Cernobyl, Pripjat..

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Cernobyl, Pripjat..

Príspevok od používateľa jackb »

Pilifo napísal:Vy tam chodíte pomaly ako na týždňovky :D

Sakra, stále mi vŕta v hlave, čo tam stále obzeráte, keď tam niektorí idete už po x - tý krát?
zbieraju artefakty a potom ich predavaju :D
wanrouter napísal:najblizsia expedicia je naplanovana na 27.5
pojde sa aj niekedy v lete?
Gepid
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Gepid »

Rád by som išiel s bratom. Tiež by má zaujímalo ako je to s dávkou žiarenia. Rád by som mal totiž zdravé deti :) .
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Pilifo napísal:Sakra, stále mi vŕta v hlave, čo tam stále obzeráte, keď tam niektorí idete už po x - tý krát?
A ty si tam už bol ?

Pre tých čo nečítajú články to napíšem teda:

Černobyl a Pripjať je dnes už vskutku čistá ak sa vyhýbate istým miestam, ako vegetácia, pôda, etc. - miesta kde sa ožiarený materiál rád zdržiava - rastliny ho v sebe držia a stále ho čerpajú z pôdy. A nevadí im, sú to jednoduché organizmy v porovnaní s človekom a prípadne poškodenie gamét sú schopné si sami opraviť.

Bežné radiačné pozadie je približne 0,1 až 0,2 uSv (mikro sievert) za 1 hodinu.
V miestach vysokej ľudskej aktivity to môže byť viac - betónové stavby - aj 0,25 uSv/h. Elektronika taktiež, napr. 15" CRT monitor 0,2 uSv/h.

Teraz Pripjať - vzhľadom na nízku ľudskú aktivitu je to na väčšine miest rovnako ako vo zvyšku sveta - 0,1-0,2uSv/h , miestami dolná hranica, inde zas asi 0,5uSv/h , čo tiež nie je nijak nebezpečné.

35 Sv/h - to je rádioaktivita v reaktore, teda v tom čo z neho zostalo.

Teraz to praktické čo je pre nás dôležité. Normami je stanovené, že ročne smieme schytať asi 10mSv. Nejdem to preratúvať na hodiny.
Chorobu z ožiarenia pri ktorej máme 50% šancu prežiť spôsobuje dávka 1-10Sv
Vnútorné orgány poškodí 20-30Sv
Nad 30Sv je to istá smrť. Takže ak nám je život nemilý, stačí 1 hodinu dlhý pobyt v reaktore.

Návšteva rentgena nám do tela dodá asi 0,1mSv pri skenovaní končatín. CéTéčko hlavy nám dá asi 7mSv.
No a samotná návšteva Černobylu/Pripjati sa vyrovná bežnému skenovaniu kostí, teda od tých 0,1mSv - 1mSv

Takže netreba byť lenivý a porovnať si tie čísla a myslieť na to v akých rádoch to je a brať do úvahy čas počas ktorej sme exponovaní.
(Rád by som ešte zistil potrebnú dávku na fatálne poškodenie pohlavných buniek, ale zatiaľ neúspešne)

-------------------

Tak pokúšal som sa dopátrať k nejakému údaju, ale neúspešne, názory na mnohých viac či menej dôveryhodných stránkach sa dosť líšia, podľa jednej štúdie sú ľudské spermie prežiť krátkodobú dávku aj 10Sv.
Jednoznačne sa ale zhodujú na tom, že dlhodobé malé dávky škodia viac ako krátkodobé silné, preto sa to zrejme ťažko študuje.
paulus25
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa paulus25 »

Takže tento rok sa chystáme na výlet do Černobylu. Termín by bol niekedy medzi 29. junom az 5 júlom 2010. Skupina max. 16 ludí. Ohladom cesty. Cesta vlakom z Bratislavy do Kyjeva aj spat so skupinovou zlavou ( pre 6 osob ) vychádza na 460 €, čiže 77 € na osobu ! Lístok je treba si objednat najsneskôr 60 dní pred odjazdom. Kupé su lozkove po 3 osobach. Ubytovanie: www.hostelswor­ld.com tu si nájdete hostely v Kyjeve .. co som pozeral tak pre náš termín je to od 9 – 11 € na noc .. zálezi na nas, kde sa rozhodneme ubytovat. Výlet je zabezpeceny cez cestovnu agenturu www.tourkiev.com a plati 50 dolárov záloha na skupinu – co si myslim, ze nie je az taka suma ( cakal som viacej ) Ostatna cast sa zaplati na mieste.. bud cash alebo kreditkou ( tam je 3 %-ný poplatok ).Platbu kreditkou treba nahlasit vopred, aby si piriniesli terminal (smajlík) Rusi ! Agentura vybaví aj nejake specialne povolenie na vstup do oblasti, kde potrebuje meno a priezvisko, pas, datum narodenia a kde pracujete a titul… Pozrite si pasy… zabudol som, ze ak cestujete na Ukrajinu, musite mat pas platny aspon 3 mesiace po odchode z Ukrajiny… je to v zakone. Tak si to pre istotu kazdy skontrolujte. Cize ak mozem predbezne bilancovat: -cesta 77 € -ubytovanie 30 € -výlet cca 120 € takže celková suma za výlet je 227 € ( orientacné ceny ) ak by ste mali seriózny záujem, kontaktujte ma na paulus25 (at) g­mail.com pekný den
helicos
Darca
Darca

Príspevok od používateľa helicos »

Pilifo napísal:Vy tam chodíte pomaly ako na týždňovky :D

Sakra, stále mi vŕta v hlave, čo tam stále obzeráte, keď tam niektorí idete už po x - tý krát?
poviem ti tak sú ľudia čo ich to zaujíma a priťahuje ich ta atmosféra toho miesta a chcú sa tam vrátiť aj viac krát
a sú ľudia čo nad tím len ohrnú nos že čo tam ty môžeš vidieť ved je to škoda penazí ale ked to človeka baví a tak tam proste ide pre niekoho je aj splnenie sna .

tu je môj blog o mojej návšteve:moj trip do chernobylu
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Nemyslel som to v zlom, ja by som si to tam tiež niekedy rád pozrel...Narážal som iba na to, že Orfi a spol. tam musia chodiť aspoň 3 - krát do roka podľa toho, ako to tu organizujú :D

Ale verím, že to musí byť super zážitok :)
canopus
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa canopus »

Racius napísal:A ty si tam už bol ?

Teraz to praktické čo je pre nás dôležité. Normami je stanovené, že ročne smieme schytať asi 10mSv.
Takže netreba byť lenivý a porovnať si tie čísla a myslieť na to v akých rádoch to je a brať do úvahy čas počas ktorej sme exponovaní.
(Rád by som ešte zistil potrebnú dávku na fatálne poškodenie pohlavných buniek, ale zatiaľ neúspešne)

-------------------

Tak pokúšal som sa dopátrať k nejakému údaju, ale neúspešne, názory na mnohých viac či menej dôveryhodných stránkach sa dosť líšia, podľa jednej štúdie sú ľudské spermie prežiť krátkodobú dávku aj 10Sv.
Jednoznačne sa ale zhodujú na tom, že dlhodobé malé dávky škodia viac ako krátkodobé silné, preto sa to zrejme ťažko študuje.
pokial ma pamat neklame Vyhlaska MZ c.12/2001 tusim je limita efektivnej davky pre obyvatelstvo pre kalendarny rok 1mSv,cize neviem kde si zobral to cislo...cize to je limita,a tie su strazene UVZ
rocny limit efektivnej davky-berie sa celotelove oziarenie, pre pracanta v KP=rozumej kontrolovane pasmo v jadrovych elektrarnach je 50mSv,vo vynimocnych pripadoch aj viac,podla toho ako sa
priemerna radiacna zataz na europana je tusim 2.4mSv,ak sa beru prirodzene zdroje ion. ziarenia
tolko z cernobylu----esteze v tej dobe bolo evidovanych najviac postihnutych deti u nas... :? ,smutne,co uz...proste blby typ reaktora a rezim

ta fatalita na vajcaaa,mozem zistit :mrgreen:
helicos
Darca
Darca

Príspevok od používateľa helicos »

Pilifo napísal:Narážal som iba na to, že Orfi a spol. tam musia chodiť aspoň 3 - krát do roka podľa toho, ako to tu organizujú :D
orfi je človek čo môže vybaviť vstup do zony a je len na nom či tam pôjde alebo nie :)

a ináč má aj stránku neviem či je tu spomenutá chernobylwel.com
twardykamen
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa twardykamen »

muzi
davka 0,5 az 2 Gy prechodna aspermia regeneracia 1-3 roky
davka nad 3 Gy moze viest k trvalej aspermii
u zien
1,5 Gy ziadne zmeny plodnosti
2,5-8 Gy sterilita 60-70% mladych zien 100% starsie zeny
ak sa chystate splodit potomka tak mozno vam to chvilu bude trvat :)
osobne si myslim ze ak sa spravate rozumne tak by ste tieto limity prekrocit nemali .ale viackrat navstevovat oblast by som nesiel.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

twardykamen napísal:muzi
davka 0,5 az 2 Gy prechodna aspermia regeneracia 1-3 roky
davka nad 3 Gy moze viest k trvalej aspermii
u zien
1,5 Gy ziadne zmeny plodnosti
2,5-8 Gy sterilita 60-70% mladych zien 100% starsie zeny
ak sa chystate splodit potomka tak mozno vam to chvilu bude trvat :)
osobne si myslim ze ak sa spravate rozumne tak by ste tieto limity prekrocit nemali .ale viackrat navstevovat oblast by som nesiel.
Alebo nastoknúť olovenú konzervu ;-)
paulus25
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa paulus25 »

Tak nikto sa nehlási na termín 1. jula ????
Treba dat vediet najneskor do 8. aprila....
kontakt: [email protected]
mi-chau
Darca
Darca

Príspevok od používateľa mi-chau »

Strasne rad by som siel do Pripjatu a mal som to uz aj dohodnute s nejakym chalanom co tam organizuje tripy, ale dnes s tym praskol z osobnych dovodov (ostava dufat ze nie zo zdravotnych), takze ak niekto ponuka tieto expedicie a da sa dostat do nejakeho augustoveho terminu som na [email protected]
reign88
Novice
Novice

Príspevok od používateľa reign88 »

august by vyhovoval aj mne, ak by sa niekto chystal tak staci napisat na mail [email protected] , dopredu dakujem
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Janio »

Ja by som tam tiež veľmi rád išiel, ale to až keď zmaturujem... :( len neviete nebum potom veľmi "svietiť" keď sa vrátim ? :D
sabaka
Novice
Novice

Príspevok od používateľa sabaka »

S cestovaním na Ukrajine mám už nejaké skúsenosti takže doprava a ubytovanie si viem vyriešiť sám . Výlet k Černobylu by som chcel riešiť mimo nejakú agentúru. Vie mi niekto poradiť ako dlho sa čaká na povolenie, kolko stojí a podobne. Ďakujem
Hannibal
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hannibal »

Ludia ja planujem navstivit cernobyl asi tieto prazdiny ! pridal by sa niekto ? termin by bol asi jun/jul podla dohody ... kludne piste nech sa dohodneme o konkretnom datume...auto by bolo urcite...
mi-chau
Darca
Darca

Sa chces teraz dohadovat o konkretnom datume? Skoro rok dopredu?
Hannibal
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hannibal »

mi-chau napísal:Sa chces teraz dohadovat o konkretnom datume? Skoro rok dopredu?
j chcem to preto aby som zistil zaujem a podla toho sa vedel zariadit...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

kazdopadne to moze byt zaujimavy vylet, hlavne to cloveka dovoli sa zamysliet nad tym, ze tak moze vyzerat cela planeta, staci zmacknut 1 gombik...
mi-chau
Darca
Darca

Pocul som o tom ze toto bolo posledne leto pred nejakymi pracami co tam mali prebiehat, nevie niekto nejake info?

//autoeditácia príspevku (26 Okt 2010, 1:41)
Pocul som o tom ze toto bolo posledne leto pred nejakymi pracami co tam mali prebiehat, nevie niekto nejake info?
Napísať odpoveď