FIT VUT vs. FIT ČVUT (odbor Informační technologie)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
ehm123
King
King

FIT VUT vs. FIT ČVUT (odbor Informační technologie)

Príspevok od používateľa ehm123 »

Takže rozhodujem sa medzi týmito školami.

Zatiaľ som prišiel na tieto klady a zápory (viem, že informatika je ťažká a reálne ju dokončí 1/4, ale je to tak na oboch školách, takže to neporovnávam):

ČVUT:
+ nemajú fixný študijný plán, takže je viac menej možné zapísať predmety v poradí v akom chcem (do ktorého semestra)
+ možnosť zapísať si predmety až za 40 kreditov (vraj aj o pár kreditov naviac je možné, ak to povolí prodekan - čo je zrejme formalita)
+ vyučujú tam pomerne mladí ľudia (niektorí sa zapájajú aj do diskusii na fóre fakulty), ktorý sú údajne veľmi ochotný. samozrejme, len ak je zo strany študenta záujem
+ Praha (možnosť dobre platenej brigády /nechcem byť 24/7 pri PC kvôli práci a kvôli škole/, pekné mesto, atď.)
- je to ďaleko, takže domov by som mohol chodiť tak raz za 3 týždne / mesiac
- keďže fakulta má len 3 roky, tak tam údajne vládne pomerne veľký chaos

VUT:
+ je to bližšie
+ fakulta je už zabehnutá a veľa vecí tam zrejme funguje lepšie / profesionálnejšie, možno je viac materiálov k štúdiu (napr. vypracované projekty atď), lepšie vybavenie
+ prednášky sú nahrávané, aj keď na niektorých sa to už nerobí, lebo nikto na ne nechodil
- fixný plán, vraj na nejaké voliteľné predmety by mi nemuseli vystačiť kredity (chcem si spraviť napríklad CISCO, keď už študujem takú školu)
- nový dekan chce spraviť z toho spraviť "TOP" fakultu a tak už sťažuje pomerne ťažké štúdium
- ako ateista mám výhrady voči tomu, aby som chodil každý deň do kláštora :D

Spísal som zhruba to, čo som sa dozvedel na fórach, stránke fakulty atď. Samozrejme, to čo som popísal je na úrovni "jedna babka povedala", bohužiaľ ako je to v praxi sa dozviem až keď tam budem chodiť.

Ak niekto chodí na jednu z týchto škôl, bol by som mu vďačný ak by popísal jeho skúsenosti (klady, zápory, porovnanie). Ešte si chcem lepšie pozrieť predmety, možno v tom budem mať jasnejšie.

ps: Viem, že podobné témy existujú (Aká vysoká škola, FIT VUT vs. FEL CVUT), ale myslím si, že porovnávanie presne týchto dvoch škôl resp. fakúlt v jednej téme sa bude hodiť aj ostatným, vzhľadom na zameranie / užívateľskú základňu tohto fóra.

//autoeditácia príspevku (18 Jún 2012, 17:07)
up
BX
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: FIT VUT vs. FIT ČVUT (odbor Informační technologie)

Príspevok od používateľa BX »

No, keďže je v názve moja fakulta (FIT ČVUT), tak som si to musel prečítať. Takže budem hodnotiť z tejto pozície :) (Končím prvý ročník)
+ nemajú fixný študijný plán, takže je viac menej možné zapísať predmety v poradí v akom chcem (do ktorého semestra)
To je veľmi veľké plus. Týmto systémom je v podstate možné vyštudovať si dva obory. Na diplome ale budeš mať len jeden. (ak budeš veľmi hyperaktívny, môžeš kľudne robiť aj dve bakalárky a to aj po troch rokoch štúdia)
A toto je veľmi možné, ja mám plán rozpracovaný na sw inžinierstvo a teoretickú informatiku. Z čoho budem robiť bakalárku ešte sám netušim.
+ vyučujú tam pomerne mladí ľudia (niektorí sa zapájajú aj do diskusii na fóre fakulty), ktorý sú údajne veľmi ochotný. samozrejme, len ak je zo strany študenta záujem
- keďže fakulta má len 3 roky, tak tam údajne vládne pomerne veľký chaos
To prvé tak trochu vyplýva z toho druhého - Fakulta je mladá, väčšina vyučujúcich je ešte plná entuziazmu a elánu a sú šťastní, že sa im podarilo odtrhnúť od FELu. Komunikácia s vedením je preto dosť bezproblémová. A tiež to má ďalšie plus - slovo študenta sa veľmi ráta a ako študent tu naozaj môžeš niečo zmeniť (a to nie je len rozprávka, to je naozaj tak)
A veru že zabehnutí naozaj ešte nie sme a veľa vecí tu naozaj pôsobí chaoticky. Ale nie je to nič hrozne hrozné a ako píšem, sám sa môžeš podieľať na zmene.

Kód: Vybrať všetko

+ prednášky sú nahrávané, aj keď na niektorých sa to už nerobí, lebo nikto na ne nechodil
To aj u nás. Veľa predmetov má prednášky komplet nahraté. V tejto dobe ale myslím nemá kto nahrávať (nie sú dobrovoľníci), takže nové nahrávky sa nerobia. Ako ale vravím, nahrávok je tu veľa či z predošlých dvoch rokov, alebo staršie z podobných predmetov na FEL.

+
(chcem si spraviť napríklad CISCO, keď už študujem takú školu)
Neviem ako je to na iných školách, ale na toto tu máme predmet, kde ho na konci dostaneš. A ešte asi aj kredity (Tu si nie som úplne istý)

++
Okrem predmetov, ktoré ponúka FIT si samozrejme môžeš zapísať predmety z akejkoľvek univerzity v ČR a budú ti uznané. Áno, to je asi na každej škole, ale v Prahe je Univerzita Karlova :P Sám som tam chodil na jeden predmet a navštevoval som prednášky na druhom. (Ten jeden som ale nedokončil)
A máme aj FEL ČVUT, kde je tiež na výber veľa zaujímavých predmetov.

No čo by som tak ešte napísal. Dúfam, že je z tohoto vidieť, že som viac než spokojný :D To by malo stačiť.
Napísať odpoveď