Hypotéka pre mladých na 30 alebo 15 rokov?

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Hypotéka pre mladých na 30 alebo 15 rokov?

Príspevok od používateľa gogo956 »

banke ide v prvom rade vzdy o ziskanie novych klientov. Preto v relame slubia cokolvek, ale realne vacsina z nich dostane horsie uverove podmienky. Banka totiz vypocitava ten hypotetický najnizsi urok z idealneho pripadu, takze sa to bezneho priemerneho zaujemcu netyka- bude mat automaticky horsie uverove skóre a tym padom dosiahne iba na vyssi urok.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Možno, no keď som pred časom riešil vyššiu sumu hypotéky pre naše SVB - chceli nám v inej nemenovanej dať o polku vyšší úrok, než dávali novým klientom. Príslušný pracovník stále tvrdil, že vedenie nesúhlasí s tým nižším. Povedal som mu, že teda zmeníme banku. Mlel čosi o sankcii - na to som mu povedal, že vzhľadom k hodne veľkým peniazom, čo zaplaíme navyše na úrokoch mu tých pár stovák dám aj z vlastného.
Doniesol som mu konkurenčnú ponuku, čo mi dal vypracovať známy (ktorý sa nám stará o rodinné financie) a sklapol. Na truc ma aspoň párkrát prehnal - akože zabudol dačo vytlačiť, dať čomusi podpísať druhú stranu atd... A dostali sme úrok, ako dostali vtedy noví klienti.

Náš súkromný úver som prenášal postune z pôvodných 1,8 na 1,29 a potom na 0,6%
Teraz je ako je no až sa to utrasie - bude sa asi dať zas v dobrom "špekulovať".
Peter00
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Peter00 »

No neviem. Nemali pocit, že v poslednej dobe malo čokoľvek psov na výšku úrokov.
V tej istej banke viem o ďalších dvoch ľuďoch, ktorí si brali hypotéku. Obaja brali väčšiu hypotéku na menej hodnotnú nehnuteľnosť a príjem mali buď nižší alebo rovnaký. Úrok máme všetci rovnaký. A to ja som pri refinance ziadal o hypoteku vo vyske ani nie tretiny ceny nehnuteľnosti. Cize v realite som nevidel, ze by take veci zohladnovali
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Frco napísal: 15 okt 2022, 14:29 Hensym: To je dosť, nad 3%. A nielen splátka narastie, aj celková suma, ktorú človek zaplatí, je tým pádom (brutálne) vyšsia.
Ja mám 1,39%. Pri simulácii, ak by mi to dvihli na 4%, tak by som preplatil o 17 000 eur viac ako teraz pri tomto úroku. Čo je neskutočne veľa podľa mňa. Až sa mi nechce veriť, že také "malé zmeny" v úrokoch v rádovo percentách toto dokážu spraviť.
To áno, ale ja to takto neberiem. Tu rátame s predpokladom, že by som zvyšných 27 rokov platil tento úrok (oproti pôvodne dohodnutému pred 3 rokmi). Ten úrok sa o 3 roky zmení. Ak bude situácia lepšia, tak to refinancujem aj skôr, aj na úkor pokuty. Naopak, situácia môže byť aj horšia, rátam s tým.

Ja to chcem spraviť tak, ako tu niekto písal - viac menej sa do toho 1.12. pokúsiť obehať banky, prípadný lepší úrok si predschváliť a buď tú hypotéku potom preniesť (ak bude tá zmena dosť výrazná, lebo meniť banku sa mi nechce), alebo ju použiť ako páku v SLSP a vyžobrať si lepšiu ponuku.
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

Príspevok od používateľa K-u-b-i-a-k »

hensym ako si dopadol?
skooty
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa skooty »

skooty napísal: 21 máj 2022, 22:49 U väčších výmer (3/4 izb.) si osobne myslím že príde aj k zlacneniu. U menších výmer s tebou súhlasím
Fact-check rok po tomto prehlaseni. Minuly tyzden som bol obzerat tehlovy byt v Ziline - 2 izbak, cca 55 m2. Pred rokom som riesil kupu bytu a kedze mi prisli predrazene/slaby vyber som sa na to vykaslal. Mam relativne velky obnos hotovosti, teda zvysovanie sadzieb na hypoteke sa ma az tak nedotkne.
Pred rokom som obzeral nieco podobne, cena cca 150 000 eur, na obhliadke bol na mna realitak dost neprijemny, celkovo funny storka.
Minuly tyzden, cena 130 000 eur, pri otazke na zlavu sa moc netvarili ale mal som pocit ze by som ju uhadal.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Ja som párkrát klikol, čisto zo záujmu, takže FB algoritmus si už nejakú dobu myslí, že mám veľa prachov a idem kupovať nehnuteľnosť. :D Peknú nehnuteľnosť si uložím do záložiek a potom keď raz za polrok premazávam záložky, tak si to pozriem zase.

No a zistil som, že novostavby ktoré som si uložil cez leto, sú ešte stále na predaj. Cenu ale nezlacnili. :D Kým v tom roku 2019-2020 boli väčšinou do 2 týždňov predané.

Tak som zvedavý, do kedy to developeri budú držať. Lebo objektívne objem nových hypoték výrazne klesol. Čo sa samozrejme odráža v tom, že je veľa nehnuteľností na trhu a predávajú sa pomaly.

____
____
Skôr ako s maličkou dušičkou sa pýtať na zľavu, by som sa tváril znechutene, ten byt objektívne skritizoval, odsledoval si ako dlho to už je na predaj a dal proste ponuku. Výrazne nižšiu, ale stále realistickú. Realiťák tú ponuku musí posunúť majiteľovi, ktorého zastupuje. A podľa reakcie na tvoju ponuku by si sa dozvedel, či sa bude vyjednávať (teda zľava je možná) alebo či majiteľ trvá na svojej premrštenej cene.
skooty
Light Star
Light Star

Jj, novostavby celkom drzia cenu, tie objektivne nemaju preco zdrazovat. Co zlacnuje su starsie byty, kde bola pred rokom situacia ze boli napredaj iba haraburdy za premrstenu cenu. Teraz je cena stale premrstena, ale uz su v predaji aj rozumne kusky.

Trochu dúfam že ešte začnú lacnieť pozemky, ale tam sa tiež obávam, že to nemá dôvod prečo klesať.

Každopádne, ako vždy sa ukazuje že kupovať veci v hype je nezmysel :D
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Pozemky fakt nemajú dôvod zlacňovať, pretože náklady spojené s držaním sú takmer nulové oproti bytom alebo domom, takže dediči/majitelia nie sú tak tlačení do predaja.
skooty
Light Star
Light Star

Pilifo napísal: 01 apr 2023, 21:00 Pozemky fakt nemajú dôvod zlacňovať, pretože náklady spojené s držaním sú takmer nulové oproti bytom alebo domom, takže dediči/majitelia nie sú tak tlačení do predaja.
Vieš no, vždy bude niekto kto sa má zle, nezhody pri dedení atď..
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

To budú ale jednotky percent zo všetkých majiteľov. Nepoznám nikoho, kto by sa zbavoval pozemku len preto, že ho má, ale nič s ním nerobí. Každý trochu rozumný človek si uvedomuje, že pozemok je jedna z najlepších nehnuteľností, ak s tým nechce mať starosti a nepotrebuje nutne peniaze, keďže cena sa bude len zvyšovať, ak nepríde k nejakej nepredvídanej situácii typu vojna.

Môjmu dedovi stále zvonia realiťáci a pýtajú sa ho na predaj časti pozemku, keďže ide o peknú parcelu v dedine pri okresnom meste. Hovoril som mu, nech ho v žiadnom prípade nepredáva, ak nutne nepotrebuje peniaze, čo nepotrebuje. Pozemkov totiž viac nevyrobia, takže predávať ho len preto, aby sa využil, je nezmysel z investičného pohľadu. Možno niekto z nás niekoľkých vnúčat si tam o pár rokov postaví chatu alebo dom.
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

vymyslím príklad. mám hypotéku 100 000€. mám ju v slsp s úrokom 1%. dajme tomu,že zvyšná suma je 90 000€ a 25 rokov. skončí fix a nový úrok je 5%. teda budem platiť 5% úrok zo sumy 90 000€ nie? čo ale ak mi vub ponúkne 4.5%? platím 4.5% z 90 000€, alebo to platím ako keby nanovo, čiže 4.5% zo 100 000€?
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

4.5 z 90, lebo vub ti vyplati zostatok co mas v slsp.
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

zostatok? ved tých 10k som splatil ja.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

To je uplne irelevantne v ktorej banke to bude a aku vysku si na zaciatku bral. Dolezity je zostatok - istina. Je to matematika zakladnej skoly (percenta). Cize z 90k sa to bude ratat.
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

vďaka!
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

A aj napriek tomu je stále najvyšší pozitívny úrok v histórii = miera inflácie - úroky na hypotékach :)
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

volal mi finančák. končí mi hypo presne o rok a už vraj teraz je možné v čsob si predschváliť hypo na refinancovanie s úrokom 4%. nemáte niekto skúsenosť? s tým že ak o rok to bude pre mňa nevýhodné, nemusím to vziať.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Inflacny ciel ECB su 2percenta. Aktualne je celkova inflacia pre Eu niekde okolo 7percent, jadrova 5,6. To znamena ze sa da cakat tento rok dalsie zvysovanie urokovych sadzieb zo strany ECB. A od toho sa odvivaju uroky na vsetkych uverovych produktoch. :)

K-u-b-i-a-k
to ti nikto nedokaze zodpovedne povedat, za ake uroky sa budu ponukat refinancovania o rok
Napísať odpoveď