Bitcoin, Litecoin, Ethereum a iné kryptomeny

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
wladas
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Bitcoin, Litecoin, Ethereum a iné kryptomeny

Príspevok od používateľa wladas »

Praveze bez nakladu budu daniari vyteseni :) Spozorniet by mohli chlpati.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Ten náklad ale môže byť zanedbateľná čiastka, a môže byť 5 rokov dozadu. Nie?

A vlastne, ak si vieš zdokladovať náklad nejakých 5k povedzme 5 rokov dozadu, a teraz ti príde na účet 100k, tak nikomu nemusíš dokazovať, že si držal jeden coin, nie? Proste sa 5 zhodnotilo na 100 a to daň, ale dokladovať pohyby a swapy mi príde nereálne.

Každopádne sa teším, keď budem už riešiť toto. :D Dúfam, že bude legislatíva vtedy už postavená trochu ucelenejšie a výhodnejšie.
fildinko
King
King

Príspevok od používateľa fildinko »

Ako by sa riešilo to že by som zarobil na krypto napríklad z 1 eura mám 10 000 eur a z tých peňazí žijem, platím všetko čo potrebujem. Nemyslím to tak že si tie peniaze pošlem, len jednoducho budem všetko platiť v krypte.
mato55002
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa mato55002 »

No podla zákona by si mal každú convertovanu transakciu danit takže aj pri káve za 2 eura 😀
Najlepšie je vybrať obcas z bankomatu do tisíc eur (z peňaženky nie burzy) a máš pokoj.
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kayko »

Najlepsie je platit rovno kryptom a vobec neriesit hotovost.
Akonahle ides cez banku, tak si vystopovatelny, lahko vedia zistit kolko ti prislo na ucet penazi za urcite obdobie.
Ak si za krypto rovno kupujes veci, tak len tazko bude niekto pracne dohladavat za co si kupil tu kavu za 2eura, alebo telefon za 1000. Keby si si kupil rovno lambo, alebo vilu bez poziciek, pricom si obycany zamestnanec s priemernou mzdou, tak by to bolo podozrive, inak to moze mat urad na haku, lebo nasi daniari niesu schopni lapit inych vydriduchov a nie niekoho, kto si ulial dan a socialku na par drobnych z krypto.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

kayko, ako si vysvetľuješ to, že blue chip krypto BTC a ETH sa veľmi pravdepodobne onedlho dostanú na All Time High ceny? Ak mám správne info, tak aj technická analýza momentálne ukazuje na to, že bull market pokračuje. Spolu s fundamentami ako čoraz väčší záujem inštitúcií a schválenie BTC ETF, ktoré je na spadnutie, ma to utvrdzuje v tom, že tento cyklus ešte mŕtvy nie je.
dasti555
Professional
Professional

Príspevok od používateľa dasti555 »

kayko napísal: 13 okt 2021, 9:49 Najlepsie je platit rovno kryptom a vobec neriesit hotovost.
Akonahle ides cez banku, tak si vystopovatelny, lahko vedia zistit kolko ti prislo na ucet penazi za urcite obdobie.
Ak si za krypto rovno kupujes veci, tak len tazko bude niekto pracne dohladavat za co si kupil tu kavu za 2eura, alebo telefon za 1000. Keby si si kupil rovno lambo, alebo vilu bez poziciek, pricom si obycany zamestnanec s priemernou mzdou, tak by to bolo podozrive, inak to moze mat urad na haku, lebo nasi daniari niesu schopni lapit inych vydriduchov a nie niekoho, kto si ulial dan a socialku na par drobnych z krypto.
ako dosiahnuť legálne lambo v tomto pripade?
Paťko
King
King

Príspevok od používateľa Paťko »

Mať peniaze na lambo aj po zdanení :D
dasti555
Professional
Professional

no ale čo v prípade že tie počiatočne náklady by boli fakt minimálne a z nich by si to vytiahol na "veľké čísla" možno až tak dlho v tajnosti, že by to boli nereálne čísla (asi dosť nepravdepodobné ale poďme do extrémov - 10 milióny)?
Jednoducho zdaníš sumu s ktorou si až ok? Či v budúcnosti by to možno vedeli vystopovať a pýtať dodatočné poplatky?

(som sa sfajčil tak mám všelijaké nápady :D :D)
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Neviem, čo stále riešiš. Ak chceš mať úplne čisté svedomie a robiť všetko legálne, daníš reálny zisk.

Ak sa chceš vyhnúť plateniu daní a balansovať na hrane zákona, tak sú na to tiež spôsoby - od úplne primitívnych až po veľmi sofistikované a ťažko dohladateľné daňovým úradom...
Peter00
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Peter00 »

Ak už budeš uvažovať nad výberom zisku vo výške 10 miliónov a nemáš na Slovensku extra výnosné podnikanie, či brutálne dobrú prácu, tak bez srandy sa ti oplatí odsťahovať, bývať niekde v zahraničí, kým sa ti zmení daňová rezidencia, tam to zdaniť ich sadzbou (Idealne 0%) a potom si tie penize užívať a kúpiť si to lambo (ak je to priorita :D).
Aj keby som mal na dani ušetriť 40k, tak by som reálne uvažoval nad odsťahivaním a teda zmenou daňovej rezidencie. Lebo v zahraničí by som si určite zamestnanie tiež našiel a teda v by som netrafil, ale aj keby nie a bol by som po roku života v tej krajine na nule (Cize v pomere minuté peniaze/ušetrené na dani), tak som mal v podstate zadarmo dovolenku a jazykový kurz.
A to sa oplatí
dasti555
Professional
Professional

ako to funguje so zmenou daňovej rezidencie? musí byť občianstvo danej krajiny alebo záleží od každej krajiny ako to má?
Peter00
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Peter00 »

Upravujú to medzinárodné zmluvy a aj slovenské zákony. Bolo tu o tom Hl popísané dosť a len by sa opakovalo.
Máš to definované v §2 písm. d) zakona o dani z príjmov. Samozrejme to, ci mas obmedzenú alebo neobmedzenú daňovú povinnosť, to budeš na konci dňa dokazovať ty, ak by sa dačo stalo.
Čiže ak sa presťahuješ do inej krajiny, treba si ideálne registrovať pobyt a mať v ruke nájomnú zmluvu alebo iny doklad preukazujúci, že som tam reálne býval a samozrejme aj zisk si vyplatiť na tamojší bankový účet. Tam to na daňovom pekne priznať a mať o tom potvrdenie.
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Vždy sa pousmejem nad úvahami "vypestovania" miliónov z pár drobných v krypto. Ludvik Turek takéto teórie pekne zhrnul. Ľudské emócie idú v tomto proti tebe. Človek by možno vydržal kým mu to z 1€ urobí 1000€ ale uveriť že to môže byť ešte viac je ťažké a proti akejkoľvek logike. Také tie príbehy o kryptomilionaroch sa dobre počúvajú, ale hlavne sú to príbehy, ktoré "predávajú".
Kels
King
King

Príspevok od používateľa Kels »

Kayko - z mojho pohladu musim povedat, ze nemas pravdu (opat - takisto ako nieje bear market, ako si spominal nedavno) - ta teoria pana Turka, je mozno na niekoho aplikovatelna, ale urcite nie na vsetkych. Ten tvoj priklad drzania a narastu (1 eur to 1000) som napriklad ja prekonal v stonasobku a minimalne poznam dalsich xy v mojom okoli co su na tom rovnako - chapem ale ze to tak necitis, kedze si sam predal v nespravnu dobu. Myslim si , ze nemas spravnu taktiku a ani spravny mindset .

Cize opat - kaslite na ciarky v grafoch - staci si zvolit spravne projekty a hodlovat. Its simple as that . Krypto nezmizne a zasadne projekty budu casom len rast. Ano kratkodobo to volatilne je, ale dlhodobo to len rastie a toto si myslim- vzhladom na vsetky okolnosti a trendy - bude pokracovat . Moc sa namotavate na kratkodobe vykyvky a potom sa deju panic sells.
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Kels po vojne je kazdy general. Moja strategia je celkom flexibilna, pretoze je zalozena na skutocnych datach. To co najdes popisane o tom ci onom projekte v krypto niesu imho skutocne data a neda sa podla nich investovat. Je to iba marketing. Prezil som 50% prepad v zisku, zato ten, ktory nevytiahol polroka trpol a teraz vylezie ako prorok. To je zase tvoj mindset podla vsetkeho. A uplne viem, ze ked vyliezaju frajeri z krovia a znova sa ukazuju ti megabulish retailovi trollovia, tak znova potecie krv :twisted:
dasti555
Professional
Professional

Má zmysel sem ešte niečo písať o shibe? ;D
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

jasne. Shiba vystreli jednorazovo na pol dolara, ako kedysi doge a potom bude koniec.. Kedze ma elon shibu psa, tak to nebude taky problem.. :D
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

cinges, vieš, ako funguje trhová kapitalizácia? Ak by sa SHIB mal dostať na úroveň $0,5, tak by musel mať market cap vo vyššej hodnote ako celosvetový akciový trh, čo je nereálne. Tiež by to znamenalo cca. 200-násobok dnešného market capu Bitcoinu. Takže ak niekto tvrdí, že sa dostane na $0,5 alebo dokonca $1, tak je úplne mimo a netuší, o čom hovorí...

Druhá možnosť je, že by začali s burningom tokenov, ale to by s najväčšou pravdepodobnosťou retail investori veľmi rýchlo opustili loď.
dasti555
Professional
Professional

shib komunita je tak retardovaná, že by držali tú shibu za všetko a hlavne o burningu píše hlavne retail na všetkých redditoch atď preto ten burning tam už ako taký je
Napísať odpoveď