Domaca siet + domaci server + domace kino + domace audio
Domaca siet + domaci server + domace kino + domace audio
Ahojte,
planujem rozsirit existujucu infrastrukturu domacej siete o server (bude prevazne vyzuivany ako NAS), avsak ked uz bude, rad by som ho vyuzil aj na streamovanie videa a audia. Zatial nemam doma TV, ale v buducnosti pravdepodobne bude
Co chcem dosiahnut:
- vytvorit domaci audio system
- streamovanie audia z dostupnych domacich zariadeni (PC, NB, server)
- ako komunikacne medium vyuzit prevazne pocitacovu siet (ethernet, wifi)
- ovladanie cez smartphone
- maximalne obmedzit mnozstvo potrebnych zariadeni (co najviac vyuzit 24/7 beziaci server)
- pripravit infrastrukturu na streamovanie 4k videa
Ocenim kazdu radu a napad, ake komponenty vyuzit ci uz sa jedna o HW, SW alebo komunikacne prvky.
planujem rozsirit existujucu infrastrukturu domacej siete o server (bude prevazne vyzuivany ako NAS), avsak ked uz bude, rad by som ho vyuzil aj na streamovanie videa a audia. Zatial nemam doma TV, ale v buducnosti pravdepodobne bude
Co chcem dosiahnut:
- maximalne obmedzit mnozstvo potrebnych zariadeni (co najviac vyuzit 24/7 beziaci server)
Ocenim kazdu radu a napad, ake komponenty vyuzit ci uz sa jedna o HW, SW alebo komunikacne prvky.
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Re: Domaca siet + domaci server + domace kino + domace audio
Najskor som myslel, ze nejake priemerne NASko by bolo pre teba vhodne, hudbu a filmy to zvladne predsa, ale to zvlada aj multimedialne centrum za 60 eur. A potom si to podla mna uzemnil podmienkou o domacom audiosysteme a ovladanim mobilu. Aka je vlastne tvoja predstava v pripade toho audiosystemu, co pozadujes a ako si to predstavujes??? V tomto pripade by som to videl asi tak, ze treba multimedialne centrum, ktore bude urcene na hudbu a filmy. Vies to pripojit k sieti, vies tam pripojit externy disk, takze mozno uz dalsie zariadenie v pripade NAS moze byt zbytocne. Aky mas rozpocet, resp. kolko si ochotny do toho investovat???
-
Michaelo
Hardcore addict
Kolko do toho chces investovat? Lebo napr taky Sonos audio system by asi bolo ohladom audia to co chces (repra sa napajaju cez wi-fi a daju sa ovladat cez smartphone a bud mozu hrat vsetky to iste, alebo na kazdy mozes pustit nieco ine atd.), len cenovka na nich je trochu ehm 
A na 24/7 server ti staci akykolvek obycajny lacny PC. Ja som dal moj stary cca 7 rocny PC segre do bytu a maju ho tam ako multimedialny server napojeny na projektor a zvlada to vsetko, jediny upgrade co tam bol robeny bola kupa SSDcka za cca 50€. Samozrejme zalezi co presne chces s tym robit, niekde by bol lepsi NAS, niekde radsej PC. Na mojom PC a aj na tom PC co ma segra bezi EMBY a funguje to dokonale.
A na 24/7 server ti staci akykolvek obycajny lacny PC. Ja som dal moj stary cca 7 rocny PC segre do bytu a maju ho tam ako multimedialny server napojeny na projektor a zvlada to vsetko, jediny upgrade co tam bol robeny bola kupa SSDcka za cca 50€. Samozrejme zalezi co presne chces s tym robit, niekde by bol lepsi NAS, niekde radsej PC. Na mojom PC a aj na tom PC co ma segra bezi EMBY a funguje to dokonale.
Neriesim rozpocet.. chcem zistit ake su moznosti...porovnat pre a proti. NAS server budem urcite stavat DIY.. nebudem kupovat dedikovany NAS. Tym padom to multimedialne centrum by som "zabudoval" do serveru. (nechcem mat zvlast NAS a zvlast multimedialne centrum).
Takze predbezne moja idea by bola nasledujuca:
- postavit server (NAS atd)
- spravit z neho DLNA klienta
- do neho streamovat cez domacu siet audio
- server by bol napojeny na reproduktory
Otazky:
- potrebujem AV receiver k tym reprakom, pripadne k TV ? (predpokladam, ze nie)
- pouzit DLNA alebo nejaky iny protokol ? Ake mate skusenosti ?
- v buducnosti pribudne smart TV, kam by som chcel streamovat video (DLNA klient).. ako vyuzit repraky zapojene do serveru?
Takze predbezne moja idea by bola nasledujuca:
- postavit server (NAS atd)
- spravit z neho DLNA klienta
- do neho streamovat cez domacu siet audio
- server by bol napojeny na reproduktory
Otazky:
- potrebujem AV receiver k tym reprakom, pripadne k TV ? (predpokladam, ze nie)
- pouzit DLNA alebo nejaky iny protokol ? Ake mate skusenosti ?
- v buducnosti pribudne smart TV, kam by som chcel streamovat video (DLNA klient).. ako vyuzit repraky zapojene do serveru?
-
Michaelo
Hardcore addict
Ak si precitas moj cely post, tak tam mas link na SW ktory pouzivam ja, cez to mozes prehravat subory v mobile, v telke cez DLNA alebo aj na inych PC cez appku alebo priamo v prehliadaci a tiez aj na dialku ak mas verejnu IP.
Preco chces streamovat audio do serveru a nie mat rovno hudbu ulozenu na nom?
A ci potrebujes AV receiver je na tom, ake repro pouzivas. Niekde ti postaci len optika alebo HDMI kabel.
Preco chces streamovat audio do serveru a nie mat rovno hudbu ulozenu na nom?
A ci potrebujes AV receiver je na tom, ake repro pouzivas. Niekde ti postaci len optika alebo HDMI kabel.
V podstate sa mi jedna o to, aby som vyuzival tie iste repraky ci som na NB, PC alebo dajme tomu aj mobile. To je asi najdolezitejsia myslienka, ktoru chcem zrealizovat.
-
Michaelo
Hardcore addict
Nooo, to by slo zrealizovat cez Sonos a Stream What You Hear -> https://en.community.sonos.com/music-se ... ar-6194840
Alebo potom este cez nejake programy mozno. Potom by to slo este cez nejaky splitter... Ches to trochu zbytocne zlozite.
// Ryan: Pocul si niekedy vobec ten Sonos system? A nie v predajni, ale niekde kde to mas spravne nastavene. Ale inak suhlasim s tym ze je to hrozne drahe, to som hned pisal.
Alebo potom este cez nejake programy mozno. Potom by to slo este cez nejaky splitter... Ches to trochu zbytocne zlozite.
// Ryan: Pocul si niekedy vobec ten Sonos system? A nie v predajni, ale niekde kde to mas spravne nastavene. Ale inak suhlasim s tym ze je to hrozne drahe, to som hned pisal.
-
Ryan Giggs
VIP
Dnes ma skoro kazdy receiver wifi. Takze streamovat hudubu je to najmenej, dokonca aj kvalitne.
Moznosti je milion, zalezi len v ake kvalite to chces a co si mozes dovolit.
Tie multiroom riesenia typu toho Sonos su sice funkcne ale silene predrazene. A o nejkom kvalitnom zvuku je u takeho soundbariku tazko hovorit.
Moznosti je milion, zalezi len v ake kvalite to chces a co si mozes dovolit.
Tie multiroom riesenia typu toho Sonos su sice funkcne ale silene predrazene. A o nejkom kvalitnom zvuku je u takeho soundbariku tazko hovorit.
v tomto pripade naozaj 90% toho co si napisal riesi domace kino s wifinou... pokial to chces posunut na dalsiu uroven, staci dokupit HTPC, alebo ITXpc a mas tam aj ten 4K stream, SW moznosti je pak neurekom, ako aj vsetko hore spomenute (uz len to ze tvoja home-cinema ma wifi, riesi problem s prehravanim z dostupnych zariadeni, pretoze sa nan mozes napajat telefonom, PC aj NTB a prehravat vsetko cez wifinu, alebo DLNA) ovladanie cez smartphone sa da riesit SW priamo od vyrobcu kina, napriklad taky pioneer to ma, a taktiez je vela SW na ovladanie DLNA priamo na google play... v podstate dokupenim HTPC si to vsetko omedzis iba na server lebo bude podporovat vsetko spominane a ulachcis si pracu (predsa len, klavesnica/mys je lepsie ako display na mobile), do toho HTPC/ITX mozes napojit neurekom ulozneho priestoru v podobe externych diskov alebo NAS...Ordek napísal:Ahojte,
Co chcem dosiahnut:
Co sa tyka SW tak otestovany mam napriklad teamviewer, a je mozne cez android mobil sa napojit na PC a dotykom po obrazovke ovladat plochu PC normalne ako mysou a v podstate mat cely server pod kontrolov z hociktoreho miesta na remote k dispozicii