Brať či nebrať antibiotiká

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
uplink
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Brať či nebrať antibiotiká

Príspevok od používateľa uplink »

Ahojte,

Mám taký problém. Vo štvrtok som bol mountain-bikovať [ja kkt - ináč na crosse, skoro som sa riadne vy*ebal pár krát :lol: ], totálne som sa spotil, do cverny, tieklo zo mňa, hlava mokrá, prefúklo ma. Keby som nemal windstopperu, tak som na 100% na iCU teraz so zápalom pľúc, alebo Boh vie akým svinstvom :|. Teraz čučím doma jak také jelito. Bol som včera u doktorky, dala mi širokospektrálne ATB [to mi dáva vždy, už ich mám 4re nepoužité doma, koľká to kreativita]. Teplotu mám 36,1 - 37, všeliak to osciluje, z toho určujem že to je viróza, pri bakteríalnom ochorení by to bolo aspoň 38,5 a viac. Teda viróza, na ktorú ATB nezaberajú, len ako pomocná látka.

Tému by som nezakladal, ale ATB mi zničili zdravie, v minulosti. A posledné čo som bral, tak som sa celý vyhádzal, kompletka. Boli to makrolidové atb, nie penicilínové. Na penicilín som alergický [aj keď mi lekári tvrdia že to je nemožné].

Sputum [hlien] je zväčša biely, ale niekedy aj zelený. Nekašlem skoro vôbec. Hrdlo bolí aj pri prehĺtaní, nie sú v ňom žiadne bakteriálne ložiská [zatiaľ?], len je červené a podráždené.

Priedušky sú nechytené, pľúca taktiež, z času na čas ma v nich jemne zabolí, asi 1-2x do dňa.

Momentálne som na echinacey, teatree oil + florsalmin + propolisový balzam [glo glo glo], nejaké homeopatika, ktoré nefungujú ako vždy [Oscilococcinum, aconitum napellus], na podporu tlačím chlorellu, to je asi jediné čo nejako naozaj pomáha z hore vymenovaných, a teda to kloktanie a echi. Plus nejaké tie čaje s citrónom a postel, avšak mám dosť taskov, tak aj pracujem.

Nejaké rady?
DEVZYO1G
Addict
Addict

Re: Brať či nebrať antibiotiká

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

Neviem ako ty, ale ja si dám proste paralen, lahnem do postele, vypotím sa a je to fuč .. proste lež a poť sa ..
matoa
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa matoa »

no na tvojom mieste by som si žiadne antibiotika nedaval, z mojho pohladu je humus na ktorom zarábajú... samozrejme pokiaľ to nieje nič vážne, že už iné nepomôže/nepomáha... ale dať si to keď som prechladol, to je dobré akurát tak na to aby keď ich budem ozaj potrebovať, tak menej zaberali...

sprav si čaj, ale čaj, nie tie blbosti zo sáčku z obchodu... nechaj ho trocha vychladnúť, potom tam bachni med... a treba sa potiť.. keď nejde samé tak s paralenom... väčšinou mi to pomohlo, keď nie tak to som už bol na tom zle :D a keď nepomôže tak si daj horúci tatranský čaj :D (pol deci tatranského zaliať 2 deci horúcou vodou, prípadne 2 cukre...) to musí vyliečiť :D
teplota to je nič... pokiaľ nemáš viac ako 38 tak to je v pohode, aspoň čo mi raz jedna doktorka vysvetlovala... keď máš do 38 tak to sa telo snaží s niečim "zlým" vysporiadať, pokiaľ máš nad, tak už mu treba trochu pomôcť :)
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Díky moc za rady chalani, obom K :plus:
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pryja »

Ja som naposledy pri prvych priznakoch nadchy a bolesti hrdla vsadila na vela cesnaku, zihlavovy a salviovy caj s medom a citronom/pila som ho litre az do noci/ a k tomu niekolko sumivych tabliet magnezia. Chcela som totiz ist za kazdu cenu vecer na oslavu. Cuduj sa svete, ked som v sobotu rano vstala, po chorobe ani stopy. Hrdlo prestalo boliet a nos sa mi uplne odopchal.
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Len ťa poriadne prefuklo, veď ani poriadnu teplotu nemáš. Daj si niečo na upokojenie toho zapaleneho hrdla a ležať v posteli. Za pár dní sa to upokojí.

A homeopatika, srsly? :sly:
elessar
Expert
Expert

Príspevok od používateľa elessar »

nic proti, ale nie si malinko hypochonder? :-)
mas nadchu- vela caju, troska si polez v posteli, na hrdlo si daj nejake cukriky (raz som objavil "golden pastilky" a je to uplne to najlepsie, co som kedy mal :) ) a za par dni si zase fit
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

elessar - hypochonder, to snáď nie :) len som sa takto zle ešte nikdy necítil je mi fakt fest zle, v noci nespím vôbec, slabý som jak fras, ledva som zobral notebook a PC od klienta pred chvíľou. A pred pár dňami mi umrel kolega na nediagnostikovaný zápal pľúc. Bol u doktorky, tá mu predpísala ATB, nebral ich, lebo nemal ani teplotu, ani ho neboleli pľúca, mal trochu "soplík", tiež ho len "prefúklo", bolelo hrdlo. Robil doma presne ako ja, zrazu ho to "koplo", odviezli ho na iCU, tam do pár hodín umrel.

Takže povedzme že je to blbá blízka skúsenosť spojená s potenciálnou aplikáciou na seba samého. Toť sjo. Ináč by ma to asi ani nenapadlo písať do témy.
Frikso napísal:A homeopatika, srsly? :sly:
tiež sa sám sebe čudujem :D

Ináč ďakujem za všetky rady :) K :plus:

P.S.: Ako som dlhé roky na Echinacey od Dr. Theissa, tak teplotu som nemal ani pri hnisavej angíne. Do 37,5. Takže to že nemám teplotu je riadne relatívne. Vrele odporúčam ináč. Nestojí to skoro nič [2.80 na mesiac, v drahých lekárniach 3,40] a poriadne to drží obranyschopnosť organizmu na uzde.
Pascalwb
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Pascalwb »

Aj zazvor by mohol pomoct, cisto surovy koren osupat odrezat take male kolecko, pohryzt a prehltnut. Stipe to jak sv*na, ale pri bolesti hrdla pomoze. Inac len potit sa.
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

pred rokom som ochorel, nic extra teploty, akurat hrdlo a hlieny/sople a tiez som si myslel, ze lahnem a vylezim, na to doktorku nepotrebujem, naparoval som sa, infra lampa na dutiny... neprechadzalo, po 5 dnoch som isiel k doktorke, ma poslala na ORL a tam mi zistila silno chytene (zapalene) prinosove dutiny, antibiotika a dalsi tyzden som bol doma...vysledok = 2 tyzdne doma, z toho tyzden naprazdno strateny...
moja rada je: ked mas zapal nejaky, tak ti lezanie a potenie nepomoze. kedy naposledy si bral antibiotika? ak to bolo pomerne davno (viac ako take 2-3 roky), tak by som ich bral... ak si naposledy bral cca pred polrokom tak by som to odlozil, ci sa nahodou nezlepsis bez nich
PS: pri viroze som mal vzdy vysoku teplotu a ziaden sopel, ty to mas naopak
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

mirak2 - ďakujem za tento pohľad. Počkám do zajtra [to bude tretí deň] a ak sa to nezlepší, tak ich nasadím.
matoa
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa matoa »

uplink napísal:umrel kolega na nediagnostikovaný zápal pľúc
ja som síce neumrel, ale akurát mi napadlo, že keď som bol siedmak na ZŠ, tak mi doktorka dala nejakú injekciu na alergiu a nejaké iné lieky... keď to po týždni neprešlo tak ma poslala k imunologičke a tá mi zistila, že mám zápal plúc :)
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pryja »

Ono je to takto.
V zaciatkoch sa da tazko rozoznat, ci ide o virovu infekciu alebo bakterialny zapal. Priznaky su v podstate skoro rovnake a casto sa bakt. zapal vyvinie z virovej infekcie. Napr. obycajne prechladnutie sa moze skomplikovat a prejst do zapalu dutin, priedusiek, anginy, v horsom pripade zapalu pluc alebo dokonca srdca.
Dojde k tomu hlavne vtedy, ked sa to prechladnutie ignoruje, clovek sa nesetri, nevylezi to a caka, ze to same od seba prejde. U niekoho prejde, u niekoho nie. Zavisi od imunity.
Ked niekto dalej pracuje, alebo chodi do skoly, telo potrebuje raz tolko energie na fungovanie, ako ked je clovek zdravy. Ked tu energie nema, dojde k oslabeniu a dava doslova zelenu bakteriam, ktore sa zacnu rychlo mnozit. Zavisi to od mnohych faktorov, ako je vek, zivotny styl/fajcenie, stres, alkohol/, stravovacie navyky a pod.
Dalsia velka chyba, co mnohi casto robia, je hltanie paralenov uz pri mierne zvysenej teplote. Ti vzdelanejsi lekari odporucaju tlmit teplotu, az ked prekroci 38.5, tam uz vznika riziko krcov a zimnice. U malych deti je ta hranica tusim uz 38. Stara skola nasadi ATB a lieky proti teplote uz pri prvom kychnuti alebo zakaslani.
Zvysena teplota je znamenim, ze telo bojuje s infekciou a snazi sa prekonat ju prirodzenou cestou.
A este k tym priznakom nieco. Jedine, co stopercentne dokazuje bakt. infekciu, je hnis bud na sliznici alebo v hlienoch a hnisavy zapach alebo laboratorne vysetrenia.
Ostatne priznaky, ako zacervenanie, bolest, celkova slabost, opuch alebo zvysena teplota sa vyskytuju v oboch pripadoch.
Cize, co z toho vyplyva? Uz pri prvych znamkach prechladnutia ostat doma v klude, pit caje s medom, brat vela vitaminov a brat paralen naozaj len pri horucke a nie uz pri zvysenej teplote.
Vo vacsine pripadov sa clovek z toho dostane rychlo a bez komplikacii a ATB vobec nie su potrebne.
Samozrejme, deti a mladez sa musia riadit vylucne pokynmi pediatra a nie tym, co sa docitaju na internete :)
metthal
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa metthal »

Zda sa mi ze to beries moc vazne. Ja doktorke nechodim, pokial to nie je fakt nutne, hodim si paralen/ibalgin, dam si caj a vitamin C a idem spat. Brat antibiotika pri teplote do 37 stupnov je blbost, len si tym znicis telo.
110mat110
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa 110mat110 »

Lahnut do postele a hlavne zmenit doktorku. Takym ktore pri kazdom kychnuti daju ATB by som licenciu odobral
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

metthal napísal:Zda sa mi ze to beries moc vazne. Ja doktorke nechodim, pokial to nie je fakt nutne, hodim si paralen/ibalgin, dam si caj a vitamin C a idem spat. Brat antibiotika pri teplote do 37 stupnov je blbost, len si tym znicis telo.
keď som mal cca 17 rokov, tak som to takto riešil, skončil som na troch atb, dvoje cielené, posledné širokospektrálne. Vykašliaval som krv. Tiež to začalo takto nevinne. Ale ináč máš pravdu. Tam zohral úlohu hlavne ten faktor že umrel ten kolega + sa cítim tak, ako nikdy v živote [zle]. Toť sjo. Viem že to vie byť silent killah. Ďakujem za názor.
martinez13
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa martinez13 »

osobne ti odporúčam ak máš chrípku Oscillococcinum, skús si to vygoogliť, obsahuje to 6 dávok v jednej dávke sa také malé rozpustné guličky ktoré si nasypeš pod jazyk a necháš pôsobiť. U nás doma to vo väčšinou prípadov zabralo a nemusel som ísť ani k doktorke
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Ku tým homeopatikám, len toľko. Neviem prečo každému fungujú len mne nie :( a tie teplomery, trochu ma to naštvalo. Som myslel že infrák bude presný, ale nie je. Ako merá presne, ale telo má hrozne dynamickú teplotu. A z tých troch každý meria ináč, kľudne o 2-3 desatiny hore dole. Celé zle...
Prílohy
brek.jpg
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Moj ex-kolega odporucal toto: vezmi citron, vymackaj stavu, zmiesaj to tak s pol deci medom (zahriatym) a pol deci slivovice, rozmiesaj az to bude dostatocne riedke aby sa to dalo pit -budes mat nieco okolo 1,5 deci tekutiny ktora nebude chutit velmi lakavo - toto si pomalicky popijaj v teple zabaleny cely vecer (2 hodky pomalickeho srkania).

Na naho to udajne funguje vzdy, mne to velmi nepomohlo ale napr. mojej mame to pomohlo. Myslim, ze nemas co stratit.

Ak nechces antibiotika tak sa mi nieco mari, ze prirodzene antibiotikum je cesnak (surovy).

V kazdom pripade - udrziavat telo v stave kedy nebude musiet zapasit s nicim inym ako uz s danou chorobou - teda teplo a klud. Tym urcite nic neskazis.

GL
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

Všetky tieto homeopatiká a babičkovské recepty sú jedno veľké placebo. Prečo to niekomu pomôže a niekomu nie? Lebo je to náhoda. U niekoho zapôsobí prirodzená obranyschopnosť, u niekoho nie. Preto sa niekto zázračne uzdraví po pár dňoch z "cesnaku s medom" a niektorým uzdravenie trvá tyždeň. Každý má jednoducho to svoje "homeopatikum", ktoré mu pomáha, pričom ani nevie, že všetko je to vec psychiky.

Uplink, podľa mňa, v hlave riešiš smrť svojho kolegu a preto si všetko tak pripúšťaš. Psychika v takomto prípade vie dobre zapracovať. Čo ako toto, čo ak hento, a čo ak umriem ako kolega a hneď máš z toho chorobu ako vyšitú. Mne v takomto prípade pomáha tváriť sa, že mi nič nie je. Jednoducho fungujem ako normálne, až kým sa jedného dňa nezbadám, že mi už vlastne nič nie je.
Napísať odpoveď