Banky (vseobecna tema)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Banky (vseobecna tema)

Príspevok od používateľa Pilifo »

wladas napísal: 31 mar 2023, 23:43 Mozes konkretizovat?
Politickú situáciu na Slovensku príliš nesledujem, ale podľa článkov sa aj tam objavujú tieto tendencie:

Slovenskom sa preženie daňová smršť. Nové dane sa už schvaľujú, miestne budú vyššie
Slovenská vláda znovu čelí sporům kvůli návrhu zvýšit některé daně
Slovenský parlament schválil zvýšení zvláštní daně z nadměrných zisků

V ČR je na spadnutie zvýšenie daní z nehnuteľnosti a predpokladám, že tam to neskončí...
tyler91
King
King

Príspevok od používateľa tyler91 »

Chcem sa spýtať, odkiaľ sú peniaze vo fonde ochrany vkladov?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

tyler91 napísal: 01 apr 2023, 13:11 Chcem sa spýtať, odkiaľ sú peniaze vo fonde ochrany vkladov?
krytych je priblizne 0,8percenta vkladov /novsi udaj som nenasiel/. V pripade krachu banky ked by to nestacilo, tak by sa to pokrylo zo statneho rozpoctu daneho statu.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Do Fondu ochrany vkladov prispievajú banky, ktoré pôsobia na území Slovenska.

Zdroj - Fond ochrany vkladov
gogo956
Redeemer
Redeemer

Pilifo napísal: 01 apr 2023, 14:24 Do Fondu ochrany vkladov prispievajú banky, ktoré pôsobia na území Slovenska.

Zdroj - Fond ochrany vkladov
tak tu dokonca pisu este o nizsom vklade:
Výška príspevku bola pre rok 2014 stanovená na 0,2 % z hodnoty vkladov v banke
tyler91
King
King

Príspevok od používateľa tyler91 »

gogo956 napísal: 01 apr 2023, 14:37 tak tu dokonca pisu este o nizsom vklade:
Fond každoročne zverejňuje výročnú správu, ktorej súčasťou je účtovná závierka. Tá posledná účtovná závierka a výročná správa bola za rok 2021, keďže za rok 2022 sa bude zverejňovať až teraz. Bolo tam 330 miliónov eur.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

gogo956 napísal: 01 apr 2023, 8:23 aacid spominal "bufet v parku" čo zlatu baňu neevokuje. Urcite ze existuju male prevadzky ktore maju pekné tržby, lenze ak by stat pozadoval aby mal terminal uplne kazdy prevadzkovatel, tak to zruinuje prave tie prevadzky kde je rentabilita nizka. Napr v malych mestach a dedinach. To iste vidime napr na zanikani malych potravin a vecierok na dedinach, lebo sa jednoducho neuzivia. V oblasti kde ziju hlavne dochodcovia ktorí kupuju len zakladne najlacnejsie potraviny sa tazko robi biznis, takze je pochopitelne, ze prevadzkovatel si "pomaha" ako sa da.
stale dookola pises toto ale to proste nie je pravda. vyssie to bolo napisane ze tie poplatky za transakcie su v dnesnej dobe uplne smiesne.
fakt je minimalne malych podnikov ktore by zruinovalo znizenie marze o par percent. plus teda nikto by im nebranil v tom aby o tych par centov navysili ceny aby ich to "nezruinovalo"...
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid
asi to nejasne pisem: Tu predsa nejde o poplatky za terminal ale o to, ze tie prevadzky castokrat funguju len preto ze nezdanuju skutocne prijmy. Je to jasnejsie trochu? :)
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

to ale nie je dovod na nezavedenie terminalu. ano keď zavedieš terminal rozdelia sa ti prijmi na kartové (ktoré musiš priznať) a hotovostné (z ktorých nejakú časť nepriznáš a nejakú áno) čiže ti klesne časť prijímov, ktoré nepriznáš ale zároveň sa ti zvýšia celkové prijmi, lebo ľudia ktorí predtým bez cashu u teba nenakúpili a obiliš tvoj stánok/obchod, tak teraz už nakúpia lebo máš terminál a môžu zaplatiť kartou. Čiže terminál ti priláka nových zákaznikov, ktorých by si bez termínálu nemal. Ty nepriznáš menší objem hotovostných platieb, ale zároveň ti stúpne celková tržba. Bingo. Ak v tomto niekto stále dokáže skrachovať, tak nech radšej nepodniká vôbec a nech sa ide zamestnať.
gogo956
Redeemer
Redeemer

mLuks
vyssia som spominal napr male prevadzky na dedinach. Tam nikoho dalsieho neprilakas, je tam stale ta ista stabilna spotreba. Naviac vela dochodcov karty na terminaloch vobec nepouziva a to z toho dovodu ze pokial maju v penazenke cash tak vedia ako na tom prave su, ale ak by platili kartou tak by tento prehlad nemali, nakolko sa v IB nevyznaju a nevedia ho pouzivat. Samozrejme existuju dochodcovia ktori kartu pouzivaju ale napr v mojom nabjlizsom okoli to nie je skoro nikto prave z vyssie uvedeneho dovodu.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo956 napísal: 02 apr 2023, 21:19 aacid
asi to nejasne pisem: Tu predsa nejde o poplatky za terminal ale o to, ze tie prevadzky castokrat funguju len preto ze nezdanuju skutocne prijmy. Je to jasnejsie trochu? :)
k tomuto som sa tiez uz vyjadroval, nepodporujem okradanie statu. pokial niekto podnika len preto ze okrada stat je to podla teba v poriadku?
keby tebe niekto kazdy mesiac ukradol z penazenky 200 eur tak by sa ti to asi nepacilo, ze? mozno by si aj policiu volal. ale keby povedal ze to preto lebo keby ti ich neukradol tak musi zrusit svoje podnikanie tak by to bolo zrazu ok?

musim povedat ze je velmi smutne ako tu na slovensku mame zakorenene ze je kradnutie cez dane je ok.
aj tu na fore mi to pride komicke ze o pirateni hier a filmov je zakazane diskutovat, my sme uz par krat boli upozorneni ze nemame diskutovat o drogach lebo ved je to nelegalne, ale ked sa tu otvorene ospravedlnuje kriminalna cinnost tak to nikoho netrapi...

napisem to posledny krat, hadam zrozumitelne, nemoznost okradat stat pre mna nie je dostatocny argument preco by podniky nemali mat povinne terminaly.
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid
tym padom by mnohe prevadzky napr v malych dedinach zanikli bez toho ze by ich nahradila prevadzka ina :)
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

aacid napísal: 03 apr 2023, 10:31 k tomuto som sa tiez uz vyjadroval, nepodporujem okradanie statu. pokial niekto podnika len preto ze okrada stat je to podla teba v poriadku?
keby tebe niekto kazdy mesiac ukradol z penazenky 200 eur tak by sa ti to asi nepacilo, ze? mozno by si aj policiu volal. ale keby povedal ze to preto lebo keby ti ich neukradol tak musi zrusit svoje podnikanie tak by to bolo zrazu ok?

musim povedat ze je velmi smutne ako tu na slovensku mame zakorenene ze je kradnutie cez dane je ok.
aj tu na fore mi to pride komicke ze o pirateni hier a filmov je zakazane diskutovat, my sme uz par krat boli upozorneni ze nemame diskutovat o drogach lebo ved je to nelegalne, ale ked sa tu otvorene ospravedlnuje kriminalna cinnost tak to nikoho netrapi...

napisem to posledny krat, hadam zrozumitelne, nemoznost okradat stat pre mna nie je dostatocny argument preco by podniky nemali mat povinne terminaly.
Ja ti to napíšem znovu - ty sa na obchádzanie daní pozeráš ako na okrádanie štátu, ja sa na obchádzanie daní pozerám z toho pohľadu, že nechcem, aby mňa štát okrádal.

To, že nejaká (najskôr minoritná) časť daní sa použije na nejaké prospešné veci pre spoločnosť, nijako neprebije fakt, že tým zároveň podporujem podvodníkov vo vláde a mafiánov, ktorí sú na nich napojení a zároveň ktorí sa mi budú snažiť zobrať stále viac a viac mojich ťažko zarobených peňazí :)
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

gogo956 napísal: 03 apr 2023, 10:40 aacid
tym padom by mnohe prevadzky napr v malych dedinach zanikli bez toho ze by ich nahradila prevadzka ina :)
stale mi to nepride ako relevantny dovod preco obchadzat platenie dani
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Pilifo, to je ok, to je tvoj nazor. samozrejme ty ako zakaznik statu ked si nespokojny s jeho vedenim nic ti nebrani najst si iny stat kde budes spokojnejsi.
tu sme ale na slovensku a teda by sme sa mali trzat slovenskych zakonov a z toho pohladu okradas ty stat, nie on teba.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

aacid - to, že je niečo uzákonené, ešte neznamená, že je to aj morálne správne.

Norimberské zákony boli tiež platné, ale to neznamená, že ich nedodržiavanie nebolo morálne správne. Rovnako sa na to pozerám aj z pohľadu daňových zákonov.
gogo956
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 03 apr 2023, 11:33 stale mi to nepride ako relevantny dovod preco obchadzat platenie dani
samozrejme ze pokial nie je clovek dochodca z danej dediny tak mu to moze byt jedno
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Pilifo napísal: 03 apr 2023, 12:28 aacid - to, že je niečo uzákonené, ešte neznamená, že je to aj morálne správne.

Norimberské zákony boli tiež platné, ale to neznamená, že ich nedodržiavanie nebolo morálne správne. Rovnako sa na to pozerám aj z pohľadu daňových zákonov.
ok, tu uz asi nema zmysel dalej diskutovat, o tvojich vlhkych snoch o anarchokapitalizme vsetci dobre vieme ale s touto temou to nema nic spolocne. drzme sa faktov, zatial jediny dovod preco by nemali byt povinne terminaly je ze by podnikatelia nemohli podvadzat stat na daniach.
a toho by sme sa mohli drzat. pokial ti vadi danovy system, pokial ti vadi stat, na to su tu ine temy, toto je o bankach.

sorry, trochu by som to preformuroval, nema zmysel asi to riesit lebo sa tocime v kruhu, zatial sme prisli na to ze jediny dovod preco by nemali byt terminaly povinne je ze by podnikatelia nemohli "optimalizovat" dane. pre niekoho je to mozno relevantny dovod, pre mna nie (lebo oni neokradaju politikov vo vlade ale beznych ludi ktori budu musiet ich neplatenie dani zaplatit zo svojich dani).

su este nejake ine dovody preco by nemali byt terminaly povinne? okrem "ja nemam rad ked mi niekto nieco nakazuje" a "ja nemozem okradat stat"?
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

gogo956 napísal: 03 apr 2023, 7:06 mLuks
vyssia som spominal napr male prevadzky na dedinach. Tam nikoho dalsieho neprilakas, je tam stale ta ista stabilna spotreba. Naviac vela dochodcov karty na terminaloch vobec nepouziva a to z toho dovodu ze pokial maju v penazenke cash tak vedia ako na tom prave su, ale ak by platili kartou tak by tento prehlad nemali, nakolko sa v IB nevyznaju a nevedia ho pouzivat. Samozrejme existuju dochodcovia ktori kartu pouzivaju ale napr v mojom nabjlizsom okoli to nie je skoro nikto prave z vyssie uvedeneho dovodu.
aj ty aj Pilifo spomínate, že by na dedinách zanikli nejaké malé prevádzky. Mám na vás oboch otázku? Ako často ste na nejakých malých dedinách? Máte nejakú osobnú skúsenosť, kedy vám majiteľ prevádzky povedal, že keby som mal terminál/keby som priznával všetky platby, tak skrachujem. O aké prevádzky sa jedná?

Pracujem v stavebnej firme, máme stavby po celom východe slovenska, prevažne v takýchto malých/stredných/väčších dedinách. Stále sú to dediny. Potraviny na týchto dedinách patria zvyčajne pod reťazce ako MilkAgro, Coop Jednota, GVP CBA, Fresh/Labaš (prevádzka alebo zmluvný partner). Z týchto každý jeden musí mať terminál. Malé lokálne potraviny v domoch domácich sú takmer už raritou a to práve kvôli týmto reťazcom a ich dostupnosťou pomaly v každej dedine.

Ak sa na týchto dedinách nachádzajú nejaké lokálne stavebniny, tak ak tam prídem ja z firmy, tak bloček potrebujem. Ak tam prídu ľudia, ktorí potrebujú bločky z materiálu dokladovať, tak bloček pottebujú. Čiže bloček nepotrebuje, tak maximálne Feri co kupi "dva mešky cimentu bo mu treba do plota".

Reštaurácia na dedine? Ja som nezažil, žeby mi niekde na dedine v reštaurácii dali obed bez bločku. Aj keď nás už obsluha poznala, že kto sme čo sme a už sme s nimi normálne rozprávali, srandovali, lebo naše stavby trvajú približe rok, rok a pol.

O akých iných prevádzkach hovoríte vy? Krčma? Že naleje poldeci bez bločku? To ich vytrhne z biedy? Že kebyže každé poldeci nablokuje normálne do pokladne, tak môže zavrieť krčmu, lebo nemá čo odložiť bokom?

Autoeditácia príspevku po 59 sek:
gogo956 napísal: 03 apr 2023, 12:46 samozrejme ze pokial nie je clovek dochodca z danej dediny tak mu to moze byt jedno
a ozdaj tomu dôchodcovi davajú nákup v potravinách bez bločku?
gogo956
Redeemer
Redeemer

mLuks
v malej dedinke sa vsetci poznaju a skutocne malokedy tam do potravin/krčmy zajde niekto kto nie je miestny.
A od toho sa potom odvija aj všetko ostatne. :)
Napísať odpoveď