Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa gogo956 »

Blastbit napísal: 14 sep 2023, 8:42 gogo - ty si veriaci alebo ateista?
každý človek ktorý sa snaží konať vo svojom živote dobro, touto svojou povahou vlastne verí v existenciu vyšších duchovných hodnôt, ktoré presahujú rámec bežného ľudstva :)
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

bullshit, konanie dobra, dobrych skutkov, pomoc, charita, atd nema nic spolocne s nutnostou verit v existenciu vyssich duchovnych hodnot.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

tiez si to myslim. ja chcem konat dobro nie preto ze dufam ze sa mi to raz vrati ale preto lebo sa chcem k ludom spravat tak by som chcel aby sa oni spravali ku mne.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

gogo956 napísal: 14 sep 2023, 5:35 1/tvrdíš že sa opieraš iba o dôkazy a vedu
2/ to čo si napísal vyššie, máš teda celkom určite podoprené viacerými, konkrétnymi vedeckými štúdiami
3/mohol by si nám láskavo uviest linky na tieto vedecké výskumy ktore potrdzuju vyssie uvedene tvrdenia? Uplne najlepsie nejakú metaanalýzu.
ďakujem :-)
Nestačí ti veriť? Nie je to tu predsa o tom? :D

Každopádne neviem načo chceš metaanalýzu. To, že sa k viere uchyľuje viac "jednoduchších" ľudí, si môžeš zistiť aj sam, tým, že sa opýtaš 100 náhodných okoloidúcich niekde na dedine na východe slovenska, a to iste spravíš niekde v Bratislave alebo v Prahe. Vyrastal som na dedine, a ani neviem, či niekto s mojich známych je ateista.
A tvrdenie, že nie dostatočne emociálne uspokojení sú viac náchylní k vstupu do cirkvi a k viere mám s počutia od niekoľkých psychológov. Čo nie je žiadna raketova veda, ktorá by potrebovala metaanalýzu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

lukas9206 napísal: 14 sep 2023, 10:00 To, že sa k viere uchyľuje viac "jednoduchších" ľudí, si môžeš zistiť aj sam, tým, že sa opýtaš 100
ako definuješ toho "jednoduchšieho človeka" ? Čo tým presne myslíš? Aké sú to presne parametre?
A tvrdenie, že nie dostatočne emociálne uspokojení sú viac náchylní k vstupu do cirkvi a k viere mám s počutia od niekoľkých psychológov.
o tom som nikdy nepočul, preto by bolo zaujimave zistit aj nejaky iný zdroj, ako iba to "že si to pocul od viacerych psychologov"
aacid napísal: 14 sep 2023, 9:33 tiez si to myslim. ja chcem konat dobro nie preto ze dufam ze sa mi to raz vrati ale preto lebo sa chcem k ludom spravat tak by som chcel aby sa oni spravali ku mne.
ale nikde som nepisal o nejakom "vracaní", takže nie je jasné, na čo vlastne presne si reagoval :)
curta
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa curta »

Štátneho sekretára Svätej stolice, kardinála Pietra Parolina, ktorý pricestoval na Slovensko, včera prijali najvyšší ústavní činitelia.

Ešteže v politike nie sú tupci ako tu. :)
1694751789.jpg
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Vies o tom, ze pan farar su premier statu Svata Stolica, preto ich prijali najvyssi ustavni cinitelia?
Takze jediny (podstatne meno) si stale len ty sam. Prajme ti prijemny vikend.
curta
Light Professional
Light Professional

A takto to dnes vyzeralo na omši v Šaštíne:
Šaštín 2023.jpg
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Tak tí vyzerajú, že by boli radšej všade inde, len nie na tej omši :lol:
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Tvaria sa ako na pohrebe :D
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Čítam - "štátneho SEKTÁRA"
jackb
Redeemer
Redeemer

Co si asi troll mysli o ucasti prezidentky-budhistky, uchylneho predsedu NR SR, homosexualneho zlodeja, evangelikalneho predajcu vodky, a inych entit nekompatibilnych s ucenim RKC?

A kedy dostanem odpoved na otazku, ci sa deti smu ucit evolucii? :(
curta
Light Professional
Light Professional

ja sa o evolúciu vôbec nestarám, tak ti neviem povedať
spýtal by som sa kresťanského vedca, ibaže ich názor asi je, že evolúcia aj tak nesúvisí s existenciou Boha, takže je to diskusia o ničom, vhodná na vedecké fórum
jackb
Redeemer
Redeemer

no ale americke staty, kde zakazuju potraty, zakazuju vyucovanie o evolucii. tak ci nieco take nieco ako "spravny krestan" nechces aj pre slovenske deti

lebo podla tvojich americkych "bratov vo viere" je evolucia proti Bohu, lebo v Pisme mas jasne, ze svet bol stvoreny. takze, evolucia je pre nich satanizmus.
curta
Light Professional
Light Professional

nuž keď ateisti robia z evolúcie dôkaz, že Boh neexistuje, tak sa nedá diviť bežným Američanom, že ju odmietnu en bloc
náboženská voľba nepatrí do povinnej výučby :)

u nás sa tvrdilo, že Boh neexistuje, lebo Gagarin bol vo vesmíre a nevidel ho :lol:
keď ateisti natrepú toľkoto hlúpostí, tak vznikajú nedorozumenia. navyše Američania sú protestanti, neuznávajú pápeža a ním schválených teológov, a vede sa bežný Američan tiež nemá čas venovať, takže evolúciu ako dôkaz, že Boh neexistuje odmietajú
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Zas bláboly...

Kto má nutkanie otravovať s existenciou nedokázateľného?
Kto viedol "sväté vojny" v mene slepej viery?
Viedol niekto niekde v mene ateizmu???

"1. Dokazovať neexistenciu niečoho, na čo človek myslí, sa prieči logike, pretože to sa nedá robiť ani empiricky, ani analyticky; matematicky je to vraj možné, ale výsledok nemá racionálnu funkciu.
2. Ťarcha dôkazu existencie niečoho spočíva na tom, kto niečo tvrdí."

Zdroj:
https://prometheus.sk/neexistencia-boha/

Autoeditácia príspevku po 2 hod 44 min 56 sek:
- Niečo jestovalo nikde od nekonečnej doby a zrazu sa rozhodlo za sedem dní (predsa neexistovali) stvoriť svet - to ako vážne?
- Súčasne známy vesmír vznikol z jediného "bodu" pri Veľkom tresku, rozpína sa no jeho rozpínanie spomaľuje až sa zastaví a všetko sa v čase pre nás nepredstaviteľnom zas zrúti do jeniného bodu - a tak dokola "po veky vekov" :D

Veľký tresk - buď svetlo
Za sedem dní - fázy vzniku vesmíru
atd - nie je predstaviteľné, že náboženské interpretácie sú len pokriveným obrazom dávneho poznaia niekoho?

:)

https://sk.wikipedia.org/wiki/Chronológia_vesmíru
jackb
Redeemer
Redeemer

Curta, no a co, ze neuznavaju papeza? Toho neuznavas ani ty. Heger ci Krajci tiez nie su, ale podporujes ich. Trumpa tiez volia americki protestanti a toho uznavas ale na Bidena, ktory je katolik, zdielas nezmysly.

Takze: je spravne, aby sa slovenske deti ucili o evolucii, alebo to chces zakazat rovnako ako duhu ci biologiu?
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Uz sa tu rozoberalo susosie vierozvestcov z hradneho vrsku? Nepripominaju vam nieco, alebo niekoho? Mne to prislo ako stretnutie tretieho druhu, nadludske bytosti s pretiahnutymi krkmi, chudé siluety ako z nejakého scifi filmu. Mozno to bola paralela na to, ze co ak Boh bol mimozemstan a Maria mohla byt umelo oplodnena, jokes aside.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

retkvic napísal: 16 sep 2023, 22:38 Uz sa tu rozoberalo susosie vierozvestcov z hradneho vrsku? Nepripominaju vam nieco, alebo niekoho? Mne to prislo ako stretnutie tretieho druhu, nadludske bytosti s pretiahnutymi krkmi, chudé siluety ako z nejakého scifi filmu. Mozno to bola paralela na to, ze co ak Boh bol mimozemstan a Maria mohla byt umelo oplodnena, jokes aside.
V poslednej dobe mi FB algoritmus ponúka tieto ufónske žvásty, archeoastronauti a pod. Už len čakám, kedy sa to tam objaví ako dôkaz, že predkovia Slovákov boli z vesmíru. :D Ale tak...je to umenie, nebudeme hodnotiť kvalitu toho diela. Tam je skôr problém, že Bratislavský hrad je národná kultúrna pamiatka a pozemky vlastní NRSR. Keď obyčajný človek býva v budove, ktorá ma historickú hodnotu, tak ti pamiatkári nadiktujú aj typ farby a typ okien, aké tam môžeš použiť. Ale každý jeden predseda NRSR si môže pred hrad drbnúť kľudne aj 50m penis a pamiatkári do toho nemôžu kecať. Keď to pôjde takto ďalej, tak sa okolie hradu zmení na riadne panoptikum...

Inak ten FB algoritmus funguje nejak divne. Mi to ponúklo video, aby ľudia nepoužívali duolingo, keď sa chcú naučiť arabsky. Bolo to videjko nejakých islamistov, ktorí sa rozčulovali nad tým, že duolingo kazí moslimské deti (lebo tam je kreslená žena, ktorá ma manželku...a nečisté kreslené zvieratká). Tak som to reportol ako terorizmus a nenávistné prejavy. :D Samozrejme podľa FB neporušujú normy komunity. A algoritmus ma odvtedy začal bombardovať islamistickými videami...dnes napr. nejaký bradatý kozomrd odpovedá na otázku, čo má moslim spraviť, ak na verejnom priestore stretne slobodné moslimské dievča, ktoré sa rozpráva s neveriacim mužom. :D (spoiler: nemá im odrezať hlavy, lebo by spravil väčší hriech ako to že sa moslimka baví s neveriacim...a nemá sa s nimi ani baviť, lebo jedna je žena, druhý je neveriaci, čiže sú nič...pravý moslim to dievča bude stalkovať a nabonzuje ju otcovi alebo bratovi, ktorí zjednajú nápravu).
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

retkvic napísal: 16 sep 2023, 22:38 Uz sa tu rozoberalo susosie vierozvestcov z hradneho vrsku? Nepripominaju vam nieco, alebo niekoho? Mne to prislo ako stretnutie tretieho druhu, nadludske bytosti s pretiahnutymi krkmi, chudé siluety ako z nejakého scifi filmu. Mozno to bola paralela na to, ze co ak Boh bol mimozemstan a Maria mohla byt umelo oplodnena, jokes aside.
Dalde som cital, ze aj kritici to nazvali "tri údenáče".

Ceresnickou na torte je to, ze mame pomnik ludi, co prili znicit nas jazyk a kulturu navyse to tu ani dlho neostalo, lebo ich ziakov vyhnali a presli sme na latinku, takze ich odkaz je v nasej kulture nulovy :D ale to sa pripomina kazdy rok. To, co o nich prezentuje Cirkev nema z historiou nic spolocne. Ale na to sme si uz dajako zvykli.

Aj na to, ze Kolar sa hra na praveho krestana a kresnstka obec a Cirkev je s tym OK, narozdiel od prezidentky, lebo ta sa rozviedla... Je to zas len nadbiehanie Kolara nabozenskym fanatikom.

ephramko: Moj FB vyzera velmi podobne, ale tie islamisticke videa radsej nepozeram a neprekladam. Radsej. Mam tam aj mimozemstanov, ale tam ma vyslovene mrzi, ze uz desat rokov neprisli s nicim novym ani nicim zabavnym. No potesi ma ked uvidim zabery s Aktov X, ako pravy dokaz existencie sedivakov a ich spojeni s vladou.
Napísať odpoveď