Fotografia - novinky, technika, diskusia
-
Nadeo
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
Re: Fotite?
Sorry, sledujem tuto temu a predsa som si to nevsimol... moja chyba 
Triple - pekna fotka, len trosku ten PP flakas - nad uchom ta aura nielenze krici, ale este je aj vidno polomer stetca
Povenuj sa tomu trosku viac, urcite to najma v pripade tejto, stoji za to. Tiez neviem ci je to len moj pocit, alebo je to nejakou upravou, chyba mi zivot v ociach - prilis su matne (aj ked nevyzeraju byt neostre), nie je v nich iskra.
-
triple
Guru wannabe
koci máš pravdu pp bol dosť na rýchlo.. oči má kus zapálené od vetra tak to bude tým
ale ďakujem
-
hojko
Site Admin
Na predoslej stranke sa riesilo fotenie akcii. Kedze v sobotu mam ist fotit domacu krcmovu zabavu, tak rozmyslam, ze na akom rezime to fotit. Vybava je Nikon D5000 + setovy 18-105, k tomu pozicany blesk SB800, takze si myslim, ze je to celkom primerana zostava pre amatera.
Skor ma zaujima to, ci zvolit automaticky rezim alebo ci zvolit nieco konkretne, resp. ci ist radsej do manualneho (resp. poloautomatickeho) rezimu??? Comu sa hlavne vyhnut pri foteni v krcme, kde bude nafajcene???
Skor ma zaujima to, ci zvolit automaticky rezim alebo ci zvolit nieco konkretne, resp. ci ist radsej do manualneho (resp. poloautomatickeho) rezimu??? Comu sa hlavne vyhnut pri foteni v krcme, kde bude nafajcene???
-
triple
Guru wannabe
ja by som určite volil manuálny režim (popprípade priorita clony) s automatikou na blesku.. blesk ak sa dá do stropu odrazom a s tým dymom ti moc neporadím lebo som sa s tým ešte v takej veľkej miere nestretol - Držím palce 
jop a zabudol som. pár krát som so sebou vybabral s vyvážením bielej.. nenastavuj nič - kľudne to nechaj na automatiku a v rawe to opravíš
jop a zabudol som. pár krát som so sebou vybabral s vyvážením bielej.. nenastavuj nič - kľudne to nechaj na automatiku a v rawe to opravíš
-
chlapec10
Addict
Manualny rezim, ISO 1600, cas tak 1/15 az 1/30, clona okolo 3.5-4. Upravovat podla situacie, blesk optimalne odrazat o strop. Kedze mas externy blesk a budes odrazat o strop tak dym by problem byt nemal (bol by ak by si bliskal napriamo)hojko napísal:Na predoslej stranke sa riesilo fotenie akcii. Kedze v sobotu mam ist fotit domacu krcmovu zabavu, tak rozmyslam, ze na akom rezime to fotit. Vybava je Nikon D5000 + setovy 18-105, k tomu pozicany blesk SB800, takze si myslim, ze je to celkom primerana zostava pre amatera.
-
jin
VIP
M, ISO niekde okolo 1250, S 1/15 - 1/30, minimálne clony, zoomovať budeš ajtak len na pár portrétoviek, WB-A, SB-800 odraz od stropu + pridaj si nejakú odrazku.hojko napísal:Skor ma zaujima to, ci zvolit automaticky rezim alebo ci zvolit nieco konkretne, resp. ci ist radsej do manualneho (resp. poloautomatickeho) rezimu??? Comu sa hlavne vyhnut pri foteni v krcme, kde bude nafajcene???
casy a intenzitu blesku uvidis podla vysky a farby stropu + osvetlenia zabavy.... inak sa riad tym co tu padlo...
-
hojko
Site Admin
Diky chlapci, nechal som to na automatiku, ako fotak, tak aj blesk a skusil to teraz pri tme. Blesk som nastavil s rozpylom svetla pod 60 stupnovym uhlom s odrazom od steny... Vysledok ma prekvapil, fotil som za uplnej tmy macku. Na fotke vidiet v zadnej casti tien, pretoze som fotil relativne z blizsia a odraz od stropu nedokazal osvetlit cast pod stolikom. Macka je vsak pekne osvetlena. Uvidim, co to dokaze v krcme, najviac sa vsak obavam dymu, ktory tam urcite bude.
A este otazka, co v pripade zaostrovacich bodov, aby som cvakol tancujucich ludi, nebude problem s ostrenim??? Asi to dam pri focuse na AF-C, nech to priebezne ostri, pripadne zvolim automat. Na manuale fotit nebudem, radsej si vyberiem nieco z priority clony, casu alebo programu.
A este otazka, co v pripade zaostrovacich bodov, aby som cvakol tancujucich ludi, nebude problem s ostrenim??? Asi to dam pri focuse na AF-C, nech to priebezne ostri, pripadne zvolim automat. Na manuale fotit nebudem, radsej si vyberiem nieco z priority clony, casu alebo programu.
hojko > Ako bolo spomenuté - ak sa to bude odrýžať od stropu, resp. budeš mať nejakú odrazku tak s dymom si nemusíš robiť ťažkú hlavu vôbec. A ostrenie? Skúšaj, ale určite by som dal tzv. "športový režim" teda foťák bude ostriť v podstate pri každom pohybe a ty len cvakneš.
Osobne čo som fotil akcie takýchto žánrov ako píšeš som mal prioritu clony - clona čo najnižššia blesk 1/200 alebo poloautomatika, blesk 1/60. ISO používam zväčša 400 alebo 800 - to je také optimum asi. Vyššie hodnoty už šumia resp. ten šum sa už dá zazrieť a to veľmi nechcem.
Osobne čo som fotil akcie takýchto žánrov ako píšeš som mal prioritu clony - clona čo najnižššia blesk 1/200 alebo poloautomatika, blesk 1/60. ISO používam zväčša 400 alebo 800 - to je také optimum asi. Vyššie hodnoty už šumia resp. ten šum sa už dá zazrieť a to veľmi nechcem.
ja osobne... a aj dost vela ludi po chvilke experimentovania s AF prejde na AF-S, lock na stredovy bod, lebo tam skoro vsetky fotaky ostria nejlepsie - zaostris, rychlo prekomponujes v hladaciku a cvak... ked sa bojis rychlych pohybov, tak si priclon a ide to... inak skoro vsetko okrem night life fotim na priorite clony... party fotim s plnym manualom podla svetelnych podmienok... rozhodne skusaj svetlo z blesku rozptylit, nech nieje take ostre - potom ani tiene niesu tak vyrazne.... co sa dymu tyka - osobne ho nemam rad - najma ked stojim rovno nad masinou na dym a zrazu mi DJ pusti dym popod nohy tak to je na zabitie... ale da sa to prezit vacsinou...
-
chlapec10
Addict
DR8PruBr napísal:hojko >A ostrenie? Skúšaj, ale určite by som dal tzv. "športový režim" teda foťák bude ostriť v podstate pri každom pohybe a ty len cvakneš.
Hojko ma Nikon D5000 co je fotak uz novej generacie, a kedze ide fotit kamosov v bare, tak nepredpokladam ze fotky pojdu na billboard, skor naopak, fotky budu nakoniec aj tak zmensene, takze ISO 1600 neni vobec problem na toto pouzitie.Osobne čo som fotil akcie takýchto žánrov ako píšeš som mal prioritu clony - clona čo najnižššia blesk 1/200 alebo poloautomatika, blesk 1/60. ISO používam zväčša 400 alebo 800 - to je také optimum asi. Vyššie hodnoty už šumia resp. ten šum sa už dá zazrieť a to veľmi nechcem.
Ako som povedal, pokym budes odrazat od stropu dym by vaznejsie ak vobec nejake problem robit nemal(ak budes blizkat na priamo, problemom to budehojko napísal:Diky chlapci, nechal som to na automatiku, ako fotak, tak aj blesk a skusil to teraz pri tme. Blesk som nastavil s rozpylom svetla pod 60 stupnovym uhlom s odrazom od steny... Vysledok ma prekvapil, fotil som za uplnej tmy macku. Na fotke vidiet v zadnej casti tien, pretoze som fotil relativne z blizsia a odraz od stropu nedokazal osvetlit cast pod stolikom. Macka je vsak pekne osvetlena. Uvidim, co to dokaze v krcme, najviac sa vsak obavam dymu, ktory tam urcite bude.
ZIADNE AF-C(AF-A uz vobec nie, lebo fotak si robi co si zmysli), to je mod na fotenie sa hybajucich veci(rozumej sport, vozidla, vtaky a pod). Pekne si nastav AF-S. Najdolezitejsi minus pre AF-C fotenie v bare je taky, ze blesk nebude pouzivat AF-Assist ziaric(tie cervene svetielka na blesku, co vyzeraju ako laserova mriezka kvoli ktorym bez problemov zaostris v tme), a bude sa ti O DOST zle ostrit, resp vobec. Predsalen, na odskusanie(ak mi neverite) odporucam kazdemu z vas to vyskusat, zhasnite vecer v doma velke svetla, a nechate len svetlo na nocnom stoliku (alebo podobnej intenzity ako v bare, takze tmave), nastavte si AF-C a skusajteA este otazka, co v pripade zaostrovacich bodov, aby som cvakol tancujucich ludi, nebude problem s ostrenim??? Asi to dam pri focuse na AF-C, nech to priebezne ostri, pripadne zvolim automat. Na manuale fotit nebudem, radsej si vyberiem nieco z priority clony, casu alebo programu.
Co sa tyka bodov, tak odporucam pouzivat LEN stredny, lebo je najcitlivejsi... S nim pouzivat techniku, zaostrim so stredovym, podrzim focus, a prekomponujem, nasledne cvaknem.
Je 7.27 a ja idem spat, lebo som sa vratil z jedneho takehoto fotenia
EDIT: Pridavam dvojo fotiek, mozte si kuknut EXIF, som vam ho nechal, fotky su nie su len trocha odsumene a doostrenee, so svetelnostou sa neupravovalo aby ste mali predstavu ako to moze vyzerat
PS: Este mi napadlo, sportovy rezim je blbost aj pre to, lebo fotak ti automaticky nastavy kratku uzavierku, a fotky budu ako z tmave ako z jaskyne
chlapec10: mne af lampa svieti pri AF-S a aj pri AF-C
-
hojko
Site Admin
Zaujimave foto: Život v Afganistane
Ako tradicne, tak sa oplati pozriet The Boston Globe a ich Big Picture: http://www.boston.com/bigpicture/
Nat Geo (lahodkove foto): http://www.boston.com/bigpicture/2010/1 ... ograp.html
Afghanistan: http://www.boston.com/bigpicture/2010/1 ... _2010.html
Sneh: http://www.boston.com/bigpicture/2010/1 ... _snow.html
Ako tradicne, tak sa oplati pozriet The Boston Globe a ich Big Picture: http://www.boston.com/bigpicture/
Nat Geo (lahodkove foto): http://www.boston.com/bigpicture/2010/1 ... ograp.html
Afghanistan: http://www.boston.com/bigpicture/2010/1 ... _2010.html
Sneh: http://www.boston.com/bigpicture/2010/1 ... _snow.html
-
Soviet
Darca
http://www.sme.sk/c/5665552/vase-fotky- ... vyber.html Krasne fotky aj na SMEcku 
-
chlapec10
Addict
aky mas fotak a blesk? lebo teraz som to znova skusal(na Nikone), a ani za nic mi pri AF-C (vsetky mody AF-C) AF assist nesvietil, u inych fotakov co som mal tiez nie, nech sa vyjadraia aj iny ako to je u nichToy M@ch!n3 napísal:chlapec10: mne af lampa svieti pri AF-S a aj pri AF-C
-
Jeremy
Medium Professional
Co sa pritulalo ku mne
resp fotka sa pritulala
Keby niektovedel co to je za sklo?
Inac podla fotky musi vazit sakra velmi
Keby niektovedel co to je za sklo?
Inac podla fotky musi vazit sakra velmi
-
chlapec10
Addict
Jasne, je to stary znamy Nikkor 1200-1700mm f/5.6~8.0s P MF ED IF
Pomerne stare sklo, vyslo zaciatkom 90. rokov. Nedavno sa jedno jazdene predavalo za 40 tisic USD.
Ale zase bolo take dobre, ze ho reuters pouzivalo aj na canonoch

PS: Nuz, a uz hned sa zacala na mna liat vlna vlna K- vdaka tomu ze som si dovoli napisat ze jedna z naj fotoagentur sveta pouzila nikkor sklo na canone... smutne
Pomerne stare sklo, vyslo zaciatkom 90. rokov. Nedavno sa jedno jazdene predavalo za 40 tisic USD.
Ale zase bolo take dobre, ze ho reuters pouzivalo aj na canonoch
PS: Nuz, a uz hned sa zacala na mna liat vlna vlna K- vdaka tomu ze som si dovoli napisat ze jedna z naj fotoagentur sveta pouzila nikkor sklo na canone... smutne
Sony A580 a Sony HVL-F42AM, dufam teda, ze AF-C na Sony je to iste ako pri Nikonochchlapec10 napísal: aky mas fotak a blesk? lebo teraz som to znova skusal(na Nikone), a ani za nic mi pri AF-C (vsetky mody AF-C) AF assist nesvietil, u inych fotakov co som mal tiez nie, nech sa vyjadraia aj iny ako to je u nich