Eurotrip - cestovanie po EU

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Plasmon
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Výlet po Európe

Príspevok od používateľa Plasmon »

Zdravím chalani. S kamarátmi sme sa rozhodli, že si urobíme taký menší eurotrip. Sme z východu, sme traja a ideme na aute. Išli by sme smerom na západ (Rakúsko, Nemecko a Holandsko). Rád by som sa spýtal či niekto pozná nejaké pekné destinácie. Napr. aj na Slovensku. Nejaké penzióny s ktorými máte dobré skúsenosti, pekné miesta, ktoré vyrážajú dych a tiež nejaké pamiatky. Budem rád za každý koment, za každé odporúčanie. Ďakujem
stuka
Light Professional
Light Professional

Re: Výlet po Európe

Príspevok od používateľa stuka »

dva roky spat sme boli na niecom podobnom. My sme sa zamerali na hrady a zamky a za mna mozem odporucat:

http://en.wikipedia.org/wiki/Neuschwanstein_Castle
http://en.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6nigssee
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Minuly tyzden som bol na vylete v Nemecku, Belgicku, Holandsku a Luxemburksku. Najvacsim sklamanim bolo pre mna Luxembursko a hlavne mesto Luxemburg, neuchvatilo ma veru nicim. Na Nemecko moc casu nebolo, Norimberg bol velmi pekny, urcite sa oplati pozriet Mnichov ci Frankfurt, ale na to treba viacej casu. Najviac casu som travil v Belgicku a take Bruggy, to je proste krasa. Urcite odporucam Bruggy, ci pocas dna alebo pocas noci, odtial to je uz len kusok ku Atlantiku (napr. mesto Ostende). Z Holandska som mal moznost pozriet Rotterdam, ktory bol velmi pekny, avsak aj tu je potreba viac casu a na chvilu Amsterdam, ale kedze mi akurat zacalo silno fukat a prsat v Amsterdame, tak som nemal chut sa tam potulovat. Verim tomu, ze to co som videl za tych par minut presi a jazdou autom cez Amsterdam, tak ze tam je co pozerat, ale aj v tomto pripade by bolo treba aspon take 2-3 dni, kym to pobehas.

Pokial ide o Rakusko, tak pozri moju staru temu: http://www.hojko.com/rakuske-alpy-kam-s ... 20112.html

Edit: Par fotiek z Brugg :)
Prílohy
DSC_0210.jpg
DSC_0226.jpg
DSC_0231.jpg
DSC_0237.jpg
DSC_0243.jpg
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Ceny?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Ak sa pytas mna, tak zalezi od lokality. Pizza v Bruggach na namesti s krasnym vyhladom za 15-18 eur, cola/fanta/tonic za 6 eur (0,33dl + lad), mineralka tusim 2,50 za pol litra, proste drahe. Dve ulicky vedla pizza za 9-11 eur, napoje tiez lacnejsie. Ubytovanie v Belgicku je celkovo dost drahe.
Komplex
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Komplex »

Hojko my sme s partiou tak boli koncom augusta pár dní v Tieri a odtiaľ sme boli tiež v Schengene či Luxemburgu tiež ma dosť sklamalo samé predražené obchody a dal som sa kamarátkou ukecať aj na ten vláčik a to nikdy viac cez tie hrbolaté cesty ale výhľad bol pekný hore. Odtiaľ sme išli do jedného kempu v Belgicku pri De Panne zopár km od Francúzska kde menšie domy prenajímajú na týžden nás to vyšlo nejak +- 600 € pre 6 osôb a bolo tam všetko + kurty, bazén, futbalové ihrisko. Inak Bruggy sa mi tiež veľmi ľúbili také malebné mestečko kde by som si vedel predstaviť žiť zašli sme aj do Brusselu a tam autom ísť je horror ale zaplatili sme si ten autobus pre turistov a tým sme videli celý Brussel a zašiel som aj do Atomium zaujímavá stavba i ked 11 € vstup bol. Celkovo Belgicko bolo veľmi krásne majú výborné pivá a čokolády ale nakupovať ostatné som chodili do Francúzska tam to bolo lacnejšie pre nás. Neviem či si videl pláž ale aj to je zážitok som sa v nej mal možnosť aj kúpať taká dobrá voda pre otužilcov :) A ceny sú tam síce drahé pivo čapované v Brusseli ma vyšlo 4 € a taký kebab s hranolkami 7 € ale najedol sa človek. A v Holandskom sme iba boli pozrieť menší prístav na názov si už nespomeniem ale pekne aj tam bolo. Celkovo Belgicko aj Holandsko krásne krajiny kde by som si vedel predstaviť žiť len človek musí vedieť francúzsky dobre v Belgicku.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Komplex: Ako som pisal, bol som pri oceane v Ostende, ale do vody som nesiel, lebo bol jemny piesok a nechcelo sa mi ho vyklepavat z topanok, ani si tam cistit potom nohy, ak by som sa vyzul. Takze som tuto aktivitu vypustil. Isiel som autom z Bruselu do Brugg a nemozem nic povedat, dialnice v dobrom stave, trosku viac aut, ale pohoda. Hore na Atomiu som bol tiez, ale na ich pomery je cena 11 eur prijatelna, ved ked si to porovnam napr. s tym, ze v Rakusku ta lanovka na lyziarske stredisko vyvezie za 20 eur, tak to tiez nie je najlacnejsie. Kebab som nejedol v Belgicku, ale je pravda, ze co som si vsimol, tak ceny kebabu s hranolkami tak 5-7 eur, porovnatelne s Francuzskom (Cannes, Nice, Grenoble).
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

bol som v Berchtesgadene, kde lezi Konigsee, ale samotny Konigsee som nevidel (iba z kopca) aj ked cast vypravy tam isla pozriet, ja som z http://en.wikipedia.org/wiki/Kehlsteinhaus (Hitlerovo Orlie hniezdo, dostal ho ako darcek na 50tku, tiez zaujimava pamatihodnost, teraz je tam restika, ked sme tam boli obsluha bola zo Slovenska :lol:) isiel turu na http://en.wikipedia.org/wiki/Hoher_Göll (rebriky, retaze a iny nebezpecny stuff)
secteno, podtrzeno: pozrel by som si Kehlsteinhaus a Konigsee celkom urcite - da sa stihnut za jeden den v pohode
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Re: Eurotrip - cestovanie po EU

Hlada sa jeden spolucestujuci do Talianska, na 9 noci, odchod v noci z 12. na 13. juna, teda o necely mesiac, prichod v nedelu vecer. Trasa: Benatky, Rimini, Rim, Chianti (pri Florencii vo vinicnej oblasti v strede vinicnych poli), Aulla (pri Portofino a Manarola), Verona (s vyletom na Lago di Garda). Poznavacka Toskanska, ochutnavka vina, ale aj opalovanie a plaz. Ubytovanie je rezervovane pre styroch ludi, vsetko zabezpecene a ciastocne naplanovane, cenovo prijatelne... Kto by mal zaujem, nech sa ozve, poslem blizsi popis a rozpocet.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Pekny plan. Keby som uz nemal naplanovanu dovolenku na jul tak sa snad aj pridam.
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa japaja »

Zdravim toto leto pojdem do maďarska presnejšie Tatabanya a chcel by som vedieť koľko cca penazi-forintov.. treba na tyzden od nedele do nedele - na stravu

ubytovanie nepocitajte
Laster
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Laster »

A kde plánuješ jesť a máš aj stravu v hotely?
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

To je dost otazne pytat sa na stravu cenu. Kedze kazdy ine je, zalezi ci chces setrit, alebo skusat jedla. Alebo chces v potravinach nakupit a varit si sam a podobne :)
twardykamen
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa twardykamen »

ceny v madarsku su priblizne rovnake ako na slovensku.Ajked nieco je lacnejsie.Tak porozmyslaj co chces kupovat a si to prepocitaj.
hughito
Redeemer
Redeemer

Toto leto máme opäť v pláne tripovať po (sčasti) Balkáne. Cieľové destinácie: Macedónsko, Albánsko, sever Grécka a juh Bulharska. Niekto skúsenosti s týmito krajinami? Teda nie v zmysle, bol som v Grécku na Rhodose. ;)
ziegel
Star
Star

Príspevok od používateľa ziegel »

V Macedonsku som asi pred troma-styrma rokmi stravil par dni pri jazere Ohrid - odporucam. Pokial sa dobre pamatam, tak tam bolo strasne lacno, od jedla cez ubytovanie, dopravu, pohonne hmoty,... Domaci boli mili, ako vacsina balkancov, takze destinaciu odporucam.
Odtial sme si vtedy spravili aj jednodnovy vylet do Albanska, myslim ze do Tirany. To bolo ako mesto celkom OK, vyzeralo to ze sa tam o to staraju, ale inak zvysok krajiny nevyzeral moc dobre (chudoba, bordel etc.). Ziaden problem, okrem na kazdom kroku zobrajucich deti, tam nebol.
A v Grecku som bol niekolkokrat, ale asi len v takych destinaciach ktore teba nezaujimaju (Volos, Parga, Lefkada, Kreta). Ale jedna zastavka ktoru v Grecku urcite odporucam je Meteora. Mozno je to uz vsak viac taky stred ako sever.
hughito
Redeemer
Redeemer

Jj malo byť tam brutálne lacno. Díky za skúsenosť, privítam ďalšie. Určite asi pozrieme hlavné mestá (aj keď napr. Podgorica v Čiernej Hore - tam nebolo nič a to doslova :D), ale privítam aj iné tipy na zaujímavosti akéhokoľvek typu.

//autoeditácia príspevku (25 Aug 2014, 21:27)
Podám report o balkánskom tripe vol. 2.

Vyrazili sme po 18:00, príchod cca o 9:00 ráno do Sofie. V nej sme strávili dve noci, obzreli centrum-pamiatky, posedávali po reštikách a kaviarňach, boli sa pozrieť na štadión Levski Sofia. Mesto taký priemer, nič úplne extra, čo by vyrážalo dych. Podobné Belehradu. Nad Sofiou kopce - kde bolo veľa vecí k videniu, okrem panorámy na Sofiu. Vraj aj nejaký vodopád, narazili sme sa len na skalnú rieku, ale to stálo za to - nič také sme ešte nikdy nevideli. Celkovo však platí, že nejaké turistické informovanie pre tieto krajiny vo všeobecnosti - na dosť slabej úrovni. Ale tak to sme čakali, často nás to však vytáčalo. Za zmienku stojí nové pekné čisté metro. Doprava divoká, balkánsky štýl. Čo bolo zaujímavé, mimo centra a pri prechode cez krajinu ďalej - dosť bieda, veľa opustených domov, neomietnutých a pod. Ceny lacné, nebol problém sa v centre stravovať a občerstvovať.

Ďalej sme sa vydali do Macedónska - na prekvapenie oveľa krajšie domy a celkovo tak viac na úrovni pri prechode. Zastavili sme sa na jazere Tikveš, "vyhlásenej destinácii" - po takmer 2 hodinách hľadania sme našli tak 10 metrov kúsku, kde sa dalo reálne dostať k jazeru (všetko ostatné bolo súkromné) - špinavý kus pláže, igelitky borde. Ale tak aspoň sme sa okúpali - voda otrasne teplá. Potom sme mali problém nájsť ubytko, takže sme nestihli nejaké plánované pamiatky, napr. antické mesto. Nakoniec sme skončili v Prilepe. Také pohodové mestečko, kde bola akási šikmá veža a stará mešita. Ďalej sa tam zrovna konal nejaký jarmok, takže to tam aj žilo. Ceny extrémne nízke (obecne toto platilo aj pre Albánsko a Macedónsko, nebolo až také nezvyklé, že obed/večera pre troch + nápoje = 10€). Na druhý deň sme vystúpili na kopec nad mestečkom, kde bola konštrukcia kríža a stará zrúcanina kláštora. Potom sme sa pohli do Ochridu, kde sa nachádza "macedónske more," teda ochridské jazero. Mestečko na chorvátsky štýl, uličky, veľa pamiatok + hradby. "More" pôsobilo naozaj ako more, ani by som tomu neveril. Obrovská plocha, veľké vlny, proste pocitovo ako pri mori, akurát, že voda nebola slaná. :) Určite veľmi zaujímavá destinácia. Celkovo platilo pre Macedónsko, hlavne toto juhovýchodné - extrémny počet traktorov/tragačov na cestách

Následne sme sa cez sever Albánska (nič extra divoké, len vzrástol počet vozov na cestách, nejaké tie útočiacie psiská, ale ina pohoda ) presunuli do Grécka, do Kastorie. Tam sme v podstate len prespali, mestečko pri jazere, taký priemer, nemali sme moc čas pozerať - mali sa tam však nachádzať aj pamiatky, bolo to bývalé útočisko vyhnaných byzantských cisárov. Presunuli sme sa južnejšie (perfektne vybudovaná diaľnica, samé tunely a mosty) do najhlbšieho kaňonu na svete - Vitos Gorge. To bol naozaj zážitok, treba vidieť. Grécko už citeľná "dražoba," pratali sme sa odtiaľ preč. :) A srandovní túlaví psi, ktorých bolo veľa a dali sa ochočiť. :D

Odtiaľ už do Albánska, Girokaster - mestečko vo vnútrozemí, historické, s hradom, kde bolo zostrelené "špionážne" lietadlo, zaujímavé. Odtiaľ cez hory smer pobrežie - zastavili sme pri "Blue eye" - prameni, čo vyráža zo zeme, tak 10 m hlboká jama, priemer tak 5 metrov, vytváralo to naozaj efekt, ako by bola modrá. V prameni, ktorý mohol mať tak pár stupňov sme sa aj okúpali. Potom už po pobreží, kúpanie sa, serpentíny obrovské - Albánsko je naozaj hornatá krajina. Zakotvili sme v meste Lorres. Pohoda, živé mesto, ale už typické letovisko, nebolo to nejaké historické mestečko pri mori. Šialená doprava, neexistujúce pravidlá a semafory robili svoje. Každopádne, v iných častiach Albánska to nebolo až také divoké ako tu. Treba však poznamenať, že to fungovalo, vodiči si proste museli dávať viac pozor a vedieť nejak komunikovať. Aj náš vodič sa aklimatizoval na tieto podmienky a páčil sa mu tento štýl. Keď to porovnávam napr. s takým Nórskom, tak tam to bola úplne sterilná-nudná doprava. ;) Potom Durres, ďalšie letovisku, kde sme sa okúpali sa už na piesočnatej preplnenej pláži. Asi 300 metrov do mora stále pol metra vody. Ale boli fajné veľké vlny. Čisto len zastávka na kúpanie - žranie, potom už do Tirany.

Tirana - v pohode mesto, bolo čo pozrieť, žilo to tam. Všetky predsudky treba zahodiť, to teraz myslím všeobecne o Balkáne a špeciálne pre Albánsko. Netreba sa ničoho a nikoho báť, je to úplne v pohode krajina, v pohode ľudia. Nemali sme jeden jediný problém s nikým a ničím. Z Tirany do Skopje - tiež super mesto, bolo zničené zemetrasením, takže teraz celé centrum stavajú na novo - je to taký gýč, v antickom štýle, obrovské budovy, čo sa tvária historicky. Všade samé sochy, oblúky, brány + mestské hradby/pevnosť. Ale pôsobí to fajn. Tu sme zas vychytali BEER Fest, takže bolo kde večer ísť a popíjať pivo. Zo Skopje sme už valili domov.

Ako som načrtol vyššie, netreba sa ničoho báť, nemať predsudky a pod. Tieto krajiny sa oplatí vidieť, je tam čo robiť. Celý výlet ma stál presne 500€, z toho 160€ benzín. Spávali sme po hosteloch/hoteloch, ktoré boli až na jeden na vysokej úrovni. Väčšinou sme mali aj vlastnú sprchu/hajzeľ. Cena nikdy neprekročila 13€ osoba/noc, pričom takmer vždy boli zarátané raňajky. Častokrát klíma, televízia, proste paráda. Žrádlo tiež lacné, aj keď kuchyňa nejak extra neoslovila. Každopádne sme sa stravovali každý deň dvakrát po reštauráciach a vysedávali v x baroch/kaviarňach po uliciach na pive/víne/káve.

Čiže, platí to o sociálnych rajoch. Za málo peňazí dosť muziky. Niečo neporovnateľné s Chorvátskom, ktoré je už nechutne drahé. Budúci rok máme v pláne niečo v štýle: Rumunsko - Moldavsko - západná Ukrajina.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

hughito: Ako je to presnejsie s cenami v tychto statoch, konkretne ma zaujima cena benzinu/nafty, ceny jedla na bezninovej pumpe a pripadne aj ceny v obchode, hmm??? Cesty su v akom stave???
hughito
Redeemer
Redeemer

Benzín ti nepoviem úplne presne. V Albánsku stál liter okolo 180 lekov, 1€ = cca 138 lekov. Macedónsko tak nejak podobne mám pocit. Teraz neviem kde to bolo, ale nafta bola lacnejšia ako benzín, neviem, či ešte nie v Bulharsku. Ale ako nechcem zavádzať, všeobecne sa však dá povedať, že lacnejšie ako u nás v tomto smere. Na Bosno to však nemá, tak sme minulý rok tankovali aj za evro/liter.

Benzínové pumpy nie sú tak vybavené ako u nás, to platilo aj pre Grécko, teda v tej časti, kde sme boli. Proste jedlo a nejaký výber tam nečakaj. Častokrát len búdka pre predavača. A v Albánsku bolo takýchto púmp extrémne veľa, niekedy aj tri na km úsek. :D Ale načo ťa zaujíma žrádlo na stanici? Minimálne vodu nie je problém kúpiť hocikedy, v mestách sú stále nejaké tie stánky.

V obchodoch veľmi, ako supermarketoch po mestách - veľmi lacno. Niektoré komodity však zhruba ako u nás. Podrobnejší prieskum som nerobil.

Cesty sa prekvapilo dali v pohode, čakal som horšie - na pár horších úsekov (tak ale to máme aj my po zime napr., čiže to nás nejak nevyvádzalo z miery). Akurát, že v Albánsku pri tých prechodoch cez hory (čo je časté) naozaj veľmi serpentínové cesty, nejaké tunely tam zjavne neprerážajú. Síce smerom na Tiranu sme cez jeden išli.
nejakymarko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa nejakymarko »

Zdravicko.
Ozivim trosku temu, neriesili ste niekto podobny road trip stylom, ze ste si auto poziciali? Nieco typu transporter, caravelle alebo nieco podobne. Ze ako to asi vyjde, ci sa to oplati, ako je to s poistenim etc.
Rozmyslame s kamosmi nad nejakym tripom Taliansko, Francuzsko, Spanielsko.
Vdaka za postrehy
Napísať odpoveď