Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

eMPiko
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa eMPiko »

tehla napísal:
Predsa s vznikom každej novej cirkvi sa deformovalo aj náboženstvo – ergo vzniklo kvalitatívne „nové“ náboženstvo, prečo by mal autor byť „debil“?
A co ak tie nove nabozenstva vznikali prave preto, ze stara cirkev sa stavala deformovanou? Napr. vychodne cirkvi pozeraju na RKC s despektom uz starocia - vdaka rimskemu mamonu, mocnarstvu, modlosluzobnictvu etc.

A ked sa uz chces vystatovat vekom - vedz ze ateizmus je tu odjakziva a da sa najst v kazdej kulture.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Tehla - zjavne si ma nepochopil, alebo som to možno zložito napísal. Mám na mysli toto: V 1517 Luther (mimochodom, nebol odpadlým mníchom, ako autor tvrdí, ale ho vyobcovali, sám chcel ostať katolíkom) nezaložil nové náboženstvo. Jeho myšlienky dali vzniknúť novej cirkvi, ktorá vyznáva to isté náboženstvo - kresťanstvo. My ako evanjelici máme na niektoré veci trocha iný názor, no stále sme súčasťou jedného náboženstva spolu s babtistami, kalvínmi...
Prečo je debil? To netvrdím, tvrdíš to zjavne ty :D Ja som napísal: "Autor toho paskvilu akosi nerozlišuje medzi cirkvou a náboženstvom, alebo je to obyčajný debil" Všimni si to slovo "ALEBO."

empiko - či sa stala stará (RKC) cirkev deformovanou alebo nie - je to dosť nešťastná formulácia, to je na dlhú debatu a asi dosť nad rámec tejto témy, možno by sa hodila do témy pre veriacich a ľudí dobrej vôle.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

eMPIKo to trafil presne, teda, hlavne sa jedná o protestantov a ďalšie skupiny z nich vychádzajúce - kalvinisti atď.

Tu je krásne vidieť to, o čom som písal: tehla ako vyznávač pravoverného a pôvodného náboženstva sa vyvršuje nad vyznávačov ostatných náboženstiev - nevraviac o ateistoch.

Stoporko:
či sa stala stará (RKC) cirkev deformovanou alebo nie - je to dosť nešťastná formulácia, to je na dlhú debatu a asi dosť nad rámec tejto témy, možno by sa hodila do témy pre veriacich a ľudí dobrej vôle.
Ale no, však sa to neboj napísať. Samozrejme, že sa stala - inak by predsa nenastal celý reformačný proces. Tá deformácia už bola tak silná a do očí bijúc (napr. čo robili rôzni pápeži, to sa len tak nevidí), že ten proces musel nastať. A naštartoval to ujco Luther.

Keď už to mám tak napísať (obrazne), tak keby som bol veriaci, tak som určite protestant. A určite nielen nejaký obyčajný, ale člen nejakej ešte menšej radikálnejšej "subskupiny." Ty si, Stoporko, čo ?
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

stoporko napísal:Nasledovať učenie a život JK - tu je práve pes zakopaný. Čo je skutočné učenie JK a čo je len balast a omáčka pridaná kultúrnymi zvyklosťami a zvykmi vplyvom dejín?
Pokial viem ucenie Jezisa je obsiahnute v biblii v Novom zakone, takze nieco take ze balast tu nemoze existovat.

To co tu ty pises je len tvoje vysvetlenie viery, nemas to absolutne nicim podlozene rovnako ako celu vieru ktora vzdy ostane len vierou a nikdy nie faktom.

Inak este jedna taka zaujimavost aj co sa tyka porovnania pohanstva, judaizmu a krestanstva ČO NEUČIA NA HODINÁCH NÁBOŽENSTVA A ETICKEJ VÝCHOVY
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

hughito - čo som ja? Radím sa k ECAV, moje názory ale ovplyvnilo viacero cirkví (napr. adventisti 7. dňa) a podobne (napr. K. May, Masaryk, Foglar, kniha Chromý Jeleň, Jsme části Země, Pistis Sofia...). Takže čisto protestant nie som, som taký aký som - vidno aj napr. v tejto téme :)

Nemám problém napísať, že RKC bola v dobe Luthera do značnej miery prehnitá - lebo to tak proste bolo. No nepovažujem to za správne takto povedať s ohľadom na ľudí, ktorí jej verili "ako deti," snažili sa žiť svoje životy najlepšie ako vedeli a nemohli za to, že na čele toho obrovského kolosu boli ľudia, ktorí boli takí, akí boli. Farizejskí, pokryteckí, pletichárski... nepripomína vám to niečo? Keď beží v TV zasadanie parlamentu, vidím tam to isté.

Kali - odkiaľ berieš istotu, že Ježišovo učenie je obsiahnuté LEN v biblickom NZ? (to z tvojho príspevku totižto vyplýva) Poznáš trocha pomery, za akých NZ ako kniha vznikal? Ešte stále tvrdíš, že neobsahuje aj kopu "balastu," rozumej pod tým etnické a dobou podmienené zvyky a "príkazy?"
hughito
Redeemer
Redeemer

Ježišove učenie je obsiahnuté aj v iných evanjeliách, ktoré boli zakázané a vyradené. Už len toto nie je dobrý štart cirkvi ako inštitúcie - táto selekcia.

Stoporko: Mne sa zdalo, že si v niečom "špecifickejšom." Nevadí. :)
MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa MIRV »

hwip napísal: MIRV - áno, aj takých som stretol, dokonca jeden z nich bol kňaz. Ale určite to neplatí pre všetkých, teda aspoň väčšina tých, čo poznám sa riadia podľa Katechizmu resp. Biblie.
Čo sa týka tých denominácií, tak áno súhlasím s tebou, môže tomu byť tak. Ale určite tieto denominácie nekonajú 100% podľa Biblie t.j. už nie sú kresťanské :arrow:
Kresťanstvo sa všeobecne berie ako to kresťanstvo, ktoré má 10 Božích prikázaní, ktorými by sa mal riadiť každý kresťan. Ak už tým 10 prikázaniam učenie danej denominácie odporuje, už to kresťanstvo nie je.
100% podľa Biblie nekoná nikto. Ak sa holíš, ak nosíš oblečenie zo zmiešaných vlákien atď. - tak porušuješ niektoré z vyše 700 pravidiel obsiahnutých v Biblii a to sú iba tie miernejšie. Ale niekto sa o to už pokúšal a napísal o tom knihu, nečítal som ju, pre teba by však možno bola informatívnejšia, možno ťa povedie k 100% biblickému životu: http://www.ajjacobs.com/books/yolb.asp
A čo sa týka 10 prikázaní - tak dúfam, že sláviš sabbath a nepracuješ v ten deň.

Ohľadom tehlovej humoristickej vložky: http://www.logicalfallacies.info/releva ... tradition/

//hwip: takže božie zákony sú až tak dokonalé, že ich nemožno dodržiavať? Potom to nie sú zákony vhodné pre ľudí.

A verzia desatora z katechizmu nie je totožná s tou, ktorú nájdeš v Biblii - tam je spomínaný iba sabbath. A možno to bude pre teba prekvapením, ale desatoro, ktoré máš dodržiavať patrí do SZ, ktorý...prekvapivo...napísali judaisti. Takže desatoro (aj s jeho sabbathom) patrí do judaizmu aj kresťanstva.
hwip
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa hwip »

ako som písal vyššie, naozaj nikto nekoná 100% podľa Biblie, lebo to nikto z ľudí nedokáže.

P.S. Kresťania slávia nedeľu, Sabbath patrí do judaizmu :D
kali520
Darca
Darca

stoporko napísal:Kali - odkiaľ berieš istotu, že Ježišovo učenie je obsiahnuté LEN v biblickom NZ? (to z tvojho príspevku totižto vyplýva) Poznáš trocha pomery, za akých NZ ako kniha vznikal? Ešte stále tvrdíš, že neobsahuje aj kopu "balastu," rozumej pod tým etnické a dobou podmienené zvyky a "príkazy?"
Jezis nikdy nic nenapisal ani po sebe nic nenzanechal, to co on ucil je zachytene iba v tych 4 evanjeliach.
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

eMpiko napísal:A co ak tie nove nabozenstva vznikali prave preto, ze stara cirkev sa stavala deformovanou?
A čo ak nie?
Stoporko napísal:V 1517 Luther (mimochodom, nebol odpadlým mníchom, ako autor tvrdí, ale ho vyobcovali, sám chcel ostať katolíkom) nezaložil nové náboženstvo.
Katolícke náboženstvo je iné ako protestantizmus. (podstata je tá istá – veríme v trojjediného Boha)

Čo sa týka jeho vôle ostať katolíkom – pápež Lev X dlho otáľal s jeho exkomunikáciou,
Najprv bulou Exurge Domine(1520) žiadal Luthera ,aby odvolal svoje bludné tézy.
Luther mal nejakú dobu na to aby to urobil, on nie že to neurobil , ale verejne sa vysmial bule a verejne ju spálil.
Na to pápež bulou Decet Romanum(1521) exkomunikoval Luthera.

Pár vecí, čo tvrdil Luther:

..veď je to číry ľudský výmysel, ktorý Boh nenariadil...omša je vec škodlivá...

2.Očistec... načim pokladať za číre diabolské strašidlo...

3.Vzývanie svätých patrí tiež medzi Antikristove zneužitia...

4....všetci sme zatratení a že nieto na nás ani vláska dobrého...

nieto nijakého dobrého skutku, ale len samé zlé skutky...

5.(Vo Sviatosti oltárnej):...chlieb tu je i zostáva...

(Viď Šmalkaldské články napísané Lutherom v 1537.)

6.Odpustky sú pobožné podvody na veriacich.

7.Rímsky pápež nie je zástupcom Krista...

8.Spravodlivý hreší aj v každom dobrom skutku...

(Viď Denzinger 758,763,771)

Ako vidíš, nemôže byť členom cirkvi niekto, kto bojuje proti jej učeniu a popiera jej samotnú podstatu..
Stoporko napísal:možno by sa hodila do témy pre veriacich a ľudí dobrej vôle.
Len to nie, prosím, aspoň tamtá téma nech sa nezanáša hádkami – tamtá téma má byť oázou pohody, preto bol odtiaľ vyobcovaný zas hughito :)
kali520 napísal:nemas to absolutne nicim podlozene rovnako ako celu vieru ktora vzdy ostane len vierou a nikdy nie faktom.
To nie je pravda, možno len ide o fakty, ktoré si sa ty už z princípu rozhodol neakceptovať, lebo sa priečia tvojej viere

A p.s. Kali – Ježiš toho po sebe zanechal podstatne viac, ako pár popísaných strán textov – tolko snad registruješ... :)
hughito
Redeemer
Redeemer

tamtá téma má byť oázou pohody, preto bol odtiaľ vyobcovaný zas hughito
Ja som nebo odnikiaľ vyobcovaný, ale dobrovoľne som sa vzdal prispievania do danej témy - konieckoncov, ani by som sa tam nemal moc ho ako zapojiť. :wink:

A stále neviem o akej trápne oáze pokoja to píšeš: tá by bola aj tu, polemizovať sa dá aj pokojne, na úrovni, ale holt, často to pokazia istí jedinci, napr. ty. :wink: Asi by sme ťa odtiaľto mali vyobcovať. :D

A Luther viacero veci pekne trafil, napr.:

Kód: Vybrať všetko

6.Odpustky sú pobožné podvody na veriacich.

7.Rímsky pápež nie je zástupcom Krista...
Čo na tom nie je pravda, tehla ?
tehla

hughito napísal:Asi by sme ťa odtiaľto mali vyobcovať.
ešte som tu nevidel články od seba, že ateisti sú vrahovia ľudí, že vytrhali holými rukami črevá z brucha, prípadne trpia duševnými poruchami – aj keď dalo by sa všeličo, ale keby som začal, tak už by sme asi neskončili. Ale vnímam to len ako čistú provokáciu v ktorej sa vyžívaš a z ktorej máš potešenie, takže pokračuj a ešte pridaj, zatiaľ je to slabé...Sám musíš uznať, že na kresťanstvo reaguješ neprimerane agresívne a neobjektívne
hughito napísal:Ja som nebo odnikiaľ vyobcovaný, ale dobrovoľne som sa vzdal prispievania do danej témy
No,na to nech si utvorí názor každý sám, ale som rád, že si si aspoň uznal, že nemal by si tam čím prispievať

Kristus povedal: Peter ty si skala na tebe postavím svoju cirkev, ale možno Luther začal mať pocit, že to povedal vlastne jemu. Ktovie..

Čo sa odpustkov týka – sú to motlidby za duše zosnulých a modlia sa ich ludia v období od 1. – do 8-meho novembra
hughito
Redeemer
Redeemer

ešte som tu nevidel články od seba, že ateisti sú vrahovia ľudí, že vytrhali holými rukami črevá z brucha, prípadne trpia duševnými poruchami – aj keď dalo by sa všeličo, ale keby som začal, tak už by sme asi neskončili. Ale vnímam to len ako čistú provokáciu v ktorej sa vyžívaš a z ktorej máš potešenie, takže pokračuj a ešte pridaj, zatiaľ je to slabé...Sám musíš uznať, že na kresťanstvo reaguješ neprimerane agresívne a neobjektívne
Myslel som to ironicky, ale tak schválne si to prehliadol. Na ďalšie provokácie a lži reagovať nebudem (konieckoncov, už sme to riešili x-krát), nech sa tu nerobí bordel. Určite aj ty uznáš, že to tak bude lepšie. :wink:
tehla

nejak som neprišiel na to, čo tam bola lož, ale áno uznám, preto možno si si všimol ja už na teba v podstate nereagujem, iba keď mi položíš nejaké otázky...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

„Dospelý človek má v celom mozgu asi biliardu neurónových spojení, čo je jednotka s 15 nulami. Má Stvoriteľ schopnosť nielen spočítať tieto spojenia, ale aj ich obnoviť?

The World Book Encyclopedia uvádza, že hviez vo vesmíre je 200 triliónov, čo je dvojka s 20 nulami. Stvoriteľ pozná všetky tieto hviezdy podľa mena. (Izaiáš 40:26) Určite je teda schopný pamätať si a rekonštruovať neurónové spojenia, ktoré vytvárajú spomienky a city ľudí, ktorých sa rozhodne vzkriesiť.“

(z jehovistickej brožúry)
ukazka vymyvania mozgov oveckam...alias argumentacia "logika nie je tvojou silnou strankou"...
kali520
Darca
Darca

tehla napísal:To nie je pravda, možno len ide o fakty, ktoré si sa ty už z princípu rozhodol neakceptovať, lebo sa priečia tvojej viere
Ake fakty?
tehla napísal:A p.s. Kali – Ježiš toho po sebe zanechal podstatne viac, ako pár popísaných strán textov – tolko snad registruješ...
Co napriklad?
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Tehla, ok, môžme o Luťovi debatovať tu:

Pár vecí, čo tvrdil Luther:

"..veď je to číry ľudský výmysel, ktorý Boh nenariadil...omša je vec škodlivá..."
Čo rozumieš pod pojmom Omša? Ak všelijaké zložité liturgie a "diktátorstvo" farára, tak sa s Lutherom stotožňujem.

"2.Očistec... načim pokladať za číre diabolské strašidlo..."
Plne s Lutherom súhlasím. V Biblii očistec NIE JE, zaviedol ho až Hieroným, dal ho do svojho prekladu Biblie - Vulgáta (ktorý je mimochodom považovaný odborníkmi za dosť zlý). Samotná myšlienka očistca je podľa môjho názoru zvrátená a pokrytecká - priam dokonalá na ovládanie más veriacich.

"3.Vzývanie svätých patrí tiež medzi Antikristove zneužitia... "
Plne s Lutherom súhlasím - modliť sa máme len k Bohu - keďže podľa mojej viery je modlitba osobný rozhovor s Bohom. Načo do toho ťahať niekoho, kto je už X rokov po smrti?
4....všetci sme zatratení a že nieto na nás ani vláska dobrého...

"nieto nijakého dobrého skutku, ale len samé zlé skutky..."
Bullshit, hovadina.

"5.(Vo Sviatosti oltárnej):...chlieb tu je i zostáva..."
Súhlasím - konzumujem chlieb a pijem víno (zväčša dosť lacné a nechutné :D ). No robím to ako spomienku na jednu veľmi významnú udalosť a ako spomienku na Ježiša a jeho obeť za mňa.
(Viď Šmalkaldské články napísané Lutherom v 1537.)

"6.Odpustky sú pobožné podvody na veriacich."
Maximálne s Lutherom súhlasím. Keďže podľa mňa neexistuje očistec, odpustky ako "lístky do neba" sú zbytočné. Aj keby očistec existoval, ako môžu peniaze ospravedlniť naše viny? To môže len a len Kristus, nie?

"7.Rímsky pápež nie je zástupcom Krista... "
Maximálne s Lutherom súhlasím - kto dal akémukoľvek pápežovi, alebo vôbec človeku, právo vyhlasovať sa za zástupcu BOHA tu na Zemi? Jednak je to "svätokrádež" a jednak je to, podľa môjho názoru, farizejstvo a pokrytectvo jak sviňa - to by dotyčný musel žiť život ako Ježiš a to akosi nikto z nás tu na Zemi nevie.

"8.Spravodlivý hreší aj v každom dobrom skutku... "
WTF?

NECHEM, aby to vyznelo voči katolíkom útočne alebo hanlivo!!!! Mám ich rád, robia toho pre ľudí veľa. No nesúhlasím s niektorými článkami ich viery (očistec a spol.). A plne Luthera chápem - pokiaľ mu bolo povedané: "odvolaj alebo ideš preč," tak by som to tiež verejne spálil a ukázal papalášom vztýčený prostredník. Človek si má za svojou vierou stáť, nech je akákoľvek a nech sa ostatným páči alebo nie. POkiaľ mi je známe, tak Luther samého seba nepokladal za nového Pápeža, ani za vodcu cirkvi a podobne. (a keby aj áno - mne to je osobne jedno, mnohé jeho myšlienky sa mi páčia a súhlasím s nimi = som lutherán).

Kali: o Ježišovom učení nám hovorí množstvo evanjelií, ktoré sa nedostali do Biblie (že prečo sa tam nedostali, to je na inú debatu), kniha Pistis Sofia, Kniha o Svetle a podobne.

ephramko: WTF? To bolo čo? Poznám jedného chalana, ktorý po meste (Ba) vyhľadáva jehovistov a debatou s nimi im vyvracia ich názory. Tak isto ale poznám zarytých ateistov, ktorí svoj ateizmus obhajujú tak úboho a nelogicky, že sa to dá prirovnať k tomu tvojmu citátu o jehovistoch - proste ti potom ostane na tvári výraz WTF???
MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa MIRV »

Stoporko napísal: 4....všetci sme zatratení a že nieto na nás ani vláska dobrého...

"nieto nijakého dobrého skutku, ale len samé zlé skutky..."
Bullshit, hovadina.

"8.Spravodlivý hreší aj v každom dobrom skutku... "
WTF?
Stoporko, prečo WTF? Viem, že podobné veci kázal aj Kalvín, takže toto pokojne môžu byť L-ove citáty. Je to viera, že do neba sa nemožno dostať vďaka skutkom, lebo svet je skazený a čo spravíme je vždy hriešne...do neba sa tým pádom možno dostať len vďaka milosti božej a viere, ak sa teda tak boh rozhodol. To je základ protestanstva, nie? Princíp sola fide.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

MIRV - s tým, že dobré skutky nie sú miestenkou do neba, súhlasím. No akosi mi to nejde dokopy s tým, že "spravodlivý hreší aj v každom dobrom skutku." :) Lebo ten citát mi evokuje skôr to, že nech človek robí čokoľvek, vždy to bude len zlé alebo nedobré. A s tým nesúhlasím.
kali520
Darca
Darca

Kali: o Ježišovom učení nám hovorí množstvo evanjelií, ktoré sa nedostali do Biblie (že prečo sa tam nedostali, to je na inú debatu), kniha Pistis Sofia, Kniha o Svetle a podobne.
To su stale len knihy ktore mohol napisat hoci kto. Inac povedane napisal ich clovek (nie Jezis syn bozi) takze to mi staci.
Napísať odpoveď