Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

mLuks
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa mLuks »

strapaty
aj zivot je dar od boha a ma ho kazdy... samovrah alebo vrah ho odmietne... tak pokoal su stastny a spokojny cely zivot tak je to super ... ale ja mam opacnu skusenost ...
Život je dar od boha možno tak pre teba a tebe podobných. Pre mňa a ľudí iných vier a náboženstiev, život nie je dar od boha. Prosím aby si neaplikoval svoje domnienky na všetkých a staval na nich argumenty. Ale keď sa chytím tvojích hlúpostí, tak viera je dar od boha, ktorý nemá každý (predtým si tvrdil, že nie každý je obdarovaný vierou, teraz tvrdíš, že každý má ten dar na dosah - opäť divne) ale život je dar od boha, ktorý má každý. Prečo neobdarováva všetkých rovnako, všetkými svojím darmi? Prečo robí rozdieli?

aj ty vychovavas deti ako najlepsie vies ...toto prirovnanie je dost odveci ... vychova k fanatizmu a vychova k viere je rozdiel
vychovávaš ich najlepšie? fakt? to aj pred nimi takto kydáš/budeš kydať na ateistov ako tu?
to prirovanie nie je odveci, vieš ty vôbec čo slovo indoktrinácia znamená?
● úsilie smerujúce k často vynútenému prijatiu určitej doktríny, ktoré nepripúšťa žiadnu diskusiu či kritiku..
● tlak vedúci k slepému a odovzdanému prijímaniu názorov, hodnôt a postojov.
link
Indoktrinácia (lat.) je snaha o prijatie určitej doktríny, úsilie, aby boli bez kritického uvažovania prijaté názory, hodnoty, postoje.
link
vynútenie, úsilie, nepripúšťa diskusiu, tlak, slepé prijímanie názorov - veď toto je už fanatizmus a k tomuto smeruje indoktrinačná výchova. Čiže ešte raz, ak si myslíš, že indoktrinácia náboženstvom je vo výchove dieťaťa dôležitá, tak si rovnaký náboženský fanatik, ako moslim s bombou na tele kvôli alahovi. Medzi tebou a ním, nie je žiadny rozdiel.

ak robim zle tak ked bude mat 15 rokov tak ma posle do plynu a nic s tym nespravim
wow, takže zbytočne zabiješ 10 rokov toho dieťaťa kostolom, vierou, naboženstvom, bohom, náboženskými aktivitami, lebo aj tak mu to nič neprinesie a potom si povieš, že nič to, nevadí. Čo keby si radšej nechal to dieťa žiť spokojné a bezstarostné detstvo, bez strachu že ho ten zlomyselný boh potrestá, keď začne objavovať svoje telo a prvý krát si vyhoní? Ak správnej výchove potrebuješ "božie" príkazy a zákazy, tak niekde bude chyba.

je to spolocna aktivita ... pri takto malych detoch ako mam ja zatial demokracia neexistuje ... uz sme sa o tom bavili nebavi ma to pisat znova
je to spoločná aktivita, ktorá však tomu dieťaťu nič nedáva okrem pocitu že je so svojími rodičmi. Ten istý pocit bude mať dieťa, keď sa s ním rodič pôjde hrať či dnu alebo niekde von, keď ho zoberie bicyklovať, keď ho zoberie niekam do zoo či podobných miest na ktorých sa deti cítia prirodzenejšie ako v kostole medzi dospelými. A skôr ako spomenieš detskú omšu, si dovolím poznamenať, že detská omša nie je spoločná aktivita dieťaťa s rodičom, keďže tie si pamätám ešte aj ja. Ja som sedel v predu v lavici medzi kamarátmi a mama či otec sedeli niekde vzadu neviem kde.
Demokracia nie, ale ovplyvňovanie názorov, tak aby boli na tvoj obraz áno.

ale ja ich neucim verit ... ucim ich navikom a informaciam ktore ked budu potrebovat budu vediet ... ja neviem zabezpecit ich vieru ... ja im mozenm dat len osobny priklad a vedomosti ...
tak na začiatok, ja som tam písal o povinnosti, nie o učení ..neviem čo tu teraz manipuluješ s učením.
Ďalej píšeš, že ich neučíš k viere no zároveň píšeš, že ich vychovávaš k viere. Vieš mi normálne, zmysluplne, logicky ozrejmiť aký je rozdiel medzi výchovou k viere a učením k viere?

doma sa bavime o vsetkom ... ked pride debata na ine nabozenstva nemam s tym problem
budem ťa citovať "ano vidim tu moralnost ateistou na forach ... vrazda nenarodenych je pravo zeny ... vrazda starych je odlahcenie ich bolest a financneho rozpoctu" - ak táto veta znamená, že nemáš problém s ateizmom a ateistami a ich názormi, tak ja zjem citrón na jednu šupu. Problém s tým možno nemáš, ale tvoja debata bude subjektívna tak aby kresťanstvo zo všetkého vyšlo ako to najlepšie a jediné správne náboženstvo. A to už nevravím o tom, že si zase odporuješ a protirečíš, lebo napíšeš že sa bavíš o všetkom ale zároveň zdôrazňuješ že indoktrinácia je dôležitá.
A ak tej citovanej vete sa vyjadrovať nebudem, jedna vec je generalizovanie a druhá, že tie veci sú ošetrené zákonmi, tretia práva majú všetci, nie len kresťania.

ta frekvencia je presne taka ako som pisal poznam zopar znamich ktory chcu mat z deti profi futbalistov a hokejistov a kazde rano 5 dni v tyzdni ich o 5 vodia na treningi a poobede zas..
rozdiel je že deti na šport školach to majú v rozvrhu takto upravené. Keďže väčšina detí ktoré trénujú profi šport, chodí na športové školy. Na druhú stranu, tie deti sa v podstate pripravujú na svoje budúce povolanie, ktoré ich bude živiť a zarábať im peniaze, keď budú profi športovcami. Deti čo vychodili kostol som ešte nevidel aby ich to živilo, teda okrem šarlatánov.

tehla na teba čakám tiež, niečo si začal, položil som jasné otázky
miki690
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa miki690 »

piton napísal: Preco by malo ist o fakt? No pred tym, ako ideme nieco dokazovat, alebo vyvraciat to musime najskor definovat - definicia Boha.
Nemyslim si, ze na to aby sme museli nieco hladat, to potrebujeme najskor definovat.
piton napísal: Na tom sa asi zhodneme. Nemyslim, ze by sa definicia Boha menila, skus vysvetlit ako to myslis.
K tvojmu prikladu - podla vsetkeho sa vedecke badanie konci pri Velkom Tresku, resp. malicku chvilku po nom (Planckov cas). Minule som pozeral (velmi zaujimavu) lampu o vzniku vesmiru, kde sa fyzik Jiri Grygar celkom radikalne k tomuto vyjadril v zmysle, ze v case 10^-43s zacina veda/fyzika... Co sa dialo predtym mozeme len spekulovat. Cize nemyslim si, ze je mozne, to co pises, aby vedci takymto sposobom dokazali, ze vesmir stvoril Boh. A aj keby ano, nerozumiem co chces povedat v dalsich vetach. Nechcem pisat blbosti, tak radsej nepisem nic :)
Odporucam, link: http://video.tyzden.sk/redakcia/2014/01 ... u-vesmiru/
Tu lampu som pozeral uz davnejsie a nemam velmi cas to pozerat znova. Ten planckov cas tom pochopil trochu inac. Je to najmensi mozny cas po velkom tresku, ktory je mozne pozorovat. Ale nehovori to o tom, ze co bolo v case mensom, resp v case 0 alebo predtym*, nie je mozne ziadnym fyzykalno-matematickym modelom popisat. Aj ked sucasne modely, na to nestacia, neznamena to, ze nikdy nenajdeme model ktory na to stacit bude. Celkom sa mi pacila hlaska, Seana Carolla o tom, ze sa pozerame na big-bang zle. Nejde o zaciatok vesmiru, ale ako o bode, kde sa nase chapanie konci a potrebujeme najst modely vhodne na popisanie toho co sa stalo a v sucasnosti je lepsie povedat, ze to nevieme

*V pripade ze cas samotny vznikol velkym treskom tak otazka co bolo predtym postrada zmysel, asi ako otazka ktorym smerom je sever, ked stojis na severnom pole
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

miki690 napísal: Nemyslim si, ze na to aby sme museli nieco hladat, to potrebujeme najskor definovat.
Nehovorim o hladani, ale o dokazovani/vyvracani. Hladat Boha samozrejme mozeme... Zo zvyskom v podstate suhlasim, tiez sa nebranim tomu, ze najdeme model, ktory bude aj nato stacit. Tu lampu som tiez pozeral uz davnejsie ale silno sa mi zapisalo do pamate, ako rezolutne Grygar tvrdil, ze cas 0 az 10^-43 nikdy nebudeme moct vysvetlit.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Viem, že som tú časť videl ale bolo to už dosť dávno, takže si to moc nepamätám.
Nemôže to byť kvôli Planckovej konštante, respektíve Planckovmu času?
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

"tehla na teba čakám tiež, niečo si začal, položil som jasné otázky"

ako vidim, uz si si na nich aj sam odpovedal ... K tomu co pises - ked sa mi bude niekto miesat do vychovy mojich deti, tak ho maximalne kopnem do zadku, alebo moze skusit na mna zavolat socialku, ze ich ucim "po krestansky". (LOL)

"Tak potom nebude problém dodať dôkaz, že? :)"

no ved to je ten dokaz, Boh bol tu, chodil po tejto zemi a stale sa dava ludom v svojej cirkvi ... To je ten dokaz Boha ... co este viac od neho chces? Dal ti jest zo svojho tela - seba sameho, zomrel za teba na krizi, obetoval sa, aby si mohol vecne zit, je tu vzdy pritomny, caka na teba, ale ty chces radsej zomriet
mLuks
Addict
Addict

tehla teba sa týka tento post, ten nie je len o výchove. Vychovávaj si deti ako chceš, ale keď mi tu niekto začne tvrdiť že indoktrinácia je dôležitá a potrebná pri výchove detí a že nútenie detí pravidelne navštevovať kostol je úplne v poriadku, tak takúto výchovu začnem napádať aby som poukázal, že tu niečo v poriadku nie je. Rovnako pri akomkoľvek tlaku a nátlaku vyvíjanom a dieťa, bez ohľadu na záujem, chcenie a radosť toho dieťaťa, len z dôvodu, že rodičia to tak chcú a to staré známe "rodič vie čo je pre jeho dieťa najlepšie".

Odpovedz mi na tento odsek:
"Prečo by o nemalo byť to isté? Všetko sú to len pocity, ktoré ťa napĺňajú. Ukázal som ti na príklade, že pocit oslobodenia a úľavy z krista, je rovnako pominuteľný ako pocity z úspechov, z drog, z meditácie a pod. Ja chcem žiť tak aby som mal zo seba dobrý pocit, žijem tak a krista k tomu nepotrebujem. Prečo ho potrebuješ ty? Pocity oslobodenia, úľavy a ďalšie, to je presne to o čom je viera - psychická barlička."

a na toto by som tak isto rád počul odpoveď:
"A prečo nie ako ateisti, budhisti a iní -isti? Podľa teba sú tí všetci ostatní menejcenní ľudia, než kresťania? Prečo by tvoje dieťa nemohlo spoznať aj iné náboženstvá?"

túto moju otázku si taktiež odignoroval, ešte z postu predtým:
"A chceš ty tým deťom odoprieť možnosť spoznania iných náboženstiev, iného životného smeru, či pohľadu na svet, len preto lebo ty si uveril tomu náboženstvu v ktorom si bol vychovaný?"

A čo sa ti nedzá správne na tomto mojom tvrdení?
"Je rozdiel, dieťa vychovávať v nejakých hodnotách - a nútiť dieťa prijať tieto hodnoty. Je rozdiel, ukázať dieťaťu cestu a smer - a nadiktovať mu cestu a smer. Je rozdiel, vedieť prijať slobodnú vôľu (voľbu) svojho dieťaťa - a nevedieť to prijať/pochopiť a naďalej ho živiť svojimi hodnotami."

Nedávno si na Jakub94, reagoval takto:
"Principy diskusie su reagovat na kazdu jednu tvoju vetu inak je to trolling? Nereagujem preto, lebo, akceptujem tvoj nazor a nemam potrebu sa k tomu viac vyjadrovat, to je cele … to by som tu travil cely den, keby som sa mal vyjadrovat ku kazdej vete… tolko casu nemam, neviem preco akurat odomna si zurivo vyzadujete tolko pozornosti, to uz je tu nejaky miestny folklor?"
Tzn., to môžem chápať tak, že s mojím bodom 1 a 4 súhasíš, teda ich akcepuješ a preto si na nich nereagoval. Že?
A diskusia, podľa teba je to o tom, že si sem prídeš, povieš svoj názor na niekoho, resp. sa ho snažíš vyvrátiť, teda skôr rýpneš a ďalej už reagovať netreba?
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

LuksKE

vychova je formovanie osobnosti kto deti neformuje tak ich deformuje ... ak deti neucis moralnym zakonom a co je dobre a co je zle tak ich deformujes ... nik nehovori ze nema s detmi diskutovat ... o veciach o ktorych sa diskutovat da ...

napriklad neposkvrnene pocatie panny marie ... o com tam chces diskutovat ... ?? bud v to veris alebo nie ... bud si katolik alebo nie ... to ci dieta chce byt katolik alebo nie sa moze orzhodnut az v tedy kedy bude schopne niest za svoje rozhodnutie zodpovednost...

takze este raz indokrinacia je dolezita pri vychove dietata aby sa jasne naucilo rozoznavat co je dobre a co zle ... a nemalo z toho zmatok.. k otazkam doktrin a dogiem sa dostane neskor ked to bude chopne pochopit ... dovtedy mu musi stacit ze je to tak...

nik u nas doma nestoji nad detmi s bicom aby nik ich nenuti recitovat doktriny... dokonca sa este ani k doktrinam ani nedostali ...
moje deti maju bezstarostne dectvo ...

//autoeditácia príspevku (11 Júl 2014, 10:41)
..potrat, eutanaziu, povazujem za nemoralnost ako clovek a nie ako katolik ... na to nemusi bit clovek veriaci aby vedel ze vrazda ineho cloveka je nemoralna ...

//autoeditácia príspevku (11 Júl 2014, 10:42)
..tak aby krestanstvo vyslo jedine spravne... ty hadam vo svojich debatach obhajujes krestanstvo ??? tiez zastavas svoj nazor a svoju pravdu ...

//autoeditácia príspevku (11 Júl 2014, 10:43)
... deti sa v kostoloch pripavuju na nieco ovela dolezitejsie ako na zivenie sa ...
zeky
Star
Star

Príspevok od používateľa zeky »

takze este raz indokrinacia je dolezita pri vychove dietata aby sa jasne naucilo rozoznavat co je dobre a co zle
Blbosť. Kopec ľudí vychováva svoje deti bez toho aby ich viedli na akúkoľvek vieru a myslím, že s tým problém rozhodne nemajú.
..potrat, eutanaziu, povazujem za nemoralnost ako clovek a nie ako katolik
Toto je téma, ktorá bola už xy krát tiež preberaná. V tomto prípade sa nedá plošne odsúdiť. Predstav si smrteľne chorého človeka v agónii, ktorý s určitosťou vie, že skôr či neskôr umrie a dovtedy ho už čaká len bolesť. Uprel by si takému človeku právo sa rozhodnúť, či chce zomrieť? Kvôli vlastnému náboženskému "zadosťučineniu"? To je egoistické.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

tehla napísal:no ved to je ten dokaz, Boh bol tu, chodil po tejto zemi a stale sa dava ludom v svojej cirkvi ... To je ten dokaz Boha ... co este viac od neho chces? Dal ti jest zo svojho tela - seba sameho, zomrel za teba na krizi, obetoval sa, aby si mohol vecne zit, je tu vzdy pritomny, caka na teba, ale ty chces radsej zomriet
aby si mohol nieco oznacit za dokaz, musi to byt opakovane overitelne a nespochybnitelne
nic z toho, co si napisal:
- ze sa Boh zhmotnil
- ze bol Boh tu
- ze Boh chodil po tejto zemi
- ze mi dal jest zo svojho tela
- ze zomrel za mna na krizi
- ze sa obetoval
- ze je tu vzdy pritomny
- ze na mna caka
overitelne a nespochybnitelne nie je, su to len tvoje predstavy a tuzby
skus prosim znova
strapaty napísal:takze este raz indokrinacia je dolezita pri vychove dietata aby sa jasne naucilo rozoznavat co je dobre a co zle ... a nemalo z toho zmatok..
na toto netreba krestansku vychovu, bohate staci standardna europska moralka, za posledny tyzden ti to bolo pripomenute minimalne 2x, nehovoriac o minulosti
strapaty napísal:nik u nas doma nestoji nad detmi s bicom aby nik ich nenuti recitovat doktriny
takze tvoje deti nevedia spamati recitovat modlitby typu Otce nas a Zdravas? ak ano, nie je to nahodou kvoli tomu, ze boli nutene chodit do kostola a pocuvat ich (cim si ich zapamatali?)? a to este predpokladam tu variantu, ze si ich to neucil sam od seba
strapaty napísal:deti sa v kostoloch pripavuju na nieco ovela dolezitejsie ako na zivenie sa ...
na co sa pripravuju? na prijatie Ducha svateho?
mLuks
Addict
Addict

strapaty
vychova je formovanie osobnosti kto deti neformuje tak ich deformuje ... ak deti neucis moralnym zakonom a co je dobre a co je zle tak ich deformujes
A čo to má spoločné s náboženstvom? Chceš snáď tvrdiť, že bez náboženstva sa nedá formovať osobnosť? Že bez náboženstva nevychováš deti k morálnym zákonom? Že bez náboženstva deti nebudú vedieť čo je zlé a čo dobré?

... nik nehovori ze nema s detmi diskutovat ... o veciach o ktorych sa diskutovat da ...
alebo skôr o veciach o ktorých diskutovať chceš ty

bud si katolik alebo nie ... to ci dieta chce byt katolik alebo nie sa moze orzhodnut az v tedy kedy bude schopne niest za svoje rozhodnutie zodpovednost...
to či dieťa chce vôbec veriť v kresťanstvo, budhizmus, islam, atd, či neveriť sa má rozhodnúť až keď bude schopné niesť za svoje rozhodnutia zodpovednosť. Dovtedy by nemalo byť ovplyvňované, aby jeho názory vychádzali z objektivity a nie z predsudkov

takze este raz indokrinacia je dolezita pri vychove dietata aby sa jasne naucilo rozoznavat co je dobre a co zle ... a nemalo z toho zmatok.. k otazkam doktrin a dogiem sa dostane neskor ked to bude chopne pochopit ... dovtedy mu musi stacit ze je to tak...
Takže si náboženský fanatik.

nik u nas doma nestoji nad detmi s bicom aby nik ich nenuti recitovat doktriny... dokonca sa este ani k doktrinam ani nedostali ...
kto hovorí, že s bičom? Zas nefantazíruj. Ale no ták, minimálne jeden sa už k doktriínam dostal, opäť zisti si čo to slovo aj znamená.

..potrat, eutanaziu, povazujem za nemoralnost ako clovek a nie ako katolik ... na to nemusi bit clovek veriaci aby vedel ze vrazda ineho cloveka je nemoralna ...
čiže považuješ za nemorálne zachrániť život dospelej produktívnej ženy, ak nenarodené dieťa ohrozuje jej aj svoj život, podľa teba je morálne nechať človeka trpieť v tých najväčších bolestiach a neukončiť jeho trápenie, lebo musí predsa zomrieť prirodzene, nemôžme ho odpojiť, to by bola vražda...a ešte k tomu ako človek ..doteraz som myslel, že tvoje názory sú vymetené náboženstvom, ale ty aj bez neho máš také názory (poupravým, ty ako človek nerozmýšľaš, ty si len fanatik)

.tak aby krestanstvo vyslo jedine spravne... ty hadam vo svojich debatach obhajujes krestanstvo ??? tiez zastavas svoj nazor a svoju pravdu ...
je vidieť, že objektívny nebudeš....tieto debaty tu s vami a debaty s deťmi sú rozdielne, ak moje dieťa príde v 15tih rokoch za mnou a povie že verí v boha a chce veriť, sadnem si s ním a opýtam sa ho prečo a čo ho k tomu viedlo, ak mi to vysvetlí a ja budem vidieť, že to dieťa tu vieru našlo samo v sebe, bez akýchkoľvek vonkajších tlakov, tak nech verí. Ale ide tu presne o to, že to dieťa to nájde samo v sebe, bez toho aby ho niekto k tomu viedol, nútil, indoktrinoval, nahováral, ukazoval ako dobre je s bohom atď. (to čo robíš ty). A nie je takáto viera krajšia ako tá naučená, prebratá o rodičov, nadiktovaná? Podľa mňa je, lebo je to čistá viera vychádzajúca z človeka. A o tomto tu celý čas meliem, toto ti celý čas ukazujem, tebe, tehlovi a všetkým ďalším.
Ale nieee, vy chcete len indokrinovať, nútiť, tlačiť, učiť a podobne. Lebo sa bojíte, že keby ste to nerobili, tak vaše deti nebudú veriť. Preto im teraz chcete ukázať ako dobre je s bohom, natlačiť im vieru do hlav aby ju potom už len prijali za svoju, bez slov.

... deti sa v kostoloch pripavuju na nieco ovela dolezitejsie ako na zivenie sa ...
škoda, že deti absolúne nerozumejú načo sa pripravujú ...ale ako si fanaticky poznamenal, "musí im stačiť, že je to tak..."

A nikde nevidím, tvoje ozrejmenie aký je rozdiel medzi výchovou k viere a učením k viere.
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

The Persecution of Witches, 21st-Century Style well done kresťanstvo (a islam)!
The United Nations Office of the High Commissioner for Human Rights reported that most of the 25,000 to 50,000 children who live on the streets of Kinshasa, the capital of the Democratic Republic of Congo, were abandoned by family members who accused them of witchcraft or demonic possession.
Inak:
94jakub napísal:A o parádnej diskusii sa moc nerozkrikuj. Si tu desať strán aj s cestou a už tu ideš dávať rozumy. Takých tu už bolo. Dopadne to takto: dôjdu argumenty, my ateisti tomu nechápeme, "Boh je láska," flies away...
Koľkí ste sa tu našli? :) Ja minimálne troch
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

LuksKE napísal:strapaty
Chceš snáď tvrdiť, že bez náboženstva sa nedá formovať osobnosť? Že bez náboženstva nevychováš deti k morálnym zákonom? Že bez náboženstva deti nebudú vedieť čo je zlé a čo dobré?
tvrdim ze kristove ucenie ma pevne moralne zasady (nemenia sa podla vlady a momentalne mocnych ) ... zakonmy a spolocenskymi normami mozu mocny moralne normy pokryvit ... cize je mozne vychovat moralne deti aj bez nabozenstva ale je tam velke riziko ze v urcitej oblasti zivota sa aj nemoralne spravanie bude tolerovat/schvalovat

alebo skôr o veciach o ktorých diskutovať chceš ty neviem preco stale na mna utocis.. nemam problem diskutovat s tebou ....myslis ze zo svojimi detmi ano??

bud si katolik alebo nie ... to ci dieta chce byt katolik alebo nie sa moze orzhodnut az v tedy kedy bude schopne niest za svoje rozhodnutie zodpovednost...
to či dieťa chce vôbec veriť v kresťanstvo, budhizmus, islam, atd, či neveriť sa má rozhodnúť až keď bude schopné niesť za svoje rozhodnutia zodpovednosť. Dovtedy by nemalo byť ovplyvňované, aby jeho názory vychádzali z objektivity a nie z predsudkov ... podla teba ... ja som presvedceny ze je pre deti dobre ked su vychovavane v kristovom uceni lebo nie je ziadne lepsie ucenie .. to ci ho budu v dospelosti nasledovat ja uz enovplyvnim ... boh respektuje slobodnu volu cloveka preco by som ja nemal???

Takže si náboženský fanatik.
definuj ten pojem ...

kto hovorí, že s bičom? Zas nefantazíruj. Ale no ták, minimálne jeden sa už k doktriínam dostal, opäť zisti si čo to slovo aj znamená.
viem co slovo doktrina znamena ... smola zatial ani jeden..

ak nenarodené dieťa ohrozuje jej aj svoj život,aj ked narodene dieta priamo ohrozuje zivot ineho cloveka a nemas inu moznost jeho utok odvratit je moralne ho zabit... lebo su to dve rovnake hodnoty zivot za zivot... ale kolko je takych potratov... ?? deti sa dnes zabijaju koli pohodliu matiek a nie koli tomu ze by im ohrozovali zivot ... ci tych 50 000 000 potratov rocne myslis ze je na ochranu zivota matky??
podľa teba je morálne nechať človeka trpieť v tých najväčších bolestiach a neukončiť jeho trápenie, lebo musí predsa zomrieť prirodzene, nemôžme ho odpojiť, to by bola vražda...a ešte k tomu ako človek ..doteraz som myslel, že tvoje názory sú vymetené náboženstvom, ale ty aj bez neho máš také názory (poupravým, ty ako človek nerozmýšľaš, ty si len fanatik)
dalsi utok ... super sa s tebou debatuje... k tym bolestiam by sa mal vyjadrit anesteziolog... alebo clvoek co sa tomu rozumie ... co ja viem ze dnes sa da bolest uplne odstranit ... su to len bludy na usetrenie penazi poistovnam ...

ked sa bavime o udrziavani na pristrojoch ... musime rozlisovat kedy hovorime o liecbe a kedy o umelo udrziavani pri zivote...ak tie pristroje su sucatou liecby (aj keby trvala velmi dlho ) tak je to spravne ... co sa tyka umeleho udrziavania pri zivote s tym ani ja nesuhlasim ...

.tak aby krestanstvo vyslo jedine spravne... ty hadam vo svojich debatach obhajujes krestanstvo ??? tiez zastavas svoj nazor a svoju pravdu ...
je vidieť, že objektívny nebudeš....tieto debaty tu s vami a debaty s deťmi sú rozdielne, ak moje dieťa príde v 15tih rokoch za mnou a povie že verí v boha a chce veriť, sadnem si s ním a opýtam sa ho prečo a čo ho k tomu viedlo, ak mi to vysvetlí a ja budem vidieť, že to dieťa tu vieru našlo samo v sebe, bez akýchkoľvek vonkajších tlakov, tak nech verí. Ale ide tu presne o to, že to dieťa to nájde samo v sebe, bez toho aby ho niekto k tomu viedol, nútil, indoktrinoval, nahováral, ukazoval ako dobre je s bohom atď. (to čo robíš ty). A nie je takáto viera krajšia ako tá naučená, prebratá o rodičov, nadiktovaná? Podľa mňa je, lebo je to čistá viera vychádzajúca z človeka. A o tomto tu celý čas meliem, toto ti celý čas ukazujem, tebe, tehlovi a všetkým ďalším.
Ale nieee, vy chcete len indokrinovať, nútiť, tlačiť, učiť a podobne. Lebo sa bojíte, že keby ste to nerobili, tak vaše deti nebudú veriť. Preto im teraz chcete ukázať ako dobre je s bohom, natlačiť im vieru do hlav aby ju potom už len prijali za svoju, bez slov.tak asi kolko ateisticky vychovavanych deti prime krestanstvo tak asi tolko isto nabozensky vychovavanych deti bude ateistami ... myslim ze v tom to si nemame co vycitat... dolezite je to ako si povedal ... ak to v sebe nebude citit nenutit ho ... aj tak by to malo zjavne opacny efekt ... este si pamatam na svojich 15

škoda, že deti absolúne nerozumejú načo sa pripravujú ...ale ako si fanaticky poznamenal, "musí im stačiť, že je to tak..."

A nikde nevidím, tvoje ozrejmenie aký je rozdiel medzi výchovou k viere a učením k viere.
moc velky rozdiel tam nie je ale predsa .. vychva k viere zaobera vsetky aspekty osobnosti ... rozumovu duchovnu aj dusevnu ... ucenie k viere je hlavne rozumova... aj ked cely pojem nie je tiez moc stastny ... lebo ucit k viere alebo vychovavat je oximoron ... ucit sa da nabozenstvo ... a vychovavat sa da k hodnotam a postojom ... clovek v hodnotach a nabozenstve nachadza vieru ...

ono celkovo viera v boha sa netyka vedomosti ... ale je to sposob zivota absolutne odovzdanie sa mu ... to ze boh existuje veri aj satan(fakticky on to vie lebo ho osobne pozna) ale nema vieru ... aj mnoho ludi veri ze boh existuje ale nemaju vieru ... neziju zivot s bohom .. nedokazu mu slobodne svoj zivot odovzdat ... ponimanie viery v krestanskom kontexte je ine ako verit vo svetskom ...
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

to ze boh existuje veri aj satan(fakticky on to vie lebo ho osobne pozna)
Keď nevieš dokázať Boha vieš aspoň dokázať že existuje satan? To si napísal tak ako keby sme satana bežne stretávali na ulici. A pritom je jedna postavička vymyslenejšia ako druhá.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

... ja som niekde pisal ze viem nieco dokazat???
bud tomu celemu veris alebo nie ... keby to niekto vedel dokazat uz by to nebola viera ..nie???
je to taka ista blbost ako by som ja chcel potebe dokazat neexistenciu satana ... cize aby si zretelne dokazal ze vsetci co tvrdia ze satan existuje sa bud mylia alebo klamu .. co uz 99% z nich uz nezije som zvedavy ako to dokazes...

to ze nieco nevies dokazat neznamena ze to neexistuje ...
beardie
Redeemer
Redeemer

neexistencia sa nedokazuje...

ak si mas zobrat z tychto debat aspon cosi, tak tieto 2 veci:
1. viera nie je garantom dobreho spravania
2. neexistencia sa nedokazuje
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

beardie napísal:neexistencia sa nedokazuje...

ak si mas zobrat z tychto debat aspon cosi, tak tieto 2 veci:
1. viera nie je garantom dobreho spravania
2. neexistencia sa nedokazuje
viera je garantom moralky ... lebo vychadza z boha ... ale nechapes/nerozlisjes jeden zakladny rozdiel .. to ze niekt veri ze boh existuje nie je viera...

2. aj neexistencia sa da dokazat ale musis vylucit vsetky moznosti ...
veriaci clovek nepotrebuje dokazovat ze boh existuje . ... on veri (je s nim zjednoteny)... viera je hlboke presvedcenie ... viera je slobodne rozhodnutie ... viera je dar ... viera je zivotna cesta ,,,, viera je zivot ... viera je nieco komplexne nepochopitelne rozumom .... nik bez posobenia ducha svateho nechape co viera je ... ten obsah je vacsi ako je clovek schopny popisat....... a este v monohych inych aspektoch by sa dala viera definovat
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

Takže všetko čo vychádza z boha je morálne? Ak by sa ti ten tvoj boh zjavil, a prikázal ti zabiť 10 náhodných ľudí na ulici, urobil by si to?
Prílohy
Gods_Pretty_Awesome.jpg
zeky
Star
Star

Príspevok od používateľa zeky »

Tak raz a navždy k tomuto bullshitu:
2. aj neexistencia sa da dokazat ale musis vylucit vsetky moznosti ...
http://rationalwiki.org/wiki/Burden_of_proof

Prečítaj si to veľmi, veľmi pomaly, hlavne tú časť o bohoch.
beardie
Redeemer
Redeemer

strapaty napísal:viera je garantom moralky ... lebo vychadza z boha ...
zamysli sa nad tym, naozaj ziaden veriaci nikdy nekradol?
strapaty napísal:ale nechapes/nerozlisjes jeden zakladny rozdiel .. to ze niekt veri ze boh existuje nie je viera...
a co to potom je?
strapaty napísal:2. aj neexistencia sa da dokazat ale musis vylucit vsetky moznosti ...
keby to slo vylucit, tak ano, ale to sa neda, hlavne v pripade nadprirodzenych entit
mLuks
Addict
Addict

Pozri strapaty, ak tu píšeš takéto iracionálne nezmysli, že aj satan verí že boh existuje, boh je toto, tamto..viera je toto, tamto, duch svätý, indoktrinácia je dôležitá a podobne... ako môžeš očakávať, že s tebou budem diskutovať normálne? Takto si kľudne diskutuj v kruhu svojich, ale pokiaľ vedieš diskusiu s ľudmi, ktorý nezdieľajú tvoj názor, snaž sa ju viesť bez týchto iracionálnych vecí, ktoré sa nedajú považovať za argumenty ani nič podobné, sú to obyčajné subjektívne pocity a myšlienky, ktoré ja môžem mať pri svojej viere v ružového slona s modrým chobotom. Tieto tvoje slová nič nedokazujú ani nedokážu, ani nepreukážu pravosť viery. Ty v môjho slona tiež neveríš a môžem ti tu písať ako mi je s ním dobre, ako sa spúšťam na jeho chobote, ako svojím chobotom vdýchol život do každého človeka na zemi a podobne a nepresvedčí ťa to, že existuje a že môj slon je stvoriteľom. Vyhni sa týmto iracionálnym bludom v zmysle "boh je láska, boh je všetko a vy tomu nechápete, lebo nie ste s duchom svätým" a ja sa vyhnem blbým útočným poznámkam. Lebo ak na každú vec odpvedáš týmto subjetívnymi iracionálnymi nezmyslami, tak sa s tebou fakt, super debatuje.

"tvrdim ze kristove ucenie ma pevne moralne zasady (nemenia sa podla vlady a momentalne mocnych )"
Keď cirkev (teda všetci veriaci) aj pápež schvaľovali upaľovanie rúhačov za živa, bolo to morálne. V koho mene koná cirkev, pápež? Nie náhodou v kristovom? Či ako to je?

"ja som presvedceny ze je pre deti dobre ked su vychovavane v kristovom uceni lebo nie je ziadne lepsie ucenie .. to ci ho budu v dospelosti nasledovat ja uz enovplyvnim ... boh respektuje slobodnu volu cloveka preco by som ja nemal??? "
použijem tvoj argument: ja ja ja ja ja som presvedčený ... ja ja ja ja ja som s bohom šťastný ....ja ja ja ja viem čo je dobré ...keď sa ti toto podarí preniesť na deti, tak chudák oni alebo my
A boh nerešpektuje slobodnú vôľu človeka, lebo ak sa ja v slobodnej vôli rozhodnem jeho zatratiť, tak sa nedostanem do neba/raja a čaká ma trest ( to sú slová veriacich). Ak by rešpektoval, tak by ho nezaujímalo čomu som veril, ale ako som žil. No a tu je presne bod, kde sa názory veriacich (veriacich v toho istého boha, v to isté náboženstvo, v tú istú cirkev, tých istých katolíkov) rozchádzajú.

Pojem náboženský fanatik si nájdi na googli, snáď tam nemáš ban. O potratoch sme sa bavili. Čo sa týka eutanázie tak si rovnako nemorálny ako ja, pretože máme rovnaký názor. Alebo ja som morálny? Hmmm tvoj citát "ano vidim tu moralnost ateistou na forach ... vrazda nenarodenych je pravo zeny ... vrazda starych je odlahcenie ich bolest a financneho rozpoctu" Tak teraz kto je morálny a kto nie? Inak neviem kde si sa stretol s tým názorom o odľahčení finančného rozpočtu, keď s odľahčením bolesti ak človek je na prístrojoch bez nich neprežije a trpí pri tom bolesťami a zomiera, súhlasíš. Lebo je nepoznám jediného človeka čo by eutanáziu obhajoval odľahčením finančného rozpočtu. Opäť napíšem k tomu útočné poznámku: Bolo to na nejakom sedení fanatikov pod názvom "Proti ateistom", či v kostole v štýle jedna babka povedala, že druhá počula ako tretia videla? ...Ako mám k týmto tvojím konštruktom pristupovať?

"tak asi kolko ateisticky vychovavanych deti prime krestanstvo"
Čo je to ateistická výchova? Tell me more 'bout it.

Ak pôjdem do ulíc a 100 ľudí sa opýtam, aký je rozdiel medzi výchovou k viere a učením k viere, dovolím si tipnúť, že takých osemdesiat ľudí mi povie, že rozdiel medzi tým nie je. Tým chcem povedať, že to bola len hra na slovíčka z tvojej strany, lebo väčšina ľudí tieto dve slová berie rovnako, výchovou sa v podstate dieťa učí.

"viera je garantom moralky"
nie je a nikdy nebude, ani náboženstvo ..všetky tieto veci sa menia z dobou, viď príklad upaľovania.
Napísať odpoveď