BIBLIA - Moja najoblubenejsia fikcia

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...

Ste zastancami biblie?

Ano
143
41%
Nie
208
59%

Celkom hlasov: 351

susenejablko
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa susenejablko »

eMPiko napísal: Takze, ako toto mohol Boh dopustit?
ak som spravne pochopil, pytas sa, ako mohol Boh dopustit, ze sa vobec konala bitka (a kopa inych bitiek a vojen...)

Neviem, kolko mas rokov, a ci uz mas deti, ale predstav si, ze mas syna...ma takych 8 rokov a chce, aby si mu kupil kolieskove korcule... ty ho mas rad, tak mu ich kupis...povies mu, aby si daval pozor a nech nespadne. Avsak vies, ze akokolvek by si daval pozor, urcite spadne, pretoze sa uci na vlastnych chybach. Ked s nim pojdes vonku a budes vidiet, ze pada ale budes si isty, ze to skonci max. odretym kolenom, budes robit vsetko pre to, aby nespadol, alebo ho "nechas tak", nech sa pouci, nech vstane, otrepe sa a trenuje dalej? Ja sice deti nemam, ale moj nazor je taky, ze ho necham poucit sa. Skus si to teraz preniest do dvojice Boh-ludstvo (Avsak, mam len slabych 15 rokov, ziadne skusenosti a kym budem mat deti, tak sa mi ten nazopr mozno zmeni... :) )

cast tohto vysvetlenia (skoro cely) na otazku ako toto mohol Boh dopustit? som si dovolil viacmenej citovat z knihy Anjeli a Demoni je to tam pekne napisane...(pyta sa to vojak camerlenga...tusim sa to tak pise)...

ak som otazku pochopil zle, mozno som pomohol niekomu inemu, kto si polozil niekedy taku istu otazku...
Enduro3333
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Enduro3333 »

SOm ateista a tak trochu antikrist ..dalsie veci a komentare si viete vyvodit :wink:
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

eMPiko napísal:Kriziacke vypravy, kopa mrtvych - prikaz Boha.
Spanielske vypravy do Ameriky, kopa mrtvych - v mene Boha.
Upalovanie carodejnic, kacirov, kopa mrtvych - nebolo to tiez cosi s Bohom?

Takze, ako toto mohol Boh dopustit?
kokooos jak mozes byt tak vygumovana? co s tymto ma BOh? dal povel palickou :"abraka kua ako to bolo kriziacka vyprava" a bola? za tym stoja ludia ..panenko marie slyšiš to?? :roll:

susenejablko: ja viem o com je biblia a reagoval si na nieco ine ako na obsah mojho postu ale to neva :) mas tak ci tak pravdu
Enduro3333
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Enduro3333 »

Cela cirkev bola skorumpovana v stredoveku ...bol to v podstate v štate štát ... Vsetci boli pod papučou lebo niekto povedal cirvi nie a hned sa už na neho hnala inkvizicia .....
SRneC
Addict
Addict

dobre enduro ale co s tym ma Boh? za setkym stali ludia ktori hovorili ze idu v mene boha ale trt boli to ancikristi obycajni ...niekde si pisal ze aj ty si ale to snad nie :o
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

susenejablko napísal:ak som spravne pochopil, pytas sa, ako mohol Boh dopustit, ze sa vobec konala bitka (a kopa inych bitiek a vojen...)

Neviem, kolko mas rokov, a ci uz mas deti, ale predstav si, ze mas syna...ma takych 8 rokov a chce, aby si mu kupil kolieskove korcule... ty ho mas rad, tak mu ich kupis...povies mu, aby si daval pozor a nech nespadne. Avsak vies, ze akokolvek by si daval pozor, urcite spadne, pretoze sa uci na vlastnych chybach. Ked s nim pojdes vonku a budes vidiet, ze pada ale budes si isty, ze to skonci max. odretym kolenom, budes robit vsetko pre to, aby nespadol, alebo ho "nechas tak", nech sa pouci, nech vstane, otrepe sa a trenuje dalej? Ja sice deti nemam, ale moj nazor je taky, ze ho necham poucit sa. Skus si to teraz preniest do dvojice Boh-ludstvo (Avsak, mam len slabych 15 rokov, ziadne skusenosti a kym budem mat deti, tak sa mi ten nazopr mozno zmeni... :) )

cast tohto vysvetlenia (skoro cely) na otazku ako toto mohol Boh dopustit? som si dovolil viacmenej citovat z knihy Anjeli a Demoni je to tam pekne napisane...(pyta sa to vojak camerlenga...tusim sa to tak pise)...

ak som otazku pochopil zle, mozno som pomohol niekomu inemu, kto si polozil niekedy taku istu otazku...
Precitaj si zvysok prispevku, ked si vyberes jednu vetu, na ktoru nadvezuju dalsie myslienky, je to trochu hlupe
SRneC napísal:kokooos jak mozes byt tak vygumovana? co s tymto ma BOh? dal povel palickou :"abraka kua ako to bolo kriziacka vyprava" a bola? za tym stoja ludia ..panenko marie slyšiš to?? :roll:

susenejablko: ja viem o com je biblia a reagoval si na nieco ine ako na obsah mojho postu ale to neva :) mas tak ci tak pravdu
tak mi vysvetli ako moze byt Boh vsemohucy, ked sa v jeho mene zabijaju tisicky ludi?
jamess
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jamess »

eMPiko napísal:tak mi vysvetli ako moze byt Boh vsemohucy, ked sa v jeho mene zabijaju tisicky ludi?
prave v tom ta jeho vsemohucnost spociva :twisted:
pHysIQ
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pHysIQ »

jamess napísal:prave v tom ta jeho vsemohucnost spociva :twisted:
Nedal nahodou Boh ludom rozum a slobodnu vôlu? Ked vypukne vojna ma sa zjavit a rozkazat ludom:,,Viete co toto je zle a nikam to nevedie skoncite s tym?" Ako napisalo susenejablko ludia by sa mali poucit z vlatnych chyb ale nerobia tak lebo vzdy v cloveku (z)vitazi chamtivost a tuzba po slave, peniazoch, ...
eMPiko
Addict
Addict

Takze este raz:
Vezmeme si napr. tie kriziacke vypravy:
Zacalo to tym, ze MOSLILI obsadili Jeruzalem.
Papez, Bozi prostrednik, najsvatejsi muz na Zemi, ktory ma k Bohu najblizsie, sa rozhodol konat v mene BOHA, ze tych MOSLIMOV z Jeruzalema vykynozia. Naslednovali vypravy, ktore zahrnali: dobytie Cyprusu (Richard Levie Srdce), rabovanie strednej a juhovychodnej Europy (nemecki rytiery), 200 rokov neustalych bojov v Palestine, Izraely, Egypte, ...

Tvrdite, ze Boh s tym nic nema, ale keby som kupil synovi bicykel a on by sa rozhodol ze zrazi babku, ktora sa prave vracia z Tesca a povedal ze to robi na moj prikaz, asi by som mu j*bol

To ze je to na prikaz Boha je nemyslitelne, podla mna, aj ked si nemyslim ze Boh existuje.
SRneC
Addict
Addict

empiko: "tak mi vysvetli ako moze byt Boh vsemohucy, ked sa v jeho mene zabijaju tisicky ludi?"

OT: tak toto je pecka taketo spojenie 2 uplne inych veci do jednej vety klobuk dole... to je ako vysvetli mi preco mam zelene oci ked nerad nosim ponozky :roll:

aby som ti odpovedal.... ked zabijem niekoho v tvojom mene do akej miery v tom mas prsty ty? :wink:
eMPiko
Addict
Addict

Tak preco nepotresta ludi, ktori to robia?
SRneC
Addict
Addict

eMPiko napísal:Tak preco nepotresta ludi, ktori to robia?
ved on ich potresta o to sa ty neboj .... ci ma do nich hodit blesk alebo ako si to myslela?

sak aj v biblii je napisane : "nie kazdy kto mi hovori pane,pane sa dostane do neb. kralovstva".
susenejablko
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

eMPiko (srrac, ak som ti skomolil nick), pytas sa, ze preco je Boh vsemohuci a dopustil to, co dopustil... Trocha pozmenim tvoju otazku, ale myslim, ze zmysel sa nezmeni...Boh je MILOSRDNÝ a VŠEMOHÚCI...tak ako je možné, že na svete vobec existuje utrpenie???

a teraz si precitaj ten moj prispevok...to s tymi kolieskovymi korculami, kt. som si vypozical od Dana Browna (Anjeli a demoni)...

a nechapem tvoju reakciu
Precitaj si zvysok prispevku, ked si vyberes jednu vetu, na ktoru nadvezuju dalsie myslienky, je to trochu hlupe
myslim, ze som reagoval na cely prispevok, len tu jednu vetu som si dovolil odcitovat... (otazka-odpoved)

a pHysIQ to napisal pekne (narozdiel od eMPika to pochopil tak ako sa ma)

estek jedna vec pre eMPika: Mas pravdu, UDAJNE (nauc sa pouzivat to slovicko...dejiny pisu vitazi)... boli vypravy na prikaz (alebo v mene) Boha...Jeden nemenovany knaz mi na tu istu otazku, aku davas teraz Ty povedal, ze
ale to bolo pomylene...

pisal som to co najrychlejsie a s miernymi prestavkami (mama isla parkrat okolo) tak to mozno cele nebude davat taky zmysel ako ma davat :) ale snazil som sa...
eMPiko
Addict
Addict

Slobodna vola

1) Do akej miery maju ludia vo vojne slobodnu volu, slobodnu volu mas dovtedy, kym ti na nu niekto nesiahne, a to sa tam nepochybne dialo.

2) Boh nam dal slobodnu volu, ale to mu nebranilo zatopit celu planetu, a zabit vsetkych ludi (okrem 8), pretoze sa mu nepacili ludske neresti

Neviem preco by sa Boh nemohol zjavit a povedat "prestante s tym"
Urobil kopu zazrakov (chodenie po vode, premena vody na vino, zatopenie sveta, rozostupenie mora), tak preco by nechcel zabranit 200 rocnej vojne, sposobenej kvoli mestu Kristovho narodenia.
Alebo nejaky svaty ci anjel.

>> Susene jablka
Ako to mohol Boh dopustit bola viac menej recnicka otazka, tj otazka, na ktoru sa necaka odpoved, alebo na ktoru si recnik odpovie sam.
Odpoved bola za tym, pozri riadok nizsie
susenejablko
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

eMPiko napísal: >> Susene jablka
Ako to mohol Boh dopustit bola viac menej recnicka otazka, tj otazka, na ktoru sa necaka odpoved, alebo na ktoru si recnik odpovie sam.
Odpoved bola za tym, pozri riadok nizsie
rozpravas sa so mnou akokeby si si myslel ze som menej inteligentny ako ty (nehovorim ze som viac)... viem, co je recnicka otazka...a najlepsie bude ak to nechame tak... :) OK?

a zas si napisal jemnu blbost, lebo tych 8 ludi kt. zachranil je podla mojho nazoru tiez len symbol ci metafora...

a...moj nick je Susenejablko...(nevadi, stava sa...)
micpu
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa micpu »

o datumoch v biblii je tazke sa bavit pretoze nereprezentuju dnesnu skutocnost...neviem ci to tak je este aj dnes ale v case Jezisa bol jeden europsky den priblizne 2 zidovske dni a ako uz bolo povedane vela informacii je tam iba obraznych. A v biblii su aj informacie ktore sa zachovali ustnym podanim ale je vytvorena aj na zaklade listin ktore sa nasli v Kumranskych jaskyniach. Inac je velmi tazko diskutovat na tuto temu. Odbornici a ludia ktory sa tymto zaoberaju cely zivot nemaju vo vsetkom jasno a ani jeden z nich sa nezhodne s inym na vsetkych faktoch.Kazdopadne je to zaujimava kniha a rozhodne to niesu iba rozpravky kedze na zaklade biblii vznikla cela veda. Vacsinou na zaklade vedy vznikne kniha ;)
Ale dam sem pre male objasnenie 2 pribehy, pretoze v pribehoch sa lahsie chape.
Preco Boh nepride:
Hasici evakuovali dedinku na ktoru sa ruti zaplavova vlna. Jeden pan nechcel opustit dom lebo veril ze ho Boh zachrani. Voda stupala a on musel vyjst na prve poschodie kde cakal. Prisiel zachranny cln ale on odmietol odist. Neskor musel vyjst az na strechu kde ponho prisla helikoptera ale on ju odmietol lebo cakal na Boha...a utopil sa. Ked to v posmrtnom zivote vycital Bohu ten mu dal odpoved. Poslal som evakuacny team, cln aj helikopteru. Nesiel si...Boh tu je len sa nanho nechceme pozriet.
Preco na ludi pride nestastie:
Stary a mlady anjel prezleceny za ludi isli svetom. Na noc prisli k osamotenej vilke kde poziadali o noclah. Noclah im dali v slamniku za domom a rano ich poslali prec. Stary anjel za odmenu vnukol majitelovi ze ma zburat staru stenu v dome. Ked to majitel urobil nasiel tam skryty balicek hystorickych mincii s velkou hodnotou. Druhy vecer prisli k schatralemu hospodarstvu kde im rodinka na noc uvolnila svoje postele a na ranajky ich pohostila poslednym jedlom co este mali. Ked odchadzali rodinke zdochla krava...posledne co mali...v rodine zavladol smutok lebo zivot pre nich bude este tazsi. Mlady anjel vycital staremu preco to dopustil. Odpoved bola takato. Do domu prisiel anjel smrti pre mamicku. Ja som ho presvedcil aby si radsej vzal kravu. ...clovek nema moznost a ani sancu vidiet vsetky suvislosti preto sa nazdava, ze Boh ho tresta.

pribehy som cital raz v jednej knihe ...snad to tu trosku pozitivne naladia :) A este ma daco napadlo (sorry za dlhy prispevok) Ak ma biblia pravdu a po smrti existuje nebo, peklo a Boh...preco sa nesnazit sa tam dostat? A ak nema pravdu a smrtou vsetko konci, tak tym ze sa budeme snazit dostat do neba vlastnne nic nestratime. Lebo ak zomrieme a potom nic tak nam bude nanic vsetko dobro ale aj zlo co sme spravili...Pri ktorej moznosti mozme viac stratit?
kubodinho
Professional
Professional

Príspevok od používateľa kubodinho »

podla man je to najvacsi Bestcaller lebo kazdy druhy clovek to ma doma. ja tu knihu necitam , lebo niesom veriaci a nezaujima ma to co je v nej. podla mna je to blbost ale kazdy ma svoj vlastny nazor a ja nechcem obmedzovat nikoho.
JaJeNiektoIny
Light Professional
Light Professional

Bestcaller :D :D :D

Príspevok od používateľa JaJeNiektoIny »

matko888 napísal:podla man je to najvacsi Bestcaller...
Správne sa píše "bestseller"... Ale to len tak :)

Biblia podľa mňa v žiadnom prípade nie je fikcia. Opisuje skutočné udalosti, ktoré sa naozaj stali. Aj keď, samozrejme, v Biblii sa nachádza veľa obrazných zobrazení niektorých udalostí a možno preto si niektorí ľudia myslia, že Biblia klame, alebo zavádza. Okrem toho, že opisuje udalosti, zároveň učí ako by sa mal človek správať v rôznych situáciách.

Nečítal som celú túto diskusiu, ale pokiaľ máte niekto námietky proti Biblii, tak si ju v prvom rade prečítajte, (alebo aspoň časť z nej, keďže celá sa nedá prečítať len tak...) a potom zájdite za nejakým farárom (najlepšie evanjelickým :) ) aby Vám odpovedal na Vaše otázky..
susenejablko
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Re: Bestcaller :D :D :D

treba podotknut, ze ten farar musi mat chut odpovedat na otazky, lebo poznam takeho, co taku chut nema...a este jeden vyssie spomenuty (volame ho ze Pomyleny :lol: ...) treba mat na taketo veci fakt dobreho knaza, lebo ked je dobry a da sa pokecat s nim, tak sa aj daco nove naucim...
Stenky
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Stenky »

stary zakon->historia+rozpravky
novy zakon->sracky+rozpravky(pripomina mi to sektu :) )
Napísať odpoveď