Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

silmarill
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa silmarill »

stealth: podľa stoporkovej teórie skončíš ako ateista v pekle... viď túto časť:
Stoporko napísal:Dané do praxe = vo výsledku je jedno, či niekto žil celý život ako grobian alebo ako mních. Ono treba si uvedomiť, že "slušný život" by človek nemal žiť preto, aby tým "uplatil" Boha a zabezpečil si miestenku do neba. Lebo tak to ani podľa mňa (a Biblie) nefunguje. Cez skutky si človek do neba lístok nekúpi.
potom sa tam spolu stretneme a dáme dáke pivo :D
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

S.T.E.A.L.T.H: Dovolím si zastúpiť Stoporka. Vieš kde skončíš ? V hrobe. :) I keď podľa Biblie v pekle.
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa S.T.E.A.L.T.H »

Len na to som narazal...tak ze ak pripustim (co nepripustam) nebo a peklo, ale ak by nahodou bolo, tak ja preto, ze neverim skoncim v pekle aj keby som dal kazdemu modre z neba a ten, kto zneuziva deti, zabija ludi tak ten len preto, zeby mal uverit skonci v nebicku :D umrem :D
To je mi ale teoria.
potom sa tam spolu stretneme a dáme dáke pivo :D
tesim :D
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

na co sa teda krstite, prve svete projimanie, birmovka...kedze staci uprimne uverit v boha a olutovat hriechy, na to aby som isiel do neba...

nevadi ti, ze sa cely zivot snazis dodrzovat krestanske moralne zasady a nakoniec skoncis na mieste spolu s vrahmi, klamarmi, podvodnikmi a zlymi ludmi rozneho druhu ? ...na co ich potom dodrzujete, ked staci pred smrtou "sa napravit" a olutovat to, co si urobil...

pokrytecke krestanstvo, v islame aspon plati to co hovoria...resp. do neba ide ten, kto zije co najviac podla toho ako hovori boh v korane...
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

chlapi - vy ste ten môj post asi poriadne nečítali! Dovolím si citovať samého seba: "Toto som tu už dávnejšie písal - možno to už zapadlo prachom: vieme pomerne presne povedať, kto v nebi bude. Nemáme ale ani potuchy, kto tam nakoniec nebude. Teda vieme pomerne presne povedať, kto nebo isté má - každý, kto v Neho uverí, začne mať s Ockom osobný vzťah. No nevieme povedať kam až siaha Božia milosť, či pustí k sebe do neba aj ľudí, ktorí o ňom nepočuli, neprijali ho no viedli dobrý život... to je na Ňom aby si to sám rozhodol."

Takže ešte raz - ten, kto je ateista a žil celý život slušne - netuším, či bude v nebi. O tom rozhodne Boh. To je aj odpoveď na druhú stealthovu otázku - bude on ako dobrý človek a ateista v nebi alebo v pekle?

ephramko - totálne si ma nepochopil - bál som sa, že niekto môj post pochopí spôsobom ako ty, žiaľ stalo sa. Každý skutočný kresťan bude len a len rád, že nás v nebi bude o jedno Božie dieťa viac :) Nechápeš, že ak niekto opravdove uverí, tak hádže celý svoj doterajší život za seba? Nech bol kľudne aj jadrový terorista - z Božieho pohľadu je zrazu čistý. BODKA. A my ľudia sme natoľko tupí, že namiesto radosti nad tým, akú nám týmto Boh dáva šancu, sa snažíme s týmto systémom "vyje***" presne ako nám velí naša ľudská povaha a prvotný hriech (vrodená náchylnosť ku zlu). Toľko k tvojej úvahe, prečo sa snažím žiť život už teraz ako Božie dieťa a nespolieham sa na posledný výdych. Ešte by som snáď dodal len toľko: prečo sa ku svojim rodičom správaš slušne a nechceš ich zarmucovať? Však by predsa stačilo byť ku nim milý pár dní pred ich smrťou, aby ťa nevydedili, nie? :) Robíš to preto, lebo ICH MÁŠ RÁD. Na druhej strane: Prečo ateisti dodržujú morálne zásady? Pretože sa snažia žiť vo fungujúcej spoločnosti a možno to niektorí robia nie len z pragmatizmu, ale aj z lásky k ľuďom. Lebo chcú byť dobrým človekom. Máš niečo proti tomu? Pochybujem. Skús si do tejto vety miesto slova "ateisti" dosadiť slovo "kresťania" :)
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

ephramko napísal:na co sa teda krstite, prve svete projimanie, birmovka, chodite do kostola, podporujete cirkev, navstevujete svate miesta a zase raz tak podporujete cirkev (pretoze to cirkev povedala, ze su svate, nie boh)...ked staci uprimne uverit v boha a olutovat hriechy, na to aby som isiel do neba...? ti co kazdu nedelu deru lavice v kostole maju potom u boha nejaku protekciu ako ti co sa modlia doma?
...na toto ste mi neodpovedali, a tiez by ma zaujimalo, aky ma zmysel modlit sa, ked nam boh podla vas dal slobodnu volu a nechce zasahovat do diania na zemi (tak vysvetlujete napr. preco niekto zabije a znasilni nevinne male dieta)....

//autoeditácia príspevku (30 Jan 2011, 20:24)
a tiez je strasne divne, ze krestania maju svoje odpovede na vsetko...prvotny hriech, slobodna vola, satan...a podobne sracky...ale ked sa ich spytate, ci clovek, ktory cely zivot zije podla rovnakych moralnych hodnot ako krestan, len v boha absolutne neveri, ci skonci v pekle alebo v nebi...tak zrazu odpovedat nevedia...

//autoeditácia príspevku (30 Jan 2011, 20:39)
a tiez ma zaujima odpoved, ze co to znamena "uprimny vztah s bohom, uprimne olutovanie hriechov"...pretoze pre mna to je vysoko neurcity vseobecny pojem, odkial viete co je uprimne a co nie ? okrem toho napadol ma priklad. drogovo zavisly clovek vo vysokom stadiu zavislosti, uprimne olutuje to, ze je zavisly, olutuje co tym sposobil sebe, svojej rodine, priatelom...no napriek tomu, ze si uvedomuje svoju zavislost, uvedomuje si co to napachalo a uprimne to lutuje, nedokaze s tym prestat a dalej droguje a ublizuje sebe aj inym ludom, napriek tomu, ze to moze lutovat...
...cize vrah, ktory pred smrtou uprimne olutuje co napachal, boh ho pusti do neba len na zaklade toho ze olutoval co urobil ? nemusi to aj nejako dokazat ? ...odkial boh vie, ze sa taky clovek v nebi nebude spravat rovnako zle ako sa spraval pred olutovanim ? ...nechodte na mna s tym, ze boh je dokonaly a vie vsetko, mame predsa slobodnu volu, cize boh nemoze vediet buducnost...resp. keby vedel buducnost, ako to cele skonci, aky by pre boha mala zmysel nasa existencia?
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa S.T.E.A.L.T.H »

a tiez je strasne divne, ze krestania maju svoje odpovede na vsetko...prvotny hriech, slobodna vola, satan...a podobne sracky...ale ked sa ich spytate, ci clovek, ktory cely zivot zije podla rovnakych moralnych hodnot ako krestan, len v boha absolutne neveri, ci skonci v pekle alebo v nebi...tak zrazu odpovedat nevedia...
odpoved na to co im vyhovuje, to co nie,... je neurcite...why?
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

prepáč, nevšimol som si to. Prečo chodíme do kostola a podobne? Pretože nás to baví, stretávame sa tam s ľuďmi podobného zmýšľania... (ja do kostola nechodím, liturgia sa mi nepáči a kázne ma moc neberú - mali by farárov učiť rečniť a vravieť o zaujímavých témach - to je u nás až na pár výnimiek vzácnosť). Prečo sa dávame krstiť? Krst detí je na dlhú tému (a notne mimo tvojej otázky), krst "dospelého" človeka je vyznaním jeho viery pred ľuďmi i Bohom. Ohľadom pútí - spýtaj sa katolíkov, podľa mňa sväté miesta nie sú, o Márii by som písal veľmi dlho).

Ku modlitbe - prečo sa modlíme? Lebo sa rozprávame s Bohom :) Prečo sa ty rozprávaš so svojimi rodičmi? Z rovnakého dôvodu sa my rozprávame s Bohom :) Boh nie je automat na modlitby - vhodním modlitbu, vypadne splnené želanie - aj tým sa kresťanstvo líši od mágie a okultizmu. Vo svojej logickej úvahe máš chybu: Boh nechce ovplyvňovať vôľu človeka! Nie dianie na zemi. Pokiaľ si nejaký trtko povie, že ide ošukať babičky v parku, tak mu Boh, aj keď sa mu to nepáči, môže len fúkať práškový cukor. Ale len to tej doby, pokiaľ ho znásilňovaná babička poprosí o pomoc - vtedy jej vrámci JEJ možností pomôže. Inak povedané - pomôž si človeče, aj Boh ti pomôže tak, že ti pomôže využiť všetky tvoje možnosti a schopnosti naplno. Preto tá babička toho úchyla trepne kabelkou (lebo karate neovláda).

My a mať odpovede na všetko? Vďaka za poklonu, no nezaslúžene - zďaleka nemáme odpoveď na všetko. Napísal som, ako je to s tým ateistom podľa mojej viery a podľa Biblie. Ak sa ti to nepáči, tvoj problém, mňa tvoj hnev nezaujíma. Ak nedokážeš akceptovať odpoveď "my ľudia to nevieme, vie to Boh" a zároveň ako ateista veríš vo faktor náhody v evolúcii - go ahead. Tvoj boj. Proste - skús si na chvíľu predstaviť, že "to vie len Boh" je normálna odpoveď, nie vytáčka. Je to normálne mienená odpoveď, terminus technicus.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

chces mi snad tvrdit, ze vo svojich modlitbach si nikdy nevyjadril nejake svoje zelanie, tuzbu, prianie ? co teda v tych modlitbach robite? zvacsa vo filmoch su tie modlitby vysostne sebecke...resp. proste su to zelania, napr. sa modlite za to, aby boh urobil tak a tak, odpustil niekomu hriechy a prijal ho do neba...nie su to zase zelania a ovplyvnovanie boha, na ktore vy neverite, kedze dal ludom slobodnu volu a boh nechce zasahovat ???
neprirovnavaj modlitbu k rozhovoru s rodicmi, moji rodicia nie su vsemocne imaginarne bytosti, ktore sa vyskytuju len v mojej hlave...

a tiez je divny ten priklad, ktory si uviedol...obet sa ubrani pred vrahom, zachrani si zivot = stal sa zazrak, to boh jej dal silu na to aby sa ubranila, chvalme pana...
ale ked vrah zabije niekoho = slobodna vola, to ten clovek je zly, boh za nic nemoze, boh predsa nezasahuje do diania na zemi...

nepripada vam divne, ze presne viete kto do neba pojde a ake podmienky musi splnit...ale neviete kto pojde do pekla ? ...ved to, kto skonci v pekle, vychadza uz z tejto predchadzajucej vety...cize ten, kto nesplni podmienky na vstup do neba, skonci v pekle (kedze medzipriestor neexistuje)... = nemas s bohom uprimny vztah, neveris v neho = skoncis v pekle bez ohladu na to, ci si zil podla krestanskych moralnych zasad alebo nie...
hughito
Redeemer
Redeemer

Stoporko:
Takže ešte raz - ten, kto je ateista a žil celý život slušne - netuším, či bude v nebi. O tom rozhodne Boh. To je aj odpoveď na druhú stealthovu otázku - bude on ako dobrý človek a ateista v nebi alebo v pekle?
Ty nevieš, ale ty nie si žiadny garant ani zástupca "kresťanstva". Svätá kniha však dáva jasnú odpoveď a jasnú odpoveď na toto mali aj všetci farári či teológovia po celé stáročia. Odpoveď je: ateista zhorí v pekle.

Dnes sa to už proste takto naostro povedať "nemôže", lebo to už nie je možné, nie sú na to spoločenské podmienky a bla bla.

Každopádne, aj keby mal ateista 5 Nobelových cien za mier, musí skončiť v pekle, lebo Boha neprijal.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

hughito - asi ťa sklamem, no Biblia v tomto jasnú odpoveď nedáva (minimálne nie evanjeliá). Fascinuje ma, ako ma ide ateista poúčať o názoroch farárov. Nič v zlom. Keď som sa o tomto bavil s farármi (SK i USA i FIN) tak všetci tvrdili, že v tomto nám Biblia nedáva priamu odpoveď a je to na Božej zhovievavosti. Takže tvoj horiaci ateista v pekle (ktoré mimochodom zamrzlo, ale to je na inú debatu) je síce možné podľa istých extrémnych prúdov, no určite nie podľa všetkých a dovolím si povedať majoritných učení.

Takže pre menej chápavých - dobre žijúci ateista v pekle skončiť NEMUSÍ - my to nevieme posúdiť. Tak ako nevieme povedať pri dvojštrbinovom experimente, ktorou dierou elektrón išiel. Lebo je to "už z podstaty experimentu" nezistiteľné - tak ani my nevieme povedať, kde skončí dobrý ateista. Vieme kde skončí kresťan. O ateistovi nevieme.

ephramko - už si sa niekedy skutočne modlil? Asi nie, keď neveríš v Boha. Takže chápem tvoju nedôveru a neschopnosť prijať fakt, že modlitba je rozhovor dieťaťa s rodičom. Je to proste tak, akceptuj to.

Ohľadom toho ubránenia sa - asi som to napísal komplikovane a nejasne, uznávam. Snažil som sa povedať zhruba toľko, že božia intervencia tu na Zemi je limitovaná slobodnou vôľou človeka. Inak to asi napísať jasnejšie neviem, sorry.

ešte raz k tomu peklu a nebu - ono to práveže vôbec nie je tak ako si povedal: nesplníš podmienky na vstup = máš smolu. Podľa Biblie to funguje tak, že splníš podmienky na vstup = máš vstup istý. Nesplníš podmienky na vstup = veľa šťastia na poslednom súde, kde ťa bude súdiť Boh.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

ale do neba sa tiez dostanes az po poslednom sude, cize je to len akesi oddialenie toho rozhodnutia, kto skonci v pekle a kto v nebi...a kedze pokial posledny sud nastane, uz mozes byt par storoci po smrti, tak nemas ziadnu sancu ovplyvnit to, kde skoncis, cize rozhodne sa to na zaklade tvojho zivota, to ci si v boha veril alebo neveril...podmienka pre vstup do neba je = viera v boha a uprimna lutost nad hriechmi...tieto podmienky nekrestania nesplnaju, takze sa znova pytam ? kedze nesplnaju podmienky na vstup do neba, kde teda skoncia ?

a este by ma zaujimalo, vzhladom na niekolkonasobne narastajucu populaciu ludi, odkial sa beru stale nove a nove duse? to boh dodatocne vytvara stale nove a nove ? alebo mi chcete tvrdit, ze niekde v semene je polovica duse a niekde v maternici dalsia polovica duse a pri oplodneni tak vznikne novy clovek, nova dusa ?
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

podľa mojej súkromnej viery (o tom, kedy presne nastane súd, či hneď po smrti alebo v nejakú hodinu Biblia nič nevraví) pre každého nastáva posledný súd v sekunde jeho smrti.

Odkiaľ prichádzajú nové duše - neviem. (vidíš, nemám odpoveď na všetko :) )
kostak
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kostak »

Stoporko napísal:blablabla.
zaujimalo by ma podla coho sa usudi ci je clovek dobry alebo zly ako ked som ateista tak as mam riadit zakonmy tejto ehm.. republiky ? ci podla coho sa akoze urcuje ze clovek nepachal zlo
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

kostak - čo robí dobrého človeka? Podľa čoho usúdiš, že je niekto skutočne dobrý človek? Podľa toho, že sa riadi zákonmi našej republiky? Nie. Dobrý človek sa riadi niečim iným. Láskou k blížnemu.
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

uprimna hlboka lutost pred smrtou je zalezitost podla mna 0,01% ludi ...zvysok sme sebecka pysna pliaga (aj ja sa sem zaradim, aby ste neplakali zase)
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

hughito napísal:Odpoveď je: ateista zhorí v pekle.
Sorry za OT ale neda mi :) Za predpokladu, ze je peklo vecne, je technicky nemozne tam zhoriet. ;-)

A k teme: Asi najcastejsie krestanske stanovisko s ktorym som sa stretol ohladom debaty o sude po smrti je ze hlavnym kriteriom je laska (blizsie urcujuce nazory co bude po smrti poznam len z dvoch taborov - ateisti a krestania). A vzhladom na to, ze mieru lasky sa neda urcit vseobecne je naozaj len na Bohu aby sudil. Myslim, ze to dava zmysel, nakolko sme kazdy iny tak by to pri tom sude priam vyzadovalo individualny pristup.
SRneC napísal:uprimna hlboka lutost pred smrtou je zalezitost podla mna 0,01% ludi ...zvysok sme sebecka pysna pliaga (aj ja sa sem zaradim, aby ste neplakali zase)
No ak je pravda to kriterium o laske (a samozrejme ak je pravda o posmrtnom sude), tak to nemusi byt pravda, osobne by som asi uprimne lutoval to, ze som menej casu travil so svojimi blizkymi a podobne. Alebo sa nechapeme?
hughito
Redeemer
Redeemer

javatar:
Sorry za OT ale neda mi :) Za predpokladu, ze je peklo vecne, je technicky nemozne tam zhoriet.
Všimol som si to, keď som to písal, ale úprimne som nečakal, že to niekto bude riešiť, tak som to nechal tak. :)

Stoporko: Ale áno, Biblia sa úplne jasne o tejto otázke vyjadruje, je to tam jasne napísané. Ale teraz to určite hľadať nebudem.

A s tými farármi: si to prečítaj ešte raz, samozrejme, že "dnešní" to už tvrdiť nebudú (okrem bigotných fanatikov, akých je ale napr. v USA veľa). Jednoducho, dnes by už taká viera neprechádzala, keby sa na rovinu hovorilo, že ateisti skončia v pekle. Takže už sa to zaobaľuje do rečičiek.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

javatar napísal:Za predpokladu, ze je peklo vecne, je technicky nemozne tam zhoriet. ;-)
ale vraj aj dusa je nesmrtelna, takze si ten trest tiez mozes uzivat na vecnost... :D

a ako si to nebo predstavujete, co konkretne je na nom take uzasne, ze sa tam vsetci chcu dostat? a preco sa tam chcu dostat ?
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

hughito napísal:javatar: Všimol som si to, keď som to písal, ale úprimne som nečakal, že to niekto bude riešiť, tak som to nechal tak. :)
V pohode. Bol to len pokus o vtip :)
hughito napísal:Stoporko: Ale áno, Biblia sa úplne jasne o tejto otázke vyjadruje, je to tam jasne napísané. Ale teraz to určite hľadať nebudem.
Na mnozsvto kontextu a mnozstvo sposobov pochopenia Biblie celkom odvazne tvrdenie. Kazdopadne moja znalost Biblie nebosahuje ziadny udaj o odsudeni ateistov ktory by bol uplne jednoznacny. Na druhej strane musim uznat ze som ju nikdy detailne nestudoval.
Napísať odpoveď