Banálne/triviálne otázky
Re: Banálne/triviálne otázky
8 rokov dozadu pracovníčka nestíhala urobiť výkon, čiže robila medzi 10:00-10:30 a následne mala konflikt s inými pracovníčkami, čo jej vytkli prácu cez prestávku.
Pracovníčky čo jej to vytkli chceli mať pokoj, ticho na obednú prestávku, nechceli počuť stroj a obávali sa, žeby vedenie požadovalo od nich prácu aj cez prestávku v prípadoch, keď sa nestíha výkon alebo plán výroby a plnenie objednávok.
No môže byť taký prípad, že kvôli spojom sa vedenie s konkrétnymi pracovníkmi dohodlo, že budú mať skrátenú prestávku o 10 minút, z 30 minút na 20 minút a o 10 minút skôr cvikali, aby stíhali spoje. Inak by museli čakať aj hodinu na ďalší. Pri firemných busoch je to zase inak prispôsobené.
Pracovníčky čo jej to vytkli chceli mať pokoj, ticho na obednú prestávku, nechceli počuť stroj a obávali sa, žeby vedenie požadovalo od nich prácu aj cez prestávku v prípadoch, keď sa nestíha výkon alebo plán výroby a plnenie objednávok.
No môže byť taký prípad, že kvôli spojom sa vedenie s konkrétnymi pracovníkmi dohodlo, že budú mať skrátenú prestávku o 10 minút, z 30 minút na 20 minút a o 10 minút skôr cvikali, aby stíhali spoje. Inak by museli čakať aj hodinu na ďalší. Pri firemných busoch je to zase inak prispôsobené.
kedy ste dostali vyuctovanie dane za nehnutelnost? mne to prislo az dnes.. Mali ste velke navysenia?
cca min mesiac. Na byt to bolo trochu vyssi, na chatu nam zvysili dan na dvojnasobok. Lebo "dan z luxuxu". v dedine je poplatok cca 0,05e za meter, na chatach dali skromnych 1.5e za meter(z povodnych 0.7e). Starosta si tak povedal, tak preco nie.
Pred 5 tyzdnami mailom. Presne o tretinu zvysenie (BA, byt).gogo956 napísal: 12 jún 2024, 14:37 kedy ste dostali vyuctovanie dane za nehnutelnost? mne to prislo az dnes.. Mali ste velke navysenia?
áno, aj u mna o tretinu /Ba, byt/. Zistil so ze to posielali opakovane, pritom prvykrat nic do klasickej pošt.schranky neprislo.
V Martine to neposielaju, ale roznasa to zamestnanec mestskeho uradu s tym, ze to niekto z domacnosti musi prevziat. A tym s eID schrankou to ide online (dan z nehnutelnosti, smeti, aj dan za psa).
-
starysomar
Hardcore addict
Máme v PD "sľúbené" dane z nehnuteľností vyššie o 30% a poplatok za komunálny odpad o 0,2 eura za deň (a osobu zrejme)
V ZA, tyzden spet, zvysene o viac nez 100%, z 0,5 na 1,2€ m2, neviem ci nie sme druhe mesto na sk s najvyssim zvysenim.
Z Všeobecnej zdravotnej poisťovni mi prišla doporučene obálka s informáciou o nedoplatku vo výške 0,00€. Nie je to plytvanie zdrojmi a ľudskou prácou posielať takéto listy? Alebo to musia nejak od zákona informovať ľudí?
Porovnal by som to so situáciou, že vojdem do obchodu aby som oznámil personálu, že dnes tam neplánujem nakupovať.
Porovnal by som to so situáciou, že vojdem do obchodu aby som oznámil personálu, že dnes tam neplánujem nakupovať.
Zrejme asi ano, raz rocne by ti mal prist vypis rocneho zuctovania zo zdravotnej poistovne, posielaju to niekedy v tomto obdobi, nie je to nahodou ono?
Inac, teraz ked vlada zadal ten zakon lex atentat, som bruzdal po vydanych zakonoch nrsr a je tam schvalena novela zakona o financovaní 4 pridruzenych organizacii pre spravu zdravotnictva, celkovo ide rocne na fungovanie tychto 4 institucii okolo 124 mil. eur, a konkretne rocny rozpocet NCZI ma byt po novom nie 0,44 % ale 0,61% z prispevkov do zdravotnych poistovni, co je aj s jednorazovym prispevkom 43 mil. eur.
https://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?si ... terID=9703
Zaujimalo by ma co take prinosne robi to NCZI pre SK zdravotnictvo, ked cerpaju viac nez polovicu toho co vyda rocne SR na sport?
Obrazok je z dovodovej spravy.
Inac, teraz ked vlada zadal ten zakon lex atentat, som bruzdal po vydanych zakonoch nrsr a je tam schvalena novela zakona o financovaní 4 pridruzenych organizacii pre spravu zdravotnictva, celkovo ide rocne na fungovanie tychto 4 institucii okolo 124 mil. eur, a konkretne rocny rozpocet NCZI ma byt po novom nie 0,44 % ale 0,61% z prispevkov do zdravotnych poistovni, co je aj s jednorazovym prispevkom 43 mil. eur.
https://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?si ... terID=9703
Zaujimalo by ma co take prinosne robi to NCZI pre SK zdravotnictvo, ked cerpaju viac nez polovicu toho co vyda rocne SR na sport?
Obrazok je z dovodovej spravy.
su to iba statne teplé miestečka pre "ich ludí"Zaujimalo by ma co take prinosne robi to NCZI pre SK zdravotnictvo, ked cerpaju viac nez polovicu toho co vyda rocne SR na sport?
Včera som išiel okolo autolakovne a mali tam vonku odparkované autá bez nárazníkov, kapoty. tipujem, že sa to lakovalo. No v noci pršalo. To tým autám nevadí, nech do nich naleje?
A ked ides autom a prsi, tak kde sa ta voda dostane? Cez saharu, ktora to rozfuka na chladic, vsade do motorovej casti. Lacnejsie auta, hoci napr. daka Honda Civic, tak nema spodny kryt motora (dekel) a kde spliecha voda? Spravne, do motorovej casti. Ono takato voda nie je problem, najma ked to len pretecie. Problem moze narobit az to, ked to umycas wapkou a striekas priamo na alternator, starter, dake riadiace jednotky a cez kabelaz by to pretieklo az priamo do jednotky.
Odpoviem ale na to co si sa pytal - nie, dazd pocas vikend na auto bez naraznika a kapoty nevadi.
Odpoviem ale na to co si sa pytal - nie, dazd pocas vikend na auto bez naraznika a kapoty nevadi.
Ďakujem.
Co sa týka vody, sú časti auta ktoré môžu ľahšie korodovať (hrdzavieť), no väčšina miest je chránená. Hlavne neisť autom cez hlboku vodu.
V zime ked je posolené cestárskou solou, tak prahy auta (spodné časti) tá sol robí problémy, tu je to vysvetlené v článku, prečítať celé.
https://www.az-pneu.sk/clanky/posypova- ... -a-motorku
V zime ked je posolené cestárskou solou, tak prahy auta (spodné časti) tá sol robí problémy, tu je to vysvetlené v článku, prečítať celé.
https://www.az-pneu.sk/clanky/posypova- ... -a-motorku
Pytal sa uplne na nieco ine a ty mu tu pises o cestarskej soli a podbehoch.
Prvá veta je odpoved na jeho otázku. Následne potvrdenie tvojho názoru...Tretia veta další príklad čo zle robí autu, konkrétne v zime+voda.heker napísal: 17 jún 2024, 9:22 Pytal sa uplne na nieco ine a ty mu tu pises o cestarskej soli a podbehoch.
To už je jedno, má to zodpovedané aj tebou aj mnou. Ak ho niečo zaujíma okolo áut môže napísať sem alebo aj príslušnej témy, ved pohoda
Keď vidíme fotografie povrchu Slnka, tak je oranžové. Ale na Zemi bežne vnímame svetlo väčšinou ako biele. Čím je to dané? Prechodom svetla cez atmosferu Zeme?
-
starysomar
Hardcore addict
Čím je dané, že sme si stanovili, že žltá je žltá, modrá modrá atd? 
Áno - atmosféra zachytí a odfiltruje časť spektra. Vo vesmíre je tma no my vidíme oblohu v odtieňoch modrej.
Biela je bielou tak, ako ju vnímame. Približne 60% zelenej, 29% červenej a 11% modrej.
Mozog "dopočítava" - vieš že papier je biely tak ho vnímaš ako biely aj vtedy, kedy by ti foťák ukázal, že je hodne do modra alebo červenooranžova napríklad.
Ostatne ani napoludnie osobne nevnímam slnečné svetlo ako celkom "biele" a výrazne inak ráno a pri západe.
"Technickú biellu" osobne vidím ako hodne namodralú.
Komplikuje to aj fakt, že sotva 10% ľudí vidí farby akotak zhodne - 90% inak.
Áno - atmosféra zachytí a odfiltruje časť spektra. Vo vesmíre je tma no my vidíme oblohu v odtieňoch modrej.
Biela je bielou tak, ako ju vnímame. Približne 60% zelenej, 29% červenej a 11% modrej.
Mozog "dopočítava" - vieš že papier je biely tak ho vnímaš ako biely aj vtedy, kedy by ti foťák ukázal, že je hodne do modra alebo červenooranžova napríklad.
Ostatne ani napoludnie osobne nevnímam slnečné svetlo ako celkom "biele" a výrazne inak ráno a pri západe.
"Technickú biellu" osobne vidím ako hodne namodralú.
Komplikuje to aj fakt, že sotva 10% ľudí vidí farby akotak zhodne - 90% inak.
slnko je velmi silny zdroj svetla, ked chces odfotit nieco velmi svetle tak musis zmensit uzavierku, prijat toho svetla menej.gogo956 napísal: 19 jún 2024, 6:01 Keď vidíme fotografie povrchu Slnka, tak je oranžové. Ale na Zemi bežne vnímame svetlo väčšinou ako biele. Čím je to dané? Prechodom svetla cez atmosferu Zeme?
povedal by som ze preto je na fotkach oranzove. ono aj to co vidime nie je zrovna biele, skor zlte (ved aj ked kreslime slnko tak tradicne zltou