Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa jackb »

Ziadna panika, len poslali techpriesta s nizkym levelom udelenia holy protection
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Len to moje vnutorne zdesenie, ked uz ani Boh ani Cirkev nic negarantuje, coho sme sa to vlastne dozili? :nono:

//autoeditácia príspevku (11 Dec 2017, 8:25)
Preklad to hadam nepotrebuje, neviete o tom nieco blizsie?
Prílohy
untitled.png
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Bližšie o tom neviem nič, ale nie je problém nájsť plno takýchto príkladov. Katolícka cirkev sa vôbec nedokázala vyrovnať s minulosťou, s podporou antisemitizmu a pod. Na druhú stranu treba povedať, že sa našla aj "druhá strana," tí, čo sa zapojili do odboja, pomáhali Židom a pod.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ja nehovorim, ze clenovia katolickej cirkvy pocas druhej svetovej vojny alebo totality nepomahali.
No to nijak nevyrovnava alebo neospravedlnuje zlociny inych clenov cirkvy. Skor by som cakal, ze sa bude Cirkev od takychto ludi distancovat, nie vyhlasovat ich za svätych.
Ono vseobecne je Polsko pod diktaturov cirkvy a ludske prava sa tam potichu odsuvaju.
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

https://dennikn.sk/minuta/969165/?ref=mpm
Katolíci na Slovensku nevidia dôvod na zmenu prekladu v modlitbe Otče náš, na ktorú vyzval pápež František. Ten by chcel pozmeniť verš „neuveď nás do pokušenia“, lebo podľa neho to vyznieva tak, že Boh vedie ľudí k hriechu.
„Ak by slovo uviesť vplyvom vývoja jazyka v slovenčine nadobudlo taký význam, že by vyjadrovalo nútenie z Božej strany, bolo by potrebné zmeniť ho aj u nás. V tejto chvíli sa to v slovenčine nejaví ako nevyhnutné,“ tvrdí hovorca KBS Martin Kramara. Zmeny v textoch modlitieb v jednotlivých jazykoch sa robia iba v prípadoch, keď je to skutočne nevyhnutné.

Táto prosba v modlitbe Otče náš je podľa Kramaru spojená s predchádzajúcou „odpusť nám naše viny“, pretože naše hriechy sú ovocím súhlasu s pokušením. Podľa pápeža nejde o dobrý preklad.

František sa domnieva, že vhodnejšou alternatívou by bolo znenie „nenechaj nás podľahnúť pokušeniu“, ktoré používa katolícka cirkev vo Francúzsku a malo by byť implementované globálne. Podľa Kramaru je pre správne chápanie modlitby potrebné čítať Katechizmus katolíckej cirkvi.

Modlitba Otče náš má pôvod v aramejčine, ktorou hovoril Ježiš Kristus. Neskôr bola modlitba preložená do starogréčtiny a latinčiny. Obsahuje sedem prosieb či žiadostí k Bohu. (tasr)
hughito
Redeemer
Redeemer

harrison314 napísal:Ja nehovorim, ze clenovia katolickej cirkvy pocas druhej svetovej vojny alebo totality nepomahali.
No to nijak nevyrovnava alebo neospravedlnuje zlociny inych clenov cirkvy. Skor by som cakal, ze sa bude Cirkev od takychto ludi distancovat, nie vyhlasovat ich za svätych.
Ono vseobecne je Polsko pod diktaturov cirkvy a ludske prava sa tam potichu odsuvaju.
Však práve to. Nerobil som síce žiadny prieskum, ale subjektívne mám dojem, že cirkev si oveľa viac ide v tom sa rázne nedištancovať, či dokonca vyhlasovať za svätých zločincov, ako nadväzovať na antifašistické tradície.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

zato bojovnikov proti komunizmu maju plnu... ono aj to ubera hodnotu prave tym, ktori si to naozaj zasluzia.
hughito
Redeemer
Redeemer

Zajtra bizár vo Zvolene.
Prílohy
26239246_1979637052063922_7323909937248214733_n.jpg
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

To je obsadenie. Ja by som si to aj pozrel, keby sa nebojim krvacnia z usi.
kathleen
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa kathleen »

ephramko napísal:- Nevyhnutnost vlastnej smrti, aj smrti ludi, ktorych mam rad.
- Sloboda usporiadat si zivot podla seba.
- Konecna samota.
- Absencia zjavneho zmyslu zivota.

To su zakladne "konstanty" s ktorymi sa musi vyrovnat kazdy clovek, aspon podla existencialnej psychologie. ..
Co znamena "konecna samota"? Ja mam psychologicku potrebu verit v Boha a neviem presne definovat preco :D
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

V zmysle, že v konečnom dôsledku ide "každý sám za seba". V určujúcich životných momentoch zostávame proste sami, aj keď máme rodiny, priateľov, psychológov a mnoho ďalších ľudí, ktorí nás podporujú a ktorým sa môžeme posťažovať, no nikto iný za teba to rozhodnutie neurobí a rovnako potom nikto iný nebude znášať následky. Ďalší ľudia sa ti len môžu snažiť porozumieť, vcítiť sa a priblížiť sa ti, ale nikdy na 100% nepochopia a ani nemajú šancu pochopiť to, čo sa práve v tom momente v tebe deje a čo prežívaš.
kathleen napísal:Ja mam psychologicku potrebu verit v Boha a neviem presne definovat preco :D
Keď sme pri tej existenciálnej psychológii, tak hneď ten prvý bod môže byť odpoveďou na tvoju otázku. Ono nie je vôbec žiadna náhoda, že sa Ježiš rozhodol "osvietiť" tak veľa odsúdených, čakajúcich aj dlhé roky na výkon trestu smrti v amerických väzniciach, a spravil z nich príkladných kresťanov. :smt059 Viera v Boha je jednou z možných stratégii, ako sa vyrovnať so všetkými tými negatívnymi emóciami, ktoré sa v nás vynárajú, keď sa sme konfrontovaní s vlastnou smrteľnosťou...a zároveň sa nezblázniť.
kathleen
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa kathleen »

nemyslim, ze to je moj pripad. prave v situaciach, ked som bola blizko smrti som si uvedomila, ze neverim na nieco ako zivot po smrti. ze proste keby som bola zomrela, tak je "game over" a je to tak v poriadku. boli to momenty, ked sa mi zdala viera prebytocna. okrem toho mi casto pride smrt ako oslobodenie, hlavne u trpiacich chorych ludi, preto napr. inklinujem k podpore eutanazie..
ked som bola mala, prezila som klinicku smrt a moja rodina hovori, ze je to taky zazrak, lebo som mala mat poskodeny mozog. v detstve som sa zaoberala myslienkou, ci to chcela nejaka vyssia sila a moj zivot ma mat nejaky extra zmysel.. ale to som uz uzavrela, proste kazdy by sa mal snazit o co najlepsiu verziu svojho "JA" a ziaden predurceny zmysel neexistuje.

no a s tou samotou.. da sa s tym pracovat? (myslim psychologicky) :D
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Neviem, ci som ten koncept vysvetlil uplne presne. Preklad "konecna samota" bol asi mysleny na proces umierania, pretoze vtedy ludia obvykle najviac pocituju to mnozstvo negativnych emocii v suvislosti s tou "samotou". Problem je, ze to nie je ani tak klasicka samota, izolacia alebo odstup...je to akoby vyssi stupen...v anglictine sa to nazyva ako "existential isolation". Existencialni psychologovia maju take motto, ze sa rodime osamote, zijeme osamote, aj umierame osamote. Ked sa nad tym clovek zamysli, tak to dava zmysel. A ano, samozrejme, ze sa na tom da pracovat na terapii, ale zisky ti nikto negarantuje... "Zbrane" na tieto 4 zdroje utrpenia sa hladaju tazko prave kvoli tomu, ze kazdy z nas ma unikatny zivot a pohlad na svet, a ci uz strach zo smrti alebo existecialna izolacia vyvieraju niekde hlboko z vnutra... Je to o dost zlozitejsie, ako napr. ked za tebou pride klient, stazuje sa na to, ze sa citi osamelo. Postupom casu prichadzate na to, ze ten clovek strasne tuzi po fungujucom partnerskom vztahu a kedze tato potreba nie je naplnena, tak zaziva negativne emocie, ktore popisuje ako "samotu". Zistite, ze vela pracuje, takze ani prilezitosti na zoznamenie nema vela a aj ked sa naskytnu, tak to nejako pobabre. Tak ho budem povzbudzovat, zvysovat mu sebavedomie, postupom casu zacne byt aktivnejsi...mozem ho zaradit na skupinovu terapiu, kde by mohol popracovat na svojich interpersonalnych zrucnostiach...no a mozno sa mu casom podari nadviazat vztahy, ktore ho budu naplnat a udavany pocit samoty zmizne. Princip je teda v tom, ze takuto "obycajnu samotu" mozem ovplyvnit externymi faktormi, lebo ciastocne ju sposobili. No pri tej existencialnej samote, tam uz tie externe faktory nefunguju, prave kvoli tomu, ze je to intrapersonalny proces. Takze je treba v sebe najst nejake strategie, ktore mi pomahaju zvladat tieto emocie. A to moze nejaku dobu trvat...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Clanok o Satanovi a jeho povode v Biblii https://invivomagazin.sk/ako-vznikol-sa ... a_666.html vypichnem par veci, hadam sa k tomu nejaky veriaci vyjadri:
„Jedným z najprekvapujúcejších faktov o Satanovi, postave, ktorá v náboženských predstavách zaberá tak veľa miesta, je absencia priamych biblických odkazov,“ upozorňujú teologička Tina J. Wrayová a starozákonný biblista a teológ Gregory Mobley. „V skutku, väčšina ľudí je zaskočená, keď zistí, že populárny obraz Satana ako vidly vláčiaceho démona v Biblii celkom chýba. Satan sa v Hebrejskej Biblii1 objavuje menej ako tucet ráz a najúplnejšia rozprava o nehanebných skutkoch diabla sa objavuje až v záverečnej knihe Nového zákona, v Zjavení Jána.
Práve z týchto čias pochádzajú najstaršie zmienky satana (Zach 3,1 a Jób 1,6-2,7). A nesituujú ho do podsvetia. Podľa biblistu Marka Smitha satan v knihe proroka Zachariáša (6.-5. storočie pred n. l.) zastáva nebeskú miesto v božskom koncile – stojí po boku Boha, aby „žaloval“ na veľkňaza Jošuu (Zach 3,1).
„V pôvodnom rozprávaní bol za všetky nešťastia uvalené na Jóba priamo zodpovedný Jahve,“ píše odborník. „Retrospektívnu integráciu satana do Jóbovho príbehu možno chápať ako snahu odobrať zlo z povahy Boha a personifikovať ho.“
„Mnohí príležitostní čitatelia Biblie predpokladajú dve veci: že ovocie, ktoré vzala Eva, je jablko a že had, ktorý Evu naviedol, aby neuposlúchla Boží príkaz, bol diabol. Ani jeden z týchto predpokladov nemá oporu v Starom zákone. V oboch prípadoch ide o stáročia neskoršie interpretácie,“ píšu Tina Wrayová a Gregory Mobley.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

je vseobecne zname, ze Satan zabil podla Biblie 10 (slovom desat) ludi, zato Boh cez 2 mega...
hughito
Redeemer
Redeemer

Mňa neprestáva prekvapovať neustály vplyv náboženstva. Ako fajn, je tu neustály progres v tomto smere, ale aj tak - bojujeme proti hoaxom, nepravdám, propagande, atď., v poriadku. A potom sa tu robí vysviacka úradu za pomoci exorcistu a taký Smatana, veľký bojovník proti iracionalite, si to zastáva. Vraj išlo o modlitbu, a to je v pohode. Ale nie je to len o Smatanovi, prekvapujú ma aj rôzne vedecké kapacity.. napr. taký Grygar. Racionálny človek, bojovník proti pavede atď. - ale, prosím pekne, veriaci. Ten priestor na "vieru" je tam vždy, vždy sa to nejak obkecá, že je to vlastne úplne v poriadku a legitímne. Ak niekto verí "propagande" a hoaxom, je blbec, ale veriť v Boha je v poriadku, v slušnej spoločnosti sa to nepatrí spochybňovať, je tu akýsi ochranný kruh. Pritom, aký je rozdiel?

Ale ako som spomenul na úvod, stále sa to zlepšuje a bude sa. Napr. včera ku mne dostala informácia, že koľko % ľudí do 25 rokov na Islande verí, že zem stvoril boh? Slovom: nula %. Tlieskam.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

zrovna Island by som teda za priklad nedaval, tam su posahani inym sposobom
Plány na vybudovanie novej cesty na Islande sa skomplikovali potom, čo aktivisti varovali úrady, že by táto stavba mohla narušiť životy elfov žijúcich v tejto oblasti. Stavebné práce sú pozastavené, pokým sa nenájde vhodné riešenie.
https://aktualne.centrum.sk/byt-stavbar ... jimavosti/
Napriek ich pokrokom v mnohých oblastiach stále veria na trolov, škriatkov či víly a podriaďujú tomu napríklad aj stavbu diaľníc či domov. Starostlivo sa vyhýbajú skalám či balvanom, kde títo skrytí obyvatelia (Huldufolk) majú svoje príbytky. Nechcú si ich pohnevať, pretože, hoci sú mierumilovní, dokážu sa aj pomstiť. Je zaujímavé, že na skrytý národ veria aj vedci a koluje o nich aj množstvo zaujímavých príbehov.
http://dromedar.zoznam.sk/cl/11277/1648 ... -skriatkov
A 2006 rerun of Erlendur Haraldsson's 1975 survey by Erlendur and Terry Gunnell[20] found that "There is a little bit more doubt than there used to be, but generally the figures were much the same as they were." [60] Sontag summarises its results: "8.0% of 650 persons ... were certain about the existence of huldufólk and álfar, 16.5% thought it was likely they existed, 31.0% assumed it was possible, 21.5% thought it was unlikely, 13.5% thought it was impossible and 8.5% did not have an opinion on this."
https://en.wikipedia.org/wiki/Hulduf%C3%B3lk
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Grygar je blbec a pokrytec, netreba sa nechať oblbnúť jeho zdanlivo inteligentnou mluvou.

Už pár mesiacov testujem hlásanie viery v neexistenciu boha, čím by som mal byť teoreticky schopný remízovat s veriacimi v boha, keďže moja viera v neexistenciu je silnejšia než ich viera v existenciu. (Sila viery sa dá potom otestovať napr. pred krčmou s vyhrnutými rukávmi).
Akurát testy prebiehajú diskusným krúžkom s ďalšími neveriacimi. :lol: V mojej sociálnej bubline proste žiadni veriaci nie sú. :lol:

S touto vierou som prišiel zhruba pred rokom, prvý test.
hughito
Redeemer
Redeemer

Pekné pekné, ale ja v mojom prípade zvyknem hovoriť o presvedčení, nie o viere. Skrátka preto, lebo viera sa na zakladá na... na viere. Teda na hovne, ak chcem byť úplne skratkovitý a vulgárny. Naopak presvedčenie vyplýva z vedomostí, poznania a faktov. Interpretujem to teda tak, že som presvedčený o neexistenci, a to nielen boha, ale akýchkoľvek nadprirodzených javov a bytostí. Aplikujem to úplne na všetko, aj na tie ľudové veci typu klopkania na drevo, "zahováranie" či "privolávanie" a pod. nezmysly. Ale tvoj príklad s mormónmi v zmysle využitia ich "zbrane" voči nim, fajn, pobavilo. :)
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

aky dopad na pracu astrofyzika pana Grygara ma jeho sukromne nabozenske presvedcenie? alebo ucitel Smatana vyucuje inak, ako keby bol ateista? odhaluje tak menej blbcov, ktori pisu, ze Savo lieci rakovinu a ze americky dolar bude o chvilu nahradeny dvojhlavym orlom?
Napísať odpoveď