Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

dbbz
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa dbbz »

Bobala napísal:najradsej mam tych co pisu ze veria v boha ale cirkev je banda :lol: hlavna vec ze cirkev tvori aj on
nie je horsie to, ked vidis aka je cirkev banda ale nepriznas si to kvoli tomu ze do nej patris aj ty ?
v boha verim, cirkev je podla mna vymyvaren mozgov a jedna velka sekta a som jej clen (to som si nevybral) ale pasivny (to uz hej) - vidis v tom nieco nezlucitelne ?
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

"Ach Boze, aki sme ubohi."
sekta - uzavretá politická alebo náboženská skupina
teda kazda politicka strana, ci nabozenstvo
neopuzivajme cudzie slova ked nemame ani paru co znamenaju :wink:
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Nadávať na veriacich je trendy..

Keď ste tak strašne proti načo oslavujete Vianoce alebo slávite Veľkú noc... Ved to všetko sú kresťanské sviatky, logicky sa predsa nezúčastňujem toho proti čomu bojujem? :wink:
Pantinela
Star
Star

Príspevok od používateľa Pantinela »

dbbz napísal: ?
v boha verim, cirkev je podla mna vymyvaren mozgov a jedna velka sekta a som jej clen (to som si nevybral) ale pasivny (to uz hej) - vidis v tom nieco nezlucitelne ?
Ako môžeš veriť v Boha a neuznávať niečo čo sám ustanovil? Tiež si vyberáš len to, čo sa ti hodí? To je ako keby si povedal: Uznávam Boha, dodržiavam aj desatoro, ale až na to nezosmilníš, pretože to je podľa mňa zastaralé a nehodí sa mi to... :roll:
Samozrejme, že aj v Cirkvi sa nájdu jedinci, ktorí jej nerobia dobré meno, ale odsudzovať ju preto celú? Veď tá podstata Cirkvi, to Božské, je stále tam a je to dobré. Netrvrdím, že nemôžeš mať zlú skúsenosť s kňazmi alebo s tetuškami z kostola, ale to teraz nikdy nepôjdeš napr. ku kožnému lekárovi, pretože s jedným máš zlú skúsenosť a v čakárni sedeli blbí pacienti? Predpokladám, že nie. Pôjdeš vedľa k druhému lekárovi a na blbé reči pacientov v čakárni môžeš kašľať.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Pantinela napísal:Problém je, že túto "politickú stranu" založil sám Ježiš Kristus, že? :wink:
Je pekne, ze ju zalozil sam Jezis Kristus, ale urcite sa teraz chyta za hlavu, kedze dnesna cirkev nema s povodnou, tou zalozenou Jezisom nic spolocne....aspon podla mojho nazoru, uz zalezi na kazdom z vas aky si na to vytvorite nazor, kedze osobne mam iste skusenosti, ktore mi takyto nazor vymodelovali.

Inac kedze chodim do kostola raz-dva krat v roku, a moje spovede spocitate na dvoch rukazch, tak som nejak menej veriaci ako vy ostatny, co chodite na omsu kazdu nedelu a na spoved kazdy druhy tyzden, alebo ako to je?
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Nazval by som ťa asi farizejom, lebo keď píšeš to čo píšeš, tak nechápem tvoje dôvody návštevy kostola.
Pantinela
Star
Star

Lub0$ napísal:Je pekne, ze ju zalozil sam Jezis Kristus, ale urcite sa teraz chyta za hlavu, kedze dnesna cirkev nema s povodnou, tou zalozenou Jezisom nic spolocne....aspon podla mojho nazoru, uz zalezi na kazdom z vas aky si na to vytvorite nazor, kedze osobne mam iste skusenosti, ktore mi takyto nazor vymodelovali.

Inac kedze chodim do kostola raz-dva krat v roku, a moje spovede spocitate na dvoch rukazch, tak som nejak menej veriaci ako vy ostatny, co chodite na omsu kazdu nedelu a na spoved kazdy druhy tyzden, alebo ako to je?
Vieš, možno, že si eše lepší človek než tí, čo chodia na omšu každý týždeň. Ja si nedovolím povedať, že si menej veriaci. Ide len o to, že keď v niečo alebo niečomu verím, tak sa snažím podľa toho aj žiť. Ježiš Kristus založil Cirkev, ustanovil eucharistii a povedal: ...toto robte na moju pamiatku... je dostatočný dôvod nerobiť to tak to, že v tom kostole sedia babky, ktoré hneď po kostole každého ohovárajú alebo nesympatický farár?
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Pantinela napísal:Vieš, možno, že si eše lepší človek než tí, čo chodia na omšu každý týždeň. Ja si nedovolím povedať, že si menej veriaci. Ide len o to, že keď v niečo alebo niečomu verím, tak sa snažím podľa toho aj žiť. Ježiš Kristus založil Cirkev, ustanovil eucharistii a povedal: ...toto robte na moju pamiatku... je dostatočný dôvod nerobiť to tak to, že v tom kostole sedia babky, ktoré hneď po kostole každého ohovárajú alebo nesympatický farár?
A kto vravel, ze podla toho nezijem....citam Bibliu, je jedno kolko som z nej precital, ale snazim sa kusok precitat ked mam cas, alebo mam slabsie chvilky, z Biblie si beriem dost velky priklad, najdes tam prirovnanie skoro ku kazdej situacii, a fakt ze sa tam da najst skoro vsetko co ta trapi atd.
Modlim sa kazdy vecer....a nie nieje to odverklikovany odcenas....nie...
A dovod ti snad nemusim hovorit....ano je ten dovod nieco viac nez babky ktore ohovaraju jedna druhu.
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

Pantinela pisala o eucharistii, reaguj k teme prosim :) To ze sa doma modlis je pekne, ked eucharistiu neuznavas.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

A co chces odod mna pocut, nejak som nepochopil? Ze nechodim na omse?
Pantinela
Star
Star

Lub0$ napísal:A co chces odod mna pocut, nejak som nepochopil? Ze nechodim na omse?
Lub0$, vieš čo je to eucharistia?
dbbz
Medium Expert
Medium Expert

jackb napísal:neopuzivajme cudzie slova ked nemame ani paru co znamenaju :wink:
asi tusis v akom vyzname sa toto slovo bezne pouziva a v akom som ho pouzil ja takze toto uz asi je obycajne chytanie za slovicka.
zaujimavost z wikipedie : "Charakteristickou črtou sekty je potláčanie osobnostnej identity jej členov a nadväzne ich totálne podrobenie sa vodcovi. Na zamaskovanie zámeru potlačiť osobnostnú identitu sa používa zdroj „neomylnej“ pravdy, obvykle vhodná (posvätná) kniha, ktorá sa stáva absolutizovaným zdrojom sústavy pravidiel."
begbeee napísal:Keď ste tak strašne proti načo oslavujete Vianoce alebo slávite Veľkú noc... Ved to všetko sú kresťanské sviatky, logicky sa predsa nezúčastňujem toho proti čomu bojujem? :wink:
mozno si si vsimol ze vianoce oslavuju aj ateisti a uz aj niektori nekrestania v krajinach kde krestanstvo nie je takmer vobec rozsirene.
Pantinela napísal:Ako môžeš veriť v Boha a neuznávať niečo čo sám ustanovil? Tiež si vyberáš len to, čo sa ti hodí? To je ako keby si povedal: Uznávam Boha, dodržiavam aj desatoro, ale až na to nezosmilníš, pretože to je podľa mňa zastaralé a nehodí sa mi to... :roll:
Samozrejme, že aj v Cirkvi sa nájdu jedinci, ktorí jej nerobia dobré meno, ale odsudzovať ju preto celú? Veď tá podstata Cirkvi, to Božské, je stále tam a je to dobré. Netrvrdím, že nemôžeš mať zlú skúsenosť s kňazmi alebo s tetuškami z kostola, ale to teraz nikdy nepôjdeš napr. ku kožnému lekárovi, pretože s jedným máš zlú skúsenosť a v čakárni sedeli blbí pacienti? Predpokladám, že nie. Pôjdeš vedľa k druhému lekárovi a na blbé reči pacientov v čakárni môžeš kašľať.
neviem ci vobec nieco ustanovil, ked hej tak sa mu asi nepaci ako to dopadlo, mne tiez nie. nevyberam si co sa mi hodi, lebo ako kazda bytost viem co je dobre a co nie a prikazania nepotrebujem. prikazania sa mi nepacia pretoze toto nase nabozenstvo je zalozene na strachu (z trestu) a to si myslim s bohom odporuje. prikazanie nezosmilnis porusujem preto lebo si dobro odopierat nebudem a ked uz nam boh sexualitu dal, tak si myslim ze nema nic proti tomu ak ju budeme vyuzivat.
cirkev neodsudzujem kvoli jedincom ale kvoli podstate a ta bozska urcite nie je
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

A prečo oslavujú Vianoce? Je to kresťanský sviatok? Je.
Oslavuješ aj bar mitzvah alebo Lajlat al-kadr?
dbbz
Medium Expert
Medium Expert

begbeee napísal:A prečo oslavujú Vianoce? Je to kresťanský sviatok? Je.
Oslavuješ aj bar mitzvah alebo Lajlat al-kadr?
pretoze sa vianoce dostali do povedomia ludi ako sviatok pokoja a rodinnej pohody viac ako ich krestansky povod, asi to bude ich skomercnenim. aj tradicie sa menia:)
Bobala
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Bobala »

vela ludi nevie pochopit aj to ze cirkev je tvorena ludskymi bytostami a tak isto ako napr v politike aj v cirkvi sa najdu temne stranky
Pantinela
Star
Star

Taktiež veľa ľudí si myslí, že čo je dobré pre nich, tak je aj správne. :)
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Pantinela napísal:Lub0$, vieš čo je to eucharistia?
Ano viem....ale aj tak to nic nemeni na veci, ci hej?
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Pantinela napísal:Taktiež veľa ľudí si myslí, že čo je dobré pre nich, tak je aj správne. :)
Pantinela má samé dobré myšlienky.
dbbz
Medium Expert
Medium Expert

ale preco stale kritizujete vynechanie cirkvi zo vztahu boh->clovek ?:)
Pantinela
Star
Star

dbbz napísal:ale preco stale kritizujete vynechanie cirkvi zo vztahu boh->clovek ?:)
Pretože keď veríš v Boha, tak sa snažíš podľa jeho usmernení aj žiť. Ak Boh stojí za Cirkvou, neviem prečo je dobré ju z tohto vzťahu vynímať. Nevidím logiku v tom, že niekto verí v Boha ale jeho usmernenia nerešpektuje. Samozrejme, že aj v Cirkvi je veľa "zlých" ľudí, ale čo ťa po nich? Ak máš na škole "zlých" spolužiakov a učiteľov meníš školu? Nie, si tam, vzdelávaš sa tam, im sa snažíš vyhýbať a z celej tvojej školskej dochádzky sa snažíš vyťažiť maximum.
Napísať odpoveď