neprimerane limitovať.
Napísať odpoveď