Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa beardie »

ludia, co nieco vyslovili, sa obratit nemohli?
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

A prečo sa nemohli obrátiť tí ľudia, ktorí bol exponovaní na tej stránke ?
©_ME
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa ©_ME »

Ja nie som Boh, aby som vysvetlil jeho konanie. Jednak že za trest, jednak že za iné veci. Napríklad kaina nechal žiť aby sa dusil vo vlastnom utrpení zo svojho činu.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

©_ME: vykonštruované... "ja nie som Boh, aby som vysvetlil jeho konanie... ...jednak že za iné veci" tak nevysvetľuj jeho konanie ale povedz svoj názor na to, a aké iné veci?
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

hwip napísal:silmarill: Nie, človek sa nerodí ako ateista. Človek sa rodí ako neveriaci. Ateizmus zanmená popieranie Boha, nie neverenie v Boha.
medzi ateistom a neveriacim sa nedá nakresliť presná čiara. vysvetlím ti to: pokiaľ napríklad neverím na existenciu šmolkov, tak v rámci diskusie o nich ich existenciu odmietam. keby som s ich existenciou súhlasil, už by sa nedalo povedať že v nich neverím.

pokiaľ by bolo náboženstvo naozaj tak prirodzené a pravdivé, človek by sa s nejakou vierou už narodil, prípadne by ju objavil bez akéhokoľvek ovplyvňovania zo strany jeho okolia. ak do človeka "tlačia" nejaké náboženstvo už od útleho detstva tak ten človek tomu naozaj uverí a je to pre neho rovnako prirodzené ako jeho materinská reč. pokiaľ by sa dieťa narodilo s inteligenciou a argumentačnou schopnosťou dospelého človeka, tak by v boha neuverilo (alebo by uverilo len veľmi malé percento).
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

ja zase nikdy nepochopim ludi, ktori svoj zivot podriadia dogmam, ktorych spravnostou su si 100% isti, ale zaroven s dogmami prichadzaju dalsie a dalsie otazky, kde sa len ukazuje, ze tie dogmy maju znacne diery...vtedy uz zrazu veriacemu, ktory si bol 100% isty o spravnosti urcitych zivotnych otazok a pravidiel, v inych otazkach staci uz len ubohe konstatovanie "hups, clovek nikdy nemoze pochopit bozie zamery", ktorym sa hlupo snazi racionalizovat si a obhajit si vieru, ktora ma dost znacne diery...
s pocitom bezmocnosti a nevedomosti sa musia vyrovnavat vsetci ludia, niektori si k tomu dopomahaju bohom a jeho nevypocitatelnostou)

neexistuje jediny dokaz, ze tie dogmy a pravidla su od boha...naopak existuju tony dokazov, ze vsetky tie pravidla povymyslali obycajni smrtelnici na ovladanie inych ludi...

kazdy krestan vie, co hovoril Kristus o zivote v pokore a skromnosti a zaroven kazdy krestan vidi, v akych materialnych pomeroch si nazivaju cirkevni hodnostari...akosi to nejde spolu dohromady, ze ? ked mate aspon kusok zdraveho rozumu a kritickeho myslenia, tak vam musi dojst, ze tie pravidla a cele nabozenstvo nie je od boha, ale sluzi len v prospech urcitej vybranej malej skupinky ludi, ktora na tom neustale bohatne, parazituje na inych ludoch, pretoze kedysi davno tie rozpravky povymyslala a vojnami, intrigami, podplacanim a vrazdami upevnovala svoju moc...
©_ME
Light Star
Light Star

LuksKE napísal:©_ME: vykonštruované... "ja nie som Boh, aby som vysvetlil jeho konanie... ...jednak že za iné veci" tak nevysvetľuj jeho konanie ale povedz svoj názor na to, a aké iné veci?
Je ich mnoho, stačí si pozorne prečítať bibliu.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Keby si bol konkrétnejší, nikomu by si tým neublížil. :) A ďalej, vlastný názor na jeho konanie zrejme nemáš, keď si ho nenapísal.
©_ME
Light Star
Light Star

LuksKE napísal:Keby si bol konkrétnejší, nikomu by si tým neublížil. :) A ďalej, vlastný názor na jeho konanie zrejme nemáš, keď si ho nenapísal.
Názor mám, a ten je kresťanský(pri vašej predstavivosti nemusím konkretizovať).
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

Mirv napísal:Ale tuším je zbytočné baviť sa s niekým tak pribrzdeným.

//prepáč ak som ťa urazil, preferuješ termín demencia? alebo možno oligofrénia? mentálna retardácia? "mentally challenged?"
Reaguješ arogantne a povýšenecky - už davnejšie som si to všimol, ale tych dristov, čo tu po fore popišeš, no nemaš byť na čo hrdy človeče.

Musím skonštatovať, že úroveň tejto témy ateistickí prispievatelia znížili na uroveň odpadovú. Sem tam som si to tu ešte prezrel (aj keď pomenej), ale toto, čo sa objavuje tu sa už neda ani len čitať, nie to ešte nejak reagovať.
MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa MIRV »

tehla, ty už si zabudol ako si tu niekomu hovoril, že je pomätený, nadával do chudákov, idiotov atď.? Nehraj sa teraz na morálnu políciu. Na teba sa tiež neoplatí reagovať, obvykle si tu totiž iba prídeš uľaviť. A ak tu nebudeš reagovať, bude to skutočne nesmierna strata :smt017

//k príspevku podo mnou:
tehla

MIRV napísal: A ak tu nebudeš reagovať, bude to skutočne nesmierna strata :smt017
pre teba určite :lol:
Neni tu už na čo reagovať, pre mňa je uľava, že sa tu už s vami nenaťahujem a rozumni ľudia to urobili už davnejšie, lebo to nema žiaden vyznam. Nechcete pochopiť o čom je viera ani nasledovanie Krista, chcete rýpať, provokovať a hrať sa na svetaznalých. Ale neviete nič.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Áno, Krista naozaj dnešní kresťania nasledujú, na čele s Vatikánom. To teda máš pravdu. Riadia sa podľa jeho myšlienok a vyznávajú rovnaké hodnoty.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

tehla: Samozrejme, nevieme nič. A o akej úrovni to tu píšeš? Ja si pamätám na úrovne diskusie s jedným z vás, teda moderátorom, ktorý iba urážal a podobne. Ja tu napríklad diskutujem celkom slušne, to iba vy sa považujete za "tých, ktorí všetkému chápu a všetko vedia, ktorí sú rozumní", pretože ak niekoho označíš ako človeka, ktorý "nevie nič", tak je tvoj nadradený prístup k celej tematike úplne jasný. Ale na to som si už zvykol, páči sa mi však, že poniektorí tuto na fóre X krát naznačia, že diskutovať už nebudú a že sa takto cítia lepšie, ale furt raz za čas dôjdu, kopnú si, napíšu niečo "múdre" a zdúchnu.
Ďoďa
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Ďoďa »

Takze ja by som tu rada uverejnila clanok, ktory podotykam nie je moj ale poukazuje na moju ideologiu a postavenie k Jezisovi.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Ježiš Kristus nie je Boh, ani Spasiteľ!

Ústredným bodom v kresťanskom náboženstve je učenie o Svätej Trojici, ktoré tvrdí, že Boh je trojjediný: Boh-otec, Boh-syn, Boh-duch Svätý, t. j. všetko sú to rôzne úlohy tej istej osoby, teda Boha. Súčasne s učením o Svätej Trojici kresťanská cirkev neprestajne všetkým hovorí o akejsi obeti Boha-Syna, ktorý údajne spasil celé ľudstvo tým, že zobral na seba jeho hriechy. Poďme sa spoločne, pozorne zamyslieť nad tým, čo že znamená Ježišova obeť a od čoho nás to všetkých spasil.

Nuž, cirkev nás učí, že do Kristovho príchodu na zem čakali všetkých ľudí po fyzickej smrti alebo večné plamene a škrípanie zubov, alebo smrť. Druhé tvrdenie neodolá žiadnej kritike, nakoľko podľa definície je duša nesmrteľná. Čo sa týka prvého tvrdenia aj to je celkom pochybné, nakoľko z biblie je známe, že boh povolával k sebe do raja tiež spravodlivých. Pripusťme, že rajské radosti čakali v tých dobách iba veľmi obmedzenú skupinu zatiaľ čo základná masa spravodlivých, nehovoriac už o prostom ľude, šla bezpodmienečne do kotla so smolou.

A tak sa na zemi objaví sám Boh v podobe Boha-Syna Ježiša Krista a umiera na kríži aby zachránil ľudstvo pred peklom. Ale veď je známe, že Boh je všemohúci, vševediaci, vševidiaci… a nesie zodpovednosť za všetko, čo sa na zemi deje. Z toho vyplýva, že boh ukrižoval sám seba. Prečo? Preto aby „spasil“ ľudstvo pred peklom. A kto konkrétne rozhoduje kam pôjde človek po smrti: do neba, či do pekla? Odpoveď je jednoznačná: Boh. A dostávame takýto obraz: Boh prišiel na zem, aby zabil sám seba preto, aby spasil ľudstvo pred sebou. Aký záver z toho možno urobiť? Dopredu upozorňujem, že nebudem považovať boha za idiota, nakoľko idiot by sotva mohol stvoriť svet.

Z vyššie uvedeného teda vyplýva, že Ježiš Kristus nie je Boh a celé učenie o Svätej Trojici je vo svojej podstate nepravdivé a tiež, že Ježiš Kristus nikoho nespasil, preto je nesprávne označovať ho za spasiteľa. Veď ak by Boh z ničoho-nič zahorel láskou k ľuďom tak, že by sa rozhodol zbaviť ich pekla, potom oveľa logickejšie by bolo jednoducho prestať ich tam posielať a nie vystrájať husárske kúsky, ako zabiť sám seba, aby spasil pred sebou.

Predpokladám, že mnohí veriaci začnú hovoriť, že boh nepodlieha logike, preto zopakujem, že za prvé; považovať boha za idiota je nesprávne, za druhé; odkiaľ vedia veriaci, že boh nepodlieha zákonom logiky.

A teda, Ježiš Kristus nie je Boh a nie je spasiteľ.

PROMETHEUS

--------------------------------------------------------------------------------------------

A co sa tyka Boha na toho verim aj ked pochybujem ze je nejaky super milujuci a pod. Rada to porovnavam k priklade k hodinkarovi. Myslite ze keby sme vsetky suciastky z hodiniek podavali do jedneho vrecka tak by sa nejakym zazrakom utvorila hodinka? Myslim ze nie. Musel by prist hodinkar a zostrojit to . Hodinky bezia na nejaky princip a pod. Presne ako to je z nasou zemou\svetom. Ale samozrejme kedze uz nas hodinkar urobil hodinky, kt. bezia same, raz za cas ich skontroluje ale inak si ide 'svojou cestou' . Takze ano urcite tu z mojho hladiska existuje energia, ktora nas stvorila ale inak na nas takpovediac kasle aj ked ma nas rad ako hodinkar svoje hodinky.

V bříšku těhotné ženy byla dvě miminka. První se druhého zeptalo:

- Věříš v život po porodu?

- Určitě. Něco po porodu musí být. Možná jsme tu hlavně proto, abychom se připravili na to, co bude pak.

- Blbost, žádný život po porodu není. Jak by vůbec mohl vypadat?

- To přesně nevím, ale určitě tam bude víc světla, než tady. Třeba budeme běhat po svých a jíst pusou.

- No to je přece nesmysl! Běhat se nedá. A jíst pusou, to je úplně směšné! Živí nás přece pupeční šňůra. Něco ti řeknu: Život po porodu je vyloučený – pupeční šňůra je už teď moc krátká.

- Ba ne, určitě něco bude. Jen asi bude všechno trochu jinak, než jsme tady zvyklí.

- Ale nikdo se přece odtamtud po porodu nevrátil. Porodem prostě život končí. A vůbec, život není nic, než vleklá stísněnost v temnu.

- No, já přesně nevím, jak to bude po porodu vypadat, ale každopádně uvidíme mámu a ta se o nás postará.

- Máma? Ty věříš na mámu? A kde má jako podle tebe být?

- No přece všude kolem nás! V ní a díky ní žijeme. Bez ní bychom vůbec nebyli.

- Tomu nevěřím! Žádnou mámu jsem nikdy neviděl, takže je jasné, že žádná není.

- No ale někdy, když jsme zticha, můžeš zaslechnout jak zpívá, nebo cítit, jak hladí náš svět. Víš, já si fakt myslím, že opravdový život nás čeká až potom…

Tot moj nazor na problematiku nabozenstva. :smt006
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Ja mám taký jeden...celkom výstižný.

//k: Trápne pre tých, ktorí nemajú dostatok rozumových schopností, aby to pochopili :) Karmami na tom nič nezmeníš, neboj...

///k: Vidím, že som trafil do čierneho. Len berte, berte, mám jej dosť. Nabudúce ma ušetrite hlúpych komentárov, ktoré ma nezaujímajú a radšej fungujte, kresťanská úderka.
Prílohy
veda vs. viera
veda vs. viera
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

seth82 napísal:Nabudúce ma ušetrite hlúpych komentárov, ktoré ma nezaujímajú
Nuz ak ta nezaujma ako veda skutocne funguje a preco to ma od vystizneho poriadne daleko a tvrdohlavo si stojis za svojim (na styl "ja mam pravdu a nemam zaujem pocut nic ine") tak potom...
Prílohy
1311464996150[1].jpg
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Prepáč, javatar, ale kdeže som ja takýto postoj zaujal? Myslím, že som o tom diskutoval dostatočne a to aj s tebou. Problémom je, ako som to už spomenul, že obaja máme rozdielne názory a tak to aj zostane. Kameňom úrazu je však nie môj postoj, ale ten tvoj, pričom mňa obviňuješ, že si za všetkým tvrdohlavo stojím štýlom "ja mám pravdu a nemám záujem počuť iné", čo je klamstvo, pretože som tu o tom niekoľko krát otvorene diskutoval. Na druhej strane TY si mi do karmy napísal "blablabla, aj s linkom ako to vlastne vo vede funguje" - sorry, ale ja ten link za veľvyslanca pravdy o vede nepovažujem a myslím si o ňom svoje. Pokiaľ ti mnou postnutý obrázok narušil tvoje kruhy a tvoje teórie, to je už tvoj problém, nestotožňuješ sa s ním, ja áno. Dokonca si si dovolil poznamenať, že "ma nezaujíma, ako veda skutočne funguje" - hádam si sa už nestihol menovať za arbitra, ktorý tu bude súdiť, ako veda funguje, alebo nie? (nehovoriac o tom obrázku, v ktorom sa dokonca znižuješ na urážanie)

Opačné názory a názory, ktoré niekomu nesedia do svetonázoru = karmabombovanie na úrovni. Prosím, kľudne pokračujte, je to len internetové fórum, avšak vaše všemocné, vševediace, furtpravdivé a jednoznačne správne komentáre ma fakt nezaujímajú.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Ale samozrejme - podla teba sa jedna len moj nazor. Mam pre teba novinku - exatne vedy maju svoje exaktne pravidla! Ten link ti to mal ozrejmit, no evidentne sa to nestalo. Teda nie nazor vs. nazor ale fakt vs. nazor. Tak a teraz ked to mas vysvetlene polopate, mozme zacat debatovat odznova.

A pokojne ten zdroj spochybni (ratal som s tym). Som zvedavy ci by si ty vedel najst clanok ktory by podoprel tvoje teorie o vede. Mimochodom poznam minimalne jednu VS na slovensku kde sa metodologia vyskumu uci, pokusim sa zohnat skripta aby si mal zdroj ktory by si ty sam nemal spochybnovat (kedze by to bol zdroj akademicky).

K- davam zriedka (neviem ci som ju vobec v tejto teme dal), v tomto pripade som usudil ze je to adekvatne (ci uz za trolling alebo ignoraciu).
tehla

Ďoďa napísal:
Ježiš Kristus nie je Boh, ani Spasiteľ!

PROMETHEUS
Ak veríš v Boha, tak ti dám jednu dobrú radu - na túto spoločnosť pozor - žiada 2% z daní na propagáciu potratovej politiky a má blízko k slobodomurárskym spoločnostiam - konkrétne k lóži Humanizmus, ktorá svojimi „slobodomyšlienkami“ rozvracia morálku a ľudskú dôstojnosť a haní všetko, čo zaváňa kresťanstvom, vierou, cirkvou a dokonca Bohom. Kedysi sa o to pokúšali ako súdruhovia, dnes táto z veľkej časti aj bývalá komunistická "sebranka" útočí aj napr. pomocou podobných spoločností.

čo sa týka lóže humanizmus - nie som si istý, či má niečo spoločné s ľudomilnosťou lebka a prekrížené hnáty na čiernom pozadí, kde vyzývajú k vstupu do „čiernej miestnosti“ na vlastnú zodpovednosť:

http://www.humanizmus.sk/2.html

Na svojej stránke spoločnosť Prometheus vyzýva:
"Státisíce Slovákov sa zaobídu bez boha. A čo vy?"

Okrem toho - táto spoločnosť sa snaží poprieť existenciu Boha/iných „božstiev“ - a dá si názov podľa pohanského „polobožstva“ ? Ale možno preto, že prometheov osud je predzvesťou osudu tejto organizácie... :P
Hughito napísal: Áno, Krista naozaj dnešní kresťania nasledujú, na čele s Vatikánom. To teda máš pravdu. Riadia sa podľa jeho myšlienok a vyznávajú rovnaké hodnoty.
Nevšimol som si, že by ti vadilo to, že nenasledujú Krista - to velakrát vadí aj samotným kresťanom. Mne sa skôr zdalo, že chceš navodiť dojem, že Krista nasledovať vôbec netreba.
Napísať odpoveď