Celkom funny story

. A to ešte môže byť rád, že to boli iba mobily a nie tovar, ku ktorému sa musia vyjadriť iné štátne orgány... Napríklad veterinárna správa...
Som tam často, viem o ktorom pánovi vedúcom je reč. Typický štátny úradník, ja som pán, ty si môj sluha...
Celý problém je v tom, že nejaká múdra hlava navrhla, že všetky zásielky nad 150€ sa budú považovať za obchodné a z toho plynú iné povinnosti ako pri bežnom nákupe fyzickej osoby...
Na druhej strane, takto má aj bežný človek možnosť nahliadnuť na každodenný chlebík bežného podnikateľa čo niečo dováža. Zamestnať colného deklaranta je samozrejmosť... Tie ceny v obchodoch už potom nevypadajú ako čistá ryža.... Toto všetko sú náklady, navyše reklamácie od zákazníkov sú problém, keďže číňan ti na našu zákonnú lehotu kašle, takže opravu riešiš novým mobilom, ktorý by si normálne predal...
Ešte sa vrátim k tomu pánovi vedúcemu. Celkom funny situácia bola, keď mi číňan poslal celkom drahú vzorku tovaru, na ktorú odo mňa žiadal recenziu. Čiže mi to došlo bez platenia, objednávky atď... Pán nevedel čo robiť, tak ma rýchlo posunul colnej úradníčke, ktorej keď povedal o čo ide, tak sa zhrozila, normálne smrť v očiach, že to ešte nerobila a nevie čo s tým. Našťastie som doniesol vytlačené maily a písal som čestné prehlásenie, že som to nekupoval a preto nemám doklad o platbe ani objednávku. V zásielke bol priložený dokument s uvedenou hodnotou, samozrejme fiktívnou, z toho som musel platiť DPH. Nevadí že to nebol nákup, ani to nebolo na ďalší predaj.... Radosť to bola

.