gentoo pekne pomaly od A po Z (uz len compiz:)
-
sulo34
Medium Star
- Kontaktovať používateľa:
oukej takze som uz az pri instalacii grub ale mam tieto problemy :
1, potrebujem zistit mena jadra a intrid aby som ich pouzil pri instalacii boootloaderu (neviem ako to zistit a bodli by aj cesty k nim)
2, nefunguje emerge coldplug aj ked v manuale pisalo ze to treba nainstalovat , vy[isalo ze ma niejake konflikty s uznainstalovanymi balikmi alebo take cosi
3, dalej neviem ktore moduly jadra mam nastavit aby sa nacitavali pri starte systemu
4, neznam nastavvit grub.conf ... nepoznam cesty ku kernel,root,init,ramdisk,real_root=sda6, initrd, v namuale su disky oznacene napr: root(hd0,0) ja mam napisat napr: root(sda6) ?
a jadro bolo kompilovane tak ze raz som to spravil manualne , a potom aby to fungovalo tak som to spravil este raz cez genkernel
1, potrebujem zistit mena jadra a intrid aby som ich pouzil pri instalacii boootloaderu (neviem ako to zistit a bodli by aj cesty k nim)
2, nefunguje emerge coldplug aj ked v manuale pisalo ze to treba nainstalovat , vy[isalo ze ma niejake konflikty s uznainstalovanymi balikmi alebo take cosi
3, dalej neviem ktore moduly jadra mam nastavit aby sa nacitavali pri starte systemu
4, neznam nastavvit grub.conf ... nepoznam cesty ku kernel,root,init,ramdisk,real_root=sda6, initrd, v namuale su disky oznacene napr: root(hd0,0) ja mam napisat napr: root(sda6) ?
a jadro bolo kompilovane tak ze raz som to spravil manualne , a potom aby to fungovalo tak som to spravil este raz cez genkernel
-
q-parser
Professional
1. Meno jadra najdes v /boot. Ak si ho kompiloval manualne, tak sa bude volat asi takto: vmlinuz-2.6.24-gentoo-r6 (samozrejme oznacenie bude ine podla verzie a revizie). Alebo ak mas genkernel jadro, tak v nazve bude slovo 'genkernel', presne to neviem, bo som take jadro nikdy nemal.
Takze cesta bude: /boot/vmlinuz-2.6.24-gentoo-r6. Pripadne pred /boot sa da pridat este oznacenie particie.
2.Tym sa netrap. Ten konflikt bude sposobovat 'hotplug', ktory robi to iste, no ma iste vyhody. Takze zabudni na coldplug a nechaj hotplug.
3. Fuu...toto je obsirne a to ti neviem presne povedat, pretoze to zavisi od hardveru, ktory mas. Cize ovladac pre SATA radic, cipovu sadu, zvukovu kartu (to by som aj tak asi riesil cez ALSA balik radsej), podporu pre samba filesystem atd. Dolezite je, aby si mal ako sucast jadra (nie moduly) mal ovladace na radic a podporu filesystemu (ext2, 3). To aby si vobec nabootoval system a nezbadal stary znamy "kernel panic".
4.
title Gentoo Linux 2.6.24-r5
root (hd0,5)
kernel /boot/kernel-genkernel-x86-2.6.24-gentoo-r5 root=/dev/ram0 init=/linuxrc ramdisk=8192 real_root=/dev/sda6 udev
initrd /boot/initramfs-genkernel-x86-2.6.24-gentoo-r5
title - to je jasne, to je nazov...
root (hd0,5) - pises, ze mas root particiu na sda6...takze to musi byt v takomto formate...hd0 - to je prvy disk ...sdA, 5 -> cislo particie - 1 -> 6-1=5.
kernel je cesta k jadru...tu doplnis podla toho ako som ti napisal ... a ine nastavenie pre bootovanie. V celom riadku nahradis len nazov jadra a real_root=/dev/sda6 ... co je skutocna root pariticia
initrd ...jednoducho cesta k initrd...je v /boot tiez
Toto bude genkernel...ked ti to bude fungovat, mozne to doplnit o dalsie jadro...o to manualne.
Takze cesta bude: /boot/vmlinuz-2.6.24-gentoo-r6. Pripadne pred /boot sa da pridat este oznacenie particie.
2.Tym sa netrap. Ten konflikt bude sposobovat 'hotplug', ktory robi to iste, no ma iste vyhody. Takze zabudni na coldplug a nechaj hotplug.
3. Fuu...toto je obsirne a to ti neviem presne povedat, pretoze to zavisi od hardveru, ktory mas. Cize ovladac pre SATA radic, cipovu sadu, zvukovu kartu (to by som aj tak asi riesil cez ALSA balik radsej), podporu pre samba filesystem atd. Dolezite je, aby si mal ako sucast jadra (nie moduly) mal ovladace na radic a podporu filesystemu (ext2, 3). To aby si vobec nabootoval system a nezbadal stary znamy "kernel panic".
4.
title Gentoo Linux 2.6.24-r5
root (hd0,5)
kernel /boot/kernel-genkernel-x86-2.6.24-gentoo-r5 root=/dev/ram0 init=/linuxrc ramdisk=8192 real_root=/dev/sda6 udev
initrd /boot/initramfs-genkernel-x86-2.6.24-gentoo-r5
title - to je jasne, to je nazov...
root (hd0,5) - pises, ze mas root particiu na sda6...takze to musi byt v takomto formate...hd0 - to je prvy disk ...sdA, 5 -> cislo particie - 1 -> 6-1=5.
kernel je cesta k jadru...tu doplnis podla toho ako som ti napisal ... a ine nastavenie pre bootovanie. V celom riadku nahradis len nazov jadra a real_root=/dev/sda6 ... co je skutocna root pariticia
initrd ...jednoducho cesta k initrd...je v /boot tiez
Toto bude genkernel...ked ti to bude fungovat, mozne to doplnit o dalsie jadro...o to manualne.
-
sulo34
Medium Star
http://www.asus.com/products.aspx?model ... =11&l3=244
http://www.asus.com/news_show.aspx?id=2164
http://www.cybertronpc.ca/Itemdesc~ic~P ... Cc~CPU.htm
http://hpcservice.ekatalog.biz/zbozi/51 ... ?p=z:73527 2krat
http://www.pricemania.sk/katalog/pevne- ... 40734.html
http://www.freecom.com/ecproduct_detail.asp?ID=2734
http://www.titaninc.com.tw/show/ir200s.htm
http://www.asus.com/products.aspx?model ... =42&l3=137
modem: microcom ad2622
bluetooth ,fax tlaciaren snanner cez usb hp80 , dvdrw LG,cdrw BENQ,
klavesnica mys cez USB
skladal sm si ho sam ale sanoval som peniaze takze viem co mam v bedni
ale jadro som robil druhykrat cez genkernel takze by tam malo byt seko a asi nebude treba loadovat ziadne moduly alebo ano ??
http://www.asus.com/news_show.aspx?id=2164
http://www.cybertronpc.ca/Itemdesc~ic~P ... Cc~CPU.htm
http://hpcservice.ekatalog.biz/zbozi/51 ... ?p=z:73527 2krat
http://www.pricemania.sk/katalog/pevne- ... 40734.html
http://www.freecom.com/ecproduct_detail.asp?ID=2734
http://www.titaninc.com.tw/show/ir200s.htm
http://www.asus.com/products.aspx?model ... =42&l3=137
modem: microcom ad2622
bluetooth ,fax tlaciaren snanner cez usb hp80 , dvdrw LG,cdrw BENQ,
klavesnica mys cez USB
skladal sm si ho sam ale sanoval som peniaze takze viem co mam v bedni
ale jadro som robil druhykrat cez genkernel takze by tam malo byt seko a asi nebude treba loadovat ziadne moduly alebo ano ??
-
q-parser
Professional
Je sice pekne, ze si sem dal linky na hw komponenty, no bohuzial do vnutra nevidim. Takze netusim aka je tam cipova sada, radice, atd. Mne by skor pomohol vypis "lspci", pripadne "lsusb" (ak nemas net rozchodeny, tak to uloz do nejakeho suboru a potom ho precitaj cez win). Zas na druhej strane, genkernel jadro by malo mat podporu zapnutu pre vsemozny hardver. Potrebne moduly sa ti automaticky nacitaju, ako povedal chrono.
Na wifi budu asi treba externe ovladace a na grafiku sa daju akcelerovane close ovladace od ati. S genkernel jadrom by sa ti mal system bez problemov nabootovat.
Automaticke nacitanie modulov:
Loadable Module Support --->
[*] Enable loadable module support
[*] Module unloading
ale to istotne zapnute mas.
Na wifi budu asi treba externe ovladace a na grafiku sa daju akcelerovane close ovladace od ati. S genkernel jadrom by sa ti mal system bez problemov nabootovat.
Automaticke nacitanie modulov:
Loadable Module Support --->
[*] Enable loadable module support
[*] Module unloading
ale to istotne zapnute mas.
-
sulo34
Medium Star
lspci :
lsusb mi nefungovalo nenaslo prikaz
a este aby som zapol to automaticke nacitanie modulov by som musel este raz prekopilovavat jadro nie ?
Kód: Vybrať všetko
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82945G/GZ/P/PL Memory Controller Hub (rev 02)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 82945G/GZ/P/PL PCI Express Root Port (rev 02)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 01)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 1 (rev 01)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 4 (rev 01)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 01)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 01)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 01)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 01)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB2 EHCI Controller (rev 01)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev e1)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GB/GR (ICH7 Family) LPC Interface Bridge (rev 01)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) IDE Controller (rev 01)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801GB/GR/GH (ICH7 Family) SATA IDE Controller (rev 01)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) SMBus Controller (rev 01)
01:02.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller (rev 02)
02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 01)
04:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV515 PRO [Radeon X1300/X1550 Series]
04:00.1 Display controller: ATI Technologies Inc RV515 PRO [Radeon X1300/X1550 Series] (Secondary)
-
q-parser
Professional
lsusb je sucastou balika 'usbutils' (emerge -v usbutils). A co furt zmatkujes s tym automatickym nacitanim modulov? Ved ti vravim, ked mas genkernel jadro, vobec to nemusis riesit! To by si musel riesit, keby kompilujes jadro manualne.
Kedze mas genkernel, tak v pohode nabootujes...pojde ti SATA ovladac, pojde ti sietovka. Na wifi treba osve ovladac a na grafiku bud open ovladace co su v xorg alebo akcelerovane ovladace od ati. Jadro mozes nateraz nechat tak.
Kedze mas genkernel, tak v pohode nabootujes...pojde ti SATA ovladac, pojde ti sietovka. Na wifi treba osve ovladac a na grafiku bud open ovladace co su v xorg alebo akcelerovane ovladace od ati. Jadro mozes nateraz nechat tak.
-
q-parser
Professional
Poviem ti fintu...vykasli sa cely grub-install. Napis len prikaz 'grub' a spusti sa ti grub interpreter. Ak mas teda root particiu /dev/sda6, tak tam budes pisat nasledovne:
a mas finito! Ak ale pouzivas tu boot particiu, tak to treba nainstalovat na nu. Predpokladam, ze mas boot particiu /dev/sda5. Tak riadok root musi obsahovat zodpovedajucu particiu, teda root (hd0,4)!
root (hd0,5)
setup (hd0)
quit-
sulo34
Medium Star
nie nie na boot particiu som sa vykaslal.... idem odskusat 
nainstalovalo ale : kernel panic - not syncing :VFS: unable to mount root fs on unknown block (1.0)
a nefungovala ani cast co som pisal aj pre spustenie XP ktore je na prvej particii
takze fixmbr cez XPcd
toto je grub.conf
nainstalovalo ale : kernel panic - not syncing :VFS: unable to mount root fs on unknown block (1.0)
a nefungovala ani cast co som pisal aj pre spustenie XP ktore je na prvej particii
toto je grub.conf
default 0
timeout 20
title=Gentoo Linux
root(sda,5)
kernel /boot/kernel-genkernel-x86_64-2.6.24-gentoo-r8 root=/dev/ram0 init=/linuxrc ramdisk=8192 real_root=/dev/sda6 udev initrd /boot/initramfs-genkernel-x86_64-2.6.24-gentoo-r8
title=XP
rootnoverify(sda,0)
makeactive
chainloader +1
-
q-parser
Professional
default 0
timeout 20
title Gentoo Linux
root (hd0,5)
kernel /boot/kernel-genkernel-x86_64-2.6.24-gentoo-r8 root=/dev/ram0 init=/linuxrc ramdisk=8192 real_root=/dev/sda6 udev
initrd /boot/initramfs-genkernel-x86_64-2.6.24-gentoo-r8
title Win XP
rootnoverify(hd0,0)
makeactive
chainloader +1- v title nie je '='
- ziadne sda v root, ale oznacenie disku a cislo particie...teda root (hd0,5)
- initrd je na samostatnom riadku
- pre windows root riadok plati to iste, cize root (hd0,0)
Naschval som tam nechal medzery, aby si videl, ze co je jeden riadok. Oprav si to teda a skus to este raz nainstalovat grub podla navodu vyssie. Ak ti znova da kernel panic, tak potom hapruje ovladac radica.
-
sulo34
Medium Star
medzicasom som si opravil vsetky chyby len to initrd som si nevsimol idem na to zas 
dakujem
//autoeditácia príspevku ( 23 May 2008, 1:45 )
tote = tam nerobia sarapatu tak som ich tam radsej nechal v title
ale vypisalo inu chybu
block device /dev/sda6 is not a valid root device could not find the root block device . please specify another value or : pres enter for the same , type "shell" for a shell or "q" to quit
googlil som a asi sa mi nespusta modul pre satu ? ale ty povedz v com je chyba 
dakujem
//autoeditácia príspevku ( 23 May 2008, 1:45 )
tote = tam nerobia sarapatu tak som ich tam radsej nechal v title
ale vypisalo inu chybu
block device /dev/sda6 is not a valid root device could not find the root block device . please specify another value or : pres enter for the same , type "shell" for a shell or "q" to quit
default 1
timeout 10
title=Gentoo Linux
root (hd0,5)
kernel /boot/kernel-genkernel-x86_64-2.6.24-gentoo-r8 root=/dev/ram0 init=/linuxrc ramdisk=8192 real_root=/dev/sda6
udev
initrd /boot/initramfs-genkernel-x86_64-2.6.24-gentoo-r8
title=XP
rootnoverify (hd0,0)
makeactive
chainloader +1
-
q-parser
Professional
No, pravdepodobne budu chybat tie ovladace na radic
Takze musis znova spustit genkernel a zapnut ich.
genkernel --menuconfig all
po chvili sa ti spusti menu jadra. Chod do Device Drivers -> Serial ATA (prod) and Parallel ATA a tam sa uisti, ze su zapnute tieto veci:
Ak tam namiesto * mas M, tak stlac space kym sa ti tam neukaze *. To zaisti, ze bude podpora vkompilovana do jadra a nebude to ako modul. Taketo haklive veci ako moduly nefunguju. Vyjdi z menu, daj ulozit, ak sa bude pytat a nechaj nech sa ti skompiluje znova.
genkernel --menuconfig all
po chvili sa ti spusti menu jadra. Chod do Device Drivers -> Serial ATA (prod) and Parallel ATA a tam sa uisti, ze su zapnute tieto veci:
<*> AHCI SATA support
<*> Intel ESB, ICH, PIIX3, PIIX4 PATA/SATA support-
sulo34
Medium Star
gentooo funguje
ale potreboval by som aj niejake graficke prostredie .. takze bnajlepsie by bolo spojit prijemne s uzitocnym a nainstalovat compiz a k tomu niejake KDE , + dalsia otazka nechybaju mi este niejake ovladaze napr; grafika zvuk ?
skusal som kde nainstalovat podla niejakeho navodu .. ale nestiahlo vsetky baliky .. niekde v polovicke sa to seklo a vypisal niejaku farebnu chybu ze mam updateovat niejaky jeden subor v /etc .. asi to bude FLAGMI ??
skusal som kde nainstalovat podla niejakeho navodu .. ale nestiahlo vsetky baliky .. niekde v polovicke sa to seklo a vypisal niejaku farebnu chybu ze mam updateovat niejaky jeden subor v /etc .. asi to bude FLAGMI ??
-
q-parser
Professional
Congrats! Bolo uz na case
No najskor bude treba skompilovat KDE a az potom mozes rozmyslat nad compizom. Budes musiet byt na svoj P4 velmi mily, lebo ta kompilacia mu zaberie cely den, aj to predpokladam, ze to nebudes robit v kuse 
Grafikou a zvukom sa teraz velmo netrap, kedze ich vyznamnejsie budes vyuzivat, az ked budes mat KDE, hoc je mozne nateraz pouzivat konzolove prehravace hudby a mplayer dokaze prehravat videa/filmy aj v konzole.
Ci mas zvuk sa mozes presvedcit prikazom "lsmod". Ak sa v tom vypise nachadzaju moduly snd_*, tak by si zvuk mal mat. Ak nie, doriesime cez alsu neskor.
Co sa grafiky tyka, odporucam zapnut softverovu podporu pre xorg. Da sa to jednoducho urobit v make.conf. Kedze mas ATI kartu, tak do make.conf pridaj riadok:
ked budes potom kompilovat xorg-server, tak bude aj s podporou tychto otvorenych ovladacov. Neskor doinstalujes ATI close ovladace (ati-drivers).
Grafikou a zvukom sa teraz velmo netrap, kedze ich vyznamnejsie budes vyuzivat, az ked budes mat KDE, hoc je mozne nateraz pouzivat konzolove prehravace hudby a mplayer dokaze prehravat videa/filmy aj v konzole.
Ci mas zvuk sa mozes presvedcit prikazom "lsmod". Ak sa v tom vypise nachadzaju moduly snd_*, tak by si zvuk mal mat. Ak nie, doriesime cez alsu neskor.
Co sa grafiky tyka, odporucam zapnut softverovu podporu pre xorg. Da sa to jednoducho urobit v make.conf. Kedze mas ATI kartu, tak do make.conf pridaj riadok:
VIDEO_CARD="vesa radeon fglrx"-
q-parser
Professional
Navrhujem nastavit nejake globalne useflagy v make.conf, tieto su moje.
USE="alsa arts bash-completion dri dvd dvdr hal jpeg kde lm_sensors mmx mp3 mysql samba sse sse2 opengl ogg png sdl truetype vorbis win32codecs X xine xvid"
Kludne si ich mozes dat aj ty, odporucam najma X, kde, sse, sse2, xine, alsa, arts, dri, win32codecs, mp3, pripadne samba.
Musis najskor skompilovat X server:
Tu chybu co ti vyhodilo: to mohlo byt sposobene useflagmi, alebo to mohlo byt tym, ze mas stary portage. To je balik, ktory treba mat vzdy najaktualnejsi.
Je dobre obnovit portage tree, maximalne vsak raz do dna, aby si sa nedostal do blacklistu (myslim teraz emerge --sync).
USE="alsa arts bash-completion dri dvd dvdr hal jpeg kde lm_sensors mmx mp3 mysql samba sse sse2 opengl ogg png sdl truetype vorbis win32codecs X xine xvid"
Kludne si ich mozes dat aj ty, odporucam najma X, kde, sse, sse2, xine, alsa, arts, dri, win32codecs, mp3, pripadne samba.
Musis najskor skompilovat X server:
emerge -v xorg-server xorg-x11Kód: Vybrať všetko
emerge -uv portage