Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

Stoporko
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa Stoporko »

hughito - plne tvoju analógiu chápem a súhlasím s ňou :)
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

Stoporko napísal:Teda: čo ak sa ty vedome a dobrovoľne vzdávaš duchovna, ktoré existuje?
na druhej strane je ešte aj opačná možnosť: čo ako prijímame duchovno, ktoré neexistuje? čo ak mu podriaďujeme a zasväcujeme život - a zbytočne? čo je horšie: zostať neutrálny a neprijať žiadnu ideológiu, alebo zasvätiť život tej nesprávnej?

Iron-Eddie napísal:stoporko: Veď ja netvrdím, že to kresťanstvo vo všeobecnosti tvrdí. :) V každom prípade, vždy "žasnem" keď napríklad niekto označuje rockové a metalové skupiny (a teraz nemám na mysli black metal a podobné odnože) za satanistické. Ale to robia asi len riadni fanatici.
hehe v tomto dokážu byť niektorí veriaci riadni fanatici. za satanistické boli označené aj skupiny ako Beatles, Led Zeppelin, či dokonca Elán (!!!). link som dával v diskusii o satanistickej hudbe

mimochodom, nie každý tvrdší metal musí byť automaticky satanistický. taký doom metal, ambient black metal či depressive suicidal black metal nemajú s náboženstvom (väčšinou) nič spoločné... okrem toho existuje aj tzv "white metal" teda kresťanský metal, v rámci ktorého nájdete napríklad aj death metalové skupiny :roll:
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Neviem kam to hodiť, ale možno aj sem, lebo sa tu tento jav často spomínal.

Jedná sa o starý známy placebo efekt, ktorým sa dá vysvetliť tak veľa vecí... :)

Všechno, co chcete vědět o placebo efektu
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

neviem ako vy, ale ja verim na nadprirodzene javy, verim ze su beznou sucastou nasho sveta a myslenia, ale nadprirodzene javy vychadzaju vylucne z nas ludi, z nasej psychiky a konkretne z nasej schopnosti fantazie a kreativity. takze pokial su naprirodzene javy sucastou nasich zivotov, ale berieme ich tak, ze ich tvorime my ludia, pre svoje potesenie, pobavenie, naplnenie atd. (napr. umenie, filmy...),tak proti tomu nic nemam... akonahle niekto nadprirodzenym javom poriaduje svoj cely zivot, myslenie a veri v ich hmotnu existenciu, v to, ze tento svet ovladaju nadprirodzene bytosti, tak si myslim, ze nieco nie je v poriadku...
pokial ale takyto clovek neohrozuje svoj zivot, ani zivot inych zivocichov, ani nikomu neublizuje, neobmedzuje prava inym osobam a nevnucuje svoju vieru inym, zaroven sa citi stastnym v takomto zivote, tak v zasade proti tomu nic nemam...

...este by som dodal, ze ako dokaz toho, ze "nadprirodzene javy" vychadzaju vylucne z nas ludi, z nasej hlavy, by som chcel polozit otazku, preco vacsina zjaveni, pozorovani roznych nadprirodzenych bytosti atd. sa deje takmer vzdy za zhorsenych vizualnych podmienok, v nepriaznivom prostredi, alebo v nepriaznivom stave naseho fyzickeho tela (unava, vycerpanie, drogy, hlad...) ??? nas mozog funguje na urcitych presne danych principoch, na zaklade ktorych vyhodnocuje vnemy pochadzajuce z nasich zmyslov, je preto logicke ze za plnej viditelnosti a dobrej fyzickej kondicie, ako keby mozog musel "menej dotvarat" dane obrazy a lahsie sa mu usporiadavali, vysvetlim...ludia vedia urcit nejaky predmet aj ked vidia jeho malu cast, napr. byvate na 4 poschodi, z pohladu z vasej izby vidite len 1 konar stromu, my ale velmi dobre viete, ze ten konar sa tam nevznasa niekde vo vzduchu, ale ze je sucastou celeho stromu, napriek tomu ze to nevidite, tak to vas mozog takto vyhodnoti...ale urcite sa kazdemu z vas stalo, ze v noci za malej viditelnosti, za burky, ak mate strom pred oknom, tak viete, ze sa vam obcas moze zdat ako keby tam nebol len strom ale aj nieco ine, vtaky, duchovia, vselico...pretoze, ked mozgu nedochadza dostatok signalov, tak je potrebne aby viac dotvaral obrazy, vyuziva na to nase nevedomie...prave kvoli tomu, vacsina udajnych pozorovani nadprirodzenych javov sa odohrava za zhorsenych podmienok, ci uz nasho okolia alebo nasho fyzickeho stavu...
samozrejme, su ludia, ktori pozorovali neexistujuce bytosti za denneho svetla na ulici plnej ludi, dokonca su ludia, ktori sa na tom mieste s tou danou bytostou ako jezisom rozpravali...vacsina takych ludi je ale hospitalizovanych na psychiatrickych klinikach, lebo u nich boli zistene zavazne poruchy osobnosti...ako napr. schizofrenia...
Prílohy
Bez názvu1.jpg
Terepin
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Terepin »

hughito napísal:Neviem kam to hodiť, ale možno aj sem, lebo sa tu tento jav často spomínal.

Jedná sa o starý známy placebo efekt, ktorým sa dá vysvetliť tak veľa vecí... :)

Všechno, co chcete vědět o placebo efektu
Placebo efekt je fajn. Len dokazuje, že myseľ ovláda telo.
Eruner
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Eruner »

lol, lekári a placebo efekt
lekári liečia iba na fyzickej úrovni, to, že sa dá človeka liečiť (úspešne) aj inak, nazvali placebo efektom, lol. (prenesene povedané, nechytať za slovíčka)
niekedy mám pocit, že placebo = úspech liečby alternatívnou medicínou.
A ešte k tomu český klub skuptikov, (nič proti nim ale) skepsa je jedna z najsprostejších filozofií.

A teraz trochu inú tému:
Počul som, že súčasná technická úroveň rastie, lepšie technológie, výdobytky, a že aké to môže mať následky (sci-fi. alter-reality úvaky a predpovede). Neznelo to práve najpríjemnejšie, veď čo myslíte, aká nás čaká budúcnosť "pri takomto tempe"...
Ďalej som si spomenul z histórie jeden fakt ohľadom civilizácií, že nerovnováha (a poriadna) medzi technickou a duchovnou úrovňou (hociktorej) civilizácie zapríčiňuje jej pád. Vlastne to je to isté ako vzostup a pád - po technickom vzostupe a dobití okolitých "nepriateľov" sa im to celé počase rozpadlo.
To, čo chcem povedať je, že mi tu teraz máme taký ten rozdiel medzi technologickou a duchovnou úrovňou. Veda napreduje a tie predpovede/úvahy nie sú dvakrát optimistické, a snažiť sa spomaliť vývoj (aby sme udržali rovnováhu) je nemožné/nelogické. Namiesto toho, je lepšie/logickejšie snažiť sa zdvíhať duchovnú úroveň, učiť ľudí, robiť osvetu, modliť sa, atď.
Hypoteticky, keď stroje budú robiť všetku prácu za ľudí, fyzická práca človeka nebude mať hodnotu. Čo bude vtedy človek robiť? Ja hovorím, že človek bude pracovať duchovne/psychicky a celé sa to nezosype/nezvrhne.

A preto si myslím, že (duchovný) rozvoj človeka je dôležitý.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

zvykaj si na to, ze spolocnost sa neustale vyvija, meni, zanika a znova vznika nova...to je absolutne prirodzene, aj ked si to mozno nepripustame ale rovnako ako padol staroveky egypt, rim atd. tak jedneho dna padne europsko-americka kolonialna politika a rozdelenie krajin na moderne zapadne a na tie rozvojove, bananove...ludia mali vzdy pochybnosti o buducnosti, vizie a predpovede konca sveta su rovnako stare ako ludstvo samo, ale cas sa neda zastavit...a keby mali vsetci ludia strach z buducnosti, lipli na minulosti, tak este dnes zijeme v jaskyniach a mlatime sa palicami...

a tiez treba spomenut historicke obdobia, kedy ta tvoja "duchovna uroven" a viera v nejakych roznych bohov boli udajne na velmi vysokej urovni, no napriek tomu nam to nijak nepomohlo, ludia sa dalej vrazdili, nevinny ludia umierali...problemom tychto obdobi vsak bolo, ze ludia sa nevrazdili len kvoli majetku, moci...ako to bolo zvycajne, ale zacali sa vrazdit este aj kvoli viere v boha...a dalsim problemom je, ze viera castokrat blokuje odvetvia vedy, ktore by mohli vyvratit hodnoty tej viery, ale zaroven by mohli aj ludom vyrazne pomoct...ako v minulosti sa za kacirstvo povazovalo, ked niekto chcel pitvat mrtvolu cloveka, dnes je zakazane robit vyskum na embryach, pritom by to mohlo zachranit vela zivotov...

robit osvetu, ucit ludi modlit sa??? to mi dost zavana sirenim cirkevnej propagandy a s tym zasadne nesuhlasim, pre mna za mna, nech sa ludia ucia aj modlit sa, ak chcu...ale hlavne musia mat dost schopnosti na to, aby spoznali ci to naozaj chcu alebo nie, cize musia byt dospeli...vstepovat od malicka detom tie keci ze "iba moja viera je ta prava, ostatni zhoria v pekle, musis presne dodrziavat toto a toto, inak aj ty zhoris v pekle"...ja osobne si myslim, ze ked clovek slepo dodrziava cirkevne dogmy, robi to, lebo si mysli, ze tak bude mat lepsi posmrtny zivot, tak takymto sposobom zivota dokaze viac tu na zemi uskodit, nez keby nemal ziaden zmysel zivota...

suhlasim s tym, ze psychicky rozvoj cloveka je velmi potrebny...hlavne v dnesnej uponahlanej, stresovej spolocnosti, ale pod psychickym rozvojom cloveka si rozhodne nepredstavujem vieru v nejakeho boha a dodrziavanie urcitych dogiem, ktore podla mna vobec nepochadzaju od boha, ale zase raz ich len vymysleli isti ludia, aby to im vyhovovalo najviac...
Eruner
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

šak ja som si zvykol, nemám problém...
...šak ja viem, že aj "príliš duchovná" úroveň oproti technickej nie je najideálnejšie...
...učiť sa, modliť sa atď... aká propaganda? ja to nepreháňam ani nikoho nasilu nenútim. Ja navrhujem rozšíriť si obzor, nerobiť blbosti a makať na sebe. Btw, ja hovorím za seba, nie za cirkev.
...posledný odstavec - chápem, súhlasím, ja verím v Boha z rozumu, logiky a slobodnej vôle, nie z donútenia
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Eruner napísal:ja verím v Boha z rozumu, logiky a slobodnej vôle, nie z donútenia
...to hovoria aj ludia, ktori boli od maleho veku k tej viere vedeni a hovoria to preto, lebo tu vieru pokladaju "za svoju" kedze ju prijali ako velmi mali a stotoznili sa s nou, inu cestu nepoznaju lebo tak boli vychovani, a co je predsa "moje" to nemoze byt z donutenia...
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

Ešte ma k tým náboženstvám napadlo jedno..... isto ste počuli o komunite Amišov žijúcich v USA.... ľudia odmietajúci väčšinu pokroku žijúci s drobnými výnimkami v 18. storočí.... jedna vec je že pomaly ale isto degenerujú, nakoľko medzi seba nepúšťajú nikoho mimo komunitu a teda tam stále cirkuluje tá istá krv..... ale druhá vec o ktorej som primárne chcel hovoriť je to, že krst - teda formálny vstup do komunity prijímajú až ako dospelí ľudia (ktorí si medzitým po dobu jedného roka môžu užívať spoločnosť/civilizáciu a potom sa aj na základe tejto skutočnosti môžu rozhodnúť či budú pokrstení alebo či budú žiť ako "normálni" ľudia so všetkým civilizačným pokrokom), nie ako iné kresťanské cirkvi, ktoré toto aplikujú dieťaťu v nízkom veku, keď sa ešte nemôže samo rozhodnúť či bude súčasťou náboženskej spoločnosti alebo nie....
Eruner
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

ephramko napísal: ...to hovoria aj ludia, ktori boli od maleho veku k tej viere vedeni a hovoria to preto, lebo tu vieru pokladaju "za svoju" kedze ju prijali ako velmi mali a stotoznili sa s nou, inu cestu nepoznaju lebo tak boli vychovani, a co je predsa "moje" to nemoze byt z donutenia...
hold smola, nie som ten prípad, hrozné, čo?
silmarill
King
King

svoju "duševnú úroveň" môžme pozdvihnúť aj iným spôsobom - napríklad cvičením jogy, čítaním nejakej hodnotnej literatúry, učením sa ako zvládať stres či agresiu, trávením viac času s rodinou a priateľmi namiesto klikania "páči sa mi to" na facebooku... na to človek NEPOTREBUJE náboženstvo - dokáže to zvládnuť aj bez neho.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

silmarill - ako súvisí náboženstvo s klikaním na facebooku? Inak plne súhlasím s prvou časťou tvojho príspevku a dávam dôraz na slovo "duševnú úroveň." Lebo duševná a duchovná je fest veľký rozdiel.
Eruner
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

silmarill napísal:svoju "duševnú úroveň" môžme pozdvihnúť aj iným spôsobom - ...
to je dobré, treba rozvíjať toho "ducha". Často-krát frfleme, aký je svet uponáhľaný, stresujúci... no treba dačo s tým robiť
silmarill napísal:na to človek NEPOTREBUJE náboženstvo - dokáže to zvládnuť aj bez neho.
ja si skôr myslím, že (hociaké) náboženstvo obsahuje veľa múdrostí a môže veľmi pomôcť/posunúť v tom "duchovnom rozvoji" človeka, hlavne ak si človek berie ponaučenie a neberie to pragmatiky/vedecky/dogmaticky...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

a preco si teda ty "beries ponaucenie" len z krestanstva a neberies si ponaucenie z islamu, sintoizmu, harekrisnu, vesmirnych ludi...a neviem coho vsetkeho...

vies ak si beries ponaucenie z nejakeho nabozenstva, tak ta to nabozenstvo dost vyrazne ovplyvni a je jedno ako sa nanho divas a ako k tomu pristupujes...pokial by si chcel vynat z krestanstva len to ciste elementarne ponaucenie, tak si z krestanstva maximalne zoberies to, ze sa nema kradnut a zabijat inych ludi...ale na taketo moralne ponaucenia, vobec nepotrebujeme nabozenstvo :D

to, ze nabozenstvo so sebou prinasa vela peknych myslienok, s tym suhlasim...ale ja to chapem tak, ze autori tych peknych myslienok su ludia (koran, bibliu atd. napisali iba ludia), ale nabozenstvo sa nam tieto pekne myslienky snazi prezentovat ako slovo bozie, cize automaticky tvrdi, ze existuju nejake vsemohuce bytosti, ktore tento svet riadia a iba ked prisne budeme dodrzovat tie "pravidla", ktore nam sem oni udajne zoslali, tak iba tak budeme mat dobry posmrtny zivot...a s takymto niecim ja zasadne nesuhlasim.
ludia neustale tvoria pekne myslienky, pritom na to vobec nepotrebuju nejaku vieru v nadprirodzene bytosti...takze pokial ti ide o pekne myslienky, otazky na zamyslenie sa a chces viac prezivat zivot, ale zaroven bez tych vsetkych kecov, blbosti a nenavisti, ktoru do toho prinasa nabozenstvo...tak zacni miesto kostola radsej navstevovat divadla, zacni citat knihy, pozerat dobre filmy...atd.
Eruner
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

1. Ja si neberiem ponaučenia IBA z kresťanstva. Ja rešpektujem ostatné náboženstvá a rád si rozšírim obzor.
2. Väčšinou sa snažím brať z náboženstva (kresťanstva) tie elementárne ponaučenia a múdrosti, tie myšlienky s ktorými plne/čiastočne nesúhlasím nezavrhujem, ale rozmýšľam a snažím sa pochopiť, a neskôr si ich v hlave zaradím (napr. "má to logiku ale nesúhlasím")
3. Z náboženstva si neberiem to, ako mám byť oblečený, čo mám jesť, kolkokrát sa modliť,... Ale zase niektorými pravidlami sa riadim, ale aj nad nimi som najprv porozmýšľal, či sú správne/logické.
4. Bibliu napísali ľudia... a čo, to ma netrápi. Mňa zaujíma to dobré/múdre čo obsahuje.
5. Sorry, ale mňa nezaujíma, s čím nesúhlasíš, pokiaľ k tomu nedáš aspoň jednu myšlienku, nad ktorou by som sa mohol aspoň trochu zamyslieť. (napísal si, že nesúhlasíš s posmrtným životom)
6. začni navštevovať divadlo, čítať knihy, pozerať dobré filmy - akože nahnevane ;) "A čo si myslíš, že čo robím?!"
Mňa nepoznáš, ale poviem ti, že si užívam život, som veselý, venujem sa fantasy, čítam (ang) knihu, teraz pozerám nejaké pekné anime (dalo zabrať nájsť nejaké pekné), cez výkend som si užil stužkovú (bola sranda), počúvam nádhernú klasickú hudbu, ale momentálne fičím na "Bond - string quartet" (odporúčam), v škole hrám karty, v MHD sa kochám pohľadom na pokné dievčatá/ženy, na DeviantArte hľadám pekné obrázky (väčšinou ženy, lol),
a to som ešte nezačal menovať ďalšie koníčky, ktoré chcem robiť počas pokojných prázdnin,

7. Ešte raz budete o mne fabulovať a domýšlať si veci, tak prestante písat!!!!!

//autoeditácia príspevku (10 Dec 2010, 21:48)
to je dobré, že ste poslúchli moju poslednú radu, ale môžete pokračovať v diskusii
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Ty si si otvoril partiu s ephramkom, tak sme tomu asi nechali voľný priestor. :)

No nič, musím nadhodiť niečo nové.

Nadhodím to, čo pokladám za dôležité a to sčítanie obyvateľstva, ktoré nás čaká v máji.

Na margo tejto udalosti tento článok: http://www.humanisti.sk/view.php?nazevc ... 2010120005

Dúfam, že ľudia sa už nebudú báť zaškrtnúť políčko "bez vyznania", resp. by nebolo na škodu, toho políčko vymeniť a nahradiť ho niečim pozitívnejším.
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

hughito napísal:
Dúfam, že ľudia sa už nebudú báť zaškrtnúť políčko "bez vyznania", resp. by nebolo na škodu, toho políčko vymeniť a nahradiť ho niečim pozitívnejším.
Napríklad čím?Ateista, komunista, marxista-leninista, satanista, anarcho-boľševik?

úvahy V.I.Lenina: „Ateistická výchova môže úspešne eliminovať vplyv náboženskej morálky za predpokladu, že je súčasťou zápasu za aplikáciu morálneho kódexu komunistu“

Vplyv rozširujúceho sa ateizmu medzi ľudmi:
O progrese v degenerácii ľudstva svedčia i nasledovné údaje z USA:

– V USA je zaregistrovaných 17 tisíc samovrážd ročne.
– Taktiež je 4 milióny alkoholikov a ďalšie 4 milióny opilcov.
– Každé druhé manželstvo sa končí rozvodom.
– Ročne sa vykoná 2 milióny trestných činov.
– New Yorske noviny Sandy News 31.1.71 konštatovali: „V našich mestách sa dobre žije len banditom, potkanom a švábom.“
– Za 30 rokov (od 1933 po 1963) vzrástol počet obyvateľov USA o 50% a zločinnosť vzrástla o 1231%!
– Každých 13 sekúnd niekoho znásilnia, každých 16 sekúnd niekomu vylúpia obydlie, každých 10 sekúnd niekoho na ulici okradnú.
– Americké dieťa, narodené po roku 1980, má oveľa lepšiu „šancu“ byť zabité zločincom, ako americký vojak počas 2. svetovej vojny.

Avšak aj „slobodo-budovatelia“ si uvedomili, že násilnou cestou nikam nedospejú:

Jedna zo zásadných oponentúr občanov voči komunistom pochádza práve z oblasti necitlivosti, často neprirodzenej násilnosti a netrpezlivosti, uchyľujúcej sa k „nekompromisnému“ boju proti náboženstvu, ktorý narušil morálnu a politickú jednotu s veriacimi. Je ale potrebné uviesť, že mnohými snahami o modernizáciu a zúčastnenie pôsobenia cirkvi antikomunizmus zo strany veriacich stráca na ostrosti. Tomu sa musí prispôsobiť i správanie sa komunistov v dnešných podmienkach.
Akokoľvek sú presvedčení o svojej pravde, chýbajú im historické skúsenosti v pôsobivom a účinnom šírení vedeckých náhľadov nielen na vznik sveta a človeka, ale najmä v schopnosti a možnostiach povýšiť svetské kulty nad kulty náboženské. (Dagmar Bollová)

Za komunistov by možno hughito mal už asi 1000 medailí a vyznamenaní. Dnes je však iba jeden z mnohých obyčajných „užitočných idiotov“ (nemyslené ako urážka, ale ako terminus technikus používanim Leninom)...
skuki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa skuki »

Tehla asi zabudol že komunizmus ( socializmus ) tu už dávno nie je.Takže tu Leninovskú terminológiu si nechaj pre seba.Neviem prečo rovno ateista musí byť boľševik, satanista :D , ... A tie údaje či už sú alebo nie sú reálne na tom nezáleží.Ale keď si sa tak už o to oprel.Nie je náhodou USA jednotka v tom ako všade tlačia Boha ( kresťanského ) ?K tým alkoholikom.Koľko takzvaných kresťanov rovno z kostola do krčmy a prídu domov večer kde fyzicky alebo psychicky týrajú svoju ženu a deti. Tým som chcel len povedať, že vôbec nezáleží na vierovyznaní, záleží na každom človek samostatne ako sa bude chovať k sebe a k ostatným k spoločnosti ako celku. A ten progres môže znamenať aj to že sa robia podrobné štatistiky, vzrastá počet imigrantov a vzrastá počet obyvateľov. pochybujem že včase stredoveku bola vďaka kresťanstvu vyššia morálka...
silmarill
King
King

tehla odkiaľ berieš tie tvoje "mienkotvorné" citáty?

zrejme nevieš kam mieril hughito. podľa prieskumu príslušenstva ľudí k náboženstvu štát dáva obnos peňazí cirkvám. tento rok to bolo okolo 40 miliónov eur. a to LEN vďaka tomu, že pri takýchto prieskumoch si zaškrtne "katolícke" aj ten, čo bol pokrstený, v kostole bol dva krát za život a nevedie aktívny život kresťana (nehovoriac o nejakom dodržiavaní kristovho učenia).

to že si pri takomto štatistickom prieskume niekto zaradí ku kresťanom ešte z neho nerobí dobrého človeka. a ako už napísal skuki, to že je niekto kresťan ešte nevylučuje to, že môže byť ohovárač, alkoholik, násilník, zlodej alebo napríklad aj fanatický obhajca paranoidných konšpiračných teórií.
Napísať odpoveď