Dreamer napísal: 12 júl 2022, 22:50
Este taka mensia vec, ktora sa mi stala dnes, snivalo sa mi o isticoch, ale rano som si to nepamatal, potom som v priebehu dna prisiel do kontaktu s isticmi a spomenul som si, ze sa mi o tom snivalo, ako je to mozne?
Opäť nič extra nezvyčajné. Mohli sa tu stať 2 veci:
1) Menej pravdepodobná: S ističmi si tesne pred tým do kontaktu podvedome prišiel, v naozaj akejkoľvek forme. Možno si započul reklamu (o ktorej si ľudia myslia, že ju filtrujú - nie, nefiltrujú), alebo si podvedome započul rozhovor, alebo si sa na ne podvedome v byte pozrel, a podobne. Čokoľvek z toho sa mohlo pretaviť do sna.
2) Pravdepodobnejšia: V podstate ide o formu Baader-Meinhof fenoménu, s ktorým sa vieš stretnúť napr. aj v marketingu, alebo v bežnom živote. Príklad, nikdy v živote si sa nezaujímal o laserovú depiláciu, vedome si teda aj všetko o nej filtroval. S kamarátmi sa o nej budete hodinu rozprávať a potom ťa začnú bombardovať reklamy z tohto segmentu. Vo väčšine prípadov nejde o žiadne špehovanie, ale práve o tento fenomén, kedy začínaš vnímať doteraz neznáme veci. Ďalší príklad - kúpiš si povedzme červenú Kiu Xceed, ktorú si doteraz na cestách vôbec neregistroval (nie je to až tak bežné auto ako strieborná Octavia). Odkedy ju vlastníš, stretávaš a registruješ ju všade. Ľudský mozog si spája kadečo, niekedy sú tam podvedomé spojenia, niekedy len náhoda.
Rovnako mohol nastať prípad, že sa ti dnes o ističoch vôbec nesnívalo. Dokonca sa ti o nich nesnívalo nikdy, len si zažil tzv. déjà vu (presne ten moment, kedy si nevieš spomenúť, či si niečo už zažil, alebo sa ti to snívalo, a podobne). Presný výklad nepoznám, ale tuším to prebieha cca tak, že mozog si podvedome tú spomienku (na sen s ističmi) v sebe prehrá a zapíše doslova mikrosekundy predtým, než ich vedome zbadáš. Je veľmi pravdepodobné, že sa ti o nich vôbec nesnívalo, aj keď by si prisahal, že áno.