Dane

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Prometheus_49
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok

Dane

Príspevok od používateľa Prometheus_49 »

Ahojte, nenašiel som žiadnu tému o daniach tak zakladám novú. Vôbec sa v týchto veciach nevyznám a keď som sa niečo snažil nájsť na internete tak som z toho bol akurát tak viac mimo :D
Vec sa má takto.
Minulý rok som 5 mesiacov pracoval v ČR, dal som výpoveď a odišiel do Kanady. Kde už som si daňové priznanie podal. V SR som nikdy nepracoval (iba raz na dohodu pred 8 rokmi).
Ide mi o to že vôbec netuším či mám podávať daňové priznanie v ČR, v SR alebo obidvoch krajinách. A ako to urobiť už vôbec neviem.
Našiel som nejake spoločnosti ktoré za poplatok podajú priznanie za mňa.
Ale radšej sa predtým opýtam či niekto neriešil podobnú situáciu a ako
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Re: Dane

Príspevok od používateľa Soviet »

No v krajine, kde pracujes si odvadzal dane, takze tam by si mal aj danove podat.
Ale mozno aj toto ti pomoze :)
https://www.podnikajte.sk/dane-a-uctovn ... 2016.xhtml

Ja riesim nieco podobne. Cely rok som pracoval v zahranici a ocividne musim spravit danove aj na svk, kde len priznam prijmi a nic viac.
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

na slovensku musis podat danove priznanie, aj ked je nulove, ak je tvoja danova rezidencia na Slovensku (mysli sa tym trvale bydlisko). v tom pripade v prijmoch zo slovenska das nulu, a prijmy zo zahranicia vypises a vydokladujes s rocnym vyuctovanim, z tej ktorej krajiny. k detailom na formularoch ti nic nepoviem, lebo si to nevyplnam ja, mam na to lidi.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Čo sa myslí tým "mám na to lidi ?". Ja mám na to tiež jedného lida, akurát si nie som istý, či to nerobím(e) pár rokov špatne. :D
Môže za mňa priznanie podať moja mama ?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Ak si v zahranici zarobil viac ako 1900 euro rocne, co asi ano, tak musis podat danove priznanie aj v SR, kedze si tzv. rezident, mas tu trvaly pobyt. To ti dobre napisali. Mala by to byt ale iba formalita. Ak si v strate alebo mal nulovy zarobok, ci mensi ako tych 1900, tak nemusis podavat danove priznanie. (vyhodne je ho podat vtedy, ak si zarobil menej ako 1900 a zaroven mas pracu, kde sa zo zarobku strhava preddavok na DPH...vtedy v danovom mozes poziadat o vratenie tejto ciastky)

Radsej si to fakt dajte vyplnit niekomu, kto sa do toho vyzna, lebo tam staci zabudnut vyplnit jednu kolonku a mate na krku Kobru. :D

Ja mam take specialne zamestnanie, ktore vyzera ako SZČO z pohladu dani, ale nie som SZČO a od platenia zdravotneho poistenia som oslobodeny, resp. ho plati stat. Minuly rok som v danovom priznani neuviedol svoj zarobok z tohto zamestnania v jednej kolonke, kde som to uviest mal. Do zdravotnej poistovne chodia udaje z danoveho uradu, odkial im teda doslo, ze maju odomna vymahat nedoplatok a tiez im tam chodia aj udaje z UPSVaR, odkial im doslo, ze je to OK a zdravotne poistenie je zaplatene (stat). Myslite, ze sa snazili nejako riesit to, ze si dva urady odporuju? Nie. Jasne, ze mi hned poslali vyzvu na zaplatenie dlznej sumy za cely rok. :coffee: :smt009 V zdravotnej poistovni mi potom dali tlacivo, ktore som prilozil k opravnemu danovemu priznaniu a danovy urad to potom poslal zdravotnej poistovni, odkial sa mi ozval ujo, ze na co som si podaval dalsie danove priznanie, ked im stacilo poslat iba to tlacivo, kde som si len vyciarkol prijem ako SZČO a napisal, ze som to a to...co ma samozrejme nasralo, ze mi to mohli povedat hned na zaciatku, ked som to s nimi riesil. Potom mi za par dni dosiel list, ze na moju ziadost pripad preverili a vymahanie poistneho zastavili, kedze je neopodstatnene.

By ma zaujimalo, realne, kolko uradnikov tento moj pripad muselo riesit, kolko pracovnych hodin a kolko to teda SR stalo.
Andi_Cibula napísal:Môže za mňa priznanie podať moja mama ?
Moze ho vyplnit. Ty by si ho mal podpisat. A ona ho moze podpisane odniest na urad. :D
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Zneuzijem temu, ale neriesil tu niekto dane a danove priznanie v trochu inej suvislosti pri praci na dialku pre zahranicnu firmu?
Presnejsie: Pracujete zo Slovenska na trvaly pomer pre zahranicnu firmu, ktora tu nema ziadnu pobocku a nemate zivnost. Vsetky dane odvadzate v krajine pre ktoru pracujete. Taktiez tam mate aj zdravotne poistenie. Teda na Slovensku nemate nic, okrem toho, ze ste tu.
Ak sa dobre nemylim, tak funguje zakaz dvojiteho zdanenia. Takze ked vsetko odvadzam v kraine, pre ktoru pracujem, na slovensku vyplnim len a len danove priznanie opat s tym, ze priznam kolko som zarobil.
Ak dakto daco taketo riesil, vopred dikes :)
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

ephramko napísal:Ak si v zahranici zarobil viac ako 1900 euro rocne, co asi ano, tak musis podat danove priznanie aj v SR, kedze si tzv. rezident, mas tu trvaly pobyt. To ti dobre napisali. Mala by to byt ale iba formalita. Ak si v strate alebo mal nulovy zarobok, ci mensi ako tych 1900, tak nemusis podavat danove priznanie. (vyhodne je ho podat vtedy, ak si zarobil menej ako 1900 a zaroven mas pracu, kde sa zo zarobku strhava preddavok na DPH...vtedy v danovom mozes poziadat o vratenie tejto ciastky)

Radsej si to fakt dajte vyplnit niekomu, kto sa do toho vyzna, lebo tam staci zabudnut vyplnit jednu kolonku a mate na krku Kobru. :D
v tvojom prípade platí príslovie, mlčať je zlato. Toľko chýb a hlúpostí čo si vypustil v tohto príspevku...radšej sa k účtovníctvu a daniam nevyjadruj.

V ktorej galaxii sa strháva DPH zo zárobku??? :)

Či vznikne povinnosť podať daňové priznanie, to závisí od výšky príjmu a nie od straty!
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

baldorex napísal:V ktorej galaxii sa strháva DPH zo zárobku??? :)
Ked je niekto zamestnanec, tak mu strhavaju dane kazdy mesiac z hrubej mzdy, preto uz ani nemusi podat danove priznanie a moze to zanho urobit zamestnavatel. Na rozdiel od SZCO, ktori musia dane z prijmu zaplatit dodatocne. Tak som to myslel.

A ano, mas pravdu, aj fyzicka osoba, ktora vykaze danovu stratu, musi podat danove priznanie. To je pre mna novinka. Sorry :D
Soviet napísal:Pracujete zo Slovenska na trvaly pomer pre zahranicnu firmu, ktora tu nema ziadnu pobocku a nemate zivnost. Vsetky dane odvadzate v krajine pre ktoru pracujete. Taktiez tam mate aj zdravotne poistenie. Teda na Slovensku nemate nic, okrem toho, ze ste tu.
Ak sa dobre nemylim, tak funguje zakaz dvojiteho zdanenia.
Len taka technicka otazka, co budes robit, ak sa ti nieco stane, ked si odhlaseny zo slovenskej ZP, ale zaroven zijes dlhodobo na Slovensku?

A zalezi od toho, ci pracujes v krajine, ktora ma so Slovenskom dohodu o zakaze dvojiteho zdanenia. Mozes pouzit metodu zapoctu dane alebo metodu vynatia prijmov.
Citanie pre teba
https://www.financnasprava.sk/sk/obcani ... -zahranici
http://danovepriznanieonline.sk/danove- ... zahranici/
baldorex
Addict
Addict

ephramko napísal: Ked je niekto zamestnanec, tak mu strhavaju dane kazdy mesiac z hrubej mzdy, preto uz ani nemusi podat danove priznanie a moze to zanho urobit zamestnavatel. Na rozdiel od SZCO, ktori musia dane z prijmu zaplatit dodatocne. Tak som to myslel.
A si si istý, že ja jedná o DPH? Podľa nejasných indícií, je daň z pridanej hodnoty niečo úplne iné ako daň z príjmu.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

To nema nic s DPH. Zrejme mysli zrazky zo mzdy, respektive dan zo mzdy.
taki7
Professional
Professional

Aplikácia na vyplnenie daňového priznania 2020

Príspevok od používateľa taki7 »

starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Neviem pre čo, no čoraz viac verím tomu, že finančná gramotnosť Slovače je pod úrovňov Rumunov a zrejme aj Albáncov :(
(Ćím sa nechem dotknúť žiadneho národa)
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

O rok ked budem robit danove priznanie a nahodou sa stanem aj studentom, tak si spomeniem na tuto temu a na tvoj prispevok. Dik.
beardie
Redeemer
Redeemer

Daňové si vie spraviť podľa manuálov z internetu každý zdarma, nemusíš za to platiť a zdieľať svoje osobné info s obskurnymi webmi
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Mal som tam dat /s. Skor ide o to, ze ten link je uz trochu po funuse (jedine ze student mal prijmy zo zahranicia) a o rok si na tento link nikto nespomenie.

Danove priznanie si robim sam...
beardie
Redeemer
Redeemer

Radšej dávaj /s veru
baldorex
Addict
Addict

Plno ľudí ešte dp urobené nemá, keďže kvôli corone boli "dedlajny" zrušené.

Mnoho samoukov má v dp chyby aj keď idú podľa manuálu. Najčastejšia chyba je zlá výška príjmov...
taki7
Professional
Professional

Príspevok od používateľa taki7 »

beardie
Redeemer
Redeemer