Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa starysomar »

Nie každý robí v rakúskej firme a nie každému volá mnoho neznámych čísel :)
Žiadny "filter" - apka nevyblokuje tieto pretože volajú zakaždým z iného čísla. Časť sa dostane do databáz filtrov, prvý krát použité (...spoofnuté) nie. Mám ich uložených hodne - zhruba 10. augusta bolo prvé, minimálne jedno patrí alebo v minulosti patrilo jednej organizácii.
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

Preto negeneralizuj.
Ľudí, ktorí bežne prijímajú zahraničné hovory je dnes kopec.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Preto treba zdvihat a ked je to nevyziadany hovor, polozit telefon na stol a nechat ich vykecat sa.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Zrovna tí "whatsappoví" dlho nekecajú no ak zodvihnem a začne - ihneď zložím a je.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

harrison314 napísal: 25 aug 2025, 21:03 Dal som si aplikaciu Moj Orange, v ktorej je aj moznost blokovat nevyziadane hovori, spam a telemarketing. Zapol som si to rano a dnes ziadne telefonaty, vcera tri. Takze uvidim, ci to pomoze.
Zial to nezafungovalo.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Mne volali rakuske, neskor ceske cisla, dnes uz bolo na displeji varovanie pred spamom, Android.

Slovákom hromadne volajú rakúske čísla. Ide o podvod, varuje polícia | TVNOVINY.sk
Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

Kde kúpim takúto solničku? Prečo to už nikde nepredávajú? (je to dobré na namáčanie jarnej cibuľky do soli)
Prílohy
solnicka.jpg
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Spixy napísal: 14 okt 2025, 21:19 Kde kúpim takúto solničku? Prečo to už nikde nepredávajú? (je to dobré na namáčanie jarnej cibuľky do soli)
sku spozriet online zalozne, tam maju vela takychto veci z dob socíka
Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

Nechcem z dob socíka, chcem modernú :D Ako heker dobre navrhol, dá sa to kúpiť nie ako solnička ale ako miska na dip / na saké / atď. :)
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Nepytam sa, podakujem.
Pred dvoma rokmi som sa pytal na ekonomicky vyhodne riesenie elektrickeho kurenia. Byt mam v prenajme, domaci ivestuje len nutne minimum, takze o tepelnom cerpadle a podlahovom kureni mozem snivat kym sa neodstahujem. Kedze to mam ale 10 minut chodze do kancelarie, tak je vela nekomfortnych veci prevysenych ekonomickym benefitmi.

Zacal som poriadne bojovat s vlhkostou. Zadovazil som si elektricky odvlhcovat, 12l prietok, 2l nadrz. Uz rok tak udrzim vlhkost okolo 50% (mozno sa rastlinam nepacilo, ale ziadne plesne). Plus ma nastavenia susenie, ked mi pradlo nevyfuka vietor na zahrade. Pracku domacemu menit nechcem, zatial som to rok zvladal. Uvidime co tato jesen a zima.
Kurenie bola otrava. Za mesiac december 24 mi stare "akumulacky" zozrali stovku za nocny prud a v spalni som mal 14°C. Takze hned po novom roku prisla infra veza. No kedze emituje aj svetlo, tak som navyspal a pri spotrebe denneho prudu to nebolo ziadne terno.
Takze veza do obyvacky a do spalne panel. Nehram sa na design, takze raroha na nocnom stoliku jednoducho je (bezny na zemi by hrial pod postel). Ale svieti na nej len ledka. No a nakoniec - smart meter na elektriku. Digitalne "hodiny", ktore som kazdy mesiac odpisoval a cez appku hlasil vymenil chlapik za hodiny, z ktorych si mozu odcitat na dialku a sami. To ale znamena, ze sa mi u distributora otvorili nove moznosti. Pri smart metroch, kde mozu kontrolovat spotrebu kazdy 15minut sa da zobrat tarif, rozdeleny nie na dve (nocny, denny) ale hned na tri pasma. od polnoci do 4 je denny, od 4 do 7 za cenu nocneho, od 7 do 13 denny, 13 - 16 "nocny", potom ale o polovicu drahsi od 19. Potom do 22 zase denny a nakoniec este dve hodky "nocneho". A to sa uz s infra ohrievacmi da a ked som naucil prat a varit pocas "nocneho" prudu poobede, tak aj ta spotreba je rozumenejsia.

Takze kto radil infra ohrievace, dakujem. Chcelo to dokombinovat celu mozaiku zariadeni, smart home, smart meter... ale ukazuje sa, ze spravne.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

A pritom stacila na tebou zvolene kurenie vyuzit taku primitivnu vec ako je HDO. Je to vlastne dialkove spinanie tzv. nocneho prudu. Okrem toho, ze sa vtedy nahrieva voda v bojleri, rozbehne kurenie ci zapne vopred nacasovana pracka, tak si niekto namontuje daku malu ziarovku do obyvacky, ktora mu signalizuje zapnuty nocny prud, aby v takom pripade napriklad zapol spominanu pracku, umyvacku alebo neviem co dalsie.

Ja len tak, ze vobec netreba na to ziadne smart zariadenia.
gogo956
Redeemer
Redeemer

jackb
vysoká vlhkost v bytoch je typicky problem v Uk, ale riesili sme to dlhodobo aj u nas v panelaku. Najviac pomohla sušička prádla /predtym sme sušili v byte/, viacej začali vetrať a odvtedy tento problem nie je.

Infra ziarice nie su az tak dobré. Zohrievajú sálaním, to znamena zohrievaju iba tam kde je výhlad, kde je "tieň" tam je chladno, takze je to nerovnomerné. Zapne sa- je teplo. Termostat vypne a zacina hned byt rychlo chladno. Potom aj ten faktor ze infraziaric priamo sála takze ak je clovek blizko, tak dlhodobo to môze byt pre pokozku neprijemne.
Preto je lepší väčšinou olejový radiator ktorý síce potrebuje urcity čas na rozohriatie ale následne už ma velký "dobeh" a kúri rovnomernejšie ako infra ziaric.

Btw su velke rozdiely v cene elektriky v tych jednotlivych tarifach? Ako je vlastne draha elektrika v Uk pre koncoveho spotrebitela? Je to podobne ako na Svk?
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

heker napísal: 24 okt 2025, 23:50 A pritom stacila na tebou zvolene kurenie vyuzit taku primitivnu vec ako je HDO.
To uz mal aj predtym ak som spravne pochopil. A pri infra ohrievaci je to nedostacujuce kedze ten nemoze byt dlho vypnuty..

....

Tiez si myslim ze ten olejovy by bol lepsi. A pri viacerych kusov by si paradne vyuzil najnizsiu tarifu.
jackb
Redeemer
Redeemer

heker napísal: 24 okt 2025, 23:50 A pritom stacila na tebou zvolene kurenie vyuzit taku primitivnu vec ako je HDO. Je to vlastne dialkove spinanie tzv. nocneho prudu. Okrem toho, ze sa vtedy nahrieva voda v bojleri, rozbehne kurenie ci zapne vopred nacasovana pracka, tak si niekto namontuje daku malu ziarovku do obyvacky, ktora mu signalizuje zapnuty nocny prud, aby v takom pripade napriklad zapol spominanu pracku, umyvacku alebo neviem co dalsie.

Ja len tak, ze vobec netreba na to ziadne smart zariadenia.
Nie som elektrotechnik, takze sparovat si smart smart zasuvku s appkou a vysvetlitlit jej, ze ked je tolko a tolko hodin a na senzore od meteostanice je menej ako X, tak zapneme. A co tak pozeram, tak by som potreboval elektrikara s papiermi, a tym padom cele vybavovanie sa s realtikou a majitelom bytu.
Co ale urcite HDO pouziva su tie "akumulacky", ale ako som napisal, je to nekonecny nezmysel. Okrem toho mam dost stare modely, ktorym sa neda vysvetlit, aku teplotu si zelam. A tam je sice vecer 14°C, ale v izbe, ktora je na zaveternej strane je potom pred odchodom do prace cez 20...
gogo956 napísal: 25 okt 2025, 9:44 jackb
vysoká vlhkost v bytoch je typicky problem v Uk, ale riesili sme to dlhodobo aj u nas v panelaku. Najviac pomohla sušička prádla /predtym sme sušili v byte/, viacej začali vetrať a odvtedy tento problem nie je.

Infra ziarice nie su az tak dobré. Zohrievajú sálaním, to znamena zohrievaju iba tam kde je výhlad, kde je "tieň" tam je chladno, takze je to nerovnomerné. Zapne sa- je teplo. Termostat vypne a zacina hned byt rychlo chladno. Potom aj ten faktor ze infraziaric priamo sála takze ak je clovek blizko, tak dlhodobo to môze byt pre pokozku neprijemne.
Preto je lepší väčšinou olejový radiator ktorý síce potrebuje urcity čas na rozohriatie ale následne už ma velký "dobeh" a kúri rovnomernejšie ako infra ziaric.

Btw su velke rozdiely v cene elektriky v tych jednotlivych tarifach? Ako je vlastne draha elektrika v Uk pre koncoveho spotrebitela? Je to podobne ako na Svk?
ano, o susicke sme si pisali, ked som to zacinal riesit. no na samostatny kus nemam miesto, a pracku nechal majitel, takze ak by som kupil kombo, tak jeho sice vymenim, ale pri stahovani sa by som musel zhanat inu - bud to dalsieho byvania, alebo namiesto tej kombinovanje.
vyhodu mam v dvore, kde to sice v zime slnkom, ale vietor velku cast vlhkosti vyfuka.

Vetrania jasne, len tu v zime s rizkom, ze sa pri zlom kureni podari teplu uniknut rychlejsie a natlaci sa tazky, vlhky studeny vzduch, ktory treba susit a ohrievat.

Mne islo o ten efekt, ze ked sa infra zapne, tak je hned na pokozke pocit tepla. Nie palenia, teda nikdy som nesedal pri ziarici, ale tepla. Takze pocitovo je nutnost hladat dalsiu vrstvu oblecenia posunuta. A mam pocit, ze moja zmluva s realitkou zakazuje olejom plnene ohrievace, ale moze referovat na iny typ.
Take som mal kym som byval v Skotsku. No ziadna slava na vyhrev to ale nebola. Dalsia moznost je, ze mozno nedostavali sancu ten olej vyhriat a izolacia tych bytov bola este horsia ako tohoto.

Som lenivy urobit ti rešerš vsetkych moznych distributorov, no ten moj ma nasledovne ceny v penciach (stotinach libry) za kWh

Nocny: 13,47p, denny 27,46p, a ten najdrahsi 41,19p.
Hodil na webe distributora adresy v Skotsku, na ktorych som zil a jednu na juznom pobrezi a mam tie ceny v tomto tarife najnizsie.

\\ale co som pozrel je stvrtrocna sprava a o zmenach cien a ta hovori, ze priemerna domacnost zaplati (pri cenach medzi okotobrom a decembrom) 1755 libier rocne - 146,25 mesacne.
wladas napísal: 25 okt 2025, 9:55 To uz mal aj predtym ak som spravne pochopil. A pri infra ohrievaci je to nedostacujuce kedze ten nemoze byt dlho vypnuty..

....

Tiez si myslim ze ten olejovy by bol lepsi. A pri viacerych kusov by si paradne vyuzil najnizsiu tarifu.
Odpisal si, kym som smolil odpoved, ale obe su tam.
gogo956
Redeemer
Redeemer

jackb

na fórach sa väčšinou varuje pre kombi zariadeniami /tj pracka aj susicka v jednom/.
Ale pre malú domacnost, tj 1-2ludia je to v pohode riešenie. My ju máme uz asi 5rokov a vsetko funguje ako ma. Doperie sa, zapne sa sušenie a už to potom len clovek vytiahne suché a moze zalozit do skrine. Mega super je to hlavne pri velkych a tazkych textiliach ako napr obliečky na spanie ktore za normalnych okolnosti sa susia velmi dlho.
Teoreticky ak by si mal k dispozicii nejaky odkladaci priestor, napr pivnicu, tak mozes tuto pracku dat docasen tam, nainstalovat kombo a potom ked sa budes stahovat tak si tu vlastnu pracku zobrat zo sebou /alebo predat/.
Ak ti zmluva zakazuje "olej" tak existuju aj elektricke radiatory bez oleja. Tým sa ale straca do znacnej miery výhoda dlhotrvajuceho rovnomerneho ohrevu.

Btw tie ceny elektriny su v Uk fakt velmi vysoké..
jackb
Redeemer
Redeemer

Ano, kombi som pouzival v predoslom podnajme. Tam domaca nevedela ako pustit susicku, ale zase bol tam plyn, takze to kurilo stal. No vygooglil som pdf a tak sme to pouzivali, az kym sa susiaci program prestal aktivovat. A zaroven vtedy vysocili ceny elektriny a jedno s "opatreni pre domacnosti" bolo nesusit v susicke.

Ceny uz boli horsie. Pred troma rokmi na zimu vyskocili na 33,69p za nocny a 82,54p za denny. No vtedy bola daka statna pomoc. Teraz nie je ziadna a som rad za najlacnejsieho distributora...
Keby len niekomu napadlo potiahnut plyn o dva vchody az ku mne, to by bol zivot :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

jackb

v Uk je myslím častý problem, že domy nezvyknú byť nijako zvonka zateplené. Takze vsetko teplo postupne unika cez steny von.
Zase je pochopitelne ze sa im do takej investicie nechce, kedze zimy su tam iba velmi mierne.
Aspon okná su v tom byte plastove? Alebo su to take klasicke drevene, s tenkymi sklami ktore slabo izoluju..
jackb
Redeemer
Redeemer

V predoslej reakcii si pisali o pivnici. Ak by bol dom, v ktorom si prenajimam prizemny byt (preto mam dvor a zahradu), podpivniceny, tak je v nom byt :D
Napriklad tento do ma vonku neomietnutu tehlu. Tym, ze toto asi budu 70-te roky, tak je tehla zrejme na sadrokartone ako obklad. Sice vedla mna buduju novu stvrt, ale nechodim tam, tak nemam nastudovany stavebny postup novych domov. Okna tu plastove mam. No z nich, ked je miestami medzi tehlou a ramom okna medzera na librovu mincu. Ale aspon tie plastove a "nova budova".
Kolegovia a znami kupuju (v zmluve je to najom na 999 rokov) byty vo domoch, ktore su cez 100-150 rokov stare. Tam maju okna len drevene a tenuckymi sklami. Plus su vysuvacie dohora. Takze ked v zime napuchne, tak je s nim tazko hybat. A kedze tie domy su obcas aj pamiatkovo chranene, tak je skoro nemozne tie okna tam menit...

Celkovo hladat byt na prenajom bola prekerka. Ak boli v ponuke normalne aspon na fotkach, tak boli hned rozchytane. Takze ked som po polroku hladania nasiel len 10 minut z prace toho, tak som radsej zlavil z narokov.

Zimy su miernejsie, preto ked sa raz za 5 rokov vyskytne vytrvalejsie snezenie a mraz, tak je to vonku na urovni zivilnej pohromy a prezitie v nezateplenych obydliach je na tyzden dost narocne.

Co ale vidno podla socialnych sieti, tak vela ludi v tomto mestecku ma v obyvacke krb, alebo piecku na drevo. Alebo piecku tam, kde mali ich predkovia krb. Takze ked pride chladnejsie pocasie, zakuria tam a maju vyriesene. Spalne (manzelska, "detske") byvaju na poschodi, takze teplo tam maju.

Inak pri tej cene, pri minimalke to vychadza na 12 hodin prace na zaplatenie toho priemerneho uctu. Kolko je to na Slovensku? Lebo ked som sa v SR/CR pytal clenov sirsej rodiny kolko platia, tak to zakecali. Zaroven viem, ze v SR je ta cena vyrazne regulovana statom.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

jackb napísal: 25 okt 2025, 22:02 Inak pri tej cene, pri minimalke to vychadza na 12 hodin prace na zaplatenie toho priemerneho uctu. Kolko je to na Slovensku? Lebo ked som sa v SR/CR pytal clenov sirsej rodiny kolko platia, tak to zakecali. Zaroven viem, ze v SR je ta cena vyrazne regulovana statom.
My sme v situácii, kedy nám Ficova vláda niekoľko mesiacov tvrdila, že EU zaplatí naše regulované ceny energii. Pred mesiacom EU povedala, že eurofondy sú na rozvoj, nie na spalovanie v kotloch, takže nezaplatia nič. Plus ako bonus sa Ficova vláda chválila, že regulované ceny už nebudú plošné (dotácie dostávali aj miliardári na vykurovanie kritých bazénov), ale regulované ceny budú mať len tie najchudobnejšie domácnosti. Výsledok? 95% populácie bude mať regulované ceny, lebo tento štát netuší, kto je bohatý a kto chudobný. :D

Okrem toho Ficova vláda upravovala rovnicu, podľa ktorej sa prepočítavajú náklady na vykurovanie. Výsledok? Šetriť sa neoplatí. Kto kúri menej, zaplatí viac. Kto žije skromnejšie a má malý byt, bude platiť viac ako tí s veľkometrážnym bytom. A kto chcel šetriť úplne, odpojil sa od centrálneho vykurovania a spravil si v byte podľahové kúrenie na svoj vlastný kotol, bude platiť rovno 2krát. Raz svoj účet za elektrinu, druhýkrát mu príde faktúra aj od bytového družstva. Lebo centrálne teplo je vraj lepšie a prestupuje k nemu z iných bytov, ale to teplo z jeho vlastného kotla už neprestupuje cez steny do bytov susedov. Krajina zázrakov proste, kde sa okrem svetských zákonov porušujú už aj fyzikálne zákony.
Napísať odpoveď