Ak si v zahranici zarobil viac ako 1900 euro rocne, co asi ano, tak musis podat danove priznanie aj v SR, kedze si tzv. rezident, mas tu trvaly pobyt. To ti dobre napisali. Mala by to byt ale iba formalita. Ak si v strate alebo mal nulovy zarobok, ci mensi ako tych 1900, tak nemusis podavat danove priznanie. (vyhodne je ho podat vtedy, ak si zarobil menej ako 1900 a zaroven mas pracu, kde sa zo zarobku strhava preddavok na DPH...vtedy v danovom mozes poziadat o vratenie tejto ciastky)
Radsej si to fakt dajte vyplnit niekomu, kto sa do toho vyzna, lebo tam staci zabudnut vyplnit jednu kolonku a mate na krku Kobru.
Ja mam take specialne zamestnanie, ktore vyzera ako SZČO z pohladu dani, ale nie som SZČO a od platenia zdravotneho poistenia som oslobodeny, resp. ho plati stat. Minuly rok som v danovom priznani neuviedol svoj zarobok z tohto zamestnania v jednej kolonke, kde som to uviest mal. Do zdravotnej poistovne chodia udaje z danoveho uradu, odkial im teda doslo, ze maju odomna vymahat nedoplatok a tiez im tam chodia aj udaje z UPSVaR, odkial im doslo, ze je to OK a zdravotne poistenie je zaplatene (stat). Myslite, ze sa snazili nejako riesit to, ze si dva urady odporuju? Nie. Jasne, ze mi hned poslali vyzvu na zaplatenie dlznej sumy za cely rok.

V zdravotnej poistovni mi potom dali tlacivo, ktore som prilozil k opravnemu danovemu priznaniu a danovy urad to potom poslal zdravotnej poistovni, odkial sa mi ozval ujo, ze na co som si podaval dalsie danove priznanie, ked im stacilo poslat iba to tlacivo, kde som si len vyciarkol prijem ako SZČO a napisal, ze som to a to...co ma samozrejme nasralo, ze mi to mohli povedat hned na zaciatku, ked som to s nimi riesil. Potom mi za par dni dosiel list, ze na moju ziadost pripad preverili a vymahanie poistneho zastavili, kedze je neopodstatnene.
By ma zaujimalo, realne, kolko uradnikov tento moj pripad muselo riesit, kolko pracovnych hodin a kolko to teda SR stalo.
Andi_Cibula napísal:Môže za mňa priznanie podať moja mama ?
Moze ho vyplnit. Ty by si ho mal podpisat. A ona ho moze podpisane odniest na urad.