Čiastočna prohibícia na Slovensku?

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste za prohibiciu v nejakej forme na slovensku?

Ano
22
67%
Nie
11
33%

Celkom hlasov: 33

beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Prohibícia na Slovensku?

Príspevok od používateľa beardie »

Muffi: je rozdiel ist na pivo a chodit pravidelne na pivo, kazdy jeden den po praci, vysedavat tam do zaverecnej a nasledne sa odpotacat domov
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Prohibicia cohokolvek nema vyznam, okrem ineho to jednoznacne dokazuje historia.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Na Slovensku nemozne, sme narod alkacov :D uz ako tu bolo pisane, pri kazdej prilezitosti sa pije a clovek je za divneho, ked nechce. Clovek musi zaklamat, ze berie lieky alebo tak, inac sa to nerespektuje.
V tomto som ale za slobodu. Nech si kto chce kupi alkoholu kolko chce a nech si ho pije kolko chce, ked na to ma. Rovnako ako ja mam slobodnu volu ho nepit.
beardie
Redeemer
Redeemer

50 rokov dozadu sa fajcilo vsade, postupne sa zakazmi pocet zavislakov znizil - je to zle?
nejak podobne nenasilne by som si to vedel predstavit aj s alkoholom, pomaly, postupne
prvym krokom moze byt zakaz predaja po nejakej hodine, nasledne pritvrdzovat

ludia musia skratka vymriet, aby sa nieco zmenilo
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Podla mna to nie je dobre prirovnanie s cigaretami. Alkohol casto sluzi na zabudnutie na problemy, vypnutie, zabava, atd. Tuto by to bolo radovo tazsie nez s cigaretami.
beardie
Redeemer
Redeemer

cigarety zase este stale sluzia na uvolnenie a odreagovanie a aj napriek svojim negativam su stale tolerovane, co sa ale postupne meni
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

hughito napísal: Áno, sú ľudia čo pijú pivo ako vodu, stačí sa pozrieť na západ od nás. Otázne ale je, či možno takýto "pivný alkoholizmus" porovnávať s negatívnymi dopadmi toho, keď sa alkoholici "porobia" na tvrdom.
Zdrave to nie je, hlavne je to rovnaka zavislost ako na tvrdom alkohole a zdraviu skodlive. Tito ludia su casto agresivni ak svoju davku piva alebo alkoholu nedostanu.
Nehovoriac o tom, ze takto podgurazeych chlapov obcas dostanu dobry napad a nieco ocuraju alebo rozbiju.
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

V cigaretách je jeden z hlavných problémov to, že aj pasívne fajčenie dosť škodí a keď sa všade fajčilo, nefajčiari kvôli tomu trpeli. Pasívne pitie samozrejme neexistuje, takže to je celom iná vec. Druhé čosi je už sociálny nátlak aby si človek vypil, to sa robí bežne, ale treba sa obrniť a ide to.

Beztak kto chce fajčiť fajčí aj teraz a kto by chcel piť pil by aj potom.
Vymiznutiu fajčenia pomohli podľa mňa skôr kampane, medializácia, že sa to proste všade ukazovalo ako čosi nesprávneho. Ja osobne silno pochybujem, že niekto prestal fajčiť preto, že prišiel zákaz fajčenia na zastávkach alebo v podnikoch. Skôr to bolo ozaj pre zdravie, alebo že človeka odhovoril partner, alebo proste mladý človek ani nezačal.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

gogo956 napísal:Prohibicia cohokolvek nema vyznam, okrem ineho to jednoznacne dokazuje historia.
Chcem zdoraznit, ze zrejme nikto tu nie je za uplnu prohibiciu, na Slovensku je prakticky nemozna, aj v prvom prispevku je otazka:
Boli by ste za takyto druh ciastocnej prohibicie aj na Slovensku?
Mozno je nadpis nestastny, taktiez anketa je nejednoznacna, co je to "nejaka forma", pod tym sa da predstavit cokolvek.
Muffi napísal:Nechajte ľudí žiť ako chcú, sú svojprávni, ak si dodrbú život alkoholizmom, je to ich voľba.
Ak dodrbu zivot sebe, to nevadi, ale casto dodrbu zivot aj inym, rodine, detom - a nie len dodrbu ale aj znicia, roznymi formami tyrania, za volantom zivot dokazu aj zobrat - tam su tresty uz teraz vyssie, preto som navrhoval tvrdsie tresty ak je cin spojeny s alkoholom.
Mek napísal:V tomto som ale za slobodu. Nech si kto chce kupi alkoholu kolko chce a nech si ho pije kolko chce, ked na to ma. Rovnako ako ja mam slobodnu volu ho nepit.
Ani slobodna vola nie je ista, ako pri cigaretach, ani alkoholik si skoro nikdy nedokaze pomoct sam, viac v samostatnej teme.
beardie napísal:50 rokov dozadu sa fajcilo vsade, postupne sa zakazmi pocet zavislakov znizil - je to zle?
nejak podobne nenasilne by som si to vedel predstavit aj s alkoholom, pomaly, postupne
prvym krokom moze byt zakaz predaja po nejakej hodine, nasledne pritvrdzovat
wladas napísal:Podla mna to nie je dobre prirovnanie s cigaretami. Alkohol casto sluzi na zabudnutie na problemy, vypnutie, zabava, atd.
Tu suhlasim s wladas-om, urcite by som bol za nejake obmedzenie, hlavne predaj tych malych flasticiek a pod., aby boli mesta a ulice bezpecnejsie, tichsie, cistejsie, ale opakujem - cigarety zabijaju, uz jedna cigareta skodi, je to dokazane, su stale drahsie, napriek tomu stvrtina ludi fajci - naopak alkohol, aj ked sa to da spochybnit, v malom mnozstve moze byt aj zdravy, vino, nedavno spominali v suvislosti s horucavami, ze pivo ci radler su svojim zlozenim teraz relativne vhodne, lepsie ako kava, sladke napoje, energetaky.
gogo956
Redeemer
Redeemer

napr ja som sa dal v tychto teplach na nealkoholicke pivo. Ano, nie je chutovo tak atraktivne ako normalne pivo, ale proti smadu lepsie ako cokolvek ine a clovek moze bezproblemov po nom soferovat.
Tie cidery a radlery nie su zle, ale na mna prilis kysle alebo sladke, zatial co proti smadu je najlepsia mierna horkost.
S tym obmedzovanim predaja alkoholu by to na Slovensku dopadlo tak, ze velke retazce by to dodrzovali ale male prevadzky, vselijake tie stanicne a ine zastrcene bufetiky by veselo predavali hocikedy a hocico.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

harrison314 napísal:
Zdrave to nie je, hlavne je to rovnaka zavislost ako na tvrdom alkohole a zdraviu skodlive. Tito ludia su casto agresivni ak svoju davku piva alebo alkoholu nedostanu.
Nehovoriac o tom, ze takto podgurazeych chlapov obcas dostanu dobry napad a nieco ocuraju alebo rozbiju.
Chápem, že ožrať sa dá aj z piva, že aj pivo obsahuje alkohol (a ten nie je zdravý), ale naozaj nepoznám veľa takých ľudí, ktorí dosahujú svoj stav ožratosti len pivom. Každopádne to je jedno, tiež si myslím, že prohibícia je blbosť. Ak proti alkoholu bojovať, tak inými spôsobmi ako zákazmi.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo956 napísal:S tym obmedzovanim predaja alkoholu by to na Slovensku dopadlo tak, ze velke retazce by to dodrzovali ale male prevadzky, vselijake tie stanicne a ine zastrcene bufetiky by veselo predavali hocikedy a hocico.
Ved prave preto som navrhoval tvrdsie postihy, prakticky sa nemusi zavadzat nic nove, ziadne nove zakazy, len sprisnenie, aby sa to dodrziavalo, stale detom predavaju cigarety a alkohol, kto si mysli ze je to spravne? Ak to predaju kamaratovi vasho syna a ten s nim nasledne kvoli tomu havaruje? Proste viac kontrol v problemovych casoch, nejaku kampan a potom likvidacne pokuty.

Taktiez viac riesit zakaz konzumacie alkoholu v meste a na uliciach, vsade su kamery, policajti, prakticky kazdy clovek ma kameru, mozno appka "nahlas zlocin", odosle video, GPS suradnice a hned pride policia, skor ako to dotycny dopije a rozbije flasu na ktorej si potom niekto poreze nohu ako tu niekto spominal, alebo skor ako na niekoho fyzicky zautoci. Nasledne primerany trest, aby si to dany clovek nabuduce rozmyslel - existujuci postih, len sprisnit a viac riesit!

Stale by mal kazdy moznost opit sa aj do bezvedomia - ale mimo centra, doma, kludne by si mohol aj tu flasu rozbit - ale doma.
hughito napísal:naozaj nepoznám veľa takých ľudí, ktorí dosahujú svoj stav ožratosti len pivom.
Ak pojde clovek po praci hladny do krcmy a da si len par piv, tak isty stav dosiahne lahko, navyse podla mna ti kazdodenni "krcmari" si davaju aj nieco tvrdsie a nepriznaju to, predsa je to zavislost a stale potrebuju viac na isty stupen "nalady". Myslim ale ze sa staci pozriet vecer ako sa pohybuju ti opustajuci krcmu.
hughito napísal:Každopádne to je jedno, tiež si myslím, že prohibícia je blbosť.
Opakujem ze som tiez proti uplnej prohibicii, ale urcite obmedzenia ci zakazy by mohli pomoct - hlavne tym ostatnym, uz teraz plati zakaz predaja alkoholu do 18 rokov a myslim ze nikto nepochybuje ze to je dobry zakaz.

To co by sa dalo spravit ihned, zakaz predaja tvrdeho alkoholu vo flasiach mensich ako pol litra, opakujem to - komu by toto vadilo, bezdomovcom a alkoholikom na davkach, naopak by to pomohlo bezpecnosti, cistote, zivotnemu prostrediu.
hughito napísal:Ak proti alkoholu bojovať, tak inými spôsobmi ako zákazmi.
Co navrhujes ty, prip. ini, ako teda bojovat? No nemyslim ze by sa malo bojovat proti alkoholu, malo by sa bojovat proti alkoholizmu a proti trestnym cinom a priestupkom pod vplyvom alkoholu - minimalne viac ako doteraz.

Ak som uz spomenul vekovu hranicu. Amerika ma povolene vlastnenie zbrani, vodicak tam je od 16 rokov, ale alkohol az od 21 - mozno to nie je taky nezmysel, minimalne za diskusiu by to stalo. Samozrejme u nas momentalne asi nerealne, ale ak by nejaka strana s tym prisla, zrejme by sa vyrazne zvysila volebna ucast mladych, aj ked je otazne ake strany by volili, zrejme by to pre vysledky ziadna vyhra nebola. Je to uz OT, ale tych 21 by sa tu spomenut malo, aky je vas nazor?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

Muffi napísal:Beztak kto chce fajčiť fajčí aj teraz a kto by chcel piť pil by aj potom.
Vymiznutiu fajčenia pomohli podľa mňa skôr kampane, medializácia, že sa to proste všade ukazovalo ako čosi nesprávneho. Ja osobne silno pochybujem, že niekto prestal fajčiť preto, že prišiel zákaz fajčenia na zastávkach alebo v podnikoch. Skôr to bolo ozaj pre zdravie, alebo že človeka odhovoril partner, alebo proste mladý človek ani nezačal.
vacsina kampani, zakazov a obmedzenie je je preto aby donutila ludi co to robia prestat to robit ale aby co najviac znizila pocty ludi co s tym vobec zacnu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Dreamer
posunutie veku na 21rokov asi by nemalo velku podporu, na Svk je silna tradicia pitia alkoholu. Ja osobne sa alkoholu dost vyhybam, na nase pomery som skoro polo-abstinent :)

hughito
alkohol v pive je rovnako skodlivy ako alkohol z akehokolvek ineho zdroja. Celkovo by som konzumaciu piva nepodcenoval, hlavne dnes ked su v oblube rozne specialy ktore byvaju 15 aj viac stupnove, takze niekto kto je nalacno sa kludne opije aj z dvoch takych piv.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ja hlavne moc neverim ze ti stamgasti co su denne v krcme ozaj piju len pivo. ze kazde druhe kolo k tomu nesupnu jedno poldeci...

ale ano, rovnako ako moze byt niekto pivny alkoholik co da denne 12 piv, tak mas ludi co kazdy vecer stiahnu 2 litre vina... vsetko je to rovnaky alkoholizmus.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Ja mam pomerne blizku skusenost s rodinou, kde nebol problem za vikend pochovat 50 piv ale ani jedno poldeci, obcas nejake vinko ale nic tvrde. Pritom denno denna rutina a zdaleka nie v zdravej miere. Asi je beznejsie ze taki ti klasicki alkoholici si pojdu nejake tvrde (rychlejsie stavy, menej opletaciek, presa len zotriet sa z piva chvilu trva, vypit ploskacku na ex a zapit pivom fungje spolahlivejsie) ale v principe v tom nevidim nejaky rozdiel, oba pripady mi pridu rovnocenne.

Zaznel tu dobry napad, vsetky priestupky pri ktorych bol zisteny alkohol by mali byt trestane tvrdsie (nemyslim len za volantom ale vseobecne). Napr. ak niekto niekomu pod vplyvom streli facku, bezne by sa obisiel s 20€ pokutou za priestupok proti spolunazivaniu ale ak by sa zistilo ze agresor bol opity, mohlo by sa to trestat ovela tvrdsie a nekompromisne.

Inak trosku nerozumiem reakciam ako Andi_cibula
Mne by najlepšie mali je*** nejakú týždennú kvótu na kofolu, lebo si ju každý deň kupujem v bufete a zvyšujem si riziko cukrovky. :D
Cukor ti neovplyvnuje zdravy usudok, neodsuva zabrany, po kofole nie si schopny konat veci, ktore by si inak nikdy nevykonal. Ano prehnana konzumacia cukru vedie ku zdravotnym problemom ale po kofole nie je az 300% zvysene riziko ze sposobis smrtelnu dopravnu nehodu, po kofole nie si agresivnejsi a menej sudny clovek. Uvedom si, ze pripadne obmedzenie (ciastocna prohibicia) alkoholu nie je ani tak kvôli tomu alkoholikovi ale prave kvôli okoliu.

//este pripajam zaujimavy graf ktory pekne ilustruje o com hovorim
Prílohy
Snímka.PNG
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Hegy napísal:Zaznel tu dobry napad, vsetky priestupky pri ktorych bol zisteny alkohol by mali byt trestane tvrdsie.

Uvedom si, ze pripadne obmedzenie (ciastocna prohibicia) alkoholu nie je ani tak kvôli tomu alkoholikovi ale prave kvôli okoliu.
To som navrhoval ja, este doplnim ze predchadzat by mala kampan, aby o tom ludia vedeli, aby vedeli preco - teda ze to ma chranit ostatnych, rodinu, zeny, deti a ludi v meste, na uliciach a taktiez setrit peniaze, kedze nasledky vandalizmu sa platia z dani vsetkych - a malo by to fungovat hlavne preventivne. Pri mensom prvom priestupku moze byt napomenutie alebo symbolicka pokuta, neskor ale ovela tvrdsie tresty. Kazdy by mohol prakticky pit rovnako ako predtym, ale donutilo by to ludi zvazit nasledky vopred, kde bude pit, ako sa dostane domov, prip. by v partii mohol niekto triezvejsi ostatnych viac brzdit, lebo by si uvedomoval ake mozu byt nasledky. Nepriamo by to teda ochranovalo aj samotnych ludi pod vplyvom a to bez obmedzovania.

Problem je, ze alkohol je stale dostupnejsi, cena prakticky nestupa, ale priemerna aj minimalna mzda stupa stale, takze alkoholikov, ci priestupkov a trestnych cinov spojenych s alkoholom bude zrejme pribudat.
Hegy napísal:Inak trosku nerozumiem reakciam ako Andi_cibula
Mozno pokus o sakrazmus, cukor je casto povazovany za drogu, uz to bolo aj potvrdene, aj vyvratene, co sa tyka skodlivosti, tak aj voda moze zabijat, ale dobrou odpovedou je ta tabulka.

Inak ten nazov temy je vazne dost nestastny, je tu uz niekolko stranok a mnohi to necitaju cele, ovplyvnuje to aj diskusiu, mozno by sa mohol nazov upravit - pridat "ciastocna" alebo "v nejakej forme" ako je to v anketovej otazke.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Čiastočna prohibícia na Slovensku?

Príspevok od používateľa harrison314 »

Viac ludi tu spominalo nestatny nazov temy, tak som ho upravil.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Dreamer napísal: To som navrhoval ja, este doplnim ze predchadzat by mala kampan, aby o tom ludia vedeli, aby vedeli preco - teda ze to ma chranit ostatnych, rodinu, zeny, deti a ludi v meste, na uliciach a taktiez setrit peniaze, kedze nasledky vandalizmu sa platia z dani vsetkych - a malo by to fungovat hlavne preventivne. Pri mensom prvom priestupku moze byt napomenutie alebo symbolicka pokuta, neskor ale ovela tvrdsie tresty. Kazdy by mohol prakticky pit rovnako ako predtym, ale donutilo by to ludi zvazit nasledky vopred, kde bude pit, ako sa dostane domov, prip. by v partii mohol niekto triezvejsi ostatnych viac brzdit, lebo by si uvedomoval ake mozu byt nasledky. Nepriamo by to teda ochranovalo aj samotnych ludi pod vplyvom a to bez obmedzovania.
jasne ze aklohol za volantom je problem, ale je to iba cast problemu. ludia co prepijaju svoje vyplaty na ukor rodiny, ludia co su pod vplivom alkoholu nasilny na svojich pribuznych... tych tebou navrhovane "pokuty" nijak neoplivnia.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Hegy napísal:Uvedom si, ze pripadne obmedzenie (ciastocna prohibicia) alkoholu nie je ani tak kvôli tomu alkoholikovi ale prave kvôli okoliu.
OK, berem. Pohŕdnutie venujem dobronautom, ktorí si myslia, že vedia všetko lepšie, než ostatní.
Napísať odpoveď