Bitcoin, Litecoin, Ethereum a iné kryptomeny

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Bitcoin, Litecoin, Ethereum a iné kryptomeny

Príspevok od používateľa Pilifo »

aacid, kto ale hovorí, že by to fungovalo tak, že každý obchodník by prijímal len svoju menu? Veď si ajťák, tak snáď vieš, čo je interoperabilita systémov a týmto spôsobom by mohli fungovať aj peniaze.

Proste ja by som si napríklad držal Bitcoiny, išiel by som na nákup, Lidl by chcel eurá, ja by som zaplatil Bitcoinami a v pozadí by to platobná služba automaticky skonvertovala do eur. Čo je na tom tak ťažko pochopiteľné? Sú už aj dnes dokonca služby, ktoré vydávajú štandardnú VISA/Mastercard napojenú na krypto peňaženku a pri platení v obchodoch sa ti platby sťahujú z krypto peňaženky.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Ze pre velke korporacie by bolo dost vyhodne platit ludi vo vlastnych peniazoch, ktory by nasledne minali v ich sieti obchodov a sluzieb.
Take sme tu uz mali v casoch neriadneho kapitalizmu v USA, no technicky to z ludi spravilo otrokov.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Pilifo napísal: 12 dec 2023, 21:15 Proste ja by som si napríklad držal Bitcoiny, išiel by som na nákup, Lidl by chcel eurá, ja by som zaplatil Bitcoinami a v pozadí by to platobná služba automaticky skonvertovala do eur. Čo je na tom tak ťažko pochopiteľné? Sú už aj dnes dokonca služby, ktoré vydávajú štandardnú VISA/Mastercard napojené na krypto peňaženku a pri platení v obchodoch sa ti platby sťahujú z krypto peňaženky.
uvedomuješ si, že obchodník by si mohol zaviesť konverzný kurz, ktorý by bol pre teba nevýhodný pri takomto platení. resp. výhonejšie pre teba, ale menej pohodlnejšie by bolo ísť si niekde do zmenárne meniť BTC za E a tak ísť k tomu obchodníkovi.

Rovnako to funguje už dnes, kedy môžeš napr. v nejakom maďarskom obchode zaplatiť E vydajú ti Forinty ale kurz je horší ako v zmenárni, čiže za nákup zaplatíš viac.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Hmm, čo mi to len pripomína? Žeby nejakú veľkú korporáciu menom štát, ktorá má monopol na peniaze a núti ľudí viesť si v jeho mene účtovníctvo, platiť dane a byť tak ekonomickými otrokmi?

Seriózne v tom nevidíš tú iróniu? :D
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

"predaní aktíva, ktoré si si kúpil za tú pôžičku, dostaneš viac peňazí" - chytrý chlapec a čo si myslíš, že sme robili už v začiatkoch "finančného poradenstva"?
Len v posledných rokoch je dobre, ak sa výnos rovná aspoň inflácii.
A úvahy, že všetci môžu dosiahnuť výnos vyšší, než inflácia+úroky si nechaj pre podobne naivných kamarátov.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Mne slo hlavne o to, ze pri deflacnej mene si neviem predstavit ekonomicky rast alebo odstranovanie chudoby ako pise Pilifo.
Aby vsetci zbohatli musi sa zvysit mnozstvo vyrobkov/sluzieb a znizit naklady na ich poskytovanie aka ekonomicky rast - a toto ked sa deje tak sa mena presuva medzi ludmi. Deflacna mena ale odmenuje ked nou nehybes.
Preto kladiem tie primitivne otazky, chcem od Pilifa vediet ako si to prestavuje prakticky (alebo aby sa nad tym aspon zamyslel) a nie len z pohladu svojho ako by siel do Lidlu a platil BTC.

Mne ide o praktickosti ako by to fungovalo pri deflacnej mene:
a) ak ekonomika rastie, kupna sila penazi teda tiez, musia sa teda znizovat platy ale pracovnik je na tom lepsie ked mu ostane plat nezmeneny alebo sa zvysi - to ale pri obmedzenej ponuke penazi neda
b) investicne aktiva maju tiez zmysel len ak porazia deflaciu - napr. naco teraz kupovat aktivum za 100BTC, ked za rok bude stat 95BTC ak mi to za ten rok neprinesie viac ako 5BTC? to je uplne rovnake ako inflacia
c) inflacia skutocne robi ludi chudobnejsimi, a ak je clovek/firma drzi vela cashu tak straca neporovnatelne viac ako ludia co vela penazi nemaju, v deflacii je to naopak - bohati sa stavaju bohatsimi viac ako chudobni - a to pomaha chudobu prehlbovat
d) kedze je vyhodne menu drzat tak zvyhodnujes ludi co robia barter, ziju off grid, su potravinovo sebestacni a podobne - cize paradoxne mas menovy system v ktorom je vyhodne menu nepouzivat
e) inflacia je paradoxne mozna aj pri deflacnej mene, staci aby ekonomika klesala, co drzanie penazi, zlozita vymena (barter), a celkovo motivacia k ekonomickej neaktivite podporuju

Inflacia je zlo, v tom sa zhodneme ale pokial ju udrzis v medziach tak mi pride ako mensie zlo ako trvala deflacia (aj ked dost zalezi na cislach). Nehovoriac o tom, ze pre vyssie uvedene mi pride deflacia ako prakticky nemozny/neudrzatelny system.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

Pilifo napísal: 12 dec 2023, 21:15aacid, kto ale hovorí, že by to fungovalo tak, že každý obchodník by prijímal len svoju menu? Veď si ajťák, tak snáď vieš, čo je interoperabilita systémov a týmto spôsobom by mohli fungovať aj peniaze.
ako ajtak pracujuci v nadnarodnej korporacii prave presne viem ako by to dopadlo.
interoperabilita systemov je iluzia, vacsinou to pochadza z nejakych prastarych standartov alebo z open source komunity.
ak chces korporacie donutit k nejakej interoperabilite tak potrebujes instituciu ktora na to ma paky (stat alebo nieco ako EU)... cerstvy priklad, apple si ide svoje, nema zaujem o ziadnu spolupracu ci kooperaciu. napriek tomu ze tu existuje dlhe roky USB a kazdy to pouziva tak apple musela donutit az EU. apple ma vlastny messenger, imessage, umelo si ho drzi len vo svojom ekosysteme (minuly tyzden sa objavila applikacia beeper mini, ktora umoznovala pouzivat imessage na androide, do par dni ju apple zablokoval). vypada to tak ze az vdaka EU buduci rok budu musiet rozne messengery vediet spolupracovat navzajom..

co by z toho ta korporacia mala keby prijimala platby v konkurencnej mene?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Neviem si predstaviť cenotvorbu, povinné ceduľky s cenami (ano niede sú elektronické), hodinovú úpravu cien na weboch atd.
Pri týždennom, dennom výkyve hodnoty BTC.
Chlapec má hodne veľké klapky na očiach a sníva vlhké sny.
Nie len tu - všade chce dokázať, aký je múdry - a dokazuje.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Celý svet funguje na Fiat-menách, ktoré sú prirodzene inflačné a chápeme aké to má negatíva. Ale kedže svet je na takýto finančný systém už historicky do značnej miery adaptovaný, preto rýchly prechod na nejakú neinflačnú menu, by zákonite spôsobil /aspon zo začiatku určite/ obrovské problémy. Takže lepšie je to nechať v stave pozorovania a uvidí sa ako sa bude celá vec vyvíjať ďalej. Je pravdepodobné že v najbližších 10-15 rokoch príde hlavne následkom AI a pokročilej robotizácie k velkým spolocensko-hospodarskym zmenám ktoré určia uplne nové paradigma v skoro všetkých oblastiach.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ja ale nechcem, aby celý svet nutne prešiel na deflačnú menu. Ja by som len rád videl to, aby štát nemal monopol na peniaze a ja som sa slobodne mohol rozhodnúť, aké peniaze budem používať a štát by mi v tom nemusel hádzať polená pod nohy.

Potom je už na každom človeku, či by chcel naďalej používať inflačné fiat shitcoiny alebo deflačný Bitcoin, alebo inú kryptomenu, alebo úplne inú menu. Ja nevidím dôvod, prečo by malo byť nelegálne to, keby som sa so svojím zamestnávateľom dohodol na tom, že ma bude platiť v Bitcoine. Totiž dnes to legálne nie je a dane a účtovníctvo sa dajú viesť len v oficiálnej mene...
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Pilifo napísal: 13 dec 2023, 13:23 Ja ale nechcem, aby celý svet nutne prešiel na deflačnú menu. Ja by som len rád videl to, aby štát nemal monopol na peniaze a ja som sa slobodne mohol rozhodnúť, aké peniaze budem používať a štát by mi v tom nemusel hádzať polená pod nohy.
toto je dalsi priklad ancapu, kedy je len do pekneho pocasia

ano, par ludi by si vedelo vybrat vhodnu 'menu', ale polovica naroda je tupa a ti by mohli o vsetko prist, pravidelne a opakovane

nejaka firma vydavajuca svoju 'menu' by sa jednoho dna rozhodla, ze konci biznis aj podporu a vsetky peniaze danej meny by sa okamzite stali bezcennymi
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

:smt006

Nznačil som, že si to predstavuje hodne jednoducho bez vnímania súvislostí a reality. Mne je čím väčšia nezávislosť myšlienkovo blízka tiež, no som viac realista.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Je to až tak nereálne, že napr. Paľo Lupták, s ktorým interview hodil gogo v poslednom poste v Ancap téme, už prakticky funguje súkromne aj v podnikaní skoro čisto len na krypte (platby za faktúry prijíma iba v krypte). Samozrejme ale svoju firmu má registrovanú mimo EÚ a nie je ani občan EÚ, inak by to robiť legálne nemohol. Takže už aj dnes je to možné, akurát štáty (hlavne v EÚ) sa tomu snažia všemožne zabrániť.

Paľo Lupták teda asi nevníma súvislosti a realitu, keď to praktizuje, pretože to vlastne nemá byť ani možné podľa starehosomara :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Pilifo

Ako to už Beardie naznačil, existuje Gaussova krivka rozdelenia Iq v spoločnosti. A z nej vyplýva, že cca 30percent ľudí ma Iq pod 80bodmi. Ich vnímanie reality už môže byť z tohto dôvodu značne negatívne ovplyvnené a ľahko sa môžu stať obeťou manipulácie či vlastnej chybnej voľby. To neznamená, že človek s Iq80 a menej by nemohol byť v živote úspešný, ale je vysoká pravdepodobnosť, že skôr bude mať problémy s ktorými si nemusí vedieť rady. Preto tí ktorí mali to šťastie a narodili sa zhodou okolností s vyšším Iq, mali by sa postarať, aby tí ostatní mohli tiež žiť plnohodnotné a šťastné životy. :-)

Čo sa týka mzdy, tak keď Ti ju zamestnávatel musí zasielať vo Fiat, tak si ju môžeš následne po obdržaní na Tvoj bank account konvertovať do meny podľa vlastného rozhodnutia tj napr aj do Btc. :)
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Pilifo - Luptak zije z toho, ze nadava na stat, a sucasne si uziva jeho vyhody a hlada sposobi ako ho co najviacej ochcat. Ten clovek by ale v anarchokapitalizme musel robit nieco, aby prezil a uz by taky vysmiaty nebol.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

"nadava na stat, a sucasne si uziva jeho vyhody" Pilifovi je presne to sympatické. A súvislosti s realitou vníma len tie, ktoré mu pasujú do vízií.
Neide len o rozvrstvenie podľa IQ. Niektoré oblasti a činnosti môže fungovať na "čisté krypto", iné nie.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

gogo956 napísal: 13 dec 2023, 15:22 Čo sa týka mzdy, tak keď Ti ju zamestnávatel musí zasielať vo Fiat, tak si ju môžeš následne po obdržaní na Tvoj bank account konvertovať do meny podľa vlastného rozhodnutia tj napr aj do Btc. :)
Toto je samozrejme pravda, ale tento prístup má isté nevýhody, o ktorých každý užívateľ krypta vie, preto by som preferoval, aby som dostával aspoň časť platu priamo v BTC.

Autoeditácia príspevku po 2 min 6 sek:
starysomar napísal: 13 dec 2023, 15:54 Neide len o rozvrstvenie podľa IQ. Niektoré oblasti a činnosti môže fungovať na "čisté krypto", iné nie.
Môžeš ty zo svojho pohľadu krypto odborníka popísať, ktoré oblasti a činnosti nemôžu fungovať na "čistom krypte"?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

"zo svojho pohľadu krypto odborníka" - za takýmto výrokom nemám s Tebou ďalej o čom diskutovať.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

A ja som si myslel, že nie si taká citlivka a takéto podpichovanie prežiješ :D

Rozhodne sa mi nezdá, že ty by si bol v diskusii korektnejší, keď si ma nazýval dilinom alebo nestabilným jedincom s kopou vnútorných problémov. Nuž asi sa musím zmieriť s týmito dvojitými štandardmi :)
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Pilifo napísal: 13 dec 2023, 15:59... ktoré oblasti a činnosti nemôžu fungovať na "čistom krypte"?
nech sa paci, rekapitulacia problemov deflacnej meny (akejkolvek, nie len BTC) ktore vidim, pouc ma prosim
javatar napísal: 13 dec 2023, 10:41Mne ide o praktickosti ako by to fungovalo pri deflacnej mene:
a) ak ekonomika rastie, kupna sila penazi teda tiez, musia sa teda znizovat platy ale pracovnik je na tom lepsie ked mu ostane plat nezmeneny alebo sa zvysi - to ale pri obmedzenej ponuke penazi neda
b) investicne aktiva maju tiez zmysel len ak porazia deflaciu - napr. naco teraz kupovat aktivum za 100BTC, ked za rok bude stat 95BTC ak mi to za ten rok neprinesie viac ako 5BTC? to je uplne rovnake ako inflacia
c) inflacia skutocne robi ludi chudobnejsimi, a ak je clovek/firma drzi vela cashu tak straca neporovnatelne viac ako ludia co vela penazi nemaju, v deflacii je to naopak - bohati sa stavaju bohatsimi viac ako chudobni - a to pomaha chudobu prehlbovat
d) kedze je vyhodne menu drzat tak zvyhodnujes ludi co robia barter, ziju off grid, su potravinovo sebestacni a podobne - cize paradoxne mas menovy system v ktorom je vyhodne menu nepouzivat
e) inflacia je paradoxne mozna aj pri deflacnej mene, staci aby ekonomika klesala, co drzanie penazi, zlozita vymena (barter), a celkovo motivacia k ekonomickej neaktivite podporuju
Napísať odpoveď