Core i7 930 na Asus P6T s Noctua NH-D14
-
uplink
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Core i7 930 na Asus P6T s Noctua NH-D14
Ahojte,
Vzhľadom na to že sa nezameriavam na intely už nejakú tú dobu a viacmenej sa im vyhýbam, tak som trošku dezorientovaný čo sa týka starostlivosti o ich lepšie kúsky. Dnes som si kúpil novú dosku, procák a pamäte. Stará zostava bola Asus M4A88TD-M EVO/USB3, AMD Phenom II 965 BE [chvíľu ho vystriedal Thuban, ale to je fuk] a mal dlhú dobu AC Freezer Xtreme Rev 2. AMDčko malo v kľudovom štádiu 29-30 stupňov v záťaži 39 max 42 záležalo od izbovej teploty. Skrinka je Chieftec Dragon II všetky vetráky stockové a plné otáčky. Keď som mu dal Noctuu, tak teploty šli o stupeň dole, alebo o dva. To som neriešil. Moja otázka znie. "Staré" AMDčko keď som vyťažil renderovaním, alebo OCCT Linpack-om, tak bol Freezer Xtreme aj jeho heatpipy celkom teplé, miestami až horúce, ale stále v norme. Noctuy som sa nedotýkal. Avšak teraz ako som kúpil Core i7 930 [Bloomfield], tak som vedel že tento procák hreje a hreje dosť, avšak jedno mi nejde do hlavy. Keď ho vyťažím aj 20 minút s Linpackom a teploty jadier sú 55-60 stupňov Celsia, prečo je chladič aj úplne pri základni úplne ľadový? Doslova ľadový, cítim len chladný vzduch oboch noctuy-í, ktoré v chladiči spôsobujú doslova tornádo. Heatpipy sú úplne chladné. Čakal som, teda aspoň trošku som dúfal že teploty nepojdu nad 50 stupňov s takým chladičom a tak ho budem môcť trošku ocnúť na 3,5 - 4 GHz. Avšak teraz mám dilemu. Viem že procák znesie 100 stupňov celsia, ale nad 65 nechcem ísť ani za svet. Je možné že by som chladič nejako zle upevnil? Resp. je možné že nie je dobrá vodivosť medzi heatspreaderom procáku a základňou chladiča? Je tam aj teplovodivá pasta, tá čo bola ku chladiču, nejaká strieborná premium [random crap od noctuy]. Každopádne, prečo mi OCCT, Everest a Core Temp ukazujú odlišné teploty a Speedfan diametrálne odlišné? Ktorými teplotami sa mám riadiť? Ďakujem za čítanie môjho postu, ospravedlňujem sa za chaotickú formuláciu a ďakujem za prípadné rady.
Vzhľadom na to že sa nezameriavam na intely už nejakú tú dobu a viacmenej sa im vyhýbam, tak som trošku dezorientovaný čo sa týka starostlivosti o ich lepšie kúsky. Dnes som si kúpil novú dosku, procák a pamäte. Stará zostava bola Asus M4A88TD-M EVO/USB3, AMD Phenom II 965 BE [chvíľu ho vystriedal Thuban, ale to je fuk] a mal dlhú dobu AC Freezer Xtreme Rev 2. AMDčko malo v kľudovom štádiu 29-30 stupňov v záťaži 39 max 42 záležalo od izbovej teploty. Skrinka je Chieftec Dragon II všetky vetráky stockové a plné otáčky. Keď som mu dal Noctuu, tak teploty šli o stupeň dole, alebo o dva. To som neriešil. Moja otázka znie. "Staré" AMDčko keď som vyťažil renderovaním, alebo OCCT Linpack-om, tak bol Freezer Xtreme aj jeho heatpipy celkom teplé, miestami až horúce, ale stále v norme. Noctuy som sa nedotýkal. Avšak teraz ako som kúpil Core i7 930 [Bloomfield], tak som vedel že tento procák hreje a hreje dosť, avšak jedno mi nejde do hlavy. Keď ho vyťažím aj 20 minút s Linpackom a teploty jadier sú 55-60 stupňov Celsia, prečo je chladič aj úplne pri základni úplne ľadový? Doslova ľadový, cítim len chladný vzduch oboch noctuy-í, ktoré v chladiči spôsobujú doslova tornádo. Heatpipy sú úplne chladné. Čakal som, teda aspoň trošku som dúfal že teploty nepojdu nad 50 stupňov s takým chladičom a tak ho budem môcť trošku ocnúť na 3,5 - 4 GHz. Avšak teraz mám dilemu. Viem že procák znesie 100 stupňov celsia, ale nad 65 nechcem ísť ani za svet. Je možné že by som chladič nejako zle upevnil? Resp. je možné že nie je dobrá vodivosť medzi heatspreaderom procáku a základňou chladiča? Je tam aj teplovodivá pasta, tá čo bola ku chladiču, nejaká strieborná premium [random crap od noctuy]. Každopádne, prečo mi OCCT, Everest a Core Temp ukazujú odlišné teploty a Speedfan diametrálne odlišné? Ktorými teplotami sa mám riadiť? Ďakujem za čítanie môjho postu, ospravedlňujem sa za chaotickú formuláciu a ďakujem za prípadné rady.
-
Thommas
Addict
Re: Core i7 930 na Asus P6T s Noctua NH-D14
v biose ti ake teploty ukazuje??? ja by som tam nedaval pasty dodavane vyrobcom chladica, ale radsej daku MX-2 a poodobne...
-
uplink
VIP
V biose mi ukazuje tie, ktoré ukazujú približne OCCT a Everest. Ktorú pastu by si mi presne odporučil? A ako veľa jej mám dať? Doteraz som dával len taký malý "slížik", alebo hrášok. Mám to poriadne potrieť ako chleba s maslom?
Ako fakt neviem, potrebujem dosiahnuť čo najlepšiu priľnavosť a noctua má vrubkovaný povrch a už aj čiastočne doškrabaný, keď som ju dával dole z AMDčka tak bola naň prilepená a ešte som nepoznal ten trik dať CPU do patice a "zošuchnúť" prilepený vetrák po chladiči na bok a potom ho oddeliť. Takže som použil nižšie iQ a hrubú silu s nožom
ale to len bokom
. Ktorú presne pastu odporučuješ?
Ináč myslíš že AC MX-2 je lepšia ako Noctua NT-H1?
Objedlan som Coollaboratory Liquid Ultra, uvidíme čo to dá
Ináč myslíš že AC MX-2 je lepšia ako Noctua NT-H1?
Objedlan som Coollaboratory Liquid Ultra, uvidíme čo to dá
-
Thommas
Addict
http://www.agem.sk/?cmd=tovar_detail&product=13721768
ja som odjakziva pouzival tuto pastu a bol som nadmieru spokojny
aj ja som odsranoval tak stvrdnutu pastu ako ty
, a tuto pastu som vyuzil na 3 CPU takze som si to rozdelil..
niekde som cital (asi na inom fore) ze I7 920 sa na box chladici pri nevetranej skrinke hrial na 75stupnov... podla mna tvoja teplota je este ako tak optimalna ale skusil by som to prepastovanie
ja som odjakziva pouzival tuto pastu a bol som nadmieru spokojny
aj ja som odsranoval tak stvrdnutu pastu ako ty
niekde som cital (asi na inom fore) ze I7 920 sa na box chladici pri nevetranej skrinke hrial na 75stupnov... podla mna tvoja teplota je este ako tak optimalna ale skusil by som to prepastovanie
Mám podobné komponenty (i7 920@2,66GHz + Noctua NH-U12P) a asi pred rokom keď som PC kupoval mi bolo povedaná, že tá dodávaná pasta (NT-H1) nie je moc dobrá, a tiež mi odporúčali (tu na hojko-vi) MX2.
Inak tie teploty, no ja mám ešte vyššie a zatiaľ nebol žiadny problém. No tá Noctua by mala byť horúca, aspoň moja je prinajmenšom teplá. Keď som raz zabudol zapojiť molex-ovú vetvu s ventilátormi a kľudne som inštaloval Windows, tak keď som si to všimol bola až úplne vriaca.
Neskôr hodím OCCT a dám sem presné teploty.
Inak tie teploty, no ja mám ešte vyššie a zatiaľ nebol žiadny problém. No tá Noctua by mala byť horúca, aspoň moja je prinajmenšom teplá. Keď som raz zabudol zapojiť molex-ovú vetvu s ventilátormi a kľudne som inštaloval Windows, tak keď som si to všimol bola až úplne vriaca.
Neskôr hodím OCCT a dám sem presné teploty.
-
uplink
VIP
BiGTomEE díky za rady.
Nyssow fajn, tak ak sa nenahneváš, tak Teba trošku informačne "zneužijem". V pondelok mi príde tá "ultra" pasta, tak ju tam nacápem a uvidím. No NH-U12P je tiež riadny macko, správne?
Takže Ty ju máš teplú pri základni?, alebo aj viac smerom hore? Máš teplé aj rebrá chladiča? Po akom čase a vyťažení cca? Skúsim nechať bežať test aspoň dve hodiny, možno sa aj moja zohreje, avšak po pol hodine som to vzdal. Proste stále bola ľadová. Uvidím čo povie ten nový "compound". Síce má nevýhodu že je 100% vodivý, avšak je to defacto tekutý kov, tak uvidím čo to spraví.
Resp. myslíš že je zlý nápad dávať tam ten Coollaboratory Liquid Ultra? Nemám s ním žiadne skúsenosti, len som videl video že vyzerá ako ortuť
Nyssow fajn, tak ak sa nenahneváš, tak Teba trošku informačne "zneužijem". V pondelok mi príde tá "ultra" pasta, tak ju tam nacápem a uvidím. No NH-U12P je tiež riadny macko, správne?
Resp. myslíš že je zlý nápad dávať tam ten Coollaboratory Liquid Ultra? Nemám s ním žiadne skúsenosti, len som videl video že vyzerá ako ortuť
Presnejšie ti poviem zajtra, keď otvorím skriňu a pozriem sa, dnes už nemám čas. No ja mám ten cooler (hej je dosť veľký) taký teplejší (proste že ho cítim, tak príjemne teplý) i keď je PC v podstate v idle (firefox, hudba).
Je teplý aj hore na vrchu. Tú pastu nepoznám, i keď niekde mi ju tuším niekto odporúčal, no za tú cenu som to odmietol. Ale tak keď je najdrahšia na Alze, určite nebude zlá.
Inak mne sa tie moje teploty moc nepáčia, idem pustiť OCCT a hodím výsledok.
Je teplý aj hore na vrchu. Tú pastu nepoznám, i keď niekde mi ju tuším niekto odporúčal, no za tú cenu som to odmietol. Ale tak keď je najdrahšia na Alze, určite nebude zlá.
Inak mne sa tie moje teploty moc nepáčia, idem pustiť OCCT a hodím výsledok.
-
uplink
VIP
Akurát som ocheckoval povrch heatspreaderu a povrch základne chladiča a sú úplne rovné, použil som Thermal Compound od Cooler Master a mám o 2 - 3 stupňe, momentálne až o 7
vyššie teploty ako som mal s tou od Noctuy, to len bokom. Potom hoď prosím Ťa OCCT som zvedavý.
Takže postrehy.
Len doplním CPU je na default taktoch.
Prvý screen sú teploty v idle. (PC zapnutí asi 2 hodiny)
Druhý je po 2 hodinovom OCCT Linpack teste.
Otvoril som i skrinu a chladič je všade asi rovnako teplý. Hore i na rebrách (zboku) i heatpipe. Skôr je dosť horúci pasív (veľký na doske - Gigabyte UD3R).
Screenshot 3 ako mám vyriešené chladenie, i keď som menil teraz dosku, SSD a HDD, no základ ostal. (novšie foto nemám)
Snáď som aspoň trochu pomohol
.
Inak keď budem taktovať asi budem nútený zlepšiť chladenie. Len pre info ventilátory idú takmer všetky na redukcie (je ich 5 celkom i s cpu fan-om), i grafika je zregulovaná. Case mám Cooler Master 690 (takmer celá perforovaná).
//autoeditácia príspevku (15 Máj 2010, 22:05)
Len dodám, že chladič je rovnako teplý v idle i full load (možno minimálny rozdiel, rukou to presne neviem odhadnúť).
Len doplním CPU je na default taktoch.
Prvý screen sú teploty v idle. (PC zapnutí asi 2 hodiny)
Druhý je po 2 hodinovom OCCT Linpack teste.
Otvoril som i skrinu a chladič je všade asi rovnako teplý. Hore i na rebrách (zboku) i heatpipe. Skôr je dosť horúci pasív (veľký na doske - Gigabyte UD3R).
Screenshot 3 ako mám vyriešené chladenie, i keď som menil teraz dosku, SSD a HDD, no základ ostal. (novšie foto nemám)
Snáď som aspoň trochu pomohol
Inak keď budem taktovať asi budem nútený zlepšiť chladenie. Len pre info ventilátory idú takmer všetky na redukcie (je ich 5 celkom i s cpu fan-om), i grafika je zregulovaná. Case mám Cooler Master 690 (takmer celá perforovaná).
//autoeditácia príspevku (15 Máj 2010, 22:05)
Len dodám, že chladič je rovnako teplý v idle i full load (možno minimálny rozdiel, rukou to presne neviem odhadnúť).
-
uplink
VIP
Hmm veľmi si mi helfol. Vzhľadom na to že Core i7 920 a 930 je vlastne to isté a skrinku máš vetranú CCA ako ja a aj veľmi podobne nakonfigurovanú čo sa týka rozloženia [až na ten môj bordel v kábloch
] tak ma to privádza ku záveru že tie moje teploty nie sú až také zle, ale na druhej strane sa ponúka otázka prečo v testoch na nete majú max teploty 54 stupňov. A zároveň sa ponúka odpoveď, ja mám max 54 stupňov tiež, ale len na povrchu. Hmm, v jadre sú úplne odlišné tie teploty.
Ináč na PC fore mi poradil eXistenZ aby som znížil voltáž na jadre, spravil som a ľaľa, teploty jadier nešli nad 50 stupňov, avšak na počudovanie teplota povrchu CPU bola 56.
Každopádne ďakujem Ti za Tvoj čas, aspoň K+. V pondelom mi dojde tá pasta tak ju vymením, už teraz viem že to zmôže veľa, vzhľadom na to že keď som vymenil Noctua pastu za Cooler Master, tak som rozdiel postrehol hneď...
Aj keď CM nemám moc v láske, tá skrinka vyzerá 100 bodovo. Možno vymením moju Chieftec Dragon II za ten CM. Má v sebe oveľa viac priestoru. Od kiaľ si ju kúpil ak smiem vedieť?
Áha to je miditower a už je discontinued
...neva, poobzerám sa po niečom obdobnom.
Už by som ju bol aj objednal, je v pixmanii, páči sa mi na nej riešené vetranie, ale má 21.4 CM na šírku, neviem či by sa mi tam zmestilo vetranie a chladič zároveň
Ináč na PC fore mi poradil eXistenZ aby som znížil voltáž na jadre, spravil som a ľaľa, teploty jadier nešli nad 50 stupňov, avšak na počudovanie teplota povrchu CPU bola 56.
Každopádne ďakujem Ti za Tvoj čas, aspoň K+. V pondelom mi dojde tá pasta tak ju vymením, už teraz viem že to zmôže veľa, vzhľadom na to že keď som vymenil Noctua pastu za Cooler Master, tak som rozdiel postrehol hneď...
Aj keď CM nemám moc v láske, tá skrinka vyzerá 100 bodovo. Možno vymením moju Chieftec Dragon II za ten CM. Má v sebe oveľa viac priestoru. Od kiaľ si ju kúpil ak smiem vedieť?
Áha to je miditower a už je discontinued
Už by som ju bol aj objednal, je v pixmanii, páči sa mi na nej riešené vetranie, ale má 21.4 CM na šírku, neviem či by sa mi tam zmestilo vetranie a chladič zároveň
Uplink,
CM690 je v alze dokonca čo som teraz prvýkrát videl je už nejaký upgrade CM690 II.
http://www.alza.sk/pocitacova-skrin-coo ... d81488.htm
http://www.alza.sk/coolermaster-dominat ... 153938.htm
(všetko na sklade)
Je to výborná case (mne sa páči i design), dobré chladenie (avšak je dosť perforovaná = viac hluku, no nič také strašné), aj možnosti kabeláže sú super, strašne sa mi páči ako si to upravil brm (ktorý mi tu case i poradil).
Napríklad tu: http://www.hojko.com/kto-ma-ake-pc-t170 ... &start=920 (asi v strede strany).
Inak pochopil som správne, že s Noctua NT-H1 si mal lepšie teploty ako s CoolerMaster MX2?
CM690 je v alze dokonca čo som teraz prvýkrát videl je už nejaký upgrade CM690 II.
http://www.alza.sk/pocitacova-skrin-coo ... d81488.htm
http://www.alza.sk/coolermaster-dominat ... 153938.htm
(všetko na sklade)
Je to výborná case (mne sa páči i design), dobré chladenie (avšak je dosť perforovaná = viac hluku, no nič také strašné), aj možnosti kabeláže sú super, strašne sa mi páči ako si to upravil brm (ktorý mi tu case i poradil).
Napríklad tu: http://www.hojko.com/kto-ma-ake-pc-t170 ... &start=920 (asi v strede strany).
Inak pochopil som správne, že s Noctua NT-H1 si mal lepšie teploty ako s CoolerMaster MX2?
-
uplink
VIP
Nyssow - tie CM vyzerajú božsky, avšak ich rozmery mi nehrajú do karát. Noctua NH-D14 je hovádko božie a v tej skrini by mala dominantné postavenie, preto potrebujem big tower, ktorý je aspoň 23-24cm široký
.
Brm ju má fakt krásne upravenú, len čo je pravda.
Boh vie čo je to za compound, pochybujem že je to MX-2, dole v prílohe prikladám photo.
A áno, tá čo som dostal ku CM coolerom tým najlacnejším za 20 evri či koľko [tých mám na rozdávanie] tak tá je horšia ako noctua za 8 evri [CM-MX2 stojí 3,4, ale neviem či je to ona].
Brm ju má fakt krásne upravenú, len čo je pravda.
Boh vie čo je to za compound, pochybujem že je to MX-2, dole v prílohe prikladám photo.
A áno, tá čo som dostal ku CM coolerom tým najlacnejším za 20 evri či koľko [tých mám na rozdávanie] tak tá je horšia ako noctua za 8 evri [CM-MX2 stojí 3,4, ale neviem či je to ona].
Hej to nie je ona. Ja len tak rozmýšľam čo mám teraz za pastu, lebo neviem. Keď mi zoskratoval PC (odniesla si to doska), tak som nemal ako zistiť čo sa odpálilo tak som to dal jednému známemu (skladá PC), ale neviem čo mi tam dal, typujem nejaký šmejd, keďže som mával lepšie teploty pred tým. Hodím tam niekedy teraz MX2, a ak sa zmenia teploty, dám to ešte sem.
Potom sem ešte pls napíš, ako sa zmenili teploty keď dáš tú novú pastu.
Potom sem ešte pls napíš, ako sa zmenili teploty keď dáš tú novú pastu.
-
uplink
VIP
Zajtra dojde aj mxka aj liquid ultra, dám najskôr ten liquid ultra a spravím testy. Ináč na pcfore mi poradil eXistenZ podvoltovať CPU, zvláda to na 0,97 volta a vtedy nejdú ani na momentálnom zostavení chladenia teploty nad 48 v úplnej záťaži po hodine. Keď nechám jeden volt, tak je to 50 stupňov. Ale to len bokom.
Keby som mal dobré výsledky s tým liquidom ultra, tak Ti pošlem gratis tú MXku, tak ju ešte neobjednávaj. Resp. dám si z Ba ako ja
Objednal som z interstoru [nejaký noname e-shop] Antec Twelve Hundred Gamer, tak uvidím čo to dá. V testoch dopadla slušne, lepšie ako tá čo mám teraz a vnútrom mi pripomína trochu tie CMká čo máš Ty a čo si mi poslal.
edit: Takže tá Coolaboratory je fail, aspoň s mojou [ne]šikovnosťou
Inštalácia prebehla celkom bez problému. Ku Coolaboratory Liquid Ultra som dostal dokonca "lapovaciu hubku", dva štetčeky a jeden alkoholový papierik [70% alkohol], tak som to skúsil aspoň na chladiči, procák som nechcel doškrabať vzhľadom na to že oboje sú takmer dokonale rovné. Avšak toto moje rozhodnutie s "výbrusom" som neskôr aj oľutoval, vysvetlím prečo za chvíľu:
Keby som mal dobré výsledky s tým liquidom ultra, tak Ti pošlem gratis tú MXku, tak ju ešte neobjednávaj. Resp. dám si z Ba ako ja
Objednal som z interstoru [nejaký noname e-shop] Antec Twelve Hundred Gamer, tak uvidím čo to dá. V testoch dopadla slušne, lepšie ako tá čo mám teraz a vnútrom mi pripomína trochu tie CMká čo máš Ty a čo si mi poslal.
edit: Takže tá Coolaboratory je fail, aspoň s mojou [ne]šikovnosťou
- Prílohy
Aha čo som našiel
, celkom dobrý článok o pastách.
http://pctuning.tyden.cz/hardware/skrin ... st?start=1
http://pctuning.tyden.cz/hardware/skrin ... st?start=1