Chipset P35 vs X38

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
KoCi
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Chipset P35 vs X38

Príspevok od používateľa KoCi »

V blizkej buducnosti asi porusim svoj slub ze do PC nebudem vrazat ani halier skorej nez zaciatkom r2009, tak si robim prehlad komponentov ktorymi mierne navysim vykon mojej bedne.

S CPU to mam jasne, pamate este pohladam na poslednu chvilu, ale momentalna dilema u mna panuje u dosky. Rozhodujem sa medzi Gigabyte P35-DS4 a Gigabyte X38-DS5...

Za normalnych okolnosti by som toto neriesil vobec, zobral by som to lepsie, avsak v tomto pripade je situacia taka ze to "lepsie" je pomerne relativny pojem. Vykon X38 oproti P35 neprinasa prakticky ziadne vyrazne rozdiely a to ani v moznostiach taktovania. "Podstatny" rozdiel sa ukryva len v pouziti PCI Express 2.0 a 2x PCI-E 16x u X38 chipsetu. 2x PCI-E 16x najde realne vyuzitie len v pripade problematickeho crossfire (dualne zapojenie kariet ale neplanujem ani v buducnosti, navyse v dohladnej dobe nevidim najmensi dovod preco investovat do ATi grafiky..).

Teda "prakticky" prinos do buducnosti prinasa len pouzitie PCI-E 2.0.. a toto je asi jedina dilema kvoli ktorej sa neviem rozhodnut - stoji mi vyse tisickorunovy rozdiel v cene za podporu noveho standardu u PCI Express a za vyssi model dosky ktora vykonnostne oproti mainstreamovej P35-DS4 neprinasa nic nove?

Ako by ste sa rozhodli vy? Prosim o argumenty, na jednoduche ukazanie prstom, by som spravil rovno anketu :). Dosku planujem osadit procesorom Core 2 Duo E8400, 8800GTX, 2x2GB DDR2 800MHz (zatial nemam vybrate nic konkretne)
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Možno Ti pomôže toto porovnanie chipsetov:
http://www.ddworld.cz/zakladni-desky/te ... 5-105.html

Ak sa chystáš na štvorjadro, tak sa doporučuje X38 (lepší pretaktovací potenciál). Rozdiel medzi PCIE a PCIE 2.0 v praxi je minimálny.. (ako to už býva AGP 4x vs. AGP 8x, SATA1 vs. SATA2)

A ak Ti to vychádza na P35.. otázne je, či by sa neoplatilo počkať na následovníka tohot chipsetu, podľa mňa nový chipset bude lepšie doladený na nové cpu E8xxx/E9xxx

Inak ja osobne sa chystám na X38, pokiaľ sa nič vážne nestane, tak snáď do mesiaca. :)
KoCi
Darca
Darca

dik za stranku :) .. tak to vyzera ze skusim teda ten X38, este som mal miestami take prebliky ci nie je lepsie pockat na n780i, ale ako vidim, naozaj nie je nac cakat.. Dosku sice osadim dvojjadrom 45nm, avsak pri mojej zotrvacnosti je mozne ze do roka a do dna tam supnem zase quadcore.

.. no uz len pockat do toho februara kedy sa mozem ist realizovat...
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Pokial novsi chipset nevykazuje ziadne bugy a ani ziadne prepady vykonu, nie je dovod kupovat starsi. Tot selsky rozum.
KoCi
Darca
Darca

tomas - aj v pripade ze vykonnostne oproti starsiemu neprinasa takmer ziaden rozdiel ale je o vyse litra drahsi? :) .. vtedy si to clovek radsej 2x premysli ;)
Napísať odpoveď