Emigrácia - skúsenosti a názory vás a vašich blízkych
Re: Emigrácia - skúsenosti a názory vás a vašich blízkych
vacsina to robila prave tak
Ja zahraničie seriózne zvažujem, hoci zatiaľ len v teoretickej rovine, reálne to vidím najmenej o rok-dva... Hlavným dôvodom pre to je fakt, že si potrebujem doriešiť svoje osobné veci - či už sám so sebou, alebo s rodinou. Druhým dôvodom je, že som relatívne spokojný so svojim zamestnaním a nechcem naslepo niekam odísť, kým mi má čo ponúknuť moje súčasné miesto. Až vtedy má pre mňa zmysel ísť niekam, keď tam nedotiahnem so sebou všetky problémy (samozrejme myslím tie, ktoré nevyplývajú zo života na Slovensku) a bude pre mňa perspektívne zmeniť zamestnávateľa. Navyše úplne sám by som do zahraničia nešiel, takže čas ukáže, či budem mať potom partnerku, alebo pôjdem s kamošom, alebo oboje...
Čo sa zahraničných krajín týka, nikde okrem SR som nebol dlhšie, než na "dovolenke", ale netrpím idealistickými predstavami o tom, ako sa tam dobre žije. Od ľudí, ktorých poznám však viem, že hoci život na západe už nie je tak jednoduchý ako v 90-tych rokoch, tak stále je tam pomerne vysoká šanca nájsť si miesto, kde do vás nebudú neustále drbať a žmýkať vás, kde bude menej arogancie, závisti a zlodejstva... V Bratislave žijem od narodenia a čím viac sa to tu "rozrastá", tým je to horšie a horšie.
Čo sa zahraničných krajín týka, nikde okrem SR som nebol dlhšie, než na "dovolenke", ale netrpím idealistickými predstavami o tom, ako sa tam dobre žije. Od ľudí, ktorých poznám však viem, že hoci život na západe už nie je tak jednoduchý ako v 90-tych rokoch, tak stále je tam pomerne vysoká šanca nájsť si miesto, kde do vás nebudú neustále drbať a žmýkať vás, kde bude menej arogancie, závisti a zlodejstva... V Bratislave žijem od narodenia a čím viac sa to tu "rozrastá", tým je to horšie a horšie.
Zdar,
je niekde zoznam krajín, kde ako občan SR nepotrebujem víza a dá sa tam normálne žiť koľko chcem (bez povolení), kde treba víza, a kde sa dá ísť bez víz ale len na určitú dobu?
Ď.
je niekde zoznam krajín, kde ako občan SR nepotrebujem víza a dá sa tam normálne žiť koľko chcem (bez povolení), kde treba víza, a kde sa dá ísť bez víz ale len na určitú dobu?
Ď.
diky brm. a vysvetlil by si mi, čo znamená resp. aký je rozdiel medzi: bezvízový styk obojstranný a jednostranný? thx 
obojstranný - platí pre nás aj pre druhú stranu, ak chcú prísť do SR..
jednostranný - platí iba pre jednu stranu - pre nás alebo pre nich (ale asi všade je tam napísané, že platí pre občanov SR)
jednostranný - platí iba pre jednu stranu - pre nás alebo pre nich (ale asi všade je tam napísané, že platí pre občanov SR)
-
Kok
Light Professional
takze da sa povedat ze som emigroval, sice to nie je daka extra dlha doba co som prec, ale uz to bude skoro rok.. moje nazory su take, ze ja som odist v plane nemal, ale kedze som po strednej nesiel na vysku, mal som celkom problem najst si akukolvek pracu (viem, ze ani s diplomom to nie je ruzove). Takze po roku od ukoncenia skoly a marneho hladania prace som sa zacal zaujimat o zivot za hranicami. Kedze som chcel minimalizovat naklady na zivot a stravu (chcem sa na svk vratit s niecim nasetrenym vo vacku), nasiel som si hotel v Skotsku do ktoreho som poslal CV a ziadosti atp. Mojou vyhodou bolo, ze som im to poslal na zaciatku roka, pretoze vacsinou v hoteloch najdes ludi ktory su tak rok a potom idu dalej. Cize pozicie tam boli volne kadejake, no ja som sa rozhodol pre Bar, kedze som chcel trochu vyuzit jazyk a nie byt zasity niekde v kuchyni. Zobrali ma, aj ked som nemal ziadnu prax v danom obore. Do mesiaca som mal vsetky treningy atd, cize som bol schopny samostatne fungovat (tu v UK si velmi daju zalezat aby kazdy zamestnanec mal vsetky treningy a skolenia co najskor).
A co rodina ? Ta je myslim si spokojna, komunikacia v dnesnej dobe prekonava velke vzdialenosti takze nie je problem zavolat raz za tyzden ako sa mam a ako sa dari. Jedine co mi chyba su rodinne obedy a kamarati v rodnom meste.
/post no. 600
A co rodina ? Ta je myslim si spokojna, komunikacia v dnesnej dobe prekonava velke vzdialenosti takze nie je problem zavolat raz za tyzden ako sa mam a ako sa dari. Jedine co mi chyba su rodinne obedy a kamarati v rodnom meste.
/post no. 600
A mimochodom, ak by som šiel napr. na Nový Zéland, kde je bezvízový styk ak dĺžka pobytu nepresiahne 90 dní a v priebehu 90 dní by som sa vrátil naspäť na SR, a potom by som tam chcel ísť znova tak by to bolo možné?
-
seth82
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Áno. Otázne je, či by sa ti to oplatilo finančne, vzhľadom na to, že letenky nie sú práve najlacnejšie.
A to by sa dalo robiť aj do nekonečna? 
//autoeditácia príspevku (02 Okt 2013, 20:10)
A pri tom bezvízovom styku v New Zealande treba mať spiatočnú letenku, ale tá musí byť tam, skadiaľ som prišiel, alebo to môže byť aj do inej krajiny, napr. že zo Slovenska by som prišiel na N. Zéland, a v priebehu 90 dni by som išiel zasa napr. do Austrálie, a až stadiaľ na Slovensko?
//autoeditácia príspevku (02 Okt 2013, 20:10)
A pri tom bezvízovom styku v New Zealande treba mať spiatočnú letenku, ale tá musí byť tam, skadiaľ som prišiel, alebo to môže byť aj do inej krajiny, napr. že zo Slovenska by som prišiel na N. Zéland, a v priebehu 90 dni by som išiel zasa napr. do Austrálie, a až stadiaľ na Slovensko?
-
TommyHot
Addict
Na to si ako prisiel? Bezvizovy styk mozes vyuzit len 1x za 6 mesiacov. Nechce sa mi to hladat na ich stranke, ale viem, ze ked som riesil tieto veci, tak som sa dostal aj k tomuto info. Pokial viem, Zeland nie je jedina krajina, kde to takto funguje, prave kvoli tomu, aby si nemohol bez viz zit donekonecna v danej krajine.seth82 napísal:Áno. Otázne je, či by sa ti to oplatilo finančne, vzhľadom na to, že letenky nie sú práve najlacnejšie.
-
seth82
Darca
Kdeže on písal, za aký čas sa tam vráti? Napísal: "ak by som šiel napr. na Nový Zéland, kde je bezvízový styk ak dĺžka pobytu nepresiahne 90 dní a v priebehu 90 dní by som sa vrátil naspäť na SR, a potom by som tam chcel ísť znova tak by to bolo možné?" - nikde nešpecifikoval, za ako dlho sa tam chce vrátiť. Nechápem, čo tu riešiš (nehovoriac o tom, že on to aj tak nikdy nespraví)...
-
TommyHot
Addict
No ved som upravil tvoje tvrdenie, ktore navadza mysliet si, ze tam mozes chodit ako na klavir. Mozes sa vratit za urcitych podmienok a tie podmienky spocivaju prave v casovom obmedzeni.
som uz polroka v usa, ziaden problem , ak nerobis problemy nebudes mat ziadne problemy...preco som nesiel domov?
1., zbytocne preplacanie leteniek
2., ani na prvy krat nemate istotu ze vas sem pustia a nie to 4-5 , nevravim ze sa neda da sa ale nechcelo s ami riskovat
3., surodenci koncia skoly po mature a matka z otcom pridu hned ponich
4., cim dalej tym viac si tu zvykam a nad odchodom na slovensko ani nerozmyslam, ziju tu slovaci cesi normalne z rodinami
5., dokonca ani greencard ti nedava istotu ze ta pustia naspat , hlave to neriskuju rodiny co maju male deti a studuju tu
6., doma som nedokoncil strednu skolu ale tu na buduci rok nastupujem na high school hamilton twp
7., mam auto sice napisane na rusakov za 500usd jednorazovy poplatok ale bez auta to tu nejde . som v NJ ale planujem PA kedze su tam mensie dane atd.
1., zbytocne preplacanie leteniek
2., ani na prvy krat nemate istotu ze vas sem pustia a nie to 4-5 , nevravim ze sa neda da sa ale nechcelo s ami riskovat
3., surodenci koncia skoly po mature a matka z otcom pridu hned ponich
4., cim dalej tym viac si tu zvykam a nad odchodom na slovensko ani nerozmyslam, ziju tu slovaci cesi normalne z rodinami
5., dokonca ani greencard ti nedava istotu ze ta pustia naspat , hlave to neriskuju rodiny co maju male deti a studuju tu
6., doma som nedokoncil strednu skolu ale tu na buduci rok nastupujem na high school hamilton twp
7., mam auto sice napisane na rusakov za 500usd jednorazovy poplatok ale bez auta to tu nejde . som v NJ ale planujem PA kedze su tam mensie dane atd.
-
TommyHot
Addict
A teraz si tam "nelegalne", ci ako? Krstny bol v USA niekolko rokov, samozrejme nelegalne. Isiel sa pozriet do Mexica a ked sa vracal, tak ho rovno poslali na Slovensko...
a ten krsny nad tym vobec nerozmyslal ci ako? ved ani kanada ani mexiko ako niekotre ostrovy v karibiku.. no uz 3mesiac co mi skoncila estaTommyHot napísal:A teraz si tam "nelegalne", ci ako? Krstny bol v USA niekolko rokov, samozrejme nelegalne. Isiel sa pozriet do Mexica a ked sa vracal, tak ho rovno poslali na Slovensko...
-
TommyHot
Addict
Nerozmyslas veru. Ale bolo to uz davno, mozno pocul nejake pripady ilegalnych imigrantov, ktori cestovali kade tade a vzdy sa mohli vratit do USA.. kto vie... Btw ked ta chytia fizli povedzme na aute, tak budu kontrolovat aj ci mas viza? Ci to sa nerobi?
preco ja nerozmyslam?
v amerike nie su taky policajti ako unas , tu nestoja pri ceste a nestopuju , nedavaju dychat. ae keby ze sa stane ze havarujes alebo niekto do teba okamzite tam je policia ktorej ukazes slovensky vodicak a to je koniec. viac ako polcie sa bojim chodit na letisko ked idem po niekoho znameho tam ta mozu v momente zabalit. policia a imigracne nemju skoro nic spolocne iba vtedy ak by som robil nejake problemy a podobne inak nic...aj americani ti povedai ze amerika je postavena a funguje na emigrantoch a to hlavne z mexika a europy
v amerike nie su taky policajti ako unas , tu nestoja pri ceste a nestopuju , nedavaju dychat. ae keby ze sa stane ze havarujes alebo niekto do teba okamzite tam je policia ktorej ukazes slovensky vodicak a to je koniec. viac ako polcie sa bojim chodit na letisko ked idem po niekoho znameho tam ta mozu v momente zabalit. policia a imigracne nemju skoro nic spolocne iba vtedy ak by som robil nejake problemy a podobne inak nic...aj americani ti povedai ze amerika je postavena a funguje na emigrantoch a to hlavne z mexika a europy
svojho casu ked bratranec bol dlhe roky nelegalne v NJ tak vravel, ze na viza sa nepozeraju, preto to vlasne preckal az do green card, plus sa k tomu ozenil za Americanku a teraz uz nema problem a poletuje kedy chce...TommyHot napísal: Btw ked ta chytia fizli povedzme na aute, tak budu kontrolovat aj ci mas viza? Ci to sa nerobi?
ja som emigroval do Skotska, ale s pracou to nie je take ruzove ako sa zdalo v lete doma za internetmi...
-
TommyHot
Addict
kubo sorry malo tam byt "nerozmyslal"... Na letisku ta moze otravovat imigracne aj v "arrivals"?
jackb a spatne neriesili, ze tam bol ten cas, kym ziskal green card, nelegalne?
jackb a spatne neriesili, ze tam bol ten cas, kym ziskal green card, nelegalne?