Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
wladas
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa wladas »

Blastbit napísal: 12 aug 2021, 20:32Je nejaká spojitosť ked niekto nechá zapnutý dlhší čas plyn na šporáku a niekto zazvoní zvončekom, može sa stať žeby nastal výbuch?
Kazde jedno ele.zariadenie je potencionalne iskriste - zapalovac zapalnej plynnej zmesy. V pripade zvonceka je to ale extreme s malou pravdepodovnostou lebo iskriste vznika v mieste zopnutia - vypinac. Teda ak sa bavime o uniku plynu v byte a spinac zvonceka je na chodbe.

Dalsi dolezity faktor je pomer plynu a vzduchu. Aby zmes bola vybusna tak je na to velmi male okno, tusim 7% +-1%. Kusok mimo tohto okna uz nenastane vybuch ale len rychle zhorenie. Este dalej od okna uz nenastane nic.
Blastbit napísal: 12 aug 2021, 20:47 Cize aj ten sporák teda, dávať nato bacha vypínať ten plyn na 100% nezabudnuť nato.
Uz par rokov sa sporaky robia s tepelnou poistkou. Ked pustis plyn a do urciteho casu (radovo desiatky sekund) nestupne teplota horaka tak sa plyn uzavrie.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Ano o unik plynu v byte a zvonček na chodbe, to som myslel presne tak. Díky všetkým za odpovede, nebol som si uplne istý, síce protipožiarnu ochranu som mal x krát ale toto som pozabudol.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Blastbit - Ty bueš mať celý život ťažký život.
Výbušná koncentrácia je ak si dobre pamätám v rozsahu 5-15%.
Nie každý zvonček hádže iskry. No aj statická elektrina hádže.
V Prešove to cítili dlhšie a každý sa na to vysral - bohužiaľ.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Prečo? ale ty by si ho mal ťažší bezomňa tu na fore :D Pravda ruku by som ti nepodal to nemam vo zvyku ale chvalabohu ja plyn vypinam len ma zaujimala z dlhodobeho hladiska reakcia plynu v kuchyni a zazvonenie zvončeka že aku šarapatu by to nerobilo. V tom som si nebol istý čo všetko sa može stať.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Nemyslel som to zle. Hľadáš podľa mňa problémy, skús vidieť viac pozitívnych vecí :)
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

preco? proste ho to napadlo a prave tato tema je na podobne zamyslenia ako stvorena
Paťko
King
King

Príspevok od používateľa Paťko »

Ak niekomu pošlem peniaze cez net, ako sa dostanú fyzicky do tej banky? Odvezie ich auto ako vo filmoch? A čo ak pošlem na druhú stranu Zeme?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Áno, tvoja banka odpočíta bankovky, pripadne i mince, a pošle to poštou, samozrejme prvou triedou, nech to príde do druhého dňa, v druhej banke zapecatenu obalku otvoria, skontrolujú obsah a vložia do svojej pokladne

Škoda, že sa to nedá robiť nejak rýchlejšie, sme ale limitovani súčasnou úrovňou technológie
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Aha, tak konecne vysvetlena zahada, preco prevod z banky do banky trva tak dlho, to ani nechcem vediet kolko by to islo na Papu Novu Guineu.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Vaša transakcia bola neúspešná z dôvodu vylúpenia bankového vozidla. :)

Niekedy dávno som sa učil, že boli klíringové zúčtovacie centrá, banky v ňom mali účet a furt na konci dňa si vzájomne vyrovnávali účty. Keď x ľudí poslalo peniaze v hodnote X z banky A do banky B a y ľudí poslalo peniaze v hodnote Y z banky B do banky A, na konci dňa si to banky A a B zosumarizovali a vyrovnali si len rozdiel X-Y. Na medzištátnej úrovni muselo fungovať niečo podobné. Samozrejme sú to všetko len obyčajné nejak zabezpečené prevody. V dnešnej dobe eura a instantných platieb to však bude určite komplikovanejšie.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Myslím, že EU už schválila nejaké nariadenia, aby tie platby v EU zóne (SEPA) prebiehali "okamžite" a na Slovensku to má v praxi platiť od budúceho roka.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Tusim schvalili aj nieco ako digitalne euro, akurat neviem ci uz to niekde funguje a ako to funguje, to si nakupim za eura ako digitalnu menu, ktora nebude pod spravou bank, alebo bude? V com by mala byt jeho vyhoda? Bude to fungovat podobne ako v azii? Instantne platby cez rozne chatovacie aplikacie a pod?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

retkvic napísal: 15 aug 2021, 10:32 Tusim schvalili aj nieco ako digitalne euro, akurat neviem ci uz to niekde funguje a ako to funguje, to si nakupim za eura ako digitalnu menu, ktora nebude pod spravou bank, alebo bude? V com by mala byt jeho vyhoda? Bude to fungovat podobne ako v azii? Instantne platby cez rozne chatovacie aplikacie a pod?
post2384040.html#p2384040
Digitalne € zatial reaálne nefunguje, iba je v stadiu testovania, implementacie a presviedcania obcanov že to bude pre nich "velmi dobre"

harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Paťko napísal: 14 aug 2021, 19:12 Ak niekomu pošlem peniaze cez net, ako sa dostanú fyzicky do tej banky? Odvezie ich auto ako vo filmoch? A čo ak pošlem na druhú stranu Zeme?
Ludia ta tu len trolili :D
Tie peniaze sidu elektronicky cez centralnu/narodnu banku.

Prevod trva tak dlho, lebo na nom banky ryzuju. Na ten den dva tie peniaze pouziju na zarabanie urokov. No tranazkcie trvaju realne do sekundy.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Prečo nemôžem čurať na verejných WC vedľa iných mužov?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Však môžeš :D
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

mozno by rad, ale netece :D
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

hanbis sa za maleho vtaka :D ale nie, je to psychicky problem, ista forma fobie. ako sa s tym vysporiadat ti moze poradit tuna psycholog :D inac mam rovnaky problem, prislo to niekedy pred pubertou. odvtedy som si odbil peknych par trapnych situacii. najlepsie bolo, ked som sa na toalete s dvoma pisoarmi zrazil s rovnakym typkom, stali sme tam okolo dvoch minut, mrtvolne ticho a ani z jedneho ani kvapka :D
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Ak sú medzi pisoármi priehradky také že jeden na druheho nevidí je to ok. No ak tam niesu medzi pisoármi priehradky, tak je ťažsie sa sustrediť. Ale ked sa ti chce brutálne močiť tak ti je jedno hlavne si ulaviť.
fildinko
King
King

Príspevok od používateľa fildinko »

Som rád že niesom sám :D
Napísať odpoveď