Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa hughito »

Patt Condell v najnovšom videu, zameranom na Islam pod názvom: Meno jedu. Krátko, jasne, bez servítkov a na rovinu - ako vždy.

http://www.youtube.com/user/8080256256# ... 5kVA0ij-L4
silmarill
King
King
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa silmarill »

výborné video, i keď by sa skôr hodilo do témy "Arabi, muslimovia"
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

uprimne povedane - neverim ze vacsina z muslimov je na tom takto ale nabozensky fundamentalizmus treba potlacat vsade, vsetkymi moznymi prostriedkami (v ktoromkolvek nabozenstve)
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

silmarill napísal: fíha, a ja som si myslel že matkou vied bola vždy matematika, ktorá tu je už 5000 rokov...
bola „matkou“ vied po storočia v Európe. Ohľadom arabov- nehádam sa, po Európe pred príchodom kresťanstva pobehovali barbari, ktorí mali vo zvyku napr. ľudské obety alebo napichovanie hláv na kôl a pod., takže mohli byť na tom lepšie - no odvtedy sme ich už dávno predbehli...
hughito napísal: A teológia nie je veda - nehnevaj sa, ale nie je. Takisto ako filozofia.
nauraa napísal: Uz tato veta zdiskvalifikovala moznost teologie byt vedou. "Nadprirodzena skutocnost" je nevedecky predmet, preto teologia nie je vedou, aj ked moze pouzivat formalne vedecke postupy.
No to je opäť len váš názor ako ten, že kresťanstvo a slobodomurárstvo sa nevylučuje - taká malá nápoveda - teológia a filozofia sa napr. študuje na univerzitách a je možné za ňu získať aj akademický titul, neviem, či ste vedeli:

na Slovensku oficiálne philosophiae doctor (teda po latinsky); v Česku takisto názov doktor, ale skratka Ph.D.; v niektorých krajinách Doctor philosophiæ - D.Phil.; v mnohých krajinách skratka Ph.D.) je medzinárodne uznávaný akademický titul.

Philosophiæ doctor doslova znamená doktor filozofie (pôvodne toto použitie vychádza zo starogréckeho Διδάκτωρ Φιλοσοφίας, čo znamená „učiteľ filozofie“). V stredoveku bola akákoľvek iná vedná oblasť mimo teológie, medicíny a práva označované ako filozofia, preto sa dnes titul "philosphiae doctor" udeľuje absolventom v rôznych vedeckých oblastiach.

čo sa týka Slovenska:

Podľa zákona 131/2002 z.z. Doktorandom v oblasti katolíckej teológie sa po absolvovaní prvej ucelenej časti doktorandského štúdia udeľuje titul „licenciát teológie“ (v skratke „ThLic.“). Absolventom doktorandského štúdia v týchto oblastiach sa udeľuje aj titul „doktor teológie“(v skratke „ThDr.“). Pričom predchádzajúci odsek č. 15 píše nasledovne: (15) Absolventom doktorandského štúdia sa udeľuje akademický titul „doktor“ („philosophiae doctor“,v skratke „PhD.“; skratka „PhD.“ sa uvádza za menom). Teda doktorandi takto získali dva akademické tituly: ThDr. a PhD.. A absolvent doktorandského štúdia bol jasne odlíšený od magistra po vykonaní rigorózneho konania, ktorý podľa § 53, odsek 8, písmeno f získal po absolvovaní rigorózneho konania tiež titul ThDr..
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

tehla: co ma studium filozofie spolocne s titulom Ph.D.?
MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa MIRV »

Na univerzitách sa vyučoval aj marxizmus-leninizmus a človek mohol dostať aj titul RSDr., teda podľa tehly je to tiež veda. Veď to sú kritériá, ktoré mu stačia.
tehla

Mirv - o marxiológii alebo leninológii som ešte nikdy nepočul...ani o tom, že by to bol samostatný vedný odbor

Mimochodom počas komunizmu kľudne mohol existovať aj vedný odbor "marxizmus - leninizmus" - ktorý by mal samostatnú "marxisticko-leninistickú fakultu" - aj vedné odbory totiž vytvárajú ľudia... :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Ja som tvrdil, že sa nedá teológia študovať v doktorandskom programe ? Ale naozaj neviem, čo si tým chcel akože dokázať.

Inak áno - je to môj názor, že teológia, filozofia a pod. smery nie sú vedami v exaktnom slova zmysle - s tým, že teológia je pre mňa úplná paveda s absolútne nulovým prínosom pre spoločnosť.
beardie
Redeemer
Redeemer

hughito: budes studovat na FiF? priamo filozofiu? co si od toho slubujes?
hughito
Redeemer
Redeemer

Nie, históriu.
tehla

Hughito - mne to je jasné, že je to iba tvoj názor.

Nikto ani netvrdil, že teológia je exaktnou vedou - patrí medzi humanitné vedy, ktorých podskupinou sú teologické vedy. Katolícka teológia je jednou z najstarších vied na Europskom kontinente. (to ako ty vidíš jej prínos mňa osobne vôbec netrápi, ani tu reč o tom nebola) - reagoval som na to, že „vedecká komisia“ v zložení ty, nauraa a ešte pár ľudí sa pokúsilo teológiu vyšrtnúť zo zoznamu vied
hughito
Redeemer
Redeemer

Touto otázkou sa zaoberá veľa ľudí, dokonca aj rôzni filozofia vedy. :arrow: http://www.asa3.org/ASA/PSCF/1998/PSCF3-98Peterson.html

Ide o názor každého človeka. Ale, ak je teológia veda, tak potom je veda aj ufológia.
tehla

Až na to, že ufológia sa neštuduje na univerzite a nemôžeš za ňu získať titul a nie je zaradená v odiciálnom zozname vied.

História sa tiež študuje na filozofickej fakulte, čiže podľa teba vlastne nepatrí medzi vedy. zas maš v tom nejaky chaos :lol:
beardie
Redeemer
Redeemer

hughito napísal:Nie, históriu.
este mi pls povedz, ake je tvoje planovane uplatnenie na trhu prace
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

tehla: Zopakujem - kde sme sa pokúsili vyškrtnúť teológiu zo zoznamu vied. Konkrétne kde som sa to snažil ja, keďže si ma vo svojom prvom príspevku o tom spomínal. Tak odpovedz, alebo prestaň už konečne tmáriť.

//karmista: Vykýchni si oko. A ak sa "do toho rozumieš" (hoci neviem, do čoho), tak sa tu vyjadri a nebuď zbabelý. Zároveň sa nauč čítať, ja som vo svojom príspevku nič netvrdil...

///karmista: vykýchni si oko aj druhý krát.
hughito
Redeemer
Redeemer

tehla napísal:Až na to, že ufológia sa neštuduje na univerzite a nemôžeš za ňu získať titul a nie je zaradená v odiciálnom zozname vied.

História sa tiež študuje na filozofickej fakulte, čiže podľa teba vlastne nepatrí medzi vedy. zas maš v tom nejaky chaos :lol:
To nie, ale podľa môjho názoru, čo sa týka obsahu a predmetu danej "vedy," tak je to na rovnakej úrovni.

LOL, a čo keď je história na filozofickej fakulte ? Pomýlené to máš skôr ty. Ja som písal o filozofii, nie o filozofickej fakulte.

bearde: V ideálnom prípade takéto: plánujem si spraviť PhD. v obore a zamestnať sa v na príslušných historických inštitútoch (napr. HÚ SAV, ÚPN, prípadne katedra na VŠ). Kam smeruješ svojimi otázkami ?
beardie
Redeemer
Redeemer

len pre info
tehla

Hughito, nedivím sa, že nepovažuješ filozofiu za vedu, keďže jednou z jej disciplín je aj logika (dokonca na filozofickej fakulte Karlovej univerzity sa nachádza katedra logiky), ktorú ty nepoužívaš - filozofiu nepovažuješ za vedu a túžiš po titule PhD.( oficiálne "philosophiae doctor" )

Filozofia (z gr. láska k múdrosti: filein = ľúbiť a sofia = múdrosť) - mám to chápať tak, že teba sa to netýka?
beardie
Redeemer
Redeemer

tehla: filozofia ma s titulom PhD. pramalo spolocne
Napísať odpoveď