Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa harrison314 »

Nase rozhodovanie nie je len o mozgu, vstupuju do toho aj ine hormony.
Skusili ste sa uz priblizit k zene, ked mala svoje dni ? :D

Nemusite ani prist o cast mozgu, staci prerusit niektore drahy. Co sa tyka, toho, ci ked prideme o pamet tak sa nam zmeni osobnost, by som povedal, ze zalezi od toho, ci mozog vyuzva pamet pri rozhodovani (to co zazil ano, ale moze to byt ulozene redundatne).
Ja pri tomto trpim profesionalnou deformaciou s neuronovych sieti.
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa AllGoneDead »

skjerp-deg napísal:A ak cast vedomosti stratis? operaciou mozgu napriklad? Kolko toho mozes stratit aby si to bol naozaj ty a na zaklade coho tak usudzujes? Vies to vobec exaktne definovat?
Osobne som sa este nestretol s dokazom, ktory by mapoval co vsetko ovplyvnuje nase rozhodovanie. Skor som vychadzal z predpokladu, ze nedojde k ziadnej strate a miera podobnosti medzi telami bude vysoka. O exaktnej definicii zatial silne pochybujem, nakolko sa vravi, ze mozog je jednou z najkomplikovanejsich veci vo vesmire a my sme ho zatial nepochopili.
harrison314 napísal:Nase rozhodovanie nie je len o mozgu, vstupuju do toho aj ine hormony.
Skusili ste sa uz priblizit k zene, ked mala svoje dni ? :D
Prave preto som pouzil carovne, alibisticke slovicko casto :oops: :oops: :oops:
harrison314 napísal:Nemusite ani prist o cast mozgu, staci prerusit niektore drahy. Co sa tyka, toho, ci ked prideme o pamet tak sa nam zmeni osobnost, by som povedal, ze zalezi od toho, ci mozog vyuzva pamet pri rozhodovani (to co zazil ano, ale moze to byt ulozene redundatne).
Ja pri tomto trpim profesionalnou deformaciou s neuronovych sieti.
Nepovedal by som, ze informacie su ulozene redundantne. Mozog sa v priemere vyuziva na nejakych 5% a top je niekde okolo 10%. Ale to je tiez len nejaky odhad, ktory je bezne zauzivany v spolocnosti. Nakolko to nesledujem, tak som mozno neaktualny :D Ale predpokladajme ze to je tak, potom mame mnozstvo nevyuziteho meista. A to je rovnake akoby si spravoval niekolko databaz a povedal by si, ze je zbytocne si robit zalohu, lebo tebe staci mat kazdu informaciu len raz. Pritom by si mal zaplneny len 1 z 20 diskov ktore na to mas a raz za cas prekopirujes data na iny disk, ale z toho stareho ich zmazes. Este odhliadnime od toho, ze by si tie data mohol obnovit.
Inak aj pre neuronky plati, ze informacie tiez zanikaju, preto su ulozene "viac krat" aby sa dali obnovit, alebo nie? Este som ich nemal tak si nie som isty.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

harrison314 nadhodil dobrú pripomienku k rozhodovaniu a vplyvu hormónov.
Dávnejšie som čítal/počul, že mozog je v podstate závislý na tele a bez neho by nevedel fungovať, pretože potrebuje dostávať aj vnemy z tela, nie len nervovou sústavou ale práve aj cez rôzne hormóny a podobne. Takže ľudskú osobnosť netvorí len jeho mozog a spojenia v ňom ale zároveň aj celé telo. Viem že to bolo v súvislosti s transplantáciou mozgu asi rok, dva dozadu, keď sa o tom živšie hovorilo. Po transplantácii by tak človek mohol mať úplne inú osobnosť ako v "starom" tele.

AllGoneDead: Človek využíva celý mozog, nie len 5%. Je to starý mýtus.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

94jakub:
gogo to asi myslel tak, že keby si vytvoril obraz tvojho mozgu a spustil simuláciu vždy s rovnakými vnemami okolia, tak mu vlepíš vždy a nikdy sa nerozhodneš inak.
Vzhľadom na to, koľko o tejto oblasti vieme a koľko výskumu sa robí je to však trochu odvážne tvrdenie.
Čiže ak by to bola úplne identická situácia a identické všetko predstaviteľné externého aj interného stavu tela, tak pri 100 situáciách by som sa 100 nezachoval rovnako? Zaujímavé.

gogo:
mozog vykona rozhodnutie a nasledne vytvori racionalizaciu ktoru podstrci tomu comu hovorime "ja".
Stále to však môžem brať tak, že je to môj mozog a toto. To, že o tom rozhodne skôr ako moje si to moje "ja" uvedomí, je len technická záležitosť. Ide o môj mozog, nie nejaký kolektívny orgán. Iný mozog by rozhodol inak.

AllGone Dead:
Mozog sa v priemere vyuziva na nejakych 5% a top je niekde okolo 10%.
Toto je mýtus.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ten_perce ... brain_myth
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

AllGoneDead napísal:Nepovedal by som, ze informacie su ulozene redundantne. Mozog sa v priemere vyuziva na nejakych 5% a top je niekde okolo 10%. Ale to je tiez len nejaky odhad, ktory je bezne zauzivany v spolocnosti. Nakolko to nesledujem, tak som mozno neaktualny Ale predpokladajme ze to je tak, potom mame mnozstvo nevyuziteho meista. A to je rovnake akoby si spravoval niekolko databaz a povedal by si, ze je zbytocne si robit zalohu, lebo tebe staci mat kazdu informaciu len raz. Pritom by si mal zaplneny len 1 z 20 diskov ktore na to mas a raz za cas prekopirujes data na iny disk, ale z toho stareho ich zmazes. Este odhliadnime od toho, ze by si tie data mohol obnovit.
Inak aj pre neuronky plati, ze informacie tiez zanikaju, preto su ulozene "viac krat" aby sa dali obnovit, alebo nie? Este som ich nemal tak si nie som isty.
Skor som myslel tak, ze pri rozhodovani potrebujeme inak spracovanu informaciu ako pri spominani. Ja sa na to pozeram technivky, a extrahovanie abstraktnych vedomosti zo spomienok je podla mna ovela narocnejsie ako si to ulozit dvakrat. Ale to neznamena v rovnakej forme, ani rovnake informacie.
Raz si to ulozime do dlhodobej pamete, aby sme na zazitky mohli spominat. A druhakrat sa vedomosti (abstraktne vztajhy extrahovane zo zazitkou a ucenia sa) sa ulozia do struktur zodpovednych za rozhodovanie.
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

K tej slobodnej vole som tu uz raz daval video ale nazskodi si to znova zopakovat, pre niektorych ktori mozno nevideli

http://www.videacesky.cz/navody-dokumen ... ou-vuli-ok
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Trocho offtopic, ale neviete ako je to s kreacionistom na Slovensku?
skjerp-deg
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa skjerp-deg »

Meno nepoviem, ale minimálne 1 geológ na SAV je kreacionista.
Útržky z našej privátnej korešpondencie (modrým on, klasicky ja):
Vo fosílnom zázname niet prechodových článkov a samotná Kambrická explózia vyvracia
hypotézu postupného vývoja organizmov.

... Tu som poslal nejaké vysvetľujúce linky

A keď sú vo fosílnom zázname hotové druhy, potom prechodových článkov by štatisticky malo byť na desaťtisíce viac.
Už som vám spomínal ten vtip, že keď pridáte novú fosíliu do diery v rade, pribudne jedna nová diera? Toto sa volá gap "science" a tie úvodzovky tam majú svoje opodstatnenie. Poprosím teda o tie štatistiky ktoré spomínate.

A mali by tam byť aj neúspešné zmeny ako fosílie, lebo prirodzený výber selektuje, nie všetky pokusy sú úspešné. Nič z toho vo fosílnom zázname nie je.
Toto ste mohli kľudne formulovať ako "F**k the dinosaurs and neanderthals (and others). They have never existed.", čo by z toho, samozrejme, nerobilo o nič menšie klamstvo. Viac než 99% fosílií dokumentuje dnes už nežijúce druhy.
Odpovede na moje otázky som sa, očakávane, nedočkal :D.
Očividne, na to, aby sa človek zamestnal v SAV, netreba mať toho v hlave nutne príliš veľa.
hughito
Redeemer
Redeemer

Je to tento šarlatán.

RNDr. Peter Vajda, PhD.

harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

hughito napísal:Je to tento šarlatán.

RNDr. Peter Vajda, PhD.

Musim si nasjt cas a to video si pozriet. Inak veci ako "Kambrická explózia" a ine vysvetluje Mrzuty geolog v In vivo magazine.

Ale mame to novy hit, noveho Jezisa z Ceska :D
http://www.extra.cz/hit-internetu-ta-ce ... teli-vedet
hughito
Redeemer
Redeemer

Tu cítim biznis.

//autoeditácia príspevku (09 Apr 2016, 19:35)
Fanatizmus v praxi.

http://www.novinky.cz/domaci/399978-duk ... tniku.html
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

z pohladu statistiky ma pravdu
hughito
Redeemer
Redeemer

No nemá žiadnu pravdu, je to nezmysel.
skjerp-deg
Medium Star
Medium Star

beardie napísal:z pohladu statistiky ma pravdu
Z hľadiska logiky by sa dalo povedať, že sa ani nejedná o výrok (teda sa nedá určiť jeho pravdivosť), keďže nie je definované, čo to znamená "horší teror", resp. je tak vágne definované, že každý si tam môže dosadiť čo chce.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

ak sa riadme logikou clanku, tak obezita je jednoznacne vetcsi teror ako interupcie
hughito
Redeemer
Redeemer

Zrušme obezitu!
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

hughito napísal:Je to tento šarlatán.

RNDr. Peter Vajda, PhD.

Ja to nevaldzem dopozerat, je to vazne, zle taky strasne farasky ton hlasu :/
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

hughito napísal:Zrušme obezitu!
nie zrusme .. ale vyzadujme zodpovednost za obezitu .. pomenujme ju ako nieco nezdrave a spolocnosti skodlive.. a vytvorme zakony ktore zabrania obezite ludi .. osveta dostatok pohybu .. dobre stravovacie navyky .. ..

podobne je to z potratmi .. to ze sa to nazve skutocnym nazvom cize vrazda nevinneho .. to vsetko len zacina ..
skjerp-deg
Medium Star
Medium Star

strapaty napísal: nie zrusme .. ale vyzadujme zodpovednost za obezitu .. pomenujme ju ako nieco nezdrave a spolocnosti skodlive.. a vytvorme zakony ktore zabrania obezite ludi .. osveta dostatok pohybu .. dobre stravovacie navyky .. ..
Tie zákony v prípade detí by som bral. Ale ak dospelý človek chce byť obézny, žiadnu "zodpovednosť za obezitu" netreba vyvodzovať, tobôž nie zákony proti obezite. Ten človek bude tie následky aj tak sám niesť, štát mu tam nemá do toho čo zasahovať.
Osveta je iná vec.
strapaty napísal: podobne je to z potratmi .. to ze sa to nazve skutocnym nazvom cize vrazda nevinneho .. to vsetko len zacina ..
Už som tu raz vysvetľoval, ako "živý" je ten plod, ako "živí" sme my. To, kedy budeme istý zhluk atómov nazývať človek a dáme mu práva nie je "hard rule" prírody, ale naša dohoda, v spoločnosti je to najčastejšie pôrod. Čiže žiadny "skutočný názov" neexistuje, pretože každý názov je rovnako "skutočný".
Mirrorion
Star
Star

Príspevok od používateľa Mirrorion »

strapaty napísal:podobne je to z potratmi .. to ze sa to nazve skutocnym nazvom cize vrazda nevinneho .. to vsetko len zacina ..
keď teda ide o skutočné názvy, tak teda nazvime kresťanstvo pravým menom mytológia.

definícia: Mytológia je veda o mýte, o bájach o pôvode, o náboženstvách a ságach o bohoch, pričom sa v najnovšom čase považuje aj písomne zaznamenaná tradícia o zakladateľoch náboženstiev za mytologizované výklady.
Napísať odpoveď