Gitara

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
HitmanM
Light Star
Light Star

Gitara

Príspevok od používateľa HitmanM »

zdravim

chcel by som sa naucit hrat na gitare (obycajna akusticka 6-strunovka) ale neviem ju naladit. Rozmyslal som o kupe ladicky konkretne tejto:
http://muziker.sk/gitarove-prislusenstv ... 100-c.html

co nato hovorite ?

prosim nepiste mi ze mam ist do obchodu dat naladit alebo do nejakej skoly sa ist ucit. Hladam radu konkretne nato ladenie, dik :)
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Gitara

Príspevok od používateľa javatar »

co ti na to napisem - staci ti aj lacnejsia, ale pokojne ju zober...
Dunlop
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Dunlop »

Dôležitá otázka je či Ty nevieš gitaru naladiť, alebo gitara samotná sa nedá naladiť (pri lacákoch veľmi častý jav).
Každopádne lacnú ladičku by som nekupoval, robia veľmi veľké odchýlky - nepresné ladenie.

Najlacnejším riešením je ucho, aj keď ako začiatočník stým možno budeš mať problém (každopádne si ho takto najrýchlejšie vycvičíš, nieje lepší tréning než stahovať si pesničky pomocou ucha a pod.)

http://www.howtotuneaguitar.org/

+ si to skontroluješ tak že chytíš prvú strunu na 5tom pražci a musí mať rovnakú výšku tónu ako struna nižšie. A tak isto s každou strunou (zmena je akurát pri tretej strune odspodu, tam treba stlačiť 4tý pražec).

Dúfam že si to pochopil, snažil som sa to napísať maximálne polopatisticky :)
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Dunlop - pochybujem, ze si to naladi podla sluchu hned od zaciatku - najpresnejsie je ladenie "podla oci" ale tam musis mat jednu strunu naladenu...

A s ladickou ktora by robila vyrazne odchylky som sa este nestretol (a zvlast ked sa podla nej ladi len on) ale viem ze si skusenejsi...

//ale pre istotu som prave cekol moju "lacnu ladicku" s ladickou na stranke ktoru si postol - zhoda :)
HitmanM
Light Star
Light Star

super vdaka za rady, budem sa ich drzat, dufam ze sa este niekto vyjadri aspon naberiem viac skusenosti :)
Dunlop
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Dunlop »

ja som sa zase prakticky ešte nestretol s presnou ladičkou ktorá sníma mikrofónom :) zato napr. taky jednoduchy polytune, poprípade rackové riešenia od (napr.) peterson su iná káva.
Ja som sa učil hrať za čias keď internet ešte nebol samozrejmostou a bez ladičky, takže zostávalo iba ucho. Samozrejme ucho začiatočníka nieje ani zdaleka také citlivé na odchýlky, ale keď sa nebude trénovať tak ani nebude :) preto vcelku často je vidieť chalaniskov čo hrajú niekolko rokov, dajú jedno "kilo" a sú rozladení namaderu, pritom to sami nepočujú.
Daedalus
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Daedalus »

Ja som priklanam k tomu uchu, cvic si ucho, to je to najcenejsie co mozes mat ked sa tomu chces venovat. Popravde nikdy som osobne svoju ladicku nemal, kedze vzdy som kupoval elektroakustiky zo zabudovanimy ladickami, ale aj tak sa riadim uchom. V tvojom pripade by som kupil nejaky zlaty stred, ani najdrahsiu ani uplne najlacnejsiu. Ved nejde o zavratne sumy
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Mal som vibračnú ladičku, potom mi ju niekto ukradol. Odvtedy pichám gitaru do kompu, naladím najhrubšie E, zvyšok podľa ucha.
Zprvu to ide ťažko, ale dá sa to naučiť.
Akustickú môžeš skúsiť snímať mikrofónom a ladiť pomocou Guitar Pro.
HitmanM
Light Star
Light Star

este raz vdaka za vsetky rady....ale mam taku otazku na vas co sa vyznaju, samozrejme ako zaciatocnik sa budem ucit akordy atd...

k tomu ladeniu....pripevnik tu ladicku na gitaru a podla coho zistim ze je ten ton spravny ? teda len brnknem a ono mi to ukaze nieco aleco ? a co je spravne teda co by tam malo byt...nejaky priklad ak sa da :)
Daedalus
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Daedalus »

Elektronicke ti vzdy ukazu nazov tonu ktory zachyti, a je tam taka vychylka ono ta to naviguje samo v podstate. Akusticke ladicky, tam sa riadis podla ucha. Snad rozumies
Prílohy
AIAH1M-A54725218000_4d8b2be4db28f.jpg
AIAH1M-A54725218000_4d8b2be4db28f.jpg (33.61 KiB) 1545 zobrazení
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Janio »

Čav, ja hrám na gitare skoro 2 roky (dlhé prestávky, takže celkový played bude o dosť kratší...)
Rozoznám už, keď nie je naladená gitara, že mi zlé zneje, ale naladiť ju podľa ucha si netrúfam. Zbehol som do hudobnín a kúpil si možno najlacnejšiu ladičku (stála 13,50 eur) nato, že tam bola aj za 20+ dosť lacná...
Konkrétne Dowina GT 007 (obrázok v prílohe)

Ladička je malá, preto ju v poho zoberieš do vrecka + manipulácia je veľmi jednoduchá (zelená je naladená, červena nie... Podľa toho, keď máš červenú hore musíš povoliť / dole dotiahnuť...)
Perfektne je naladená, preto nesúhlasím, že lacné ladičky nie sú presne (potvrdene nie len odo mňa)

No, ale ak si trúfaš na ucho tak tu je návod: http://tv.sme.sk/v/9499/ako-si-naladit-gitaru.html
+ Pre začiatočníka sa môžeš učiť aj z tade: http://tv.sme.sk/relacia/gitarova-skola/?st=2
Prajem veľa pevnej vôle nenechaj sa odradiť prvými 2 mesiacmi, keď neuvidíš skoro žiadny výsledok

//Ak by si potreboval s niečim help, kľudne napíš, ak budem vedieť pomôžem...
Prílohy
ladicka.jpg
HitmanM
Light Star
Light Star

dik, a ta ladicka co si sem dal sa mi paci ovela viac ako ta co som sem dal ja
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

No je to na tebe... Netvrdím, že je najlepšie, alebo niečo pod... No na začiatok to úplne stačí, aspoň pokiaľ si nebudeš istý, že gitaru neodložíš do kúta :)
HitmanM
Light Star
Light Star

no paci sa mi hlavne preto ze je jednoduchsia.

inac ak sa smiem opytat, cim by som mal zacat ? akordy ? skusat nejaku hudbu teda opakovat po nejakom videu ? alebo nieco ine :)
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

Na tejto som odohral par sutazi a aj koncertov, hovadsky presna a citliva... mal som aj take ze v hluku nevedela ladit :)
http://music-mania.sk/component/virtuem ... ory_id=251

zacat by si mal asi tymi akordami, zacat vybrnkavat (prsty, pick, ako chces), ked si si kupil taku gitaru aku si kupil, klasiku na tom nezahras a na efekt to nepripojis :)
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

zacni asi tak ze sa uc nieco co sa ti paci... na tytrube najdes navody na vela songov vhodnych pre zaciatocnikov... potom uz len sebadisciplina a nevzdat to...

ak budes mat pochybnosti, tak to hod sem ci je to na zaciatok vhodne a vela ludi ti tu ochotne poradi
Einar
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Einar »

Najlepsie je najprv sa naucit akordy,pootm opakovat dake jednoduche songy,potom tazsie a popritom uz skusat neco sam
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Akordy hmm neviem... Ja som si napísal asi 15 akordov a len som ich predchytával také 2 týždne, aby mi stvrdli končeky prstov. Chytíš akord a brnkneš po všetkých strunách, aby znelo čisto, ak nejaká struna nezneje tak posunieš prsty (pritlačíš etc) pokiaľ nebude znieť pekne a tak dookola. Až pokiaľ nebudeš v tom mať prax.

Potom možno budeš mať problém skoordinovať pravú a ľavú ruku, aby si hneď vtedy keď chytíš brnkol a nato by som povedal, že sú lepši taby, ako akordy. Aj sa naučíš presne prstom trafiť na strunu a aj ruky zosúladíš. Ale to je na tebe, ja hrám len podľa tabov, pretože sú dobré pre začiatočníka (jediný problém je, že je ich veľa) pri taboch máš aj krajší zvuk...
Podľa mňa fingerpicking je naj
napr. tieto 2 songy s akordmy nezahráš:

HitmanM
Light Star
Light Star

vidim ze ma caka dlha trat ale som pripraveny :)
sice par veci mi nieje jasnych ale dufam ze nikoho nenastvem ak to sem napisem.

Napriklad na nete som mal problem najst ktora struna sa kde pripne na gitare, ale este budem hladat :)
a tiez mi nieje jasne, pozeral som akordy a napriklad je ukazka kde sa to ma drzat, a to mam brknut po vsetkych strunach alebo iba na tie ktore drzim ?

PS: aby ste boli v obraze, gitaru zatial doma nemam, ale budem mat pozicanu a potom si kupim vlastnu
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Hitman nechápem tomu to: "Napríklad na nete som mal problém nájsť, ktorá struna sa kde pripne na gitare" Ako to myslíš ? To budeš ty dávať struny na gitaru ? (Pretože predpokladám, že ich tam už budeš mať, čiže to ťa trápiť nemusí) Ak nie, tak by som to dal niekomu, kto by mi ich tam dal... Pre začiatočníka to môže byť ťažké aj keď ich dávaš podľa hrubky (najhrubšiu úplne hore a čím nižšie, tým tenšia struna, čiže dole bude na najtenšia)
Nauč sa radšej, ako sa struny volajú ;)

No a s tými akordmi som mal problém aj ja :D Na rozdiel od tabov nebrnkáš ani po všetkých a ani len po tých, ktoré držíš...
Napr. Akord "C" brnkáš po všetkých (pritom držíš len 4 struny) Akord "D" brnkáš len po posledných štyroch (pritom držíš len posledné 3 struny) Tuším, že je to podľa niečoho rozdelené, ale to teraz vôbec nerieš ;) Nestane sa nič, aj keby si brnkal vždy po všetkých, časom dostaneš rytmus do rúk a budeš brnkať po tých, čo máš a ani nebudeš vedieť ako ;)

Na začiatok si vyber najzákladnejšie akordy a nauč sa medzi nimi rýchlo a čisto prechytávať. Chytíš akord C a brnkni zhora dole po všetkých, ak zneje čisto chyť ďalší a zase, až pokiaľ to nebudeš robiť automaticky pekne čisto....
To je podľa mňa na začiatok, ale je tu veľa iných ľudí, čo vedia hrať lepšie, takže nech oni poradia a ty si vyber... Najjednoduchšie by bola, ak by si sa prihlásil na Zušku, kde by ťa naučili aj teóriu, ktorá je tiež viac menej dôležitá...
Napísať odpoveď