gentoo pekne pomaly od A po Z (uz len compiz:)
-
q-parser
Professional
- Kontaktovať používateľa:
A co cakas od stareho manualu? A vobec by som sa necudoval, keby sa o nej v navode nedocitas vobec, kedze ext4 je stale vo vyvoji a v jadre je stale oznacena ako 'Experimental'. Ja len dufam, ze mas v systeme program mkfs.ext4, bo bez neho ext4 particiu nespravis. A ta ext3 particia ti mozno nesla preto, lebo bola poskodena...takze bud fsck postvat na nu, alebo ju preformatovat cez mke2fs.
-
sulo34
Medium Star
prave som si to vsimol omg som falat ******pato83 napísal:make2fs nie je mke2fsNapis to spravne, ako napisal q-parser. Inak obdiv voci tomu chlapikovi
//autoeditácia príspevku ( 20 May 2008, 22:05 )
fsck ? mozes vysvetlit ?q-parser napísal:A co cakas od stareho manualu? A vobec by som sa necudoval, keby sa o nej v navode nedocitas vobec, kedze ext4 je stale vo vyvoji a v jadre je stale oznacena ako 'Experimental'. Ja len dufam, ze mas v systeme program mkfs.ext4, bo bez neho ext4 particiu nespravis. A ta ext3 particia ti mozno nesla preto, lebo bola poskodena...takze bud fsck postvat na nu, alebo ju preformatovat cez mke2fs.
Súborový systém ext4 nepoužívaj (zatiaľ nie je určený na bežné používanie, je to iba "testovacia" verzia).sulo34 napísal:idem som podla toho ceskeho ale spravim ti radost asi .. teraz idem nahodit na jednu particnu ext4 cez konzlou lebo tam je ext3 a vypisalo mi chybu pri montovani a fakt to fdisk -l funguje.. pockat pockat citam manual a tam sa nic o ext4 nepise WTF
-
sulo34
Medium Star
oukej pani pochvala vam aj mne disk som zformatol na ext3 pripojil ale nastavaju dalsie otazky v manuale je oddelena particia na ktora ma sluzit na bootovanie naco vlastne je (kedy ju cacnem potrebovat) a aky ma mat suborovy system .. a dalej pri rozbalovani stage ktoru som rozbalil prikazom
tar xvjpf /cesta/stage3 -C /mnt/gentoo mi rozbalovalo stage .. vypadalo to slusne pismenka behaju ale na koci vypisalo : tar:error exit delayed from previous errors , skusil som rozbalit aj portage do /mnt/gentoo/usr a rozbalilo bez chybovej hlasky ....
ak tomu zatial spravne rozumiem stage3 je zaklad linuxu- vytvori na particii priecinky a nahadze kniznice , jednoducho zakladny adresarovy system a portage je len program (cosi ako instalator dalsich balikov) uz beziaci na stage .. alebo sa mylim ?
dalej make.conf v mojom pripade by mal obsahovat asi toto
CFLAGS="-march=k8 -pipe -O?" (ale neviem co ma byt za O-ckom ?? )
CXXFLAGS="${CFLAGS}"
MAKEOPTS="-j2" (mam jednojadrovy procesor .. aspon myslim
)
tar xvjpf /cesta/stage3 -C /mnt/gentoo mi rozbalovalo stage .. vypadalo to slusne pismenka behaju ale na koci vypisalo : tar:error exit delayed from previous errors , skusil som rozbalit aj portage do /mnt/gentoo/usr a rozbalilo bez chybovej hlasky ....
ak tomu zatial spravne rozumiem stage3 je zaklad linuxu- vytvori na particii priecinky a nahadze kniznice , jednoducho zakladny adresarovy system a portage je len program (cosi ako instalator dalsich balikov) uz beziaci na stage .. alebo sa mylim ?
dalej make.conf v mojom pripade by mal obsahovat asi toto
CFLAGS="-march=k8 -pipe -O?" (ale neviem co ma byt za O-ckom ?? )
CXXFLAGS="${CFLAGS}"
MAKEOPTS="-j2" (mam jednojadrovy procesor .. aspon myslim
-
q-parser
Professional
S tou boot particiou si nemusis robit starosti. Nema velke opodstatnenie robit dalsiu particiu pre /boot. Ono to ma svoj vyznam na serveroch. Ale samozrejme, je to mozno robit aj na desktope, ale podla mna je to zbytocnost.
Podla povahy tej chyby by nemalo dost k poskodeniu pocas rozbalovania, takze by to malo byt vsetko ok. stage3 obsahuje zakladnu adresarovu strukturu s uz predkompilovanymi binarkami. Cize so stage3 budes mat hned fungujuce prostredie.
A portage je zakladny kamen Gentoo. Obsahuje vo svojej strukture tzv. ebuildy, cize subory, v ktorych su ulozene informacie ako manazovat jednotlive baliky, ako instalovat, kam, nastavenia, etc. Cez neho sa vykonavaju instalacie a odstranuje software, atd.
K tomu /etc/make.conf...aky mas presne procesor? k8 je velmi vseobecna architektura. Mohli by sme ju nahradit niecim presnejsim. Ak mas jednojadrovy procesor, tak -j2, ak mas 2-jadrovy, tak -j3. Pocet procesorov zistis vypisom
cat /proc/cpuinfo
Podla povahy tej chyby by nemalo dost k poskodeniu pocas rozbalovania, takze by to malo byt vsetko ok. stage3 obsahuje zakladnu adresarovu strukturu s uz predkompilovanymi binarkami. Cize so stage3 budes mat hned fungujuce prostredie.
A portage je zakladny kamen Gentoo. Obsahuje vo svojej strukture tzv. ebuildy, cize subory, v ktorych su ulozene informacie ako manazovat jednotlive baliky, ako instalovat, kam, nastavenia, etc. Cez neho sa vykonavaju instalacie a odstranuje software, atd.
K tomu /etc/make.conf...aky mas presne procesor? k8 je velmi vseobecna architektura. Mohli by sme ju nahradit niecim presnejsim. Ak mas jednojadrovy procesor, tak -j2, ak mas 2-jadrovy, tak -j3. Pocet procesorov zistis vypisom
cat /proc/cpuinfo
-
q-parser
Professional
Uf, to si nemusel az takto, ale sak aspon viem, co je to zac 
Takze CFLAG v /etc/make.conf bude vyzerat takto:
CFLAGS="-march=nocona -mtune=nocona -O2 -pipe -msse -msse2 -msse3 -mmmx -fomit-frame-pointer"
Aby si nemyslel, ze to hovorim z hlavy:
http://gentoo-wiki.com/Safe_Cflags#Pent ... _Celeron_D
Je to velmi dobra stranka, kde sa pise o tom, co napisat do CFLAGS podla typu procesora. Btw ani som nevedel, ze P4 su aj 64bitove. Heh.
A este bude treba nastavit tie useflagy v premennej USE, nuz ale to sa nastavuje podla toho, ake aplikacie uz kontrektne budes chciet. Nejake su uz samzrejme nastavene vo vychodzom profile, no tu sa daju doplnit.
Takze CFLAG v /etc/make.conf bude vyzerat takto:
CFLAGS="-march=nocona -mtune=nocona -O2 -pipe -msse -msse2 -msse3 -mmmx -fomit-frame-pointer"
Aby si nemyslel, ze to hovorim z hlavy:
http://gentoo-wiki.com/Safe_Cflags#Pent ... _Celeron_D
Je to velmi dobra stranka, kde sa pise o tom, co napisat do CFLAGS podla typu procesora. Btw ani som nevedel, ze P4 su aj 64bitove. Heh.
A este bude treba nastavit tie useflagy v premennej USE, nuz ale to sa nastavuje podla toho, ake aplikacie uz kontrektne budes chciet. Nejake su uz samzrejme nastavene vo vychodzom profile, no tu sa daju doplnit.
-
sulo34
Medium Star
aha a use flagy tam mam len vpisat z tadeto podla toho co budem pouzivat ze ? http://www.gentoo.org/dyn/use-index.xml?style=printable
a ked chcem pouzivat aj KDE staci do flafgov napisat kde alebo vsetko co sa nachadza v rubrike kde-base ?
oki a aky je rozdiel medzi nastavovanim lokalnych a globalnych flagov ? a do ktoreho konfigu mam vlasten tie flagy napisat ? do /mnt/gentoo/etc/make.conf ?
a ked chcem pouzivat aj KDE staci do flafgov napisat kde alebo vsetko co sa nachadza v rubrike kde-base ?
oki a aky je rozdiel medzi nastavovanim lokalnych a globalnych flagov ? a do ktoreho konfigu mam vlasten tie flagy napisat ? do /mnt/gentoo/etc/make.conf ?
-
q-parser
Professional
Ano, flagy tam napises podla toho, ake programy chces vyuzivat. Ak chces podporu pre kde, staci ti tam napisate len 'kde' nepotrebujes tam nic ine pisat.
Systemove nastavenie make.conf sa nachadza v nastavenom profile. Dostanes sa tam cez /etc/profile, co je vlastne linka napr. sem /usr/portage/profiles/default-linux/amd64/2008.0/. S tym nebudes robit nic.
Globalne premenne teda nastavujes normalne v /etc/make.conf (vsetky nastavenia uvedene tu pretazia tie v /etc/profile).
Lokalne premenne sa nastavuju pre kazdu aplikaciu jednotlivo. Existuje na to subor v /etc/portage/package.use (s najvacsou pravdepobnostou neexistuje v novom systeme, tak ho musis vytvorit). Useflagy potom do neho pridavas napr. takto:
Nastavenia useflagov pre individualne baliky programov su uvedene na samostatnom riadku, ako je mozne vidiet.
Systemove nastavenie make.conf sa nachadza v nastavenom profile. Dostanes sa tam cez /etc/profile, co je vlastne linka napr. sem /usr/portage/profiles/default-linux/amd64/2008.0/. S tym nebudes robit nic.
Globalne premenne teda nastavujes normalne v /etc/make.conf (vsetky nastavenia uvedene tu pretazia tie v /etc/profile).
Lokalne premenne sa nastavuju pre kazdu aplikaciu jednotlivo. Existuje na to subor v /etc/portage/package.use (s najvacsou pravdepobnostou neexistuje v novom systeme, tak ho musis vytvorit). Useflagy potom do neho pridavas napr. takto:
Kód: Vybrať všetko
media-video/mplayer a52 encode fbcon mmxext rar ssse3 directfb v4l v4l2 xv
app-cdr/k3b -encode ffmpeg hal vcd vorbis
-
sulo34
Medium Star
dnes som sa dostal az za kompilaciu jadra (manualnu)ale budem to musiet vsetko formatnut a spravit este raz lebo /boot ostal prazdny ... isto so spravil niejaku blbost s tou particiou botovaciou .. nocnic druhykrat sa mi to uz podari spravne .. ale aj tak som si nebol sity ci som jadro nakompiloval aby malo podporu DMA pre disky lebo nebolo to tam , kde to malo byt 
-
q-parser
Professional
Zadrz! v /boot nemas nic, pretoze nebolo jadro nainstalovane este...a nemas nainstalovany ani grub. Tak sa necuduj. Dolezite je, aby si ju mal tu particii mountnutu a pridanu v /etc/fstab! Takze kludne mozes kompilovat. Aby si mohol zapnut DMA, musis najprv zapnut low-level ovladac pre tvoje SATA rozhranie. Odporucam pozriet si najskor vypis 'lspci' a podla toho zapnut podporu v jadre.
-
sulo34
Medium Star
aha .. ja som si pomilil postup s genkernelom a manualny .. a napisal som tam prikaz z genkernelu ..
ale zilo by sa teraz mat v konzole aj mc
.. neda sa nainstalovat napriklad emerge mc ?
a inac tu paticiu .. vyriesim to s nou tak ze ju pripojim niekde inde (nie do /mnt/gentoo) do /mnt/gentoo/boot z nej napkopcim veci ak tam niejake su a uz ju nebudem pripajat
ale zilo by sa teraz mat v konzole aj mc
-
q-parser
Professional
Ak mas funkcnu sietovku a pripojenie na net a si chroot-nuty v /mnt/gentoo, tak mozes urobit "emerge -v mc". Ale radsej vydrz na neskor.sulo34 napísal:aha .. ja som si pomilil postup s genkernelom a manualny .. a napisal som tam prikaz z genkernelu ..
ale zilo by sa teraz mat v konzole aj mc.. neda sa nainstalovat napriklad emerge mc ?
a inac tu paticiu .. vyriesim to s nou tak ze ju pripojim niekde inde (nie do /mnt/gentoo) do /mnt/gentoo/boot z nej napkopcim veci ak tam niejake su a uz ju nebudem pripajat
No, genkernel, dobra volba ak sa nechces s nicim prplat...nahadze takmer vsetko do jadra, takze by malo ist rovno vsetko (ak netreba nejak 3rd party ovladace, samozrejme). Ale to jadro je robustne. Ja si ho radsej robim manualne, no to treba zasa cas a skill, vediet co zapnut, co nie, ci priamo do jadra implementovat, ci len ako modul. Necham to na teba.
Ak mas daco v /boot, tak to presun dakde, namountuju particiu na /mnt/gentoo/boot a presun to tam. A particiu potom uz pripajaj a daj ju do /etc/fstab.