Pilifo napísal:Sakra, stále mi vŕta v hlave, čo tam stále obzeráte, keď tam niektorí idete už po x - tý krát?
A ty si tam už bol ?
Pre tých čo nečítajú články to napíšem teda:
Černobyl a Pripjať je dnes už vskutku čistá ak sa vyhýbate istým miestam, ako vegetácia, pôda, etc. - miesta kde sa ožiarený materiál rád zdržiava - rastliny ho v sebe držia a stále ho čerpajú z pôdy. A nevadí im, sú to jednoduché organizmy v porovnaní s človekom a prípadne poškodenie gamét sú schopné si sami opraviť.
Bežné radiačné pozadie je približne 0,1 až 0,2 uSv (mikro sievert) za 1 hodinu.
V miestach vysokej ľudskej aktivity to môže byť viac - betónové stavby - aj 0,25 uSv/h. Elektronika taktiež, napr. 15" CRT monitor 0,2 uSv/h.
Teraz Pripjať - vzhľadom na nízku ľudskú aktivitu je to na väčšine miest rovnako ako vo zvyšku sveta - 0,1-0,2uSv/h , miestami dolná hranica, inde zas asi 0,5uSv/h , čo tiež nie je nijak nebezpečné.
35 Sv/h - to je rádioaktivita v reaktore, teda v tom čo z neho zostalo.
Teraz to praktické čo je pre nás dôležité. Normami je stanovené, že ročne smieme schytať asi 10mSv. Nejdem to preratúvať na hodiny.
Chorobu z ožiarenia pri ktorej máme 50% šancu prežiť spôsobuje dávka 1-10Sv
Vnútorné orgány poškodí 20-30Sv
Nad 30Sv je to istá smrť. Takže ak nám je život nemilý, stačí 1 hodinu dlhý pobyt v reaktore.
Návšteva rentgena nám do tela dodá asi 0,1mSv pri skenovaní končatín. CéTéčko hlavy nám dá asi 7mSv.
No a samotná návšteva Černobylu/Pripjati sa vyrovná bežnému skenovaniu kostí, teda od tých 0,1mSv - 1mSv
Takže netreba byť lenivý a porovnať si tie čísla a myslieť na to v akých rádoch to je a brať do úvahy čas počas ktorej sme exponovaní.
(Rád by som ešte zistil potrebnú dávku na fatálne poškodenie pohlavných buniek, ale zatiaľ neúspešne)
-------------------
Tak pokúšal som sa dopátrať k nejakému údaju, ale neúspešne, názory na mnohých viac či menej dôveryhodných stránkach sa dosť líšia, podľa jednej štúdie sú ľudské spermie prežiť krátkodobú dávku aj 10Sv.
Jednoznačne sa ale zhodujú na tom, že dlhodobé malé dávky škodia viac ako krátkodobé silné, preto sa to zrejme ťažko študuje.