Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Poviem to takto, neverim, ze esistuje posmrtny zivot, pretoze o nom nemame najmensi relevantny dokaz. Rovnako ako k plno inym veciam, od jednorozcov, cez draky az po Atlantidu.
Keby je dôkaz, nie je potrebná viera
Iba jednoduchší veria
Mozno. To ale stale nic nemeni na tom, ze nevieme ako to naozaj je
Ak neexistuje dôkaz, tak je možné predpokladať, že daná vec neexistuje
V minulosti neexistovali ziadne dokazy ze by existovala elektrina, jadrova sila a pod.
-
starysomar
Hardcore addict
Lenže to nik netvrdil tisícročia.
-
harrison314
Hardcore addict
Je to falosny argument, ludia dopradavna verili v posmrtny zivot ale aj v take veci, ze Maat hybe hviezdami a plno ich veci, ktore sa ukazali ako blbost. Tak preco by prave tato mala byt pravda?gogo956 napísal: 13 sep 2023, 18:15 V minulosti neexistovali ziadne dokazy ze by existovala elektrina, jadrova sila a pod.
Ja viem, ze opakovana loz sa stava pravdov, a ked bude ista skupina ludi tvrdit, ze verit je snost a neverit hriech, tak sa to v nasej kulture zakoreni... No nedokazuje sa neexistencia a ti co tvrdia, ze nieco existuje by na to mali dokazat. Inac mozeme prepokladat, ze nic take nejestvuje.
A kedze som hnidpich, tak prvu zmienku o prejavoch elektrickeho naboja mame 600 pred Kr. - Táles z Milétu zaznamenal, že papyrus je priťahovaný na jantárovú tyč potretú o oblečenie
Existuje vela špičkových vedcov ktorý sa verejne hlásia k tomu, že veria v Boha. Sú aj oni "jednoduchší"?
Príklad: https://en.wikipedia.org/wiki/Francis_Collins
predpokladat kazdy mozme co uzname za vhodne, ale to neznamena ze je to aj objektivna pravdaAk neexistuje dôkaz, tak je možné predpokladať, že daná vec neexistuje
harrison314
a veda vari dokazala že posmrtny život na 100percent neexistuje? Mas nejaky link na takyto vyskum?Je to falosny argument, ludia dopradavna verili v posmrtny zivot
V skutočnosti sucasna veda sa ani nezhodla na tom, kolko rozmerov ma nas Vesmir takze ani nemoze vediet co vsetko sa v tych ostatnych rozmeroch deje. M-teoria napr pracuje az s 11timi rozmermi.
-
harrison314
Hardcore addict
Ukaz mi ako sa na 100% vyrvacia existencia pastafarianskeho neba, nech viem ako mam ist na togogo956 napísal: 13 sep 2023, 19:16 a veda vari dokazala že posmrtny život na 100percent neexistuje? Mas nejaky link na takyto vyskum?
Zas tu mame Boha dier. To ze nieco nevieme, tak neimplijuje existenciu neba ani boha, ani to nejako nezvysuje sancu ich existencie.gogo956 napísal: 13 sep 2023, 19:16 V skutočnosti sucasna veda sa ani nezhodla na tom, kolko rozmerov ma nas Vesmir takze ani nemoze vediet co vsetko sa v tych ostatnych rozmeroch deje. M-teoria napr pracuje az s 11timi rozmermi.
Dobrá kktina, že iba jednoduchší veria. 
Ako už Ježiš Kristus povedal Tomášovi:
Ako už Ježiš Kristus povedal Tomášovi:
Uveril si, pretože si ma videl. Blahoslavení tí, čo nevideli, a uverili.
harrison314
Ak nejaki svätec/prorok napr tvrdil, že sa mu zjavil Boh, tak neexistuje žiaden spôsob ako objektivne zhodnotit ci je to pravda alebo nie. To by sme mohli tvrdit az potom, keby naša veda prišla na úplny koniec poznania vesmíru a vedeli by sme o všetkom všetko. Ale v tomto bode poznania celkom urcite nie sme, ak vobec ludstvo ho niekedy vo velmi dalekej buducnosti dosiahne.
Ak nejaki svätec/prorok napr tvrdil, že sa mu zjavil Boh, tak neexistuje žiaden spôsob ako objektivne zhodnotit ci je to pravda alebo nie. To by sme mohli tvrdit az potom, keby naša veda prišla na úplny koniec poznania vesmíru a vedeli by sme o všetkom všetko. Ale v tomto bode poznania celkom urcite nie sme, ak vobec ludstvo ho niekedy vo velmi dalekej buducnosti dosiahne.
gogo956 napísal: 13 sep 2023, 19:16 Existuje vela špičkových vedcov ktorý sa verejne hlásia k tomu, že veria v Boha. Sú aj oni "jednoduchší"?
Príklad: https://en.wikipedia.org/wiki/Francis_Collins
Možno by som to upresnil, že sú to ľudia ktorí nie sú dostatočne emociálne uspokojení a tí sú viac náchylní k vstupu do cirkvi alebo k teda k viere, ako takej. Samozrejme nájdu sa aj výnimky, ale je preukázateľne, že oveľa viac "jednoduchších" ľudí ma tendenciu sa uchyľovať k viere.
problem je ze s takymto pristupom potom musime verit vsetkemu. jednorozci existuju, jezisko ozaj nosi darceky, ked bude tehotna zena kazdy den pol hodinu mat nohy nad hlavou tak porodi dievcatko a to ze soros v skutocnosti ovlada cely zapadny svet je tiez pravda, lebo nedokazes 100% vyvratit ze to tak nie je.
tym padom zanika rozdiel medzi pravdou a nepravdou, lebo pokial je vsetko pravda tak je zaroven aj vsetko nepravda.
preto ak chce byt clovek objektivny tak sa moze drzat iba faktov. a teda ze nieco existuje povrdzujeme dokazmi, nie absenciou dokazov neexistencie.
tym padom zanika rozdiel medzi pravdou a nepravdou, lebo pokial je vsetko pravda tak je zaroven aj vsetko nepravda.
preto ak chce byt clovek objektivny tak sa moze drzat iba faktov. a teda ze nieco existuje povrdzujeme dokazmi, nie absenciou dokazov neexistencie.
Zvieratá podobné jednorožcom existovali 2500 rokmi pred Kristom v dnešnom Pakistane. Nejaký jeho pod druh.
V tých dobách už boli obchodné cesty, kupci a rozny historici behali po vtedajšom svete. Potom si neznáme zvery zakomponovali do mytologie.
Ved aj boli zvieratá čo existovali tisicky rokov pred nami a vyhynuli, ale áno pokial su vedecké dokazy vtedy je to podložené.
Ako decko som nikdy neveril ze Ježiško nosí darčeky, prečo aj? Ved ho ukrižovali za dobro, skor ten Santa Klaus alebo rodičia nosia darčeky.
To stými nohami u ženy neviem, ale zevraj ked chlap suloží ženu odzadu do mušle, je vysoká pravdepodobnosť že žena porodí dievčatko.
Miliardari,banky,zločinecké organizácie ovládaju svet, to je zial holý fakt. Hociktorí z týchto mocných by si dovolil kupiť SR a plne ovládnuť.
Neviem ci zrovna žid Soroš,no stále je tu viacero takých, ktorí maju ovela vyššiu moc a výtlak robiť veci tak aby to vyhovovalo ich zaujmom.
V tých dobách už boli obchodné cesty, kupci a rozny historici behali po vtedajšom svete. Potom si neznáme zvery zakomponovali do mytologie.
Ved aj boli zvieratá čo existovali tisicky rokov pred nami a vyhynuli, ale áno pokial su vedecké dokazy vtedy je to podložené.
Ako decko som nikdy neveril ze Ježiško nosí darčeky, prečo aj? Ved ho ukrižovali za dobro, skor ten Santa Klaus alebo rodičia nosia darčeky.
To stými nohami u ženy neviem, ale zevraj ked chlap suloží ženu odzadu do mušle, je vysoká pravdepodobnosť že žena porodí dievčatko.
Miliardari,banky,zločinecké organizácie ovládaju svet, to je zial holý fakt. Hociktorí z týchto mocných by si dovolil kupiť SR a plne ovládnuť.
Neviem ci zrovna žid Soroš,no stále je tu viacero takých, ktorí maju ovela vyššiu moc a výtlak robiť veci tak aby to vyhovovalo ich zaujmom.
Vlastne je úsmevné vyhlásiť: budem veriť, keď budem mať dôkaz.
-
starysomar
Hardcore addict
Veriť bez dôkazov ešte úsmevnejšie.
1/tvrdíš že sa opieraš iba o dôkazy a vedulukas9206 napísal: 13 sep 2023, 20:11 Možno by som to upresnil, že sú to ľudia ktorí nie sú dostatočne emociálne uspokojení a tí sú viac náchylní k vstupu do cirkvi alebo k teda k viere, ako takej. Samozrejme nájdu sa aj výnimky, ale je preukázateľne, že oveľa viac "jednoduchších" ľudí ma tendenciu sa uchyľovať k viere.
2/ to čo si napísal vyššie, máš teda celkom určite podoprené viacerými, konkrétnymi vedeckými štúdiami
3/mohol by si nám láskavo uviest linky na tieto vedecké výskumy ktore potrdzuju vyssie uvedene tvrdenia? Uplne najlepsie nejakú metaanalýzu.
ďakujem
-
harrison314
Hardcore addict
Cirkev a krestania sa aj tu v prispevkoch pasuju za ochrancov Europy pred islamom a medzitym...
Co sa tyka posmrtneho zivota tak o nom nemame ziadne dokazy, navyse mi to smrdi, lebo jedine na co sa pouziva je toto:
Zdroj Pac&Pussy
gogo - ty si veriaci alebo ateista?