Co sa vam snivalo?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Hensym
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Re: Co sa vam snivalo?

Príspevok od používateľa Hensym »

Nič zvláštne. Ani lucidný sen, ani paralýza (k paralýze to má asi najbližšie). Nič by som za tým nehľadal.

Pri plytkom spánku nad ránom (kedy sa veľa sníva) je úplne bežné, že sa tam preklápajú veci z reality (to je práve tá tenká línia medzi snívaním a spánkovou paralýzou, bol si prakticky na hranici) - vnemy, zvuky z ulice, z bytu, poloha rúk, nôh, alebo napr. tŕpnutie, alebo akýkoľvek iný diskomfort, ktorý často spôsobuje napr. sny s chýbajúcimi, alebo ochrnutými končatinami. Naopak, keď ťa niečo tlačí napr. v oblasti boku a podvedomá skladačka "správne" zapasuje, vo sne máš tretiu ruku. Nie je na tom naozaj nič zlé, divné ani záhadné, skôr úplne bežný, ale "živý" a bujarý sen.

Alkohol a podobné veci takéto sny podporujú - ale píšeš, že si nepil. Nie je to ale podmienka, niekedy sa ti sníva, keď sa predtým preješ, zobudíš sa a opäť zaspíš nad ránom, alebo XYZ iných aspektov, ktoré ti v tomto smere pekne pretrénujú podvedomie. Mne sa pi*oviny snívajú pravidelne, paradoxne mám vtedy najlepší a najhlbší spánok. :)
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Dik za odpoved, nevedel som, ze take veci su bezne, hlavne preto, ze lucidny sen som uz zazil, rovnako spankovu paralyzu, ale tri ruky som mal prvykrat.

Este taka mensia vec, ktora sa mi stala dnes, snivalo sa mi o isticoch, ale rano som si to nepamatal, potom som v priebehu dna prisiel do kontaktu s isticmi a spomenul som si, ze sa mi o tom snivalo, ako je to mozne?

Sny su v nejakej specialnej casti mozgu, odkial sa zrejme vymazavaju, clovek si ich zapamata len vtedy, ked si na nich spomenie po prebudeni a presunu sa do docasnej pamate, odkial sa nasledne presunu do trvalej pamate, ak je to teda spravne. Ako je teda mozne, ze ked som si na sen po prebudeni nespomenul, spomenul som si na neho ovela neskor?
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Dreamer napísal: 12 júl 2022, 22:50 Este taka mensia vec, ktora sa mi stala dnes, snivalo sa mi o isticoch, ale rano som si to nepamatal, potom som v priebehu dna prisiel do kontaktu s isticmi a spomenul som si, ze sa mi o tom snivalo, ako je to mozne?
Opäť nič extra nezvyčajné. Mohli sa tu stať 2 veci:

1) Menej pravdepodobná: S ističmi si tesne pred tým do kontaktu podvedome prišiel, v naozaj akejkoľvek forme. Možno si započul reklamu (o ktorej si ľudia myslia, že ju filtrujú - nie, nefiltrujú), alebo si podvedome započul rozhovor, alebo si sa na ne podvedome v byte pozrel, a podobne. Čokoľvek z toho sa mohlo pretaviť do sna.

2) Pravdepodobnejšia: V podstate ide o formu Baader-Meinhof fenoménu, s ktorým sa vieš stretnúť napr. aj v marketingu, alebo v bežnom živote. Príklad, nikdy v živote si sa nezaujímal o laserovú depiláciu, vedome si teda aj všetko o nej filtroval. S kamarátmi sa o nej budete hodinu rozprávať a potom ťa začnú bombardovať reklamy z tohto segmentu. Vo väčšine prípadov nejde o žiadne špehovanie, ale práve o tento fenomén, kedy začínaš vnímať doteraz neznáme veci. Ďalší príklad - kúpiš si povedzme červenú Kiu Xceed, ktorú si doteraz na cestách vôbec neregistroval (nie je to až tak bežné auto ako strieborná Octavia). Odkedy ju vlastníš, stretávaš a registruješ ju všade. Ľudský mozog si spája kadečo, niekedy sú tam podvedomé spojenia, niekedy len náhoda.

Rovnako mohol nastať prípad, že sa ti dnes o ističoch vôbec nesnívalo. Dokonca sa ti o nich nesnívalo nikdy, len si zažil tzv. déjà vu (presne ten moment, kedy si nevieš spomenúť, či si niečo už zažil, alebo sa ti to snívalo, a podobne). Presný výklad nepoznám, ale tuším to prebieha cca tak, že mozog si podvedome tú spomienku (na sen s ističmi) v sebe prehrá a zapíše doslova mikrosekundy predtým, než ich vedome zbadáš. Je veľmi pravdepodobné, že sa ti o nich vôbec nesnívalo, aj keď by si prisahal, že áno.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Tak bod 1 je velmi nepravdepodobny, bod 2 mozno ano, ale spominam si konkretne na tu polohu isticov a ze to bol sen, myslim, ze nieco podobne sa mi uz stalo aj predtym.

O tom deja vu efekte viem, pisal som o tom ako reakciu nedavno, to je celkom pravdepodobne, ze sa mi to zapisalo akoby do nejakeho "suboru" s urcitym casom a prepisalo inu spomienku, ale ako je mozne, ze si pamatam na to, ako tie istice vyzerali, je to akoby sa spomienka z neznameho casu zapisala ako falosna spomienka do ineho casu.
Napísať odpoveď