Tehla, ok, môžme o Luťovi debatovať tu:
Pár vecí, čo tvrdil Luther:
"..veď je to číry ľudský výmysel, ktorý Boh nenariadil...omša je vec škodlivá..."
Čo rozumieš pod pojmom Omša? Ak všelijaké zložité liturgie a "diktátorstvo" farára, tak sa s Lutherom stotožňujem.
"2.Očistec... načim pokladať za číre diabolské strašidlo..."
Plne s Lutherom súhlasím. V Biblii očistec NIE JE, zaviedol ho až Hieroným, dal ho do svojho prekladu Biblie - Vulgáta (ktorý je mimochodom považovaný odborníkmi za dosť zlý). Samotná myšlienka očistca je podľa môjho názoru zvrátená a pokrytecká - priam dokonalá na ovládanie más veriacich.
"3.Vzývanie svätých patrí tiež medzi Antikristove zneužitia... "
Plne s Lutherom súhlasím - modliť sa máme len k Bohu - keďže podľa mojej viery je modlitba osobný rozhovor s Bohom. Načo do toho ťahať niekoho, kto je už X rokov po smrti?
4....všetci sme zatratení a že nieto na nás ani vláska dobrého...
"nieto nijakého dobrého skutku, ale len samé zlé skutky..."
Bullshit, hovadina.
"5.(Vo Sviatosti oltárnej):...chlieb tu je i zostáva..."
Súhlasím - konzumujem chlieb a pijem víno (zväčša dosť lacné a nechutné

). No robím to ako spomienku na jednu veľmi významnú udalosť a ako spomienku na Ježiša a jeho obeť za mňa.
(Viď Šmalkaldské články napísané Lutherom v 1537.)
"6.Odpustky sú pobožné podvody na veriacich."
Maximálne s Lutherom súhlasím. Keďže podľa mňa neexistuje očistec, odpustky ako "lístky do neba" sú zbytočné. Aj keby očistec existoval, ako môžu peniaze ospravedlniť naše viny? To môže len a len Kristus, nie?
"7.Rímsky pápež nie je zástupcom Krista... "
Maximálne s Lutherom súhlasím - kto dal akémukoľvek pápežovi, alebo vôbec človeku, právo vyhlasovať sa za zástupcu BOHA tu na Zemi? Jednak je to "svätokrádež" a jednak je to, podľa môjho názoru, farizejstvo a pokrytectvo jak sviňa - to by dotyčný musel žiť život ako Ježiš a to akosi nikto z nás tu na Zemi nevie.
"8.Spravodlivý hreší aj v každom dobrom skutku... "
WTF?
NECHEM, aby to vyznelo voči katolíkom útočne alebo hanlivo!!!! Mám ich rád, robia toho pre ľudí veľa. No nesúhlasím s niektorými článkami ich viery (očistec a spol.). A plne Luthera chápem - pokiaľ mu bolo povedané: "odvolaj alebo ideš preč," tak by som to tiež verejne spálil a ukázal papalášom vztýčený prostredník. Človek si má za svojou vierou stáť, nech je akákoľvek a nech sa ostatným páči alebo nie. POkiaľ mi je známe, tak Luther samého seba nepokladal za nového Pápeža, ani za vodcu cirkvi a podobne. (a keby aj áno - mne to je osobne jedno, mnohé jeho myšlienky sa mi páčia a súhlasím s nimi = som lutherán).
Kali: o Ježišovom učení nám hovorí množstvo evanjelií, ktoré sa nedostali do Biblie (že prečo sa tam nedostali, to je na inú debatu), kniha Pistis Sofia, Kniha o Svetle a podobne.
ephramko: WTF? To bolo čo? Poznám jedného chalana, ktorý po meste (Ba) vyhľadáva jehovistov a debatou s nimi im vyvracia ich názory. Tak isto ale poznám zarytých ateistov, ktorí svoj ateizmus obhajujú tak úboho a nelogicky, že sa to dá prirovnať k tomu tvojmu citátu o jehovistoch - proste ti potom ostane na tvári výraz WTF???