HDD - bad sectors

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

HDD - bad sectors

Príspevok od používateľa Hegy »

Ahojte, vec sa ma tak ze kolega doniesol laptop, kde odisiel disk, nie klasicky mrtva ryba, elektronika funguje ale vyzera to na pocetne zle sektory disku ktore narusili integritu dat a tym spustanie systemu (v polke nacitavania OS pocitac padne na BSOD).
Disk som vytiahol, hodil a pripojil cez sata<->usb interface k pocitacu, disk sa nacita, ma BitLockera takze ho treba odomknut, BTL kluc to prijme a disk rozsifruje a spristupni, dalej sa da pohybovat v zlozkach ale bud v nich nic nie je, alebo napise windows chybu pristupu nieco v style "skontrolujte nastavenia zabezpecenia zlozky" - nastavenia nacita a su v poriadku, napriek tomu ma nepusti dnu.

chkdisk nemohol prebehnut, utilita tvrdi ze disk ma FS "raw" (windows explorer hlasi normalne NTFS aj vidi zlozky, TCMD detto).
HDD sentinel hovori ze disk je "unhealthy" a coskoro skape uplne.
AOMEI Partition Assistant hlbkovy read-check stale prebieha a je tam dost zlych sektorov, nevyzera to ale uplne najhorsie (priloha), uvidime, ked test dobehne.

V zasade je to 1TB drive kde sa nachadza asi < 100MB dolezitych veci, ktore by som chcel zachranit. Viete hodit nejake tipy, s cim sa vam pri podobne kapajuchich diskoch podarilo este obnovit nejake data? Ked dobehnu testy skusim v tomto AOMEI Partition Assistante nieco poklikat, zatial ukazuje o tom disku najviac info a je tam vela roznych moznosti v ramci FREE verzie. Dalsi mam v plane Recuva od Piriformu, s tym som mal viac krat stastie ale zvacsa iba pri "accidental deletion" scenaroch, takze neviem ako to bude schopne si poradit v takomto pripade.

Dikes :plus:
Prílohy
badsec.png
badsec.png (9.93 KiB) 1203 zobrazení
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: HDD - bad sectors

Príspevok od používateľa starysomar »

Ak Ti nedovolí prístup do zložiek proste nemáš zo svojho konta "oprávnenie".
Respektíve na celý disk. Pridel si ich :)
...spresniť - platný prístup - vybrať používateľa...
Potom Upraviť - pridať ... tam sa pridaj a povol si úplný prístup...

Je aj R-Studio zaujímavý soft na záchranu...len nemám osobnú skúsenosť s Bitlockerom - zásadne nepoužívam microsoftové šifrovanie.

Obávam sa, že ak sa to neodšifruje - nezruší šifrovanie na PC, na ktorom to bolo zašifrované - proste smola. Aspoň tak bolo pod WinXP...

Mohla by pomôcť inštalácia Win na iný disk v TOM PC/Laptope so ZHODNÝM názvom konta a ostatného len neviem či...
Prílohy
prístup.jpg
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Tu programy na obnovu dat nepomozu a to preto, ze ten disk je poskodeny. Ak su tie data prave na tych chybnych sektoroch, tak mozes skusat Recuvu, GetDataBack ci ine, ale je to zbytocne. Neviem co mas za Windows, vyzera to na desiatku. Treba pridat prava, tak ako pise starysomar. Kedysi na Win7 fungovala este jedna finta a ta spocivala v konvertovani NTFS na FAT32, cim sa odstranili uzivatelske prava..., no tu moze byt problem toho BitLockera.

Este doplnim starehosomara, ak by nesiel jeho postup, tak dam daj pridat noveho uzivatela s menom "everyone" a daj mu plne prava.
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa 4040 »

V Správa diskov ,sa ako zobrazuje disk.Skúsil by som zálohovať disk a obnoviť na druhý disk.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Co sa tyka prav hovorim, to by malo byt v poriadku (Domain Admin) ale skusal som aj manualne zmenit opravnenia pristupu na everyone ale vtedy to napisalo nejaku chybovu hlasku typu object not found... Este stale bezi ten read test, na konci disku je tam tych zlych sektorov ovela viac, neviem ci sa da uplatnit tato logika - laptop je pomerne novy a mimo OS tam bolo zapisanych naozaj len minimum dat, mozno tie data su na "zaciatku disku" a zle sektory poskodili FS, no nie samotne data, preto s malou dusickou dufam v tu Recuvu alebo nieco podobne ze to dokaze este vydolovat.

Bitlocker, ako som pisal, tiez v pohode rozuzlilo, inak by som sa k disku nedostal vobec. Mozno to ale robi sarapatu s tymi opravneniami, bezne som sa s tym ale nestretol.

Kazdopadne, diky za postrehy, to mame za to ze kupujeme este tie kramy s platnovymi diskami... V poslednej dobe co laptop to disk do pol roka klakne, ale obstaravali sme vela zariadeni naraz, mozno maju nejaky vadny batch, rozmyslam ze ci tam nedam proaktivne vymenit rovno vsetkym disky lebo toto je na palicu.
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa 4040 »

Tým bežiacim testom,to iba zhoršuješ.Už vieš,že disk je chybný,tak to zbytočne beží.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

To je pravda.. idem to skusit naklonovat.

Jop ten test to dokoncil, "device not ready", odpojil som zapojil som a uz to len hnusne bzuci a klika :smt006
Napísať odpoveď