Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

silmarill
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa silmarill »

Bobala napísal:Posudok na knihu
„Angelológia dejín. Synchronicita a periodicita v dejinách“ od Emila Páleša
.
.
.
keď už tu hádžeš (kvázi)vedecké posudky, tak mi daj nejaký posudok alebo recenziu na prednášku z tej stránky nazvanú "Biochémia siedmich planetárnych kovov". zaujímal by ma popis vzoriek planetárnych kovov, spôsob ich zberu, metodika skúmania, pochopiteľne aj závery výskumu. vopred díky.

Stoporko: podobnou logikou sa dostávame k tomu, že z dlhodobého hľadiska vlaste ani udalosti z Biblie vlastne nemali nijaký efekt a je vlastne úplne jedno kto kedy kam išiel, čo povedal, čo spravil, atď?
Bobala
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Bobala »

Na stranke mas nejake recenzie a polemiky, tak si nieco precitaj nebudem to tu vsetko kopirovat ako plagiator. A ak ta zaujima metoda vyskumu, tak napis jemu, na stranke mas kontakt. Ja ti odpoved neviem, nepracujem snim. A mozno odpoved najdes aj v knihe.
silmarill
King
King

pozri, chcel som poukázať na to že sú to EVIDENTNÉ ŽVÁSTY. veď aká sakra môže byť metodika výskumu planetárnych kovov, keď má ľudstvo len pár vzoriek z Mesiaca a Marsu? a ešte "biochémia kovov", veď to je totálny paradox: biochémia sa týka organickej teda živej chémie, a kovy sú predsa anorganické... táto stránka je pre mňa vedecky dôveryhodná asi rovnako, ako EZO.TV :mrgreen:
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Emil Páleš vychadza z filozofických a ezoterických prác Rudolfa Šteinera - to hovri samo za seba.
http://www.anthroposof.cz/co-je-anthrop ... f-steiner/
http://www.sysifos.cz/index.php?id=slov ... troposofie
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

biochémia kovov - tu by som bol veľmi opatrný, existuje totiž niečo, nazvané organokovové zlúčeniny :) Neviem, čo tým autor myslel, ja len, že organokovy existujú a v organickej syntéze sa s nimi pracuje.

Ohľadom života na tejto planéte je jedno, či sa narodil nejaký žid, ktorému dali meno Yeshua, či sa narodil človek s nickom Silmarill alebo či som mal ráno zápchu alebo nie. Z dlhodobého hľadiska je to "šumafuk." Teda aspoň pokiaľ viem - môžem sa samozrejme mýliť.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Emil Pales sa snazi o propagaciu svojej nauky uz velmi dlho, ani neviem ci v tejto dobe je nejako aktivny. Bol som na jeho prednaske asi pred cca 10 rokmi, potom mal aj niekolko vystupeni v televizii.
Ale vo vedeckych a odbornych kruhoch nemal ziaden uspech, jeho nazory oficialne odmietla aj cirkev-KBS. Dokonca aj vychadzal aj casopis Sophia a pokial viem tak aj ten uz davnejsie skoncil pre nezaujem.
Bobala
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Gogo, si presne taky isty debil a klamar ako ty "vedci", ktori sa Palesovi posmievaju, len dristas a dristas a dristas, stale o nicom, pointa ziadna, vymyslas si svoje bludy, vyvrat jeho hypotezu konecne nejakymi normalnymi dokazmi a argumentmi. Bohuzial ta sklamem, je stale aktivny(netusim ako si dospel ktomu ze je neaktivny, ale asi rovnako ako k vsetkemu balastu ktory si tu napisal), ochvilu ma vyjst angelologia dejin 2, prednasky na stranke su z roku 2012, a polemiky tak isto. Nemal ziaden uspech ? Jeho hypotezy boli nezavisle potvrdene desiatkou vedcou a univerzit, a zatial ich nevyvratil nikto!! A preco cirkev jeho nazory odmietla napis aj preco, dobre ? A urcite to bolo oficialne ?
Do môjho 28-eho roku vo mne všetci videli
mimoriadne nadaného a nádejného akademického pracovníka. Nevedel som si vybrať medzi miestom
vedúceho novozaloženej Katedry umelej inteligencie a koordinátorom európskeho grantu na Akadémii
vied. Okolie zmenilo svoje správanie od chvíle, keď som začal hovoriť o „anjeloch“. Ako keby som
mohol za to, že som objavil niektoré zákonitosti kolektívnej psychológie, ktoré boli známe už dávno,
ale boli formulované v náboženských termínoch. Aj o elektrine a magnetizme sa kedysi hovorilo
v magických termínoch, ale to neznamená, že ako jav neexistujú a že treba zakázať elektrotechniku.
Pochopiť to zrejme presahuje schopnosti slovenskej inteligencie, najmä tej, čo je nominovaná do
politických funkcií. Rád zostanem s mojimi anjelmi na okraji spoločnosti.
Pozrime sa, či náhodou aj ja nie som magor. Zhrňme si za a proti:
a) Za hovorí fakt, že často tvrdím veci, ktoré sú v rozpore s názorom vážených osobností
a všetkých svetových univerzít.
b) Proti hovorí fakt, že vážené osobnosti a univerzity musia často ustúpiť a priznať svoju chybu.
Myslenie na základe úcty k autoritám podľa bodu a) dospieva k názoru, že musím byť magor.
Samostatné vecné myslenie podľa bodu b) dospieva k názoru, že som skôr nadpriemerne inteligentný
človek, ktorý vidí veci skôr, než ostatní. Pár príkladov:
1. Už pred 25 rokmi som hromžil na genetický determinizmus a tvrdil, že gény sa dajú aj vypnúť
alebo že existuje dedičnosť získaných vlastností. Podľa vtedajšieho stavu vedomostí som bol
lamarckista, čiže pavedec. Dnes vieme, že je to pravda a zaoberá sa tým nový pododbor – epigenetika.
Genetické vypínače sa našli - sú to metylové skupiny pripojené k DNK a odovzdávajú sa aj z rodičov
na deti.
2. V roku 1997 som predniesol na univerzite v Košiciach, že účinnú látku proti AIDS by mohla
obsahovať nejaká rastlina podobná slnečnici. Je to DCQA – univerzita v Bonne ju našla v roku 2006.
3. Tvrdil som, že vznik teplokrvnosti v evolúcii súvisí so vznikom citových väzieb a rodičovskej
starostlivosti zvierat. Nezávisle, ale o niekoľko rokov neskôr ako ja, na to prišli ďalší. Dnes je to
vedúca hypotéza o vzniku teplokrvnosti.
4. Od roku 1990 skúmam časovú štruktúru dejín. Dokladám existenciu celosvetových
synchrónnych rytmov v dejinách kultúrnej tvorivosti. Pretože autority ako Karl Popper existenciu
takých rytmov vylúčili, môj výskum bol roky prehlasovaný za diletantstvo alebo podvod. Avšak
popredný kalifornský odborník na historiometriu Simonton môj výskum označil za zaujímavý
a doporučil ho publikovať. V roku 2004 sa sám otec chronobiológie Prof. Halberg z Minnesoty
písomne vyjadril, že potvrdzuje existenciu dlhodobých rytmov Páleša-Mikuleckého, pokladá ich za
novú výskumnú úlohu chronobiológie – a prišiel to zopakovať aj osobne počas svojej prednášky na
Univerzite Komenského.
5. V mojich knihách už od 90-tych rokov stojí, že Stonehenge je pravdepodobne o 500 rokov starší,
než sa všade uvádza. Londýnska univerzita to znova preskúmala až v roku 2008 a priznala si chybu:
rádiouhlíkové vzorky boli vzaté z nesprávnej vrstvy. Stonehenge je presne taký starý, ako som hovoril
ja.
6. Na bratislavskej katedre religionistiky sa mi posmievali, keď som pred 15 rokmi vyslovil
domnienku, že staroveká Kréta uctievala skôr nejaké božstvo podobné Diovi, než Veľkú matku.
Protirečil som tým názoru veľkého archeológa Evansa. Americký archeologický inštitút v súčasnosti
pokračuje na vykopávkach v Knósse a natočil film, ktorý v roku 2010 bežal aj na televíznej stanici
Spektrum: domnievajú sa, že tam v skutočnosti uctievali božstvo podobné Diovi – a niektoré sošky
Veľkej matky sa ukázali ako falzifikáty.
7. Od roku 1995 prednášam, že pandémia čiernej smrti v 14. storočí bola podmienená okrem iného
aj tým, že vtedajší ľudia mali v krvi viac železa. V septembri 2009 univerzitou v Chicagu otriasol
nečakaný prípad: profesor molekulárnej genetiky Casadaban pracoval s oslabeným kmeňom morovej
baktérie, dodržal bežné ochranné postupy, ale bleskovo zomrel za jediný deň. Vyšetrovanie ukázalo,
že mal genetickú odchýlku – hematochromatózu – v jeho tkanivách sa hormadilo železo.
Dokonca aj v politike a ekonomike, do ktorých sa myslím nevyznám, pretože to nie je moja
odborná parketa – viem niekedy povedať pravdu skôr než odborníci, čo je čudné. V roku 1995 som
v časopise Sophia zverejnil varovanie, aby sme neinvestovali do dolára, lebo dolár raz padne
a finančná bublina nás ohrozí. Experti tvrdili, že všetko je v poriadku. Nepamätám si, že by ste o tom
hovorili v Lampe, skôr než sa to v roku 2008 stalo, hovorili?
V roku 1997 som v tom istom časopise vysvetľoval, že prílev lacných peňazí na juhu Európy
povedie iba k prejedeniu, zadlžovaniu a nakoniec k zaostávaniu - a nie k novým investíciám a ďalším
ziskom ako na severe. A dával som príklad, že sa to už raz stalo v 16. storočí – keď sa do Španielska
valilo zlato a striebro z novoobjavených Amerík. Na severe, v strede a na juhu Európy prevládajú iné
duševné štruktúry – ľudia tam v rovnakých podmienkach reagujú inak. Dnes to každý vidí a hovorí sa
o dvojrýchlostnej Európe.
:smt006
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

To je všetko krásne a pekné, je to zjavne nedocenený polyhistor a génius svetového formátu, keď ma taký široký záber, ale my chceme len jedno: nech dokáže a preukáže tých anjelov. To, že nachádza akési dejinné cykly: nečítal som jeho dielo, tak neviem čo vlastne presne tvrdí, ale história je najbohatšia studnica informácií a faktov, tam sa dá urobiť selektívny výber a navymýšľať tony cyklov. Ďalej cituje sem-tam nejakého odborníka, ktorý považuje jeho dielo za dobré a pokrokové. Pokojne, len kde je ten zbytok odborníkov, historikov a iných vedcov ? Zase tá pesnička, že ho zámerne bojkotujú, lebo odhalil anjelské pravdy ? Ani by som sa nečudoval, keby tí jeho pozitívni kritici boli rovnako veriaci ako on - takí ľudia majú sklon "teológiu" nadraďovať nad vedu, prípadne ich silene harmonizovať, nie je to nič nezvyčajné a takéto individuá sa nájdu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Bobala,

nech sa paci, mas to priamo na jeho stranke> http://www.sophia.sk/polemiky

apropo>
Od roku 1995 prednášam, že pandémia čiernej smrti v 14. storočí bola podmienená okrem iného
aj tým, že vtedajší ľudia mali v krvi viac železa.
Cierna smrt- tak to je nazyvany zhruba od roku 1550, je z lekarskeho hladiska kombinaciou bubonickeho, septickeho a plucneho moru. /takto je definovany aj na Wiki, ale ja som cerpal z ineho knizneho odborneho zdroju/

Cierny mor mal za nasledok ze zomrela 1/3- až 1/2 obyvatelstva Europy /niektore zdroje hovoria az do 70percent/. Ked to dava do suvislosti s dedicnym ochoreni zvanym hematochromatoza / ludovo "choroba zvyseneho ukladania zeleza"/
tak vlastne nepriamo tvrdi ze 1/2 obyvatelstva mala v tej dobe tuto chorobu? Podla jeho teorie
by pocas moru boli minimalne 10x castejsie postihnuti muzi / a to este najcestejsie vo veku 40-60rokov/ ako zeny, co pokial viem tak z historickeho hladiska urcite nesedi.
Ak by polovica Europy tej doby mala toho ochorenie /hematochromatozu/ tak to si neviem predstavit ako by spolocnost mohla tie dlhe storocia pred vypknutim moru vobec fungovat, nakolko je to dedicne ochorenie a nie chripka. V nasej dobe je castost vyskytu cca 1:400. /apropo Pales nie je prvy kto prisiel s touto teoriou a uz pred nim bola odbornou verejnostou brana velmi skepticky/

Staci ked si najdes relevantne udaje o hematochromatoze a o more a aj sam prides na to, ze nejako
to dvakrat nesedi ani pri zbeznom pohlade. :)
2. V roku 1997 som predniesol na univerzite v Košiciach, že účinnú látku proti AIDS by mohla
obsahovať nejaká rastlina podobná slnečnici.
-tak toto je naozaj ze perla :lol:
V roku 1997 som v tom istom časopise vysvetľoval, že prílev lacných peňazí na juhu Európy
povedie iba k prejedeniu, zadlžovaniu a nakoniec k zaostávaniu - a nie k novým investíciám a ďalším
ziskom ako na severe.
- fakt, ze to nikto vtedy netusil, urcite to mohol vediet iba clovek ktoremu to pošepkali anjeli :wink:

ten text je zlata bana na perly, ale momentalne nemam cas, musim bezat do roboty, skoda, tak rad by som sa na tom vyburil.. :D :)
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

S.T.E.A.L.T.H napísal: Podľa mňa totiž zabitie istého počtu ľudí nerovná sa odstrihnutie a zahodenie nechtu a je dosť veľká zmena v systéme.
V tomto ti davam za pravdu. Nejedna sa o minoritnu zmenu. Majoritnejsie zmeny urcite ale netrvali viac nez par generacii.
S.T.E.A.L.T.H napísal:Definícia na wikipedií (môžeš as ohradiť, že je to nedôveryhodný zdroj, no momentálne neviem, kde by som hľadal definíciu tohto pojmu)
Wiki je v pohode. Vela clankov sa odkazuje na relevatne zdroje preto ju uznavam ako vacsinou doveryhodny zdroj. Tak sa kuknime.
Wikipedia napísal:In chaos theory, the butterfly effect is the sensitive dependence on initial conditions, where a small change at one place in a nonlinear system can result in large differences to a later state.
Hmm? :| Nehadam sa, ze nesposobi zmenu. Vsetko co sa udialo/deje/udeje sa sa musi udiat za urcitych podmienok. Alternativne historie skumat nevies aby si posudzoval relevancie jednotlivych zmien.
gogo956
Redeemer
Redeemer

velmi zaujimavy clanok k aktualnemu stavu katolickej cirkvi:

http://www.sme.sk/c/6409788/miroslav-ko ... mozne.html
hughito
Redeemer
Redeemer

Páleš.

Kód: Vybrať všetko

Bronzový Bludný balvan za rok 2008 - RNDr. Emil Páleš, CSc.
Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii jednotlivců za rok 2008 získává bronzový Bludný balvan RNDr. Emil Páleš, CSc. za objev andělů, nad nímž „odborní oponenti ztratili dech a církev je v rozpacích“ Naším laureátem se stává bratislavský kybernetik a mystik, čelný představitel sofiologie (nauky o moudrosti) a angelologie (nauky o andělech). U nás jej známe jako autora dvou knih, které česky vydala Sophia v Bratislavě: „Angelologie dějin 1. Synchronicita a periodicita v dějinách“ (2004) a „Sedm archandělů“ (2007). Z naposled uvedené citujme: Věda znovu objevuje anděly. V době, kdy se i vysocí církevní hodnostáři přestávají tajit tím, že již nevěří na anděly, zažíváme překvapivý obrat: vědecká zkoumání nás přivádějí k důkazům, že středověká nauka o andělích přece jen mluvila pravdu. Archandělé stojí za kulminacemi tvořivosti v matematice, chemii, fyzice, astronomii. Jsou původci střídání uměleckých stylů a kulturních období, jako je gotika, renesance, baroko, osvícenství, romantismus. Babylónští mudrci je předpovídali tisíce let dopředu. Darwinismus není vědeckou teorií, nýbrž monománií, fixní ideou, do níž lze skutečnost vtěsnat pouze násilím, za cenu neřešitelných kontradikcí a zkreslování údajů... Táž bytost, která inspirovala vznik rozetových oken u gotických katedrál, stvořila již v druhohorách květiny, motýly nebo paví ocas. Předpoklad, že svět je řízen (duchovními bytostmi, finálními příčinami, plánem, tvůrčím záměrem apod.) je pro vědu nepřijatelný, nelze jej testovat. (O mimovědeckém významu zde nehovoříme.) Prof. Jiří Heřt ve webové variantě svého Slovníku esoteriky a pavěd právem označil angelologii za pseudovědu, kterou rozumný člověk nebere vážně. Dr. Páleš se tím cítil dotčen, žádal prof. Heřta o omluvu a dokonce požadoval jeho vyloučení z klubu SISYFOS! Ponechme stranou rozjitřené vášně i okřídlené nebešťany. Dr. Páleš obhajuje jisté „dějinné rytmy tvořivosti“, které by snad mohly mít racionální příčiny. Je však jeho výzkum v pořádku po stránce metodologické? Pochybujeme o tom. Můžete to posoudit sami z publikovaných kritik. S recenzí první knihy vystoupil religionista I.Štampach (Dingir 3/2006). V našem Zpravodaji SISYFOS (1/2009) uveřejňujeme analýzu J.Heřta a recenzi statistika G.Dohnala. Rozsáhlá polemická korespondence dr.E.Páleše s profesory V.Hořejším a I.Blechou je se souhlasem pisatelů uveřejněna na stránce www.sophia.sk. S údivem pozorujeme podporu našeho angelologa částí akademické obce: vystupoval na univerzitě v Bratislavě, v České astronomické společnosti ve Vlašimi, publikoval v odborných časopisech. V roce 2004 se dr. Páleš spolupodílel na Ceně Zdeňka Kleina za nejlepší práci na poli integrovaných věd o etologii člověka. Cenu převzal od děkana Přírodovědecké fakulty UK v Praze na návrh šéfredaktora časopisu Neuroendocrinology Letters. Podnětem k ocenění byl článek, kde se místo o andělech hovoří o domnělém kosmofyzikálním faktoru, který by měl působit na hormonální systém lidí. Připomíná to astrologii. Samočistící mechanismus vědy tu momentálně selhal. Závěrem ještě úryvek z knihy Sedm archandělů, s.101: Je zábavné, že i skeptici, tím, že existují, jsou jen dalším důkazem angeologie, protože mimořádně skeptické nálady se jich zmocňují pravidelně každých 500 let...
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

pre zaujímavosť, o tom ako sa tvorila biblia (sú k tomu aj zdroje, je to celé ale v angličtine)
obrázok nejako nešlo pridať do prílohy, je v ňom krátke zhrnutie obsahu http://media-cache-ec5.pinterest.com/up ... JUgGp7.jpg
http://library.duke.edu/rubenstein/scri ... ripts.html
http://www.av1611.org/kjv/kjvhist.html
hughito
Redeemer
Redeemer

Perfektné video.

Bobala
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Hughito dokazal to a zatial to nevyvratil nikto. A neoperuj tu stym obycajnym argumentom dookola, lebo uz bol vyvrateny minimalne 100-krat, a hadam si nemyslis zeby Pales obhajoval svoje dielo keby bolo vyvratitelne argumentom ktory napadne hocijakeho cloveka, ktory vie o tom prd. A ktomu bludnemu balvanu. Pales to aj zverejnil na svojej stranke, takze neviem o co ti konkretne slo, lebo on sa ktomu aj vyjadril, aj im pisal. No jeho reakciu si tu uz neskopiroval, spravil si to zamerne ?
Gogo o hematochromatoze nic pisat nebudem, lebo o tom nic neviem, ale jak tak pozeram ani ty o tom nic nevies, taze..
hughito
Redeemer
Redeemer

Čo chceš vyvracať ? :D Pýtam sa x-tý krát, ako dokázal existenciu anjelov, ktorí pôsobia na dianie vo svete ?

Okrem toho, častým argumentom týchto pavedcov je, že "nikto mi moju pavedu nevyvrátil." Faktom je, že seriózna veda a vedci sa nezmyslami v drvivom prípade vôbec nezaoberajú, nestrácajú tým čas. Tam nie je čo vyvracať, celý koncept a myšlienka, od základu, je založená na nedokázateľnom jave.

To, že tam zohnal vyjadrenia (pozitívne) od akýchsi pár vedcov s titulmi. Pozri sa, to ma neprekvapuje. Vedci takisto môžu veriť a žiaľ, niektorí tú vieru dokážu uprednostniť pred realitou, resp. sú v takom štádiu, že tú realitu chápu už v koexistencii so svojim náboženským presvedčením. Krásnym príkladom je Krempaský, ktorý je inak nepochybne špičkovým vedcom a odborníkom, začal nachádzať akýsi boží poriadok a vzorce vo Vesmíre.
No jeho reakciu si tu uz neskopiroval, spravil si to zamerne ?
Áno, zámerne, kto si to chce prečítať si to prečíta, ja som chcel exponovať reakciu od českých skeptikov.
Bobala
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

NO SAK SI PRECITAJ KNIHU CI TI JU TU MAM CELU PREPISAT ?
Neviem naco to tu dalej rozoberame, ked sa ktomu "vyjadrili" dvaja pseudointelektualy a sami vlastne nevedia co napisali.
hughito
Redeemer
Redeemer

:lol: Si na smiech aj s celým Pálešom. Podobných bláznov behá po svete x aj so svojimi prevratnými knihami. Len aká škoda, že to nikoho nezaujíma. Dozaista ide o vedeckú konšpiráciu, vedci celého sveta sa spikli a sú proti týmto samozvaným osvietencom.

Kód: Vybrať všetko

Na angelológiu, ktorá sa v monoteistických náboženstvách zaoberá duchovnými bytosťami medzi Bohom a naším hmotným svetom, dnes cirkvi zabúdajú, podľa všetkého im nevenujú mnoho pozornosti ani židovskí či islamskí teológovia. S témou znova prišiel slovenský autor Emil Páleš, ktorý dal názov tejto disciplíny svojmu objemnému spisu Angelológia dejín. Na tému organizuje kurzy a prednášky a píše články.1 Na jeho podporu založil Nadáciu Sophia. Táto jeho činnosť je súčasťou širšieho úsilia, pre ktorý prevzal názov ruského duchovného hnutia z prelomu 19. a 20. storočia, totiž sofiológia (náuka o múdrosti).2

Pálešovi (arch)anjeli sú kresťanským preoblečením siedmich božstiev babylonského, resp. mezopotámskeho (teda aspoň čiastočne už i sumerského a akkadského) náboženstva. Majú byť akýmisi vládcami času, ktorí sa ujímajú moci na dlhšie obdobia (a v rámci nich na kratšie obdobie), a vtláčajú každý „svojej" dobe svoju charakteristiku. O príslušných božstvách máme z mytológie málo podrobností. Vyžaduje isté vlastné úsilie pripísať týmto božstvám oblasti ľudskej činnosti aj iné zvláštne, napríklad tvarové charakteristiky, ktoré možno vysledovať v historických etapách.

Archanjeli majú tvoriť druhý hierarchický stupeň nebeských bytostí, vzaté „zdola" od anjelov. Spolu má byť týchto stupňov či chórov až deväť.3 Biblické texty a neskoršie tradície sa o počte hierarchických stupňov, o bytostiach na jednotlivých stupňoch vyjadrujú rozlične. V Novom zákone sú menovite uvedení dvaja, zvestovateľ Gabriel a Boží bojovník Michal. Niektorí k nim pridávajú Rafaela, Božieho liečiteľa, o ktorom je reč v nie všetkými prijímanej deuterokánonickej biblickej Knihe Tobiáš. Mená štyroch ďalších (Uriel, Raquel, Sariel a Jarahmeel, niekedy i v iných verziách) sú menovite uvedení v mimobiblickej Knihe Enochovej. O siedmich bytostiach, bez toho, aby sa uvádzali ich mená, nieto ešte nejaké charakteristiky, sa hovorí v Apokalypse.4

RNDr. Emil Páleš, CSc., (* 1966) upozorňuje na prekvapivé a nepopierateľné zhody určitých sociálnych a kultúrnych motívov naprieč svetadielmi v určitom období. To by mohlo slúžiť za samostatný fakt, bez toho, aby sa mu pripisoval neoveriteľný výklad. Pálešovská sofiológia však chce prepojiť faktografické pozorovanie s duchovnými intuíciami a interpretáciami. V tom je Páleš blízky napríklad antropozofii. Postmoderná metodologická pluralita dovoľuje ako filozofickú interpretáciu týchto rytmických a paralelných dejov stanoviť nejaké duchovné bytosti, pravdaže bez toho, aby sa však vynechali akékoľvek verifikovateľné či falzifikovateľné súvislosti (príčiny, okolnosti a pod.).

Problém vzniká tým, že Páleš, pred svojím sofiologickým obdobím úspešný odborník v matematickej lingvistike, sa snaží svoju koncepciu dokázať metódami štandardnej modernej vedy, ktorá však nie je vhodná pre metafyzické či spirituálne témy. Tam platia iné metódy, s ktorými exaktná veda neráta. Páleš namieta, že nedokazuje pôsobenie božstiev či anjelov, ale iba prevládajúci motív tej-ktorej doby. Motívy, ktoré vyberá na potvrdenie koncepcie, môžu skutočne zodpovedať danej dobe; možno veriť, že prítomnosť zhodných motívov potvrdzujú nezávislí domáci i zahraniční spolupracovníci. Môžu to byť zaujímavé ilustrácie povzbudzujúce k spirituálnym interpretáciám, ale rozhodne ich nemožno pokladať za prísne vedecké potvrdenie týchto epoch. V rozličných prípadoch totiž ide o jednostranný, účelový výklad udalostí.

V časopise Setkání-Stretnutie uverejňoval náš autor úvahy, ktoré jeho koncepciu vyjadrujú stručnejšie ako jeho hlavná 480-stranová publikácia (v českom vydaní), a preto sú pre každého dostupné. Nespoľahlivosť faktografických ilustrácií chcem ukázať na článku Zlato na oblohe,5 ktorý sa venuje 13. a 14. storočiu. Ilustruje vládu archanjela Michala. Pripusťme, že pre opisované obdobie je napríklad charakteristická istá miera demokratizácie, hoci sa to ťažko dáva do spojitosti práve s archanjelom Michalom (a príslušným božstvom). Nemožno mu koniec koncov pripísať čokoľvek, čo sa deje v určenom čase a podľa toho stanoviť jeho charakteristiku? A ďalej: ako s týmto motívom súvisí napríklad dôležitá udalosť, že pápež Innocent IV. roku 1252 povolil mučenie heretikov pri vypočúvaní, alebo že bola prijatá dogma o očistci? Tieto udalosti nie sú z hľadiska Michalovej vlády dôležité? Čo je na nich michalské? Nebolo by možné ich z rôznych hľadísk priradiť k iným božstvám - archanjelom? Čo bolo slnečno-michalského na lomených oblúkoch a úzkych oknách ranogotických katedrál z tých čias? Prečo je Tomáš Akvinský ilustráciou alebo azda až dôkazom michalskej éry? Stačí na to symbol Slnka na hrudi, ktorý mu neskôr ikonografia pripísala?

Prečo nie sú špecificky michalské iné veľké duchovné postavy tých čias? Je možné takú protichodnú postavu k Tomášovi Akvinskému, akou je sv. František z Assisi, pripísať Michalovi? Čím je František, Božia ovečka, blízky cisárovi Konštantínovi vraj zo skoršieho slnečného a michalského obdobia? Je michalský a slnečný realista Tomáš i nominalista Roger Bacon, intelektualista Tomáš i voluntarista Bonaventúra? A čo je podľa Emila Páleša michalského (v ére Rýb) na našej dobe, ktorú môžeme vidieť charakterizovanú skôr násilím, agresivitou, sklamaním más bohatých aj chudobných krajín, ako aj postmoderným rozvratom jasného myslenia?

Rovnaké námietky by bolo možné identifikovať v ďalších článkoch a v základnom spise samotnom. Oproti potvrdzujúcim osobnostiam, objavom, iniciatívam či umeleckým prejavom je skrátka možné klásť rovnako dlhý rad popierajúcich. Prakticky nad každým jednoduchým a nespochybneným priradením možno vnášať námietku či otázku.

Emil Páleš často vyhlasuje, že si nepraje byť zhovievavo odosielaný medzi ezoterických fantastov a že si želá tvrdú vedeckú diskusiu. Nechce vraj, aby ho šetrili a s potešením očakáva kvalifikovaný nesúhlas. Je však smutným faktom (zisteným z bezprostrednej skúsenosti), že ho akákoľvek vecná alebo metodologická námietka vyvádza z miery. Zásadne na ne neodpovedá, a len vyhlasuje, že to už je všetko dávno vyriešené a diskutujúci je hlupák, že to nevie. Dôsledný a nebojácny nesúhlas v tomto subtílnom mysliteľovi spájajúcom mystiku s jasným myslením vyvoláva neočakávané poryvy agresivity, až po úvahy o fyzických útokoch. Nová sofiológia a angelológia tak bola pochovaná skôr, ako sa narodila.

Z toho, čo mohlo a malo byť duchovným obohatením nášho kultúrneho priestoru a tiež jeho špecifickým prínosom, sa stáva ďalšia sekta. Pokiaľ možno sofiológiu oživiť, budú sa o to pravdepodobne musieť postarať iní, azda dnešní tvoriví pokračovatelia ruského náboženského myslenia. Ak má niekto poskytnúť duchovnú interpretáciu dejín a dať znova v živote ľudí miesto duchovným bytostiam, budú to autori ako Valentín Tomberg, Georg Kühlewind, Christian Bamford, Robert Sardello, Thomas Moore, Richard Smoley, z mladších napríklad Sergej O. Prokofiev alebo Günther Dellbrügger.
Je zbytočné sa o takýchto nezmysloch vôbec baviť. Akýkoľvek historik by Páleša roztrhal na kusy.
Bobala
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Hughito teraz si sa sam usvedcil aky si šmicho :lol: . ZAse si poslal kritiku, no odpoved si zamerne neposlal ? TO ta este bavi ? tak ju poslem ja za teba tentoraz a dufam ze sa to viac krat uz nebude opakovat :sly: .
Tvoja kritika je od Ivana štampacha.
Tu je reakcia Emila Palesa.
No do citacie mi to nejako divne skopirovalo tak tu poslem cely link aj s kritikou ivana šťampu, http://www.sophia.sk/sites/default/file ... s_2007.pdf
silmarill
King
King

Bobala, ty si nejaký člen tej sekty? alebo Pálešov obdivovateľ?
...alebo Páleš osobne?
Napísať odpoveď