Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa beardie »

Efram: takže navrhuješ "Priateľov v Kristu" liečiť ako psychicky chorých? :)
kathleen
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa kathleen »

kathleen napísal:Caute,

hodim vam tu moju podtemu, ktora je sice osobna, ale uvazujem nad nou na teoretickej rovine. Chcela by som pocut vas nazor, je jedno, ci ste veriaci, ateisti, agnostici, humanisti alebo vedecky zalozeni.

Takze, ja som pokrstena katolicka a moja rodina je cela aktivne katolicka, ale vztahy su u nas strasne. Cim som bola starsia, tym viac som si uvedomovala rozdiel medzi krestanskou teoriou a praxou. Cez rozne okolnosti som sama zacala pochybovat o posmrtnom zivote, dusi a krestanskom bohu - o celom tom koncepte. Studium teologie ma malo presvedcit o tomto koncepte, ale opak bol pravdou. Napriek tomu si myslim, ze krestanska viera moze ludi obohatit nielen kulturne, ale aj filozoficky a socialne. Poskytuje odpovede na obejktivne nezodpovedatelne existencialne otazky o zmysle zivota. Okrem toho ma aj vela socialnych projektov vo svete a summa summarum v KC podla mna to dobro prevazuje nad zlom (manipulacia ludmi a tuzba po moci a bohatstve).

Moj priatel je vedecky zalozeny (myslim prirodne vedy) a celkovo humanne vedy a zvlast teologia su pre neho pavedy. - taky Sheldon z TBBT obcas :) (Ja to nazyvam rozdiel vo vedeckej metodologii; pre neho su vedecke metody len jedny - experimentalne.) Mne nevadi jeho kriticky pristup a jemu nevadi moj intelektualny pristup. On je pokrsteny evanjelik, ale su mu blizke Dawkinsove nazory. Ja Dawkinsove argumenty akceptujem, ale su pomerne povrchne.

OTAZKA: Ja si chcem ponechat svoju krestansku identitu, ale nechcem ju formalne prenasat na potencialne deti. Svadba v kostole by bola pre mna prirodzena, ale je pre mna neprirodzene krstit male deti a vopred z nich robit krestanov, bez toho, aby si mohli zvazit za a proti. Myslite si, ze ak je jeden rodic veriaci a druhy nie, tak to dieta dokaze spracovat ako nazorovu odlisnost? Poznate niekoho takeho?
moralna otazka: je podla vas moralne, ked zastanca Dawkinsa ide synovcovi do katolickeho kostola za krstneho otca? a ten isty clovek sa nechce zenit v kat. kostole, lebo by to bola pre neho loz? nie je to podla vas pokrytectvo? rozdiel je vraj v tom, ze to prve vo vysledku neovplyvni a to druhe ano.

//autoeditácia príspevku (19 Jan 2018, 9:04)
beardie napísal:Efram: takže navrhuješ "Priateľov v Kristu" liečiť ako psychicky chorých? :)
ja som sa ho totiz pytala, ci sa s tym da psychologicky pracovat. cize keby som prisla ku psychologovi, tak by so mnou pracoval ako s kazdym inym, co ma so sebou nejaky problem. veriaci casto ziaden problem nemaju, jednoducho veria..
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

kathleen napísal: moralna otazka: je podla vas moralne, ked zastanca Dawkinsa ide synovcovi do katolickeho kostola za krstneho otca? a ten isty clovek sa nechce zenit v kat. kostole, lebo by to bola pre neho loz? nie je to podla vas pokrytectvo? rozdiel je vraj v tom, ze to prve vo vysledku neovplyvni a to druhe ano.
Je to nemoralne, pokrytecke, nezakonne (podla cirkevneho prava samozrejme)... Krstni rodicia slubuju, ze budu dieta "viest" ku viere a pomahat rodicom vo vychove v tomto smere.
harrison314 napísal: Ale no tak, napriklad si spomen na velku potopu sveta, tu si jasne viera protireci z vedov.
Plus vieru ide skumat vedov, naopak to nejde.
Jasne ze si neprotireci, protireci si zjednodusene a mylne chapanie viery, resp. v tomto pripade Stareho Zakona a vedy :) S druhou vetou sa da suhlasit, aj filozofia, teologia su vedy...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

kathleen napísal:moralna otazka: je podla vas moralne, ked zastanca Dawkinsa ide synovcovi do katolickeho kostola za krstneho otca? a ten isty clovek sa nechce zenit v kat. kostole, lebo by to bola pre neho loz? nie je to podla vas pokrytectvo? rozdiel je vraj v tom, ze to prve vo vysledku neovplyvni a to druhe ano.
Neviem ci to nazvat nemoralne. Pretoze, napriklad ja pochadzam z malej dediny, a tam ked clovek nema krst, tak to vetcina ludi povazuje za nemoralne a dokonca trestuhodne. Prakticky nieco take je od cloveka spoloecnsky vyzadovane. Okrem toho pofrkanie ateistu svätenov vodou ma nanho rovnaky vpliv asi ako pofrkanie morskou vodou :D
Ja tiez ako ateista idem obcas do kostola pre to lebo je to vyzadovane a aby som nevyvolaval napetie v rodine, prosto zle vztahy mi nestoja za tu usetrenu hodinu strikrat do roka. A aspon mozem rozmysalt o com su kazne :cry:
piton napísal:Jasne ze si neprotireci, protireci si zjednodusene a mylne chapanie viery, resp. v tomto pripade Stareho Zakona a vedy S druhou vetou sa da suhlasit, aj filozofia, teologia su vedy...
V com si to neprotireci? Na nasej planete nie je pristor pre velku potopu ani nie su o nej najmensie zmienky v geologickom zazname. No biblia a cirkev tvrdi nieco opacne.
Zober si priklad viery v Dia, ktory by mal sposobovat blesky, no akosi vedou sme zistili, ako vznikaju skutocne.
rad to rozoberiem neskorsie, momentalne nemam cas tolko pisat. Kludne uved priklad kedy si veda a viera neprotireci.

A teologiu nemozes povazovat za skutocnu vedu http://ateisti.sk/je-teologia-vedou/

//autoeditácia príspevku (20 Jan 2018, 7:58)
Takze doplnam, kazde vyhlasenie viery, veriacich, cirkvi, Biblie o tomto svete ide skumat vedou, takisto kazdy zasah Boha v tomto svete ide skumat vedou.
Veda a viera su vo fundamentalnom rozpore zo samej podstaty, veda je zalozena na dokazoch, viera na tom, ze niekto nieco povedal a ty mu veris.

Napriklad katolicka cirkev hlasa, na zaklade biblie, ze homosexalny par by nemal vychovavat deti, no to ide skumat vedou, ktora dokazala opak.
Dalej tu mame take modlenie, pred par rokmi som tu daval studiu, ktora dokazala, ze ludia za ktorych sa modlili mnisky a vedeli o tom, boli na tom horsie ako ti za ktorych sa nemodlili.
A tak by sa dalo pokracovat dalej...
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

harrison314

uz som vam hovoril aspon 1000x pismo nie je historicka ucebnica ani vedcecka prirucka ... je to nabozenska kniha .. kazda ma svoj zmysel a poslanie ... cielom nie je historicke konstatovanie ale moralny aspekt udalosti... a hladanie boha...

ked uz sme pri tej potope ... myslis ze dovtedy sa svetlo nelamalo na farebne spektrum ...ci ako si chces vysvetlit ze boh stvoril duhu na znamenie atd....

//autoeditácia príspevku (21 Feb 2018, 13:59)
kathleen

.. vies co je to v podstate viera podla katolikov??

//autoeditácia príspevku (21 Feb 2018, 14:00)
beardie napísal:Efram: takže navrhuješ "Priateľov v Kristu" liečiť ako psychicky chorých? :)
a co z psychiatrami ktori su veriaci .. ;)
beardie
Redeemer
Redeemer

ked ma niekto chripku a zlomenu nohu, treba liecit obe diagnozy
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

... tu ale skor ide o liecenie chripki infikovanimi utierkami ...
beardie
Redeemer
Redeemer

ateizmus je telo bez choroby, kazda viera je umelo nasadena choroba od okolia
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

beardie napísal:ateizmus je telo bez choroby, kazda viera je umelo nasadena choroba od okolia
je to rovnaka idelogicka disiluzia ako aj u inych nabozenstiev a ideologii...
beardie
Redeemer
Redeemer

zamysli sa nad tym logikou, nie vierou
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

... ale predsa viera a ideologia nie je samotna choroba ale len reakcia na chorobu ... v tomto pripade ateista ignoruje len symptomy :D
beardie
Redeemer
Redeemer

ked si sa narodil, aku si mal vieru? aku vieru ma clovek narodeny v Saudskej Arabii? aku vieru ma domorodec v pralese po narodeni?
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

...a aky ma jazyk a zrucnsoti ... ?? predsa ludia spoznavaju svet a sa vyvijaju ... ci ty si presne taky isty ako po narodeni.. ??
beardie
Redeemer
Redeemer

kto im dava tie zrucnosti a jazyk?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:harrison314

uz som vam hovoril aspon 1000x pismo nie je historicka ucebnica ani vedcecka prirucka ... je to nabozenska kniha .. kazda ma svoj zmysel a poslanie ... cielom nie je historicke konstatovanie ale moralny aspekt udalosti... a hladanie boha...

ked uz sme pri tej potope ... myslis ze dovtedy sa svetlo nelamalo na farebne spektrum ...ci ako si chces vysvetlit ze boh stvoril duhu na znamenie atd....
Ono to nie je historicka kniha len ked sa to hodi. Ale ked to nie je historicka, naucna ani vedecka kniha, tak nic co je v nej nemusi byt pravda, dokonca ani ta duha v pribehu o Gilgamesh-ovi, teda pardom Noemovi. Alebo o bozich zazrakoch, horiacom kri ci inych. Tkisto neuci ako mas zit, ani nedava jednotne moralne zasady.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

...nikdy to nie je historicka kniha .. historicke knihy maju ine atributy... ucelom historickej knihy je povmenovat chronologicky udalosti bez ich motivacie...
beardie
Redeemer
Redeemer

stavat svoj zivot na zaklade rozpravok potom asi nebude uplne optimalne, alebo?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:...nikdy to nie je historicka kniha .. historicke knihy maju ine atributy... ucelom historickej knihy je povmenovat chronologicky udalosti bez ich motivacie...
Co je teda biblia? A ake to ma prakticke dosledky?
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

biblia je nabozenska kniha ...
cize kniha o bohu ..
ldia svojou vierou poznali boha od pociatku ale nevedeli ho nikdy definovat... lebo ludske vyjadrovacie prostriedky su vtomto ohlade podstatne obmedzene ... preto ludia bohu zacali davat ludske vlastnosti ... boh sa nahneval ... boh tresce ... atd... ale fakt je taky ze vytvoril urcite zakonitosti a ked clovek zije v sulade s nimi je s bohom a je stastny ak nie tak preziva peklo ... mnohe poisovane udalosti cityty zacnu cloveku davat zmysel az po preziti urcitrych zivotnych situacii... cize pismo cloveku ma pomahat v haldani boha-pravdy-cesty-zivota ....

ake su prakticke dosledky... ??? zivot s bohom je raj vecna blazenost a pokoj ci uz v tomto alebo posmrtnom zivote... zivot bez boha je peklo .. kedze sme zneho vzisli dusa sa bude snazit k nemu vzdy navaratit... tu an zemi to lahko clovek oklame zmyslami ... ked zmysli zhniju s telom uz nebude cim klamat...

cize ak clovek cita pismo s tuzbou zlepsit svoj zivot - najst boha a jeho principy sveta pismo mu je napomocne ... ak to clovek vsak cite bez tejto tuzby vidi tam len kvantum logickych chyb historickych nezrovnalosti a amoralnosti... su stranky ktore pismo rozoberaju z logickej casti po poslednych dosledkov... ale aj tak je tu miliarda ludi co vidi zmysel v citani logickych nezmyslov a dokazu podla nich zmenit svoj zivot k lepsiemu... a citaju ju stale dookola aj ked to nie je ziadne unikatne literarne dielo ... preco to asi t ludia robia?? urcite preto ze im toniekto prikazal... a boja sa ze pojdu prikladat pod kotol... idea sily nabozenstva v strachu je najoblubenejsim heslom ateistom na logicke zdovodnenie viery . .. bohuzial aj najviac sa myliacim ...

//autoeditácia príspevku (21 Feb 2018, 20:46)
beardie napísal:stavat svoj zivot na zaklade rozpravok potom asi nebude uplne optimalne, alebo?
preco napriklad taka rozpravka o troch grosoch je v zivote celkom pouzitelna... pripadne aj ine
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:biblia je nabozenska kniha ...
Cakal som ze to povies.
strapaty napísal:ldia svojou vierou poznali boha od pociatku ale nevedeli ho nikdy definovat... lebo ludske vyjadrovacie prostriedky su vtomto ohlade podstatne obmedzene ... preto ludia bohu zacali davat ludske vlastnosti ... boh sa nahneval ... boh tresce ... atd... ale fakt je taky ze vytvoril urcite zakonitosti a ked clovek zije v sulade s nimi je s bohom a je stastny ak nie tak preziva peklo ... mnohe poisovane udalosti cityty zacnu cloveku davat zmysel az po preziti urcitrych zivotnych situacii... cize pismo cloveku ma pomahat v haldani boha-pravdy-cesty-zivota ....
Toto vyvtlenie ale nemozes nicim podlozit, pretoze, Biblia tvrdi uplny opak, dokonca aj tvoj Boh v tej biblii tvrdi opak. Mne nikdy neprestane udivovat ako si to nabozenstvo, moralku a to co "chce Boh" vi veriaci ohnete vzdy tak ako sa vam prave hodi.
strapaty napísal:ake su prakticke dosledky... ??? zivot s bohom je raj vecna blazenost a pokoj ci uz v tomto alebo posmrtnom zivote... zivot bez boha je peklo .. kedze sme zneho vzisli dusa sa bude snazit k nemu vzdy navaratit... tu an zemi to lahko clovek oklame zmyslami ... ked zmysli zhniju s telom uz nebude cim klamat...
Takze moj zivot je peklo? Ze to tom neviem, veriaci nie su statsnejsi... Plus ohanas sa len sluzbmy o posmrnom zivote.
Povedz mi v com je tvoja viera ina alebo lepsia ako viera hinduistu, protestanta, zida alebo scientologa? Aj vramci krestanskych siekt je tolko rozdielov v chapani moralky, ze ide o uplne ine nabozenstva a za co u jednych pojdes do pekla v inej odnozi krestva je v pohode.
strapaty napísal:cize ak clovek cita pismo s tuzbou zlepsit svoj zivot - najst boha a jeho principy sveta pismo mu je napomocne .
Ako, ked si ho moze kazdy vylozit tak ako chce?
strapaty napísal:ak to clovek vsak cite bez tejto tuzby vidi tam len kvantum logickych chyb historickych nezrovnalosti a amoralnosti
Stavat svoj zivot na klamstvach a pribehoch prevzatych s inych kultur (pribeh o velkej potope, Mojezis, putovanie po pusti, dobytie Jericha) je podla teba fajn? Alebo v jedneh vete hovorit o Bohu, ktory nariadil genoidu, ci zabitie nevinnych ako o zdroji absolutneho dobra?
strapaty napísal:a citaju ju stale dookola aj ked to nie je ziadne unikatne literarne dielo ... preco to asi t ludia robia??
To sa musis opytat krestnov, ktori citali aj ine knihy. Ale ak citaju len bibliu, tak by som to typoval na indoktrinaciu.
Napísať odpoveď