Banky (vseobecna tema)
Re: Banky (vseobecna tema)
Jednoznacne ako pise Pilifo je za tym QE (Quantitative easing). Ale v Usa uz dlhsie prebieha Quantitative tightening čo je opak Qe, preto je aj inflacia v Usa taka /v porovnani s minulym rokom/nizka.
Mám teraz fio sporiaci učet, je toto lepšia voľba? https://www.finax.eu/sk/produkty/bystry ... TpTaPEBFVv
-
daniel.daniel
Medium Star
takto vo fio mas garantovany vklad aj urok. Vo finaxe investujes peniaze do ETF fondov a dlhopisov. Momentalny hruby pohyblivy vynos davaju 3,8%...cize moze byt viac alebo menej. Ak vyberies do roka platis z vynosu 20% dan, ak podrzis cez rok su vynosy oslobodene. A netreba zabudat ze za spravu si beru 0,5% z vysky vkladu. Teraz maju akciu, vlozis viac ako 5000€ a poplatok za spravu bude 0,25%.
Inac ak mas nad 10 000€ skus pozriet aj tuto ponuku od J&T s urokom od 3,6%. Vklad je chraneny a vynos garantovany. Peniaze mas k dispozicii od 14tich dni. https://www.jtbanka.sk/vklady/vkladove- ... u-lehotou/
a akurat pozeram ze FIO od 9.10 zvysuje urok z 2% na 3%..takze finax je out ale J&T je stale zaujimave.
Inac ak mas nad 10 000€ skus pozriet aj tuto ponuku od J&T s urokom od 3,6%. Vklad je chraneny a vynos garantovany. Peniaze mas k dispozicii od 14tich dni. https://www.jtbanka.sk/vklady/vkladove- ... u-lehotou/
a akurat pozeram ze FIO od 9.10 zvysuje urok z 2% na 3%..takze finax je out ale J&T je stale zaujimave.
Tak to je aká náhoda, že mi akurát prišla správa od Fia, že zvyšujú úrok na 3% 
To J&T znamená, že mám 3.5% úrok vyplácaný mesačne a ak rozhodnem vybrať peniaze, dostanem ich za 14 dní?
To J&T znamená, že mám 3.5% úrok vyplácaný mesačne a ak rozhodnem vybrať peniaze, dostanem ich za 14 dní?
-
daniel.daniel
Medium Star
ano presne tak, ak zvolis vyplatenie za 33 dni mas urok 3,6 atd.
Take porovnanie pri 10 000€ urocenie 3% robi mesacne 20,83€ a 3,5% 24,30€ po zdaneni.
Take porovnanie pri 10 000€ urocenie 3% robi mesacne 20,83€ a 3,5% 24,30€ po zdaneni.
Fio insta vyskusane po spusteni. Spokojnost
EU schvali, alebo uz schvalili ze insta platy budu povinne pre vsetky banky od 2025.
To uz dlhsie plati.
-
*****HERO*****
Guru wannabe
je OK si vo Fio zriadit kartu priamo k tomu sporiacemu uctu "Fio konto" miesto bezneho uctu? ma to nejake nevyhody? lebo nenasiel som nikde, ze by to Fio konto bolo nejak limitovane co sa tyka sum a poctu out/in platieb. tak mi pride ako zbytocna komplikacia si robit kartu na ten bezny ucet, odkial si tie peniaze budem takcitak presuvat hned na Fio konto.
da sa to vobec?
tie peniaze su oddelene schvalne z bezpecnostnych dovodov, nepotrebujes mat tisice na beznom ucte a ak taka potreba vzide, presun zo sporiaceho je zalezitostou sekund
tie peniaze su oddelene schvalne z bezpecnostnych dovodov, nepotrebujes mat tisice na beznom ucte a ak taka potreba vzide, presun zo sporiaceho je zalezitostou sekund
-
*****HERO*****
Guru wannabe
jj da, mam tu kartu uz doma, ale este som ju neskusal. som cakal, ci sa mi niekto ozve alebo to proste sprocesuju. a akurat pred 2 dnami pisali, ze tuto moznost pre slaby zaujem rusia, ale existujuce karty ostanu fungovat do expiracie. tak by ma zaujimalo ze co som to vlastne spravil.
z bezpecnostnych dovodov si na karte vies nastavit limit. aj ked samozrejme je bezpecnejsie mat tie peniaze oddelene uplne
z bezpecnostnych dovodov si na karte vies nastavit limit. aj ked samozrejme je bezpecnejsie mat tie peniaze oddelene uplne
Mam to presne takto. Bezny ucet bez karty a karta len k sporiacemu. Mam to tak preto aby som nemusel rucne presuvat peniaze ked vynimocne budem potrebovat zaplatit tou kartou. Bezpecnost ma az tak netrapi kedze tam mam len pohotovostnu rezervu. Vacsie uspory samozrejme zainvestovane.
-
*****HERO*****
Guru wannabe
oka, takze nie som sam
tak snad tam nie su nejake skryte nevyhody. tiez tu kartu planujem pouzivat len vynimocne.
Aky je rozdiel medzi embosovanou kreditkou a embosovanou debetkou?
Embosovanu debetku akceptuju aj v zahranici napr pri prenajme auta?
Embosovanu debetku akceptuju aj v zahranici napr pri prenajme auta?
rovnaky ako medzi akoukolvek debetkou a kreditkou, embos znamena, ze ma vystupene znaky
To viem ze ma vystupene znaky. Len ci mi ju budu akceptovat v zahranici kedze logicky inac funguju na tej karte zabezpeky a "zalohy"
na terminali je vidiet, ci je to kreditka
na karte samotnej tiez
je len na predpisoch pozicovne, ci ti to akceptuju
sprav si mbank alebo fio kreditku, afaik su zdarma
na karte samotnej tiez
je len na predpisoch pozicovne, ci ti to akceptuju
sprav si mbank alebo fio kreditku, afaik su zdarma
Nejak nechápem aký vplyv majú hrbolčeky dierky na karte na "zabezpeky a zalohy"?
- kreditky maju zvycajne vyssi limit na transakcie a dostupny financny limit
- su to peniaze banky, takze zakaznik obvykle netrpi, kedze splatnost su tyzdne az takmer 2 mesiace
- su to peniaze banky, takze zakaznik obvykle netrpi, kedze splatnost su tyzdne az takmer 2 mesiace