Zarážajúce na tom bolo to, že to očividne musí na nejakých ľudí fungovať, inak by to tí scammeri asi nerobili
Bazoš.sk - skúsenosti, rady, upozornenia
Re: Bazoš.sk - skúsenosti, rady, upozornenia
Ja som prednedávnom skúšal zistiť, ako fungujú podvodníci na Instagrame, ktorí sľubovali zisk $5000 pri Bitcoin tradingu s ich firmou. Napísal som jednému správu, o čo ide, oni mi odpísali s tým, že stačí vytvoriť nový účet pre mňa, poslať $200 ako vstupnú investíciu (samozrejme v Bictoinoch, nie USD) a potom už nechať všetko na nich. Tak som mu odpísal, že som totálne chudobný a či by ma nemohol s tými $200 založiť. Po tom týždni a zisku $5000 by som mu poslal naspäť $400. Samozrejme sa začal vyhovárať, že kvôli firemnej politike to nie je možné a keby to spravil, tak by prišiel o prácu a bla bla bla... Keď som mu dokola tvrdil, že nemám ani dolár, tak zistil, že to nemá zmysel a prestal mi odpisovať.
Zarážajúce na tom bolo to, že to očividne musí na nejakých ľudí fungovať, inak by to tí scammeri asi nerobili
Jesismarja ze to funguje na ludi.Pilifo napísal: 22 nov 2022, 9:13Zarážajúce na tom bolo to, že to očividne musí na nejakých ľudí fungovať, inak by to tí scammeri asi nerobili
Nedavno tu bolo aj par tem/prispevkov kde to tu ludia zvazovali.
Keby aj 1 zo 100 ludi skusi, tak henti scammeri maju enormne zisky.
Rovnako tak scam call centra - na youtube je kopec kanalov ktore sa venuju tzv. "Scam baitingu" a odhalovaniu tychto scam centier, mnohe maju ubohe zabezpecenie tak sa podarilo k nim dostat a vytiahnut ich harky so ziskami a tam denne "vytelefonuje" par ludi desat tisice dolarov.
A aby som nebol uplne off-topic, aj na nasom bazosi to funguje, je k tomu aj x clankov z nasho medialneho priestoru, kedy ludia dosli o dost velke prachy.
-
starysomar
Hardcore addict
Ano, aj na Bazoši je čoraz viac podvodníkov - píšu o tom opakovane rôzne médiá a stále ľudia naletia na "výhodné" kúpy - dovezených áut, stavebných strojov a kadečoho.
Ak by mali čím myslieť - zamyslia sa, ak je cena nápadne nižšia, než podobné ponuky. No nemajú.
Roky tvrdím, že je rozdiel myslieť - a myslieť si. Poučil som sa pred dlhými rokmi, cca v roku 1997 - hľadajúc manželke prácu na doma som naletel na podvod, uhradil poplatok za vstupný balík a prišiel o nejaké peniaze. Odvtedy si všetko poriadne overujem.
Pochybné pnuky na FB, podvodné reklamy doslova všade - akože článok zo senzáciou a odtiaľ presmeroanie na falošné stránky nekomentujem.
Ak by mali čím myslieť - zamyslia sa, ak je cena nápadne nižšia, než podobné ponuky. No nemajú.
Roky tvrdím, že je rozdiel myslieť - a myslieť si. Poučil som sa pred dlhými rokmi, cca v roku 1997 - hľadajúc manželke prácu na doma som naletel na podvod, uhradil poplatok za vstupný balík a prišiel o nejaké peniaze. Odvtedy si všetko poriadne overujem.
Pochybné pnuky na FB, podvodné reklamy doslova všade - akože článok zo senzáciou a odtiaľ presmeroanie na falošné stránky nekomentujem.
je to tak, ludia su naivni a chamtivi a velmi dobre na nich funguje FOMO - fear of missing out.
vidis nieco co vypada vyhodne a hned mas pocit ze ked ak sa neozves v tomto okamziku tak uz nebudes mat sancu.
musim priznat ze aj my sme sa takto nachytali, teda skor manzelka. chceli sme psa, mali sme vybratu konkretnu rasu akurat ze vsetky chovne stanice mali vrhy rezervovane a najblizsie tak o rok bola moznost. samozrejme ceny 1000-2000 eur.
potom manzelka nasla na bazosi inzerat ze budu mat steniatka o mesiac a za jedno iba 800 eur chce... tak tam volala a rovno mu poslala 250 eur zalohu... s tym ze typek bol trochu divny ale zaroven znel doverihodne...
podozrive to zacalo byt akonahle sme sa zacali pytat otazky, bude stena ozaj s papiermi, kto je otec, ci sa mozme prist pozriet na matku... vzdy odpovedal ze mame pockat kym sa narodia, potom to vyriesime... ked uz mal byt cas aby sa narodili a pisal som aby poslal adresu tak sa prestal ozyvat a vypol telefon.
samozrejme mi to nedalo a zacal som trochu googlit a prechadzat facebookove skupiny a nakoniec sa mi ozvala pani ktoru tiez takto podviedol a vraj az 10 ludi takto skoncilo.
ked som isiel na policiu tak ma viac menej vysmiali ze co chcem, ze 250 je menej ako 266, ze pan mal ceske telefonne cislo aj cislo uctu a ze tie sance ze ho chytia su minimalne...
vidis nieco co vypada vyhodne a hned mas pocit ze ked ak sa neozves v tomto okamziku tak uz nebudes mat sancu.
musim priznat ze aj my sme sa takto nachytali, teda skor manzelka. chceli sme psa, mali sme vybratu konkretnu rasu akurat ze vsetky chovne stanice mali vrhy rezervovane a najblizsie tak o rok bola moznost. samozrejme ceny 1000-2000 eur.
potom manzelka nasla na bazosi inzerat ze budu mat steniatka o mesiac a za jedno iba 800 eur chce... tak tam volala a rovno mu poslala 250 eur zalohu... s tym ze typek bol trochu divny ale zaroven znel doverihodne...
podozrive to zacalo byt akonahle sme sa zacali pytat otazky, bude stena ozaj s papiermi, kto je otec, ci sa mozme prist pozriet na matku... vzdy odpovedal ze mame pockat kym sa narodia, potom to vyriesime... ked uz mal byt cas aby sa narodili a pisal som aby poslal adresu tak sa prestal ozyvat a vypol telefon.
samozrejme mi to nedalo a zacal som trochu googlit a prechadzat facebookove skupiny a nakoniec sa mi ozvala pani ktoru tiez takto podviedol a vraj az 10 ludi takto skoncilo.
ked som isiel na policiu tak ma viac menej vysmiali ze co chcem, ze 250 je menej ako 266, ze pan mal ceske telefonne cislo aj cislo uctu a ze tie sance ze ho chytia su minimalne...
policajt ma vacsinou plus minus rovnaku pracu ked ma vyriesit pripad kde je škoda 300e a rovnaku kde je 3000e. A hodnoteny bude lepsie od nadriadenych cim viacej vyriesi pripadov ktore maju vyssiu skodu ako s nizkou skodou. Preto ich ochota sa zaoberat takymi "malymi" pripadmi je taka, no kazdy si uz domyslíme..
10 ludi krat 250 euro uz je daleko za 266, mozno keby si pokracoval a tlacil to, tak sa k niecomu dopracujeteaacid napísal: 22 nov 2022, 10:23 ked som isiel na policiu tak ma viac menej vysmiali ze co chcem, ze 250 je menej ako 266, ze pan mal ceske telefonne cislo aj cislo uctu a ze tie sance ze ho chytia su minimalne...
ta pani to riesila, ona bola na policii niekde vo svojom obvode, tak mne povedali ze to musim riesit tam, volal som tam, myslim ze mi aj povedali ze vedia to moje nahlasenie spojit s tymi ostatnymi... uz si to moc nepamatam, bolo to 2 roky dozadu.
kazdopadne ci to bolo 10x 250 eur alebo 1000x 250 eur asi je to jedno, sacne ze ho najdu sa nemenia. a blizia sa k nule.
nie ze by som chcel aby bazos povinne musel prejst na online platby a robit sprostredkovatela ale mozno by bolo fajn keby taku moznost mal.
chyba mi na slovensku inzertny portal s takouto moznostou. bazos ani napodobeniny typu bazar sk to neumoznuju ani facebook market nie.
viem o vinted ktory funguje presne tak ako by som si predstavoval ale na slovensku ho malokto pozna (vacsinou su to poliaci a ked sa zarata to postovne tak sa to casto neoplati) a teda je to viac orientovane na oblecenie a hracky.
kazdopadne ci to bolo 10x 250 eur alebo 1000x 250 eur asi je to jedno, sacne ze ho najdu sa nemenia. a blizia sa k nule.
nie ze by som chcel aby bazos povinne musel prejst na online platby a robit sprostredkovatela ale mozno by bolo fajn keby taku moznost mal.
chyba mi na slovensku inzertny portal s takouto moznostou. bazos ani napodobeniny typu bazar sk to neumoznuju ani facebook market nie.
viem o vinted ktory funguje presne tak ako by som si predstavoval ale na slovensku ho malokto pozna (vacsinou su to poliaci a ked sa zarata to postovne tak sa to casto neoplati) a teda je to viac orientovane na oblecenie a hracky.
-
Mek
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Odberna lehota je 18 dni, dovtedy zasielka lezi na poste, a ked lehota uplynie, poslu ti ju nazad. Pri jej vyzdvihnuti este zaplatis navratne postovne.retkvic napísal: 21 nov 2022, 21:59 Mna by zaujimalo ako riesite ak predavate a poselate balik na dobierku postou. Zaklikavate pri dobierke aj tie rozne moznosti ze drzat na poste tyzden a potom vratit spet? Lebo ak by si dotycny balik nevyzdvyhol a chcel vas iba pranknut, tak vam ho potom posta obratom posle alebo nie? Este sa mi to klop klop(marfi) nestalo, preto sa pytam.
ked nieco predavam, skoro vzdy to riesim iba osobnym odberom a cashom/BA/. Aj ked tym silno obmedzim okruh zaujemcov. Ale takyto postup je bezproblemovy: clovek dojde,pozrie sa a vyskusa danu vec, zaplati a vybavena vec. V minulosti som posielal aj na dobierku a neboli problemy. Ale nechce sa mi balit baliky, nosit to na postu, vypisovat vsetky tie veci a potom cakat ako to dopadne.
-
hojko
Site Admin
retkvic, Mek: Odberna lehota pocas ktorej je zasielka na poste sa da skratit pri podaji. Daju sa dat kludne len 3 dni, 5 dni ci 7 dni, pripadne kolko komu vyhovuje.
-
starysomar
Hardcore addict
Prípadné riešenie škody treba podať na prokuratúru, policajti sa na to vytoto môžu, prokuratúra nie - aspoň mi tak tvrdil kamarát vyšetrovateľ jednej z krajských.
-
hojko
Site Admin
Prokuratura to odstupuje dalej, teda to odstupi na OR PZ.
-
starysomar
Hardcore addict
Zrejme áno, no už to nemôžu založiť bez doriešenia.
-
hojko
Site Admin
Samozreme, ze mozu. Mozu odmietnut trestne oznamenie napriklad z dovodu, ze ta skoda nie je dostacujuca, vid. predosla strana tejto temy.
Ked sa nejake oznamenie poda, tak ho musia riesit aj policajti uplne rovnako, ako ked sa poda na prokuratúru. Opačné tvrdenia sú ničím nepodložené nepravdivé informácie, ktoré sú v rozpore so zákonmi aj realitou. S tym rozdielom, ze na prokuratúre sa tazko domozete toho, aby tam s Vami spísali trestné oznámenie.
Potom samozrejme niekto so svojou 50€ škodou moze byt tak obmedzený chápať súvislosti, že bude požadovať, aby jeho závažný prípad riešila prokuratúra a tak to oznámenie pošle na prokuratúru. Tí to pošlú na políciu a tá to pošle (niekolko štrajkovým uznesením, ktoré bude musieť ten policajt napísať) na okresný úrad.
Ak s takým oznámením prídeš na políciu, tak tam ti to buď príjmu ako priestupok ak prídeš na obvodné oddelenie (a áno, musia to tam potom riešiť ak to príjmu ako priestupok).
Ak sa dostavíte na kriminálnu policiu, tak tam vas otočia s tym, ze tam prijímajú len trestne ciny a nie priestupky a priestupok tam prijať nemozu. Ak znovu bude niekto silno obmedzený chápať súvislosti, tak si to napíše doma a svoj ťažký 50€ prípad pošle na kriminálnu policiu poštou. A tam to znova budú musieť vybaviť rozhodnutím (uznesením) a vec pošlú na okresný úrad.
Potom samozrejme niekto so svojou 50€ škodou moze byt tak obmedzený chápať súvislosti, že bude požadovať, aby jeho závažný prípad riešila prokuratúra a tak to oznámenie pošle na prokuratúru. Tí to pošlú na políciu a tá to pošle (niekolko štrajkovým uznesením, ktoré bude musieť ten policajt napísať) na okresný úrad.
Ak s takým oznámením prídeš na políciu, tak tam ti to buď príjmu ako priestupok ak prídeš na obvodné oddelenie (a áno, musia to tam potom riešiť ak to príjmu ako priestupok).
Ak sa dostavíte na kriminálnu policiu, tak tam vas otočia s tym, ze tam prijímajú len trestne ciny a nie priestupky a priestupok tam prijať nemozu. Ak znovu bude niekto silno obmedzený chápať súvislosti, tak si to napíše doma a svoj ťažký 50€ prípad pošle na kriminálnu policiu poštou. A tam to znova budú musieť vybaviť rozhodnutím (uznesením) a vec pošlú na okresný úrad.
-
starysomar
Hardcore addict
Nenapísal som to dobre - vtedy sa jednalo o desiatky poškodených podvodníkom, čo vyberal peniaze za "službu" a po uhradení nekomunikoval. Celková suma bola značná, ozývali sa mi ľudia a nabádali ma aby som ten podnet podal ja. Nemal som čas - malé deti, problémy v širšej rodine, náročná práca. Poškodení z veľkého územia Slovenska. Vtedy mi povedal, čo mi povedal no ja som sa na to vzhľadom k okolnostiam vy...
Iste pri malých sumách a jednotlivcovi je škoda nad tým uvažovať.
Otázka bola na platbu vopred neznámemu - ja 100% nie.
Iste pri malých sumách a jednotlivcovi je škoda nad tým uvažovať.
Otázka bola na platbu vopred neznámemu - ja 100% nie.
Starsi podvod na Aukre pri platbe vopred - https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/13 ... -o-miliony Alebo clanok aj tu -
https://www.idnes.cz/technet/internet/p ... ternet_vse
https://www.idnes.cz/technet/internet/p ... ternet_vse
Skusim napisat sem. Nie som nejaky obchodnik, tak celkom nepoznam etiketu dojednavania ceny a predaja.
Teraz predavam na bazosi a trochu mam moralnu dilemu a citim sa zle z toho ze vobec predavam. Nie ze by som to predaval, ale z toho s coho ma obvynuje potencionalny kupec.
Ozval sa jeden pan ze to kupi, tak sme zjednavali cenu, potom aby zjednal este nizsie, tak si nasiel este druhu vec co tiez predavam a spytal sa ma na cenu tej druhej veci(mal som pri nej napisane nie fixnu cenu ale na ponuknutie) a tak som mu dal cenu, on povedal ok a potom sme sa dohodli nech mi posle predom este postovne.
Medzi tym mi napisal dalsi zaujemca o tu druhu vec a on mi ponukol o 30% vyssiu sumu a teraz co, predat to tomu prvemu, alebo predat prvemu iba prvu vec a tu druhu tomu co ponukol viac?
Problem je v tom, ze druhy kupca je ochotny prist aj osobne a ponuka vyssiu sumu.
Ked som prvemu pot. kupcovi odpisal, ze ci by sa nahneval, ze mu poslem iba tu prvu vec pre ktoru ma prvotne aj oslovil, ze sa mi vyskytol druhy kupec co za druhu vec ponuka viac, tak mi odpisal ze to sa nerobi, ze pozaduje spet postovnea rusi cely obchod, ze vsak som mu cenu povedal sam(to je pravda, ale po spravnosti tu sumu mal asi navhnut on, ked tam bolo napisane ponuknite, takze to bola asi chyba z mojej strany)...
Potom ked som mu odpisal, ze nech mi to prepaci ale som mu dal v dobrej viere vediet, ze sa vyskytol este dalsi kupec co chce dat viac a ze mu to postove vratim ak sa tak rozhodol, tak mi po nejakom case napisal,
ze tak mi da aj on tolko penazi, ale ze ci sa mi mali(ako keby si myslel, ze som si toho druheho kupca vymyslel).
Cely som z toho teraz znechuteny, prvy kupec sa mi teraz znechutil, lebo najprv pozadoval iba prvu vec, potom si vsimol aj druhu a kvoli nej robi taketo drahoty a potom by som musel odvolat aj toho druheho kupca.
Urobil som teda ja zavaznu chybu, ze som mal zostat u toho prvotneho kuca a mal som kaslat na vyssie ponuky ak sa mi objavili v podobnom case, v rozmedzi hodin?
Teraz predavam na bazosi a trochu mam moralnu dilemu a citim sa zle z toho ze vobec predavam. Nie ze by som to predaval, ale z toho s coho ma obvynuje potencionalny kupec.
Ozval sa jeden pan ze to kupi, tak sme zjednavali cenu, potom aby zjednal este nizsie, tak si nasiel este druhu vec co tiez predavam a spytal sa ma na cenu tej druhej veci(mal som pri nej napisane nie fixnu cenu ale na ponuknutie) a tak som mu dal cenu, on povedal ok a potom sme sa dohodli nech mi posle predom este postovne.
Medzi tym mi napisal dalsi zaujemca o tu druhu vec a on mi ponukol o 30% vyssiu sumu a teraz co, predat to tomu prvemu, alebo predat prvemu iba prvu vec a tu druhu tomu co ponukol viac?
Problem je v tom, ze druhy kupca je ochotny prist aj osobne a ponuka vyssiu sumu.
Ked som prvemu pot. kupcovi odpisal, ze ci by sa nahneval, ze mu poslem iba tu prvu vec pre ktoru ma prvotne aj oslovil, ze sa mi vyskytol druhy kupec co za druhu vec ponuka viac, tak mi odpisal ze to sa nerobi, ze pozaduje spet postovnea rusi cely obchod, ze vsak som mu cenu povedal sam(to je pravda, ale po spravnosti tu sumu mal asi navhnut on, ked tam bolo napisane ponuknite, takze to bola asi chyba z mojej strany)...
Potom ked som mu odpisal, ze nech mi to prepaci ale som mu dal v dobrej viere vediet, ze sa vyskytol este dalsi kupec co chce dat viac a ze mu to postove vratim ak sa tak rozhodol, tak mi po nejakom case napisal,
ze tak mi da aj on tolko penazi, ale ze ci sa mi mali(ako keby si myslel, ze som si toho druheho kupca vymyslel).
Cely som z toho teraz znechuteny, prvy kupec sa mi teraz znechutil, lebo najprv pozadoval iba prvu vec, potom si vsimol aj druhu a kvoli nej robi taketo drahoty a potom by som musel odvolat aj toho druheho kupca.
Urobil som teda ja zavaznu chybu, ze som mal zostat u toho prvotneho kuca a mal som kaslat na vyssie ponuky ak sa mi objavili v podobnom case, v rozmedzi hodin?
Eticky to asi nebolo úplne pekné, čo si spravil, keďže ten prvý kupec už po zaslaní poštovného počítal s tým, že dostane obidve veci. Ja by som tú druhú vec predal tomu druhému kupcovi, chyba bola v tom, že si sa snažil byť úplne transparentný voči prvému kupcovi, stačilo mu napísať, že si po kontrole skladu zistil, že bola tá druhá vec už predaná a máš už len prvú vec na predaj.
Keby sa mi stalo niečo podobné ako tomu prvému kupcovi, tak by som si pomyslel, že predajca je blbec, požiadal by som o zrušenie obchodu a zaslanie poštovného naspäť, ale nejaké emotívne výlevy by som si odpustil.
Keby sa mi stalo niečo podobné ako tomu prvému kupcovi, tak by som si pomyslel, že predajca je blbec, požiadal by som o zrušenie obchodu a zaslanie poštovného naspäť, ale nejaké emotívne výlevy by som si odpustil.
ty nemas ziadne realne povinnosti, ziadnu zmluvu si s nim nepodpisal.
vobec to neries, sprav ako ty chces. hlavne si nerob tazku hlavu z niekoho z internetu. ani mu to nemaj za zle, on chce len najlepsie pre seba.
ja by som tiez predal tomu kto da viac a tiez by som spravil presne to co ty. napisem prvemu ze druhy ponukol viac, kedze bol prvy davam mu moznost zaplatit rovnako ako ten druhy a bude to jeho.
ano, znie to ako by si ho chcel prinutit aby ti zaplatil viac, ale on to samozrejme moze odmietnut, nic sa nedeje.
vobec to neries, sprav ako ty chces. hlavne si nerob tazku hlavu z niekoho z internetu. ani mu to nemaj za zle, on chce len najlepsie pre seba.
ja by som tiez predal tomu kto da viac a tiez by som spravil presne to co ty. napisem prvemu ze druhy ponukol viac, kedze bol prvy davam mu moznost zaplatit rovnako ako ten druhy a bude to jeho.
ano, znie to ako by si ho chcel prinutit aby ti zaplatil viac, ale on to samozrejme moze odmietnut, nic sa nedeje.